MALAS ERK

ada sorang sahabat ngadu malas sesangat....asal bukak buka ja malas...asal malas ja bukak buku....so cm na nk buat erk ngan malas ney...

ya ya...mmg d akui apabila sifat kemalasan melanda mmg la...bg ketoi mas pon tetap malas gak kan....agk2 cm na nk atasi masalah nie erk.....aku pon kdg2 malas gak bena nya.....huhuhu so aku pn carik la tips2 yg sesuai utk malash kawan aku ney....meh sharing maring sesama okey geng !!!! 


TIPS ATASI MASALAH MALAS 

Amalkan doa mengelak diri dari malas  

Ya Allah, aku berlindung denganMu dari penyakit tua dan kesedihan, dari lemah dan malas, dari bakhil dan penakut, dan kalah dengan hutang dan kekuatan lelaki. [al-Bukhari] 

Ya Allah, aku memohon dariMu ketetapan dalam urusan kerja dan keazaman atas hidayat.

Teknik 10 Minit Aje  

jgn study secara brterus...mmg kita akn jadik double triple malas...cm tu gak wat reja....take time...rehat tiap 10 - 15 minit.....amik nafas...ilek2 ckit then bru sambung balik okey

Banyak membaca bahan motivasi  

Maksudnya : Sesungguhnya orang-orang munafik itu melakukan tipu daya (terhadap ugama) Allah (dengan perbuatan pura-pura beriman sedang mereka kafir pada batinnya), dan Allah pula tetap membalas tipu daya mereka (dengan membiarkan mereka dalam keadaan munafik). mereka pula apabila berdiri hendak sembahyang, mereka berdiri dengan malas. mereka (hanya bertujuan) riak (memperlihatkan sembahyangnya) kepada manusia (supaya disangka bahawa mereka orang yang beriman), dan mereka pula tidak mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang) melainkan sedikit sekali (jarang-jarang).
Firman Allah Taala [al-Nisa’ : 140] 
 
jadi jgn malas2 okey pasai nya malas tu sifat org munafik tau tak.....huhuhu

Bersenam dan beriadah 
 
buat aktivity yg kita rasa best.....contoh nya stop kejap main game ke dlm 10 minit...main sudoku ker....but sekejap2 ja k jgn men lama2 lak smpi berejam2.... 

Berkawan dengan orang yang positif  

carik la kawan2 yg rajin ....maksud nya kalo kita malas solat carik geng yg rajin solat..rajin ke masjid....kalo kita kenis malas nk belajaQ pasai agama..carik geng2 yg rajin study dlmbab agama nie...iabarat nya mcm kalo kita kawan ngan penjual minyak wangi...walaupon kita tak pakai wangi nya akn trcalit ckit r kt kita....

Amalkan teknik pernafasan  

okey...pernafasan nie sbb nya..otak kita kan stress tambah2 lak kalo reja banyak...baca banyak so perlukn oksigen lebey..kalo kita tak brnafas ngan betui otak pon tak ley brfungsi nganbetoi...so belajaQ la teknik pernafasan yg betoi okey ~...

Suarakan moto anda  

pikir lah kesenangan masa depan okey....tamabh2 kalo nk kawen.....nk bg makan pe kalo dr skrg malas nk study..nk carik duit..nk bg mkn pasir ke 

** pppsstttt....jangan malas2 dah okey ~


Comments

Popular Posts