Tuesday, July 30, 2013

REPORT AUDIT YANG HAMPEH


assalamualaikum 

kenapa report mcm nie jugak yg saya dapat 
walaupn dh bagi list apa yg perlu d audit tp bila smpi report kat tangan nk buat rumusan. 
HAMPEH !!!!!!

Friday, July 26, 2013

KISAH IMAM #part 11 GADUH

Assalamualaikum 

tertarik dengan satu ayat yg d taip dlm post kawan saya .....



..... Bukan sebegitu mudah 

Dua insan dari latar belakang yang berbeza didikan 

Untuk hidup bersatu bersama  .....


Thursday, July 25, 2013

KISAH IMAM part #10 YOU, ME & US


Assalamualaikum 

suddenly remembered when u say....
 
" i'll always love u from the deepest of my heart "

KISAH IMAM # 9 PENYAKIT BERJANGKIT

Assalamualaikum

tahu tak bila kita tengok org menguap secara otomatik nya kita akn trjangkit penyakit menguap tu.

tak pecaya?

cuba p tgk sapa2 yg dok menguap then tgk la nnti kita pn mesti ikut sekali.


# ada orang tu nak kena tembak dengan senapang gajah sebab dok sakat suh menguap. adoiiii.....udah la..tite dah nguap sampai nanes nie.....nantok nyerrrr..............

BACKGROUND BLOG

Assalamualaikum

mood agak kureng sikit hari nie. nk buat report audit utk closing meeting pn tetangguh pasai ada sorang Manager tu tak hntr hntr report dia lagi. adoiii. tak mau cakap pasai dia nntikuruih posa.

kalau perasan sejak seminggu dua nie saya asyik dok menuka background blog. mcm2 kaler dok try. d sbbkn dh terlebih boring so rajinkan diri yg tgh bebai nie google cari tutprial macam mana nk buat background blog senirik.

lepas cari puny acari, at last jmpa satu tutorial yg agk senang nk g ikut.

sapa yg rasa nk tukar background tu boleh la try.

nie link dia.

TUTORIAL BUAT BACKGROUND BLOG 

SELAMAT MENCUBA !

KISAH IMAM # part 8 KARIPAP SARDIN

Assalamualaikum

Alhamdulillah semalam masih lagi d bagi ruang utk sembang- sembang kosong.

gara-gara petang semalam ada org teringin nak makan karipap sardin. jenuh tawaf satu bazar nk cari karipap sardin nie. sib baek la jmpa tu pn kata nya tak sedap. lebih kentang dr sardin nya.  cuma yg agk bengang sikit smlm boleh pulak bulan puasa nie org yg juai tu menipu.

alkisahnya bermula .....

mak cik : sedap tak karipap beli tadi? 

pak cik : mmm...biasa je..kentang je lbh sardin nya sikit je. 

mak cik : alahai ...sian nya la...dh la teringin smpi termimpi-mimpi dh jmpa tak sedap pulak. dh tu boleh makan tak?

pak cik : mkn jugak la da beli. lg satu kan yg beli kariap tu. 3 biji seringgit. 5 biji dua ringgit. hampeh. 

mak cik : aik.. kenapa 5 biji dua ringgit? puasa pn tipu ke

pak cik : tu la yg mintak seringgit kentang lada seringgit la sardin. mak cik nya tak perasan ke?

mak cik : tak perasan. knp tk bgtau td tu. adoi 

pak cik : igtkn mak cik nya perasan sbb t mintak seringgit seringgit so boleh dpt 6 bji tp dia tak nak. dia kata beli dua ringgit cmpur2. kan last sekali saya kata boleh la. sengaja ckp kuat2 sbb dah bengang. 

mak cik : alahai mcm mana boleh tak dengar tadi nya. lain kali tak yah beli la kat situ. beli kat lain je. 

pak cik : aah mmg tak mau beli dah kat situ. da la tak sedap. biarlah tipu tu antara dia ngan tuhan nnti.

# kadang-kadang kan bukan kita tak nk tolong insan yg sebangsa seagama dgn kita. tapi tgk la apa yg jadi. sampai hati dia juai mcm tu. tak rasa brsalah ke erk juai mcm tu. kena pulak org yg mcm saya nie sebab dh trlampau kusyuk sgt jmpa karipap sardin org mengidam smpi takperasan org juai tu cakap mcm tu. harapnya orgtu tak buat lagi dh mcm tu. kesian org yg membeli. tak sedap tak pa nk buat mcm mana. puasa kn boleh terima akai lagi la takleh nk pulun rasa. tapi kalo menipu amik duit org tanpa org sedar mmg tak patut sgt2 la. nk cari rezeki lebih utk raya sekalipn jangan la buat aniaya org smpi mcm nie. kalo kena petang semalam 10 org yg beli trkena mcm saya nie tgk berapa dh dia untung. 

Tuesday, July 23, 2013

GAMBAR DALAM BLOG HILANG?

Assalamualaikum

sejak seminggu dua yg lepas ada kiera tanya kenapa semua gambar yg post dlm blog tak boleh nk tgk.

puncanya bila mana album dlm handphone penuh dgn gmbr yg d upload dlm blog. bayangkan la berapa punya banyak gambar dlm blog semua masuk dlm album nset. sendat sangat2 dh tgk.

so saya pn google la cara pantas nk buang gambar dr google yg masuk dlm nset tu.

cara yg 1st nya saya jmpa yg nie.

http://www.soaljawabandroid.my/2013/04/tips-bagaimana-untuk-memadam-gambar-dan.html

dalam tu dia dh mention kalau kita buang semua gmbr nnti semua yg ada dlm blog tak boleh view dh. jd nak tak nk saya pn delete je terus gmbr. mmg betul semua tak boleh tgk dh smpi kn pic p hatyai pn dh tak boleh tgk. untung bila dh tak de gmbr yg menyendatkan dlm album nset ruginya blog jd kosong.

tapi bila kiera ckp boleh ubah kt setting, saya pn try la cari lubang kat mana boleh adjust. mcm mcm cara buat. mcm mcm butang yg d tekan tp dok masuk jugak gmbr dlm nset tu.

last sekali td sebelum solat zuhur nmpk satu butang tu. try tekan. ALHAMDULILLAH bila check nset dh tak de gmbr yg masuk dr google.

leganya rasa. lepas nie boleh pload gmbr balik mcm selalu !




Saturday, July 20, 2013

KESAYANGAN SAYA part # 3 JAGA ADIK

Assalamualaikum

AWAN sekarang bukan main punya sibuk. smpikan nk balik rumah makan pn dh ta dak masa.

mengada sungguhkan AWAN skrg.

mentang mentang la ada adik-adik. smpikan kita nie terabai.

sampai hati AWAN.

ok fine !

p la jaga adik-adik.

tak yah balik umah.

tak mau kawan.

tak yah meleset leset dh.

bye.

byeeee.

byeeeeeee.

MOOD : MERAJUK NGAN AWAN 


ADA SATU CERITA YANG MAHU SAYA CERITAKAN

Assalamualaikum

ada satu cerita yang mahu saya ceritakan. 
tapi belum sampai masa utk saya ceritakan. 
dalam kepala dok ligat brjalan. 
permulaan yg mcm mana perlu saya dahulukan 
bimbang andai tercerita cerita yg bukan bukan
lantas mengundang perasaan yg selama nie sengaja d hindarkan

ada satu cerita yang mahu saya ceritakan 
tapi belum sampai detik utk saya ceritakan
dalam perut dok serabut tak ketahuan 
cara yang bagaimana yang perlu saya terangkan 
takut takut ada nanti yang amik kesempatan 
 
ada satu cerita yang mahu saya ceritakan 
tapi belum sampai ketika utk saya ceritakan 
dalam hayunan langkah penuh pengharapan 
mohon jangan d hukum ats segala kekhilafan 
 
ada satu cerita yang mahu saya ceritakan 
tapi belum sampai saat utk saya ceritakan 
dalam renungan tajam yang mahukan penjelasan
mengapakah kini terjadi demikian 
berdiam diri tanpa perkhabaran 

ada satu cerita yang mahu saya ceritakan 
tapi belum sampai izin utk saya ceritakan 
andainya kamu mengaku kita ini milik Tuhan 
janganlah d simpan dendam ke hari kemudian 

ada satu cerita yang mahu saya ceritakan 
tapi belum sampai masa utk saya ceritakan 
mungkin sampai bila bila pun 
tetap saya tidak menceritakan
kerana kamu telah meranapkan segala perasaan 

ada satu cerita yang mahu saya ceritakan 


# sekadar luahan omongan kosong. mungkin ada hamba Allah yg akn baca benda alah nie. mungkin dia paham dan mungkin jugak dia tak paham. satu masa dulu saya mahu ceritakan satu cerita tapi sayangnya sifat sabarnya kurang drpd sabariah smpikan tindakan yg d amik tu sgt2 meranapkan perasaan yg ada. maaflah kalau jawapan yg hamba Allah tu cari tak kn mungkin dpt d bagi lagi lepas nie. cukuplah segala kisah yg lepas. redha terima takdir apa yg daj trjadi. satu cerita yang mahu saya ceritakan pada kamu dh trhenti d sini. SEKIAN ~ WASALAM
 

 

LANGKAH PERTAMA

 Assalamualaikum  


cinta itu cahaya sanubari
kurniaan Tuhan fitrah insani
dan di mana terciptalah cinta
di situ rindu bermula

cinta itu tak pernah meminta

tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala

semua kerana cinta

yang pahit manis di rasa
menghibur nestapa
merawat duka
damai di jiwa
terpadamlah api benci permusuhan
terjalinlah kasih sayang begitulah cinta
yang diidamkan tanpa nafsu yang mencemarkan

dan jangan kita pula

kerana bercinta kita pun leka
dan jangan pula kerana bercinta
tergadai semua maruah agama

cinta yang sejati

hanya cintakan illahi
cinta ayah bonda
tulus suci selamanya
cintakan saudara

hanya sementara

serta sesama insan
suburkan dengan ketakwaan.. 


___________________________________________________ 

terbayang bayang lagi baik bait lagu tu. bila d amati betul betul baru paham. 

tak mudah utk kita mencintai seseorang 
tak mudah utk kita ambil keputusan utk bersama seseorang 
tak mudah utk kita yakin takdir kita akn brsama siapa 

 

Thursday, July 18, 2013

SAHABAT ITU

ASSALAMUALAIKUM

mood pagi nie rajin sikit. sempat singgah blog SAHABAT BAIK aku yg sejak dua menjak nie aku rasa dia tgh serabut yg melampau. memikirkan keputusan apakah yg terbaik utk dia buat demi insan kesayangan dia.

serius aku terasa kesempitan dia walaupn tak pernah dia suarakan kat aku apa jua masalah dia sedangkan aku dulu selalu saja meluah apa saja masalah aku kat dia. dan dia sebagai sahabat selalu bagi aku nasihat yg trbaek. bagi aku peluang & ruang utk buat keputusan senirik tentang apa yg terbaek utk diri aku. dan aku masih igt lagi nasihat dia yg terakhir utk aku terus melupakan org tu sekaligus jgn amik tau lgsg dh pasai org tu.

ALHAMDULILLAH.

dia sahabat aku yg trbaek. aku masih terasa sgt2 trhutang budi bila mana dia sanggup "pinjamkan insan tersayang" dia utk menemani aku tempohari. d saat aku sorang sorang nk hadapi situasi yg baru, keadaan yg baru dia izinkan kesayangan dia utk brsama aku. syukur ALHAMDULILLAH.

dan hari nie dia tgh serabut. adoii....sebak aku baca semua entry2 dia. walaupn tak paham sepenuhnya tp aku cuba paham. yea...tersepit utk buat keputusan adalah satu keadaan yg sgt2 stress. smpikn kita tak trjaga diri kita hanya semata2 pikirkan apa keputusan yg trbaek utk d amik.

buat sahabat aku, tak dk apa yg mmpu aku tolong cuma satu ja nasihat aku.

SAHABAT ku yg terbaek, 
adakala kita terpaksa mengorbankan sesuatu yg paling kita suka 
bagi memberi peluang & ruang pd diri kita
utk meraih kebahagiaan yg lain 

adakala keputusan yg kita amik tu 
mendatangkan kesan & masalah yg brpanjangan 
malah keputusan tu boleh jd perbalahan pd insan insan sekeliling kita 

tapi yakinlah dgn keputusan yg bakal d amik 
yakinlah dgn janji-janji Allah 
tak mungkin Dia bagi ujian melebihi segala yg kita trmampu 

aku yakin nie ujian yg trpaling hg mampu utk hadapi 
aku percaya nie ujian yg trpaling hg tabah utk terima 

tak mungkin Dia akn biarkan hg terus susah smpi ke akhirnya
sedangkan hg dh berusaha berusaha & berusaha sesungguh sungguhnya 

jgn d utamakan harta dunia yg dh kita tau tak mungkin tolong kita d akhirat nnti
sdgkn ada HARTA AKHIRAT yg bakal dtimang sedikit masa lagi 

sebagai kawan 
aku doakn semoga ALLAH meringankan beban hg 
semoga ALLAH membuka pintu rezeki yg luas utk hg sekeluarga 
semoga ALLAH permudahkan segala yg trkusut saat nie 
semoga ALLAH meringankan segala keberatan yg ada sekarang 

insyaAllah 
ada kebahagiaan yg mendatang d sebalik kesakitan yg ada sekarang ..... 

sebagai kawan 
aku tetap d sini 
mendoakan
menyokong apa jua yg bakal hg buat nnti  

ya Allah...
permudahkan segala urusan dia sebagaimana dia dah tolong memudahkan aku utk buat keputusan dulu 



Thursday, July 11, 2013

RAMADHAN

ASSALAMUALAIKUM

menikmati sisa sisa waktu yang ada tambah tambah bulan Ramadhan nie.

RAMADHAN yang terakhir.

tahun depan da ada cerita lain.

pastinya versi pn berlainan.

ALLAH MAHA BESAR !!!!

# SALAM RAMADHAN utk semua semoga ramadhan kali nie lebih terisi dgn isi yg lebih brmanfaat dr sebelum sebelum nie. target aku tahun nie mcm biasa tetap mahu khatam d bulan puasa. Alhamdulillah setakat nie azam aku yg brkaitan yg nie selalu trtunai. cuma bezanya tahun nie ada 3 peringkat la. yg first masa time ^(^(^(^(^ aritu. fuhhh walaupn hampir trsasar gak tp mampu khatam d subuh ari jumaat tu. ALHAMDULILLAH. yg second masa bulan puasa nie & last sekali pastinya akn datang punya al kisah.

Thursday, July 04, 2013

AKHIRNYA .....



Assalamualaikum 

berat rasa hati nk kongsi benda nie. rasa malu nk luah pd org lain. makanya sinilah jalan trbaek. lagipn bukan sapa ja baca kan. 


ALHAMDULILLAH 

syukur kepada DIA sebab membuka pintu rezeki pd aku 
akhirnya berjaya memiliki 
setelah 3 tahun 6 bulan berusaha berusaha dan terus berusaha 
sampai satu tahap terasa patah semangat 
putus asa
hilang keyakinan
hilang segala kudrat yang ada 
pernah mengeluh
kenapa berat benar nak dapat apa yg d kehendaki 

sampai tarikh yang terakhir tempohari 
hati mula trbuka utk terima ketentuan utk sekali ini
andai kata bukan rezeki aku lagi
aku redha 
utk apa aku mengharap lagi kesenagan dunia yg tak seberapa nie
sedangkan aku bakal memilki kesenangan akhirat tak lama lagi 

namun 
rupanya aku silap 
d uji sedemikian rupa
selama mana ini
DIA mahu menganugerahkan aku dengan yg lebih bernilai  

ALHAMDULILLAH 
semalam aku terima lembaran tu 
lembaran yg kalau boleh aku tak mahu berharap dan terus berharap lagi sekali ini 

ALHAMDULILLAH 
lembaran yang baru 
jawatan yang baru 
rezeki bulanan yang baru 
imbuhan yang melimpah 

ALLAH MAHA BESAR 
syukur kepada MU 

sungguh rasa brdosa sebab tak tabah terima ujian ALLAH 
rasa mcm tak malu terima rezeki yang d bagi bila mana pernah putus harapan kepada DIA

dan hari nie 
aku belajar dr kesilapan yg lepas

DOA TAWAKAL & USAHA ..... 
hanya demi DIA
hanya utk DIA 
hanya kerana DIA 

insyaAllah 

dan kini
ALHAMDULILLAH
telah d buka segala pintu rezeki utk aku !!!! 

ALHAMDULILLAH !!! 
penantian hampir 4 tahun berakhir jugak 
kini sudah yakin tetap d sini !!! 

SUJUD SYUKUR PADA MU ALLAH

HATYAI, THAILAND

ASSALAMUALAIKUM

dah lama rasanya tak menaip. bukan sebab tak dak idea tp sebab tak brkesumpitan + reja yg makin menimbun.

dalam dok sibuk sibuk d opis nie sempat lagi p brcuti. kali nie cikp jauh ckit. melangkah ke negara sebelah kita.

HATYAI, THAILAND

dan yg paling best sekali trip brcuti kali nie d taja. hoooyeyyyyyyyy. sayang ketat ketat. :P

okeh sebelum nie kalau sebut pasai thailand ja mesti akn trbayang benda yg bukan2 dalam kepala. benda yg tak senonoh bagai. standard kalau p hatyai apa lagi kalau bukan mengurut kan. tp bila smpi ja kn sana. perghhh jauh sungguh dr apa yg dok sangka selama nie. bukan nk kata tak dak urut2 tu ada ja tp tak seteruk yg kita sangka.

trip kali nie p seramai 40 org ( sebiji bas penuh).

TARIKH LAWATAN : 28 ~ 30 JUN 2013
HARI : JUMAAT, SABTU & AHAD ( 3 HARI 2 MALAM )
BAYARAN : RM 250.00 (RM 100 company sponsor selebihnya d taja )

antara tenpat yg cik p kat sana :

Danok 
(singgah makan & shopping) 

Zoo Hatyai 

Nora Plaza  
(kat sini sgt2 sesuai nk beli barangan kulit siap dpt 20% lagi) 

Tasek Songkla 
(kat sini blh nmpk 2 keadaan tasik ngan laut air n lain2 kaler ijau ngan biru)

Chong Puak Champ 
(tempat naik gajah ) 

MAsjid BAru Hatyai  

Floating MArket 
(tmpt paling best & plg nk p lagi oii makan byk kot semua nya hrga 20 bath / rm2 saja)  

Morning market
(okey sini syurga beg tangan hahah serius boleh dpt rm50 utk 3 ~ 5 beg kalau pandai tawar) 


malas nk beletiaq panjang2 sebab dok kalut nk buat reja lain lagi so taip skit2 ja.

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...