Thursday, March 31, 2011

UBAT TAHAN SAKIT vs GASTRIK

selasa lepas aku p kinik amik ubat..serius mmg dh tak tahan sgt2 dah sakit nya....rasa cm nk kiok jer lagi....punya la lama menunggu...ley lak doc tu check sorang peSakit smpi setengah jam....tggu punya tunggu...bila smpi turn aku cuma 10 minit jer..hampehhh tp tak pe... ubt yg aku dapat 10 jenis..perghhh sehari dlm sejarah betoi...pas tu dpt gak mc sehari..yeaahaaaa....

pa lagi aku pon balik r...tggu lagi...tp hakikatnya pala aku brpinaQ2....bawak reta melelong2 ja....dh la ujan...otak dok pikiaQ nk cepat smpi umah...smpi2 umah....debussss.......tiDo smpi petang :) 

igt kn mangkit2 tu okey....dh buat pening pala pulakzzz......bukak mata nmpk bumi putaQ....uik gempa bumi lagi ka...adusss......jgn la gempa bumi time cm ney...aku lom kawen lorr....( dan lagi pikiaQ kawen tu huishh tak padan ngan sakit ) ....

pas tu esok nya tu...nk mangkit mai reja tak ley....lagi tambah berat pala aku....ubt tu aku rasa semacam ja...aku pon stop mkn ubt tu....fuhhh sib bek ilang ckit....dh dia buat gastrik pulakz....so ari  nie aku nekad mai reja nak p kinik lg sekali....seb baek la aku p td..tQ so much utk kawan aku Ms Abu Kami sbb tolong  bawak aku...serius pala biol gila2 tahan gaban dh...tak nmpk pa langsung....ngan perot sakit gila2....mata brpinau2...tekak meloya...mcm nk muntah ja nie...aku rasa klo aku muntah sure2 kuar kaler ijau....haha...byk asid dlm perot aku ney...

so masa p jmpa doc td aku pn story la kat dia....pa yg jadi pas aku mkn ubt2 tu...dia pon terang la...rupa2nya..org yg ada gastrik nie agak bahaya utk makan ubt urat @ ubat tahan sakit...kalo kena yg tak tahan ley brdarah dlm perot + pecah perot...syukur sgt2 aku tak mkn dh bila aku rasa biol2 tu...huhh...selamat perot aku...aminnnn

doc tu kata gak...kalo tak pecah perot ley jadi luka dlm perot..so kalo buang air tu ley kuar ngan darah2 sekali...aiyakkk...takot kowt.. :) so ubt yg doc bg ari nie semua nya utk repair balik perot aku nie..mau tak mau trpaksa aku sumbat gak tekak aku ney ngan roti....walaupn perot dok tolak kuar balik..... 

hope aku sehat pas nie...tobat tak mo makAn ubt sakit badan dah...menyusahkn !!!! 




nk muntah dh aku tgk ubt2 nie......wuekkkkkkkkkkkkkkkk



*** ppppsssstttt...mak aku salu pesan kalo mkn ubat...pas mkn tu rasa semacam ja berenti...misalan nya kalo mkn terus muntah ka..mabok2 ka...jgn mkn dh..terus p jmpa doc bgtau tak sesuai ubt tu...alhamdulilah sib baek la aku igt pesan mak :) tQ mak..huhu but sori r tak gtau pasai pening2 tu t mak susah haty lak..mak lak pening lagi haru biru....huhu

Monday, March 28, 2011

KUKU KAKI KU KAKU

aiyakkk....

ari nie aku nk story pasai kuku....apa yg aku nmpk la kan...ramai betoi student yg suka simpan kuku panjang2....pasai pa tak tau la...senang nk korek idong kowt....tp aku paling geli kalo dok simpan kuku panjang kena pulok tangan kiri...... 

KOTOQ kowttttt

okey....kita semua da kuku....sapa yg tak dak kuku tu may b da cacat ckit r an...sian kamooo hahahaha...by de way....kuku nie apa benaQ nya erk.... 


DEFINISI KUKU 

selaput @ benda keras yg tumbuh pd ujung jari manusi 
benda keras yg menganjur tumbuh pd ujung kaki binatang 


HUKUM POTONG KUKU

sunat  


HIKMAT POTONG KUKU 

hilangkn segala kekotoran yg ada d celah2 kuku d mana kotoran tu ley halang air masuk semamsa kita brsuci & juga jamin kebersihan kita 

Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunnah):
memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong
kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari,
bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: "berkata Mus'ab:
"Aku lupa yang kesepuluh kecuali berkumur."


(Hadis riwayat Muslim)  


CARA POTONG KUKU 

utk kuku tangan & kaki mula kn dgn potong kuku dr bahagian  kanan dulu bru potong kuku bahagian  kiri lak okey kawan2.... 


BENDA UTK POTONG KUKU 

potong la guna gunting ka pisau ka @ pon benda2 yg d khas kn utk potong kuku...( ketip kuku la tu nama nya...hiyakkk ) okey laps potong kuku tu p la basuh2 tangan dgn air yg bersih pasai nya kalo kita tak basuh...pas tu ken alak badan kita gatai ka pa ka..tak pasai ja kena kusta....nie bukan aku ckp k....ustaz ckp...aku tolong taipkn dlm blog aku nie ja haha utkigtan semua :)


kalo potong guna grinding nie sure2 la kuku lmbt tumbuh..n kebarangkalian kuku tak tumbuh teruh pon da gak hahaha

WAKTU POTONG KUKU 

haa...nie part paling aku suka....bila kita patot kerat kuku kita?????meh kita carik info sesama okey.. 


Sabtu - Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit. 

Ahad - Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan. 


Isnin - Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

Selasa - Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

Rabu - Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Khamis _ Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari
penyakit.

Jumaat - Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya
dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.


p/s : kuku yg dah kita kerat vs potong tu seelok2 nya la kan..kita tanam sbg tanda kita menghormati anggota2 yg ada pd badan kita....
 
lalalalala.....kuku kaki ku kaku
*** ppppssstttt...pesanan nie d taja khas drpd minyak masak cap ayam krek kret...selamat membaca & selamat beramal dgn ilmu :) jangan simpan kuku panjang2 nohhhh....kalo bersih tak pa nie buat nya kuku panjang mcm  misai udang tp kotoQ penuh ngan taik2 kuku....yekkkk geli kowt



Saturday, March 26, 2011

RASA TAK BEST

napa payah sangat nak paham haty aku nie

dah banyak kali aku cakap

AKU TAK SUKA DIA

AKU MELUAT KAT DIA

AKU BENCI SANGAT2 KAT DIA 

LEY DAK BUANG DIA 

TOLONG LAAA

tapi

pasai pa still ada dia lagik

apa masalah nya la nie

apa yg tak kena lagik

payah sangat ka nk buang dia

penting sangat ka dia tu 

buang sat kutip 

buang sat kutip

aku tak paham la 

pa best sangat mangkok ayun tu

warghhhh

jiwa kacau

haty sakiT 

soklan last utk diri senirik 

bodo ka aku nie erk?? 

aiyakkkk

MALAS ERK

ada sorang sahabat ngadu malas sesangat....asal bukak buka ja malas...asal malas ja bukak buku....so cm na nk buat erk ngan malas ney...

ya ya...mmg d akui apabila sifat kemalasan melanda mmg la...bg ketoi mas pon tetap malas gak kan....agk2 cm na nk atasi masalah nie erk.....aku pon kdg2 malas gak bena nya.....huhuhu so aku pn carik la tips2 yg sesuai utk malash kawan aku ney....meh sharing maring sesama okey geng !!!! 


TIPS ATASI MASALAH MALAS 

Amalkan doa mengelak diri dari malas  

Ya Allah, aku berlindung denganMu dari penyakit tua dan kesedihan, dari lemah dan malas, dari bakhil dan penakut, dan kalah dengan hutang dan kekuatan lelaki. [al-Bukhari] 

Ya Allah, aku memohon dariMu ketetapan dalam urusan kerja dan keazaman atas hidayat.

Teknik 10 Minit Aje  

jgn study secara brterus...mmg kita akn jadik double triple malas...cm tu gak wat reja....take time...rehat tiap 10 - 15 minit.....amik nafas...ilek2 ckit then bru sambung balik okey

Banyak membaca bahan motivasi  

Maksudnya : Sesungguhnya orang-orang munafik itu melakukan tipu daya (terhadap ugama) Allah (dengan perbuatan pura-pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka dalam keadaan munafik). mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. mereka (hanya bertujuan) riak (memperlihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya disangka bahawa mereka orang yang beriman), dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang).
Firman Allah Taala [al-Nisa’ : 140] 
 
jadi jgn malas2 okey pasai nya malas tu sifat org munafik tau tak.....huhuhu

Bersenam dan beriadah 
 
buat aktivity yg kita rasa best.....contoh nya stop kejap main game ke dlm 10 minit...main sudoku ker....but sekejap2 ja k jgn men lama2 lak smpi berejam2.... 

Berkawan dengan orang yang positif  

carik la kawan2 yg rajin ....maksud nya kalo kita malas solat carik geng yg rajin solat..rajin ke masjid....kalo kita kenis malas nk belajaQ pasai agama..carik geng2 yg rajin study dlmbab agama nie...iabarat nya mcm kalo kita kawan ngan penjual minyak wangi...walaupon kita tak pakai wangi nya akn trcalit ckit r kt kita....

Amalkan teknik pernafasan  

okey...pernafasan nie sbb nya..otak kita kan stress tambah2 lak kalo reja banyak...baca banyak so perlukn oksigen lebey..kalo kita tak brnafas ngan betui otak pon tak ley brfungsi nganbetoi...so belajaQ la teknik pernafasan yg betoi okey ~...

Suarakan moto anda  

pikir lah kesenangan masa depan okey....tamabh2 kalo nk kawen.....nk bg makan pe kalo dr skrg malas nk study..nk carik duit..nk bg mkn pasir ke 

** pppsstttt....jangan malas2 dah okey ~


LOVE DE WAY U LIE

si A & si B pasangan bahagia...dh siap rancang mcm2 dah tapi pasai pa mesti ada si C yg tak tau mai dr mana org mana sapa dia....apa kes ntah la..cm muka tak malu pon ada gak..gegh lagi la ada..gedik usah ckp....
tp nk salah kn si C pon tak ley gak pasai si B yg dok bg muka & always menangkn si C nie....
so rasa2 la kan apa patot si A rasa nya sekarang ney..... 

CEMBURU?? 

ahakz..kisah cinta merpati tiga sejoli..ermmm....pelik kn??pasai pa bila da org bahagia pasti da org ketiga yg suka buat  bg tak bahagia.....hampehh....aku besa da pengalaman gak pasai nie dolu2....hak hak...elok2 dh aku mula takmo men2 ngan org dh da insan trpilih dok carik pasai ja.....aku pon pa lagik beb....blah ja la....pas aku blah nk nk pulak  dia mai balik kt aku...

haiyakk...sorry la kawan..aku kalo dah blah aku blah ja...tak mo nya nk patah2 balik....bukan sbb aku benci ka pa...tak benci pon...serius tak benci...apatah lagi nk musuh2 nie..just aku rasa aku dh tak ley p dah ngan ampa semua..haha ramai tuuuu..tp alhamdulillah....smpi skrg still bek lg ngan semua2 nya.... :P aku harap ampa bahagia...

e2 cerita dulu...aku boley blah tanpa rasa terseksa jiwa...tapi kalo skrg la jadik....ermmm rasa2nya apa yg akn aku buat erk???adakah blah seperti dulu.... 

salah ka kalo aku rasa cemburu erk kalo cemburu tu brsebab & brtempat....hahhaha sehari dlm sejarah idop la kalo aku da rasa cemburu kt org len..sbb nya aku nie salu d katakn keras haty..keras kepala...keras segala2 nya la....payah org nk tgk aku cemburu...hanya org yg betoi2 kenai aku ja tau aku cemburu or tak...dr ayt aku kah...dr cara aku tgk kah...dr cara aku ckp ka...dr gaya aku kah..hahaha

hanya sorang ja yg cekap kalo bab ney.....tp tu dulu la..la nie aku tak tau dia igt ka dak lagik..maklom la da org baru beb... :P ahakz....ok la...aritu masa jmpa dia walaupn dia tak gtau tu `awek` dia...tp tgk gaya aku dah paham...aku tau cara dia sayangkn org cam na....

from the way u treated her i was know loved her.. 


hahhaha cewaahhhhhh....pe barang aku dok igt2 sal depa lak ney..depa hepy dah beb....biarkn ja la....just doakn depa :) 
 aku??ermm..mcm biasa la..dugaan Allah nie salu ja mai...lepas sorang sorang lepas sorang sorang...cuma beza nya kali nie aku nk men ngan masa & org yg brlakon tu ja....so..now..just 
wait & see 
teringin la nk belajar pakai celak cam org Arab...huishhh canthek kowtt......perghhhhh

Wednesday, March 23, 2011

JANGAN HINA KUCING KURAP

haty ada manyak panas lepas baca satu blog nie..al kisah nya de la sorang hamba Allah tu menghina kucing2 kurap yg ada...menghina org2 yg tolong kucing2 kurap tu..

waduhh manusia jenis apa kah dia.... sgt2 BIADAP !!

BIADAP DGN MAKLUK 
BIADAP DGN KUCING KURAP 
BIADAP DGN ALLAH 
( yg mencipta semua ciptaan yg ada ) 

kalo dpt la mangkok tu nk je aku sekeh pala dia.....pelik betul awat yg dia tak puas haty & bengkak perot sgt ngan org2 yg tolong kucing kurap tu erk...pas tu d hamun sekali ngan kucing2 tu pe kes?kucing tu kacau ko ke...kucing kurap tu de mintak ko beli piskis ke tiap2 ari..huishhhhhhnk jer aku cepuk  la..... 

kucing tu bukan nya najis pon...bukan najis berat okey!!!tak caya ka...meh aku tunjuk hadis ney...tgk bek bek  okey...baca & paham kan jgn dh baca dok wat dek lak....

Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, "Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang perumahan)," [Hadis Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].    


haaa...lagik satu bukti kucing tu bukan najis & bukan nya hina sgt2 mcm yg si PEMBERSIH tu ckp....bukti nya nie ...baca elok2 !!!

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, baginda bersabda, "Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bejana." Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju ke bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sehinggalah kucing tersebut berhenti minum lalu (baginda) berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, "Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis." 

sdg kn bekas kucing makan pon kita ley makanbalik tak la nk amik bela kucing kurap tu....kalo dh sakit kita ubt2 kan...kalo dh busuk kita mandi kn...tetap kotor jugak...nmpk sgt la org yg ckp tu kalo dia main kotor....dia balik mndi dia tetap KOTOR jugak..... 

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah RA lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah SAW bersabda, "Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling." Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni]. 

lasty....ce tgk gelaran yg Nabi bg pada insan yg menjaga kucing dgn penuh kasih sayang & ikhlas...apa dia dapat.....ko tu tak tolong sepatah & sesen pon ko pikir2 la k apa yg layak ko dapat.... 

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan Imam Hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang, dimana, peluh, bekas dari sisa jilatannya adalah suci.
Nabi Muhammad SAW juga pernah memberi gelaran kepada Abd al-Rahman ibn Sakhr Al-Azdi sebagai "Abu Hurairah" yang beerti "Bapa anak-anak kucing" kerana sikapnya yang sangat menyayangi kucing. 





pesanan utk org yg menghina kucing kurap & org yg tolong kucing kurap  

walau pon aku nie tak la membantu mcm diorg2 tu bantu kucing2 tu at least luahan rasa kasih sayang & simpati tu lebey baek kot dr dok hina2 kucing tu...insaf lah k....jgn trlalu bongkak sgt dgn kemewahan yg d miliki..jgn trlalu angkuh sgt dgn kesehatan & keelokkan yg ada tu...takot nnty bila Allah marah...d tarik segala nikmat yg ada kang apa pun tak dapat..sapa yg susah....sahabat yg ada time2 senang...cntik..ensem..elok2 belaka la...tp kaloko dh brkurap mcm kucing kurap yg ko hina2 sgt tu..ko igt org nk ke baek2 ngan ko...wey la...aku pon tak nak le...nk tau kenapa...sbb ko tu kotor..brkurap....jd...jgn dok hina2 sgt okey !!!kalo ko tak suka org tolong ko jgn tgk...agk 2meluat sgt2 la...ko block la k...jgn tambah dosa byk2 sgt....marah kn kucing marah kn org..yg paling terok sekali marah kn ALLAH.....byk2 istigfar okey kawan...  


*** psttt ..tak pasai2 ja aku nek hangin...brtambah dosa aku sbb marah2 kn org..but aku rasa kemarahan aku ney betui kot...pasai nya aku marah kn org yg tau mengomen tp tak buat pa per pon.....walawey...cik sUe...cool okey !!!

Tuesday, March 22, 2011

DILEMA ~


dalam meniti malam tanpa mimpi 
hatiku bisa dihantui 
dgn 1001 satu persoalan yg misteri 

izinkan aku brsuara 
kerna aku tidak mahu brnista pd haty dgn kata kata 
pd cinta yg dahaga 
akan patukan bisa kasih sayang 
membuakkan kerinduan d sanubariku 

dalam sendu cinta yg terungkap 
brmain d benak mindaku 
menjadi inspirasiku 
menyelubungi pelusuk perasaan ku 

namun 
kecintaan ini tetap brsemi 
walau kehadiran tanpa kerelaan 
walau ia suatu luahan haty 
yg memnungkin kan suatu kepastian 
perhentian abadiee sang sapurba 
membawa erti pengertian sebenar 

yg memungkinkan suatu kepastian 
biarpn nyata dlm fantasi 
d lamun mimpi indah d mlm hari 
hanya kerna kasih yg trsimpul 
antara simpulan & ikatan abadiee 
yg hakiki 
insyaALLAH 

antara nur cahaya itu 
kau yg brsinar menerangi kesamaran 
yg nyata masih trkapai 
mencari permata suci 
walau takdir penentu segalanya 
impian tetap menjadi kenyataan 
abadiee selama lamanya 
selagi nafas ku berlegar.........  

~ puisi kenangan masa aku tingkatan 3 ~ 

**  ppssttt......ntah pasai pa la malam nie tingat sgt puisi2 yg penah aku karang masa zaman skolah dolu2...hak hak trmasukla yg nie...byk kenangan beb....org yg tulis sama2 ngan aku nie igt lagik dak erk puisi ney..huhuhu...dh selamat kawen dh pon mamat tu...ada ank sudehhhh......hahahah moga kamu bahagia ya....so sorry sbb kecewakan kamu...nk wat gano tak d restui lah kita brsama redha jak la yer :) .......

Monday, March 21, 2011

TSUNAMI IDONG

haiyakkk...

sok srettt sok srett....

sumbat lagik idong aku ney.....kalo la da pelocok singki yg boley d gunakn utk melocok kn idong aku ney kan best :)  betoi ka bahasa aku tu erk melocok kn idong??hak hak pa pa ja laa....

masuk ari nie dh masuk 2 minggu aku d landa tsunami idong...haa jgn tak tau idong pon ley tsunami tau dak...huishh tak paham g ka...sesema la tuh haiyakkk...aku dh la sengau wat2 tak paham lakzz

nak kata tak makan ubat...segala ubat dh aku makan...nk kata tak mau p amik ubat...aku nk p amik td..siap ajk kawan aku Miss Abu Kami bawak kan..tp nk wat cam na doc tu ley lak tutup rehat.....kalo sejam tak pa...nie smpi 2 jam..pa dia makan ntah la..ketoi batu pa nk kena rebuih lama2.....huhu tingat zaman Saidina Umar kisah mak yg rebuih batu berejam2 utk ank2 dia sedey lak.... :(

by de way smbung cerita sesema nie...d sebabkn aku payah bek sgt aku pon merajinkn diri ku yg mmg dah sedia rajin ney cari artikel pasai nk ilangkn sesema.....why erk kalo sesema ja sakit pala...cm biol2 g2...bengang pon da gak....pas tu satu badan sakit....adehhh lemah tahap cipan lah tu maksud nya....ikot kn haty malaih aku nk p reja...maok amik mc jak tu..tp mengenangkan Mr Hayate Kenpachi lak da ppl nk mai check port folio dak2 dia & aku lak dh tolong dia semak kertas amali student dia masa time ujung minggu aritu ngan kemalasan yg melanda memaksa la kaki utk pijak pedal minyak p reja....

agk2 idong aku jadik cam ney dak erk kalo sokmo2 bersin .......i hope TIDAK !!!! huduh kowtttt

tapi kan ...aku geram betoi laaaa......warghhhh....tekanan melanda aku betoi la time2 cam nie..len yg aku carik len lak yg aku dapat nya...aku mahu penerangan selsema...yg kuar suma nya pasai selsema khinzir... :( bikin haty manyak api lorrrrrr .....

huhhhh.....sabaQ noh cik sUe....ilek2...dugaan org sesema ney :) kesimpulan nya my best fren dah warning suh aku rehat hahahah...trpikiaQ mahu brcuty la...tak amik coty g tahun ney..nk amik bila erk....

jom tito.....niteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 


* de moral of tis story is len kali kalo org len sesema jgn gegatai dok dekat2 ka tegoQ2 ka apa ka....kan dah jangkit..tau antibodi tu tak strong gatai sgt dok near2 depa pasai pa cik sUe woiiiii......  

* tafakur jap...apa yg aku buat erk ari nie....da byk wat salah ka wat benda bek yg banyak???wink wink....tingat student ku sorang tu sian dia...awek tunang ngan org len..sabaQ la sayang erk bukan jodoh kamu la tu.....kalo dia betoi2 jodoh kamu pasti akn brsatu....ada paham.. ( nasihat diri senirik ney bena nya..... ) chowwwwwwwww

Sunday, March 20, 2011

CERITA SEKOLAH

SMSJ II

 tetiba pagi nie tingat nk bukak page sekolah aku masa kechek2 dolu walaupon dulu aku tak kechek sgt r...huhu tingat macam2 kenangan..jatuh bangun semua nya brmula d sini... 
ari nie aku dh lain..tak sama cm dulu..memang la dulu dak hingusan la pon masih brhingus pasai sesema hak hak...tak mo baek aih sesema aku ney dh 2 minggu beb...tekanan betoi la !!!

okey berbalik story sekolah nie...kalo d kenang2 balik la kan...sejak ada kemudahan muka buku nie byk kwn2 skolah aku yg dolu tak rapat sgt now dh jadik rapat ...ALHAMDULILLAH...ada kebaikan jugak bena nya...hak hak...

dulu aku nie ley d kategori kn bulat gak la...ngan huduh nya..( skrg pn sama jugak hahahah ) so tak ramai sgt la yg nak kawan ngan aku....d tambah pulak aku nie d katakn GARANG...pelik aku aih...garang ka aku nie erk?rasa nya aku bukan garang la dulu...just tegas utk mempertahan kn diri aku yg sokmo2 d buli2...d ejek2....siana ku tau ark.....hahaha

kes buli nie..mcm2 cara aku kena....kena ejek2 nie..mcm2 nama aku ada...dr nama org smpi ke nama buah la depa punya dok reka nama kt aku ...ya ya...dulu mmg aku menci sgt org yg ejek2 n buli2 aku ney...tp bila besaQ nie...bru aku paham....adat kehidupan mmg cmtu..bdk2 mana tak buas kan... 

skrg..bila masing2 dh besaQ..pakat2 da pengalaman pahit maneh dlm kehidupan masing2...aku syukur sgt2 bila brpelung utk rapat baliK...kawan2 yg dolu2 tak mo rapat ngan aku dh respon baguih nya....

ALHAMDULILLAH...syukur aku kerna d beri kesempatan utk merapat ikatan prsahabatan yg dulo2 nya amat lah rapuh dek kerna kenakalan masing2 

pengalama idup kita byk mengajar kita kan....huhu moga ikatan yg dulu nya brmula d skolah akn terus dpt d kekal & d abadikn hendak nya... 

AMIN 


** kawan2 ku sekalian bila mau brjumpa lagik der....p hiking lagik mau ka???hahaha

MARAH

tak paham betoi la 


pasai pa dlm byk2 org 


DIA tu jugak yg hg suka simpan dlm fren list  


benci tau dak tgk 


haty sakit 


mata nie mau trcabot dah  


warghhhh..... 


ok fine !!!  


aku dah bagi masa  


aku dah bagi pilihan  


kalo tu yg hang pilih  


tQ so mUch & gOOd by 



** marah e2 dr api...so nk bg ilang kena jirus nya air....meh ikut aku basahkn haty yg tgh trbakaQ ney... by de way...pasai pa la hang suka wat aku marah erk...tak suka ckp tak suka teruih jgn dok wat lagu nie aku meluat la

Saturday, March 19, 2011

I`M LUCKY I`M IN LOVE

 



Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
  


* thank you 4 making me fall in love with you 
* i was so lucky to have you in my life now & forever

7 PERKARA PELIK



Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."


" Golongan Yang Pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.


Sambung pemuda itu lagi, " Golongan Yang Kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"


Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, Golongan Yang Ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.


" Golongan Yang Keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."


" Golongan Yang Kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.


" Wahai guru, Golongan Yang Keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.


" Wahai guru, Golongan Yang Terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."


Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s. w. t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarah.

Wednesday, March 16, 2011

TERDESAK KE NAK KAWIN?

kawin..kawin kawin....napa la sejak dua minggu kebelakangan nie ramai betoi yg dok bz body tanya aku bila nk kawen la....ngan sapa nk kawen la....mcm2 soklan....

by de way....1st aku mintak maaf byk2 la pasai nya aku bukannk marah korang tanya tu...ya ya....mmg ramai sesangat d kalangan kawan2 aku yg d kawen...ahakz..diorg nk kawen kawen je la...apa kena mengena ngan aku nya....dh diorg nk kawen..aku tak masuk cmpor pon kan..so pe hal lak kes aku ja ramai betoi nk masuk cmpur....kalo aku nk kawen pon korang pe susah nya..aku jemput dtg je kan..ke korang nk tolong kuar kn duit nak sponsor majlis kawen aku hahaha.....tak mo ler aku guna duit2 org nei ...bukan sombong but bg aku perkahwinan akn lebey berkat kalo d buat ats usaha senirik ...toi ark????  

dlm masa yg sama jugak ada la 3 org jejaka yg ajk aku kawen...ermmm nie pon aku mintak maaf sgt2....bukan niataku nk melukakn haty sesiapa..just PERKAHWINAN & PERNIKAHAN...belom ada dlm kamus idup aku lagi...so aku mintak maaf sesangat2 okey....kalo nk kata aku jahat ka apa ka..trpulang.just aku tetap aku...suka pd kebenaran & bg tau kebenaran...so kebenaran nya skrg nie....dlm otak aku belom trpikir pasai kawin...kalo korang nk pikir aku tak halang pikir2 kn la erk....idop koranghak korang..aku bukan sesiapa nk menghalang.... 

tetiba aku tingat lak...apa beza org ygkawin ats dasar cinta, sayang, suka & minta???sama ka erk maksud perkataan2 tu erk... 

meh kita share maring ckit info yg aku dpt & telah aku rngkas kn cket..layanzzzzzzzzzzz ~ 

MINAT 

sesuatu yg d miliki seseorg tu utk membuatkn kita suka nk dekati dia....misalan nya la kan....kita minat kt dia sbb sifat di ayg baek...cute....caring..mcm2 la  

SUKA  

kita akn suka pd seseorg tu bila dia boley hiburkn haty kita yg duka lara ney.....bila kita dok ngan dia kita rasa nk gelak smpi guling2..ahakz...cuma nya perasaan suka nie tak la smpi kalo tak jmpa sehari dh jd angau tahap gaban...

SAYANG  

seseorg yg kita perlukn sesangat2 utk kita brkongsi perasaan kita...masalah kita...rahsia kita....dlm maksud lain seorg  yg kitarasa kita selesa utk meluahkn apa saja ygtrbuku dlm pala utakz kita ney....walaupn kita sayang kita ley buat dia sakit haty gak...hahah dlm sedar or tidak pasai nya kita sayang tp tak cinta :) 

CINTA 

seseorg yg kita perlukn sangat2 & mengahrap sgt utk mnadi teman hidop kita..hak milik kita utk selama lama nya....org nie lah yg kita dok pulun jaga haty dia..perasaan dia...segala2 nya utk dia & pasai dia kaita jaga... ~ ( ada jugak yg smpi jd hipokrit la....konkrit lom jmpa lagik hak hak ) pd org yg kita cinta nie jugak la segala perasaan & perhatian kita trcurah...kalo kata dia sakit kn haty kita pn kdg2 kita ley terima ja kan..pelik tp benar..sbb nya kita cinta bangat sama dia.... 



kesimpulan yg aku dapat skrg nie......nikahla dgn seseorg yg kita mampu terima & baik buruk nya...terima kekurangan & kelebihan nya..mampu melayan kerenah2 yg ada...hadapi kesenangan & kesusahan brsama....

pesanan utk insan-insan yg telah aku luka kan haty nya dgn jawapan aku  

- saya mintak maaf bsangat2 sbb saya meluka kan haty kalian semua bukan niat saya utk melukakan kalian... 

- tak salah utk ajk org berkahwain tp plz..fahami la haty & perasaan org yg d ajk tu jugak..kdg2 diam tu bukan brmakna menolak tp memikirkn sesuatu...may b sesuatu tu tak boley d kongsi dgn kalian....tp kalo dh nk pikir negetif gak..ahakz lantak la erk....dh nk pikir nk wat cm mana..belom sempat org bg jawapan dh pikir cm tu..belom kawin dh pikir negetif..dh kawin nnty tak tau ler nk pikir e pulak... 

- percaya la ngan Qada & Qadar Allah...ada hikmah d sebalik setipa kejadian tu..jgn sbb sekali mencuba d tolak terus frust...putus asa tu brdosa tau tak....huhu ( aku tak suka laki yg jenis cm ney....cm pondan ja...my opinion jak okey tak ckp sesapa pon ) 

- last sekali pesanan saya....NIKAH LA BILA MANA KITA RASA KITA MAMPU DR SEGALA SUDUT ZAHIR @ BATIN...JGN NIKAH SBB D PAKSA2 ORG..D SURUH2 ORG ...D KUTUK2  ORG SBB KITA LOM KAWIN LAGI.....

renung2kan & pikir2kan lah ~

PERNIKAHAN E2 INDAH MAKA JGN LAH D CEMARI SEBUAH IKATAN PERNIKAHAN E2 DGN KEHENDAK & KEINGINAN NAFSU KITA YG MELAMPAU.....

Saturday, March 12, 2011

WITIR

WITIR

solat yang ganjil bilangan rakaatnya sama ada satu, tiga, lima, tujuh, sembilan dan 11 rakaat 

dinamakan dengan witir kerana ditamatkan dengan satu rakaat dan berbeza dengan solat yang lain 

hukumnya adalah sunat muakkad di sisi mazhab Syafie dan jumhur ulama tetapi menjadi wajib di sisi mazhab Hanafi
  
bagi yang melakukan solat witir diberi pilihan sama ada melakukan pada awal malam selepas solat Isyak jika dibimbangi tidak bangun pada malam tersebut atau pada akhir malam jika diyakini dapat bangun pada malam tersebut. Ini lebih baik dan afdal.  

jumlah rakaat bagi witir ialah ganjil sebab itulah ia dinamakan witir (ganjil). Paling sedikit 1 rakaat dan yang paling banyak 11 rakaat. Waktu untuk mengerjakan solat ini ialah selepas solat isyak sehingga terbit fajar. 


“Jadikanlah solat terakhir pada malam sebagai solat witir” [HR Muslim].  

 Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah itu ganjil dan suka kepada yang ganjil-ganjil. Oleh itu, witirlah kamu wahai ahli al- Quran. (Riwayat Abu Daud, al-Tirmizi, al-Nasa`ie, Ibn Majah dan Ibn Khuzaimah)

Solat sunat witir dikurniakan kepada kita oleh Allah, dan ia satu solat yang lebih baik daripada unta merah. (Riwayat Abu Daud, Ibn Majah dan al-Tirmizi).  
Solat sunat witir adalah benar melaksanakannya justeru sesiapa yang tidak solat witir dia bukanlah daripada golongan kami, Rasulullah mengulangi sebanyak tiga kali. (Riwayat Imam Ahmad, Abu Daud dan al-Hakim).  


Hadis daripada Jabir r.a berkata, sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: Sesiapa yang bimbang tidak dapat mendirikannya pada tengah malam maka berwitirlah pada awal malam, tetapi siapa yang mampu mendirikannya pada tengah malam itu dipersaksikan dan yang demikian itu adalah lebih baik.  
Imam Abu Daud dan an-Nasa’i telah meriwayatkan sebuah hadis dari Abu Ayyub yang maksudnya: “Rasulullah SAW pernah bersabda” Solat witir itu adalah benar (hak). Siapa yang suka mengerjakannya lima rakaat, kerjakanlah. Siapa yang suka mengerjakannya tiga rakaat kerjakanlah, dan siapa yang suka mengerjakannya satu rakaat sahaja pun, kerjakanlah
“Sesungguhnya Allah SWT telah menambahkan kepada kamu satu solat, iaitu solat witir. Maka sembahyanglah antara solat Isyak dan solat subuh. (Ahmad) 

Sabda Nabi s.a.w.: “Bila sudah menjelang pagi, dan salah seorang daripada kamu masih belum melakukan (solat) witir, maka berwitirlah (qadha). (Baihaqi & al-Hakim) 

Wahai ahli Al-Quran, kerjakanlah solat witir, sebab Allah itu witir ( Maha Esa) dan suka sekali kepada yang witir. ( HR. Ahmad) 

Sesungguhnya Allah itu witir (ganjil), dan Dia menyukai witir, maka lazimkanlah solat witir, wahai ahli Al-Quran.” HR Abud Dawud dan Tirmizi.

Witir adalah kewajiban, barangsiapa tidak melaksanakan Witir, maka ia tidak termasuk golongan kami” (H.R. Ahmad dan Abu Dawud.)
YANG PENTINGNYA BUAT, BUKAN HUKUM. 
tiap ilmu mesti d ikat ngan perbuatan dulu baru la ley melekat d haty



DIA BUKAN SEPERTI DULU

sekian lama tak jmpa at last jumpa jugak aku akhirnya dgn dia....ahakz...walaupn dulu salu gado2...masam muka...perang panas... ( panas ke..yup mmg trlampau panas )...tp semuA tu bg aku pengalaman brharga.... 

betul kata org kita nie tak kn menghargai apa yg kita miliki selagi mana kita ada tp kalo dh hilang dr genggaman...dr pandangan....semua kenangan lama2 tu...yg pahit akn jd indah2 belaka... 

tak pa la...as long as e2 yg membahagiakan org yg aku sayang teruskan lah...walaupn hakikatnya semua nya dh berubah...trlalu jauh brbeza dr dulu....sangat2 brbeza..... cara...tingkah....pergerakan..segala2 nya dah lain....ada masa aku smpi keliru..betul ke org yg d depan mata aku nie Org yg aku kenal dulu erk....  

aaarrgghhh...kalo la aku berpeluang nk betulkn keadaan byk benda yg aku nk betul kan....

buat insan tu....aku mintak maaf banyak2 sbb dh trlalu banyak aku buat kesilapan demi kesilapan...trlalu banyak aku melukakan n terus melukakan...maafkn aku utk semua nya.... 

tQ so much sbb pengAlaman yg d bagi sepanjang kita kenal dulu byk mengajar aku erti kehidupan skrg....aku bukan lagi org yg dia kenal dulu...sama mcm dia jugak....semakin berubah menjadi org yg jauh beza dr yg aku kenal dulu...haiyakkkk salahkah aku erk sbb trlalu banyak & kerap buat dia trluka...  

haiyakkkk................  



LEARN FROM MISTAKE !!!! 
chaiyokkkkkkkkk 

tetiba tingat bait2 lirik lagu ney....  

Tak pernah ku fahami ertimu padaku
Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku
Rasa yang pernah kau bagi
Cinta yang telah kau beri 

Setelah ku terjatuh baru ku sedari
Betapa kau kekasih hingga hujung hati
Rasa yang setia menanti
Cinta yang tak akan pergi

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu sambut cinta 

Penawar peritku
Hanya dirimu
Tulus cintaku 

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku 

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku 

Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu 

Sanggup cinta penawar peritku
Sanggup cinta pengusap tangisku


Sunday, March 06, 2011

SOLAT SUNAT DHUHA

ari nie aku nk share somethng about solat sunat..ahaa....terutamanya...sunat dhuha lah....mcm aku nie p reja pagi balik reja ptg idak la sempat nk solat ari2....just sempat time2 cuty..hak hak..e2 pon kdg2 mengulat & mengelat jugak...malas ~.... ( mak salu ckp masa muda tak mo buat t dh tua cm mak ney..dh tak larat bru nk buat rugi tau dak tak guna masa muda...) statement tu wat aku trkedu jap...

so aku pon merajinkan la diri yg sememangnya benau2 malaih ari nie...mau dak nya...sesema..idong sumbat..mau tidoQ takley napaih...so amik keputusan kelebek blog sat aih haha na tau kot2 bek demam ka.... cittt....alasan !!!

by de way kembali pd topik asal aku...about sunat dhuha nie...kalo d amati bebetoi ramai org tua2 tak kn tggl punya la kalo semayang dhuha nie..kata nya dhuha nie ibarat pembuka + pemebri rezeki....ada sapa2 penah dgQ dak???ahakz.....tak penah erk..meh sharing maring ngan aku erk ari nie....study sama2..dpt ilmu sama2....layannnnnnnnnzzzzzzzzzzzzz

SOLAT SUNAT DHUHA 

BILANGAN RAKAAT : - 

2 sampai 12 rakaat ( 2 rakaat 1 satu - mcm kita dok semayang subuh tu la 2 rakaat satu salam ) 

WAKTU : - 

anggaran dlm pukul 8 pagi smpi la ke 11 pagi.... ( lama tu beb... ~ ) 

NIAT : -  

'sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta`ala'  
* dlm sujud yg last bacalah ` Ya Wahhab` sebanyak 40 kali *  

DOA SELEPAS SOLAT SUNAT DHUHA :- 

Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh

KELEBIHAN SUNAT DHUHA :- 

* Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan. 

* “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi) 

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata :
“Aku mendengar Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam berkata : “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”
(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi) 

* Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bermaksud :
” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,”
( Riwayat At-Thabarani )

* pppsssttt..hope lepas nie aku rajin utk buat..tak nak malas2 g dah..bru sedaQ betapa rugi nya buang masa ngan benda len..uwaaaa......alhamdulillah trbuka gak pintu haty ney...yg len2 tu meh join k..hope sama2 buat2 sama2 dapat manfaat nya... ~

Saturday, March 05, 2011

HEPY BUFDAY MAMA !

pagi nie awai betul aku bangun hahah kul 5 lebey dh bangun bukan apa...bena nya bru tingat semalam tu aku trtidoQ belom solat isyak.....lepas dh amik2 wudhuk semua my mom pon bangun...
ahaa......apa lagi...aku pon ciom r pipi mak..( walaupon ari2 aku ciom b4 aku p reja pas salam ) tp ciom pagi nie aku rasa syahdu sgt2.....SELAMAT ARI JADI MAMA....syg mama sangat2....

aku pon solat la....baca2 lebey kureng..then tggu subuh...sementara nk tggu tu aku dok pikiaq cam mana erk nk bg adiah kt mama nie.....tak mahai mana pon but aku beli gak sbg tanda penghargaan utk my mom yg dh lahirkn aku..besarkan aku..jaga aku..mkn minum..pakai semua2...dr aku kechek smpi la aku besaQ nie....huhu kalo aku pikiaQ2 balik la..tak termampu aku nk balas semua jasa2 mak aku nie....

'ma....adik mintak maaf k ats semua dosa2 adik pd ma selama nie....ampun sgt2 kalo adik ada terkasar bahasa perbuatan semua2 la.....ma jgn tinggal adik k....adik ada ma jer...' 

Ya Allah... 

Kau ampunilah dosa ibuku...panjangkan la umur nya...murah kn lah rezeki nya...& Kau berikanlah kesihatan pada nya agr dia mampu beribadat kepada Mu ya Allah.... 

Ya Rahman... 

Kau kasihanilah ibuku sepertimana dia mengasihani aku ....Kau hilangkan lah segala derita yg d tanggung nya ya selama ini...berikanlah kegembiraan kepada nya d dunia & jugak d akhirat nnt... 

Ya Rahim... 

jgn lah Kau duga ibuGh ku dgn dugaan yg tidak trmampu dia menanggung nya...permudahkanlah segala urusan nya d dunia & jugak d akhirat nnt .....jgn lah Kau berikan ujian yg terlalu berat utk d tanggungnya ya Allah....kasihilah ibuku sebagaimana dia mengasihi aku selama ini.... 

Ya Waliyy... 

Kau lindungilah ibuku dr segala bencana & musibah yg ada ini ......lindungilah ibu ku dr segala kesakitan kesedihan keperitan kejatahan & segala2 nya....peliharalah ibu ku agr dia senantiasa berada d tas jalan Mu yg benar .... 


Ya Aliim....  

kekalkan lah cahaya iman & petunjuk Mu yg telah ada dlm hati ibu ku...dan jgn lah Kau menarik balik segala nikmat serta kurniaan yg telah ibu ku miliki ya Allah....jd kan ibu ku seorg ibu yg trbaik utk aku sebagai ank nya....dan jgn lah Kau biar kn ibu merintih sendirian kesedihan.... 

Ya Muhaimin...

sesungguhnya telah Kau kurniakn pada ku seorg ibu yg sgt pengasih...yg sangat penyayang....aku mohon pada Mu ya Allah....jgn lah Kau biarkan ibu ku sendirian dlm meniti arus kehidupan ini...bantulah ibu ku ...kasihani lah ibu ku..ibu yg telah brsusah payah ,elahirkan & membesarkn aku selama ini...

Ya Basit....  
permudahkn lah segala kesukaran ibu ku.....jgn lah Kau menyempitkan segala urusan nya ya Allah...

Ya Allah... 

dgn penuh rasa kasih ..sayang....& cinta pada ibu ku ya Allah....Kau lindungi lah ibu ku dr segala bencana..musibah & penyakit ....kasihanilah ibu ku ya Allah... 

~ Amin ~

waaa.....dasyat betoi ...secara tetiba aku ley brpuitis lak aih....but tis 4 my mom...luahan tulus ikhlas dr haty y kechek nie....ma...adik sayang ma sgt2 k... 
huhu...sadis nya kalo tingat semau yg mak buat & korbankn utk aku...ngalir sudeh air mata ~... 
( cover..cover t mak tau derrr....susah haty lak dia dh la pagi td dh nanges ngan mama haahha..bg hadiah pon ley nanges ... ) 

mana tak nanges...salu nya aku d perantauan ....hantaQ kad buatan senirik..posmen tulun antaQ...tahun ney aku serah by hand..semalam bru ja buat kt opis... :P simple tp cukup brmakna aku rasa la.... 

aku harap aku mampu jadik ank yg trbaek d antara yg trbaek utk mak aku....i try to b de best among de best 4 my mom...insyaAllah.... 

tiba2 tingat satu lirik lagu..bunyi nya mcm nie yer.... ~KASIH NYA IBU MEMBAWA KE SYURGA.....KASIHNYA SAUDARA MASA BERADA...BRKORBAN RAGA JIWA BINASA...BRKORBAN NYAWA TANDA KASIH NYA...~

* pppssstttt.....buat kawan2 aku..plzz...doakan mak aku supaya sehat2 seperti dulu2 erk...mak aku skrg dh tak larat dh bena nya.....pasai tu la agk touching.....ahakz....plzz...bukan duit @ apa2 yg aku mintak..just plzz....titipkn doa supaya my mom sehat...e2 sudah mencukupi & amat brharga sgt2dah.. buat mama..sekali lagik adik ucap kan....HEPY BUFDAY MAMA..I LUV U SO MUCH !!!




KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...