Saturday, May 25, 2013

JANGAN SALAHKAN ORANG

 ASSALAMUALAIKUM

Kerap kali kita dgr ayt yg mcm nie :

"kenapa tak bgtau aku?"
"susah sgt ka nk brbincang dgn aku?"
"buat la kalau dh semua pandai sgt tak pyh tnya pendapat aku"
"depa mana penah bgtau kat aku"

# Bila jadi situasi mcm nie tak pyh la nk menunding jari cari salah org lain bila ada sesuatu benda org tak mau bincang @ bgtau kita. Cuba letak diri kita dlm situasi org tu tgk then bru kita blh fikir & rasa mcm mana perasaan org tu bila  setiap kali nk ajk kita brbncang/brtanya pendapat/bg cadangan tp awal-awal lagi semuanya kita dh tolak & bangkang ketat2 tanpa kita dgr dulu penjelasan org yg nk menyampaikan tu.

TAK ADIL SUNGGUH !!!


Friday, May 24, 2013

Wednesday, May 22, 2013

KECIL HATI ...... oh TIDAK !


"Orang yang ingat MATI tak dak masa nak kecik hati @ terasa dgn sesiapa malah senantiasa memaafkan org & meminta ampun dr ALLAH" 


Tuesday, May 21, 2013

KISAH IMAM # part 4 : KISAH KAMU



kamu .... 

sangat kasihkan ayah bonda

sangat menghormati wanita miliki nya dia

sangat keras d waktu perlu 

sangat manja tika ada waktu 


KISAH IMAM # part 3 : KEMARAHAN KAMU

Assalamualaikum

tetiba teringat satu kisah d penang aritu. walaupun dh  sebulan tapi tetap berlegar dlm ingatan. first time tengok kemarahan kamu. sepanjang bersahabat tu la kali pertama kamu jadi terlalu marah. then kali kedua baru ja jadi beberapa minggu yg lepas. kat food court salah sebuah shopping complex.

ALHAMDULILLAH. 

syukur teramat sgt sbb d bagi kesempatan utk melihat kemarahan kamu. bukan apa at least saya tahu apa punca yg buat kan kamu naik angin. bagaimana utk saya tenangkan kamu seandainya kamu marah lagi.


PERJALANAN KITA #3 ISTIKHARAH CINTA


 utk kamu bakal ZAUJ ku, 

ISTIKHARAH CINTA

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh doa

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukMu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh doa

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukMu
satu nama teman setia

Naluriku berkata
Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukMu
satu nama teman setia

Naluriku berkata
Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku

Dalam mahabbah rindu
Diistikharah cinta

BILA MAU PENCEN????

Assalamualaikum

semakin ligat update blog bila mana kebanyakan reja yg d pertanggungjawabkan dah selesai. yeah !!!! bahagia betoi.

okey. satu lagi job yg baru dapat. tu pn d bgtau masaotw nk g toilet. cett p toilet pon bgtau apa daaaa. bulan depan tempat reja cik nk buat sambutan yg ke 20 tahun.

GOOD !!! TAHNIAH !!! 

paling hepy sbb makan free. then dapat baju reja baru 2 helai. lagi GOOD. memandangkan yg lama tu dh lusuh walaupn aku jarang pakai. kain tak berapa nak A sgt maklom la nk sgt kn yg murah so dapat kain pn gred murah la. (stop mengumpat pasai kain)

job utk sambutan ulang tahun ke 20 : JURU ACARA MAJLIS ( triple GOOD )

alahai. sekali lagi kena jadi juru acara majlis. dh umur brp dh nie tak pencen pencen lagi. dr sekolah rendah naik sekolah menengah plus sekolah agama then p smbung study mengapakah diriku menjadi tarikan yg perlu d tarik  pabila berada d hadapan khalayak ramai. tu tak masuk lagi perhimpunan pagi masa reja la nie pn sokmo kena jadi bidan menerjunkan diri bila org malas nk brtugas walaupn tak selalu sgt sgt la kan.

tapi tak pa la. dh kita d bagi tanggungjawab insyaAllah akn d sempurnakan dengan sebaik mungkin. gabra tu tak sangat pasai dh biasa naik stage dh. bukan setakat brcakap melalak pn dh selalu. yg part fenin ckit dgr cerita jemputan VIP nya adalah MB BARU. yeahhhh. mmg terbaek !!!!

aku d hadapan sorang sorang cakap depan MB baru. awesome nya !! pengalaman semua nie. ALHAMDULILLAH aku selalu mendapat peluang & ruang yg terbaek dlm setiap keadaan. selalu d letakkan d hadapan. tersangat sangat beruntung hidup nie kan.

kalau org tanya "hang tak ketaq ka dok ats stage tu?" owh jawapan nya tak dak manusia yg ak ketaq walaupn dh brpengalaman lama sekali pn perasaan tu tetap akn ada. cuma trpulang pada kita mcm mana nk handle perasaan kita tu. kalau kita pikir positif makanya hasil yg kita akn bg positif la kalau kita asyik dok pikir "eh aku tak boleh buat la", "aku takut la", "tak pandai cakap ka", "tak pandai jd MC majlis la" smpi ke lubang tanah pn tetap tak kn pandai.

dlm kehidupan  nie perlu ada pengalaman pertama. misalnya pengalaman beli kuih d kantin skolah masa darjah satu dulu. esoknya dh pandai beli kuih nasik ayam bagai. pengalaman basuh baju dgn tangan time belajar dok asrama & banyak lagi. see hidup perlukan pengalaman. jadi walaupn ada perasaan takut just buat. yg penting kita cuba bukan nya terus jatuhkan hukuman tanpa mencuba.


# doakan aku boleh buat yg terbaek nnti !!! chaiyokkkkkkkkk

PERJALANAN KITA # 2 BERITA BAIK

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui"

(Surah al-Baqarah ayat 216)

Monday, May 20, 2013

KEPUTUSAN MUKTAMAD

Assalamualaikum

d sebalik keserabutan yang ada sejak dua menjak nie setelah penat lelah memikirkan apa yg patut d buat dlm sekelip mata ja ALLAH dh tolong bagi jalan.

kan aku dah kata dulu.

" sehebat mana kita merancang hebat lagi rancangan Allah. 

sepandai mana kitra mengatur hebat lagi caturan Allah. 

sebijak mana kita meneka hebat lagi jawapan Allah. " 

jawapan yang ALLAH bg kali nie memang betul betul TERBAEK !!!!

ALHAMDULILLAH !!!!! 

apa yg ALLAH tetapkn utk aku adalah ygterbaek utk aku. 

#  dan kamu ketahuilah saya sudah letih menunggu kamu bertahun lamanya. berkali sudah terjatuh sbb tersalah langkah. kenapa kamu lambat sangat datangnya. adoiyai !!!

 
 

Saturday, May 18, 2013

KETENTUAN

Assalamualaikum 

sehebat mana kita merancang hebat lagi rancangan Allah. 

sepandai mana kitra mengatur hebat lagi caturan Allah. 

sebijak mana kita meneka hebat lagi jawapan Allah. 

belajarlah utk terima ketentuan Allah 

tanpa rasa mengeluh 

tanpa rasa terpaksa

tanpa rasa prasangka 

tanpa menuduh membabi buta 

apapun percayalah 

dalam apa jua keadaan 

YAKINLAH DENGAN JNJI-JANJI ALLAH 

tak kn mungkin DIA akan meletakkan kita dlm situasi yg sukar melebihi 

apa tahap kesukaran yg mampu utk kita hadapi 

dan kali ini 

aku redha 

dgn pilihan MU 

dgn ketentuan MU 

kerna aku percaya 

apa yg d tetapkan utk aku

adalah yg terbaek 

utk aku 

utk kamu 

utk dia 

utk kita bersama 

makanya

berdoalah agar d permudahkan segala 

utk tetap d sana !!!

Friday, May 17, 2013

PERJALANAN KITA # 1 ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum

Alhamdulillah sykur sangat-sangat kepada DIA yg dah menetapkan & menentukan sesuatu yg terbaek utk diri nie.

Semoga perjalanan kita lepas nie akan lebih bermakna.

InsyaAllah akan d coretkan selebihnya dalam entry yg akan datang.

Kali ini utk permulaan ini biarlah sekadar ucapan syukur yg tak trhingga d siarkan.

Syukur kepada DIA kerana telah memudahkan perjalanan kita yg man apda mulany apenuh dgn liku liku kepahitan.

Permulaan yg penuh dengan perasaan salah sangka, cemburu, sakit hati & kecewa telah Allah gantikan dengan satu perasaan yg lebih indah.

Tiada yg lebih indah selain drpd memilki yg ada kini.

ALHAMDULILLAH.



Thursday, May 16, 2013

GERAM !

1237 jalan simpang lapan
23587 kuala getah
malaysia


Assalamualaikum kawan yg ku sayangi,

surat kali nie nk cerita pasai beberapa pasai. alkisahnya berkisarkan d sekeliling aku d hiasi dgn sekawan hamba-hamba Allah yg indah ciptaannya namun tak menghargai keindahan yang d berikan.

hamba Allah yg d murahkan rezeki utk menikah tak lama lagi. tapi tak tau ats tekanan apakah hamba Allah tu smpi sanggup melaksanakan misi utk mencuri & merompak duit hamba Allah yg lain. hamba Allah yg d rompak tu pulak tak lain tak bukan adalah kawan-kawan yg ada dgn dia time susah & senang. tu tak trmasuk ngan bantuan paksa rela yg dia suh buat bagai. tp kami kawan kawan senyap ja. tak mau hingaq. paling best kot belakang dok kutuk rapat kata kita kuat hentam la marah dia a. isk dia nie kang den cepuk jugak hidup hidup bru da akai kot.

hamba Allah yg d limpahkan nikmat jawatan yg tinggi tp tak tau nk jaga perlakuan dgn baik. alahai mata jaga la ckit "org no 2" oiii. konon la p ngaku keliling kampung dia org no dua kt sini padahal tak dak kaiatan apa pn. cik nie lagi senior masuk awai g dr dia tak kecoh pon. kurang bijak betoi. dh la suka tengok org. scan abeh luaq dalam. awat la dia nie ada tang nie tak tau. penah sekali dia tgk cik pastu bila tnya tgk apanya dia le h jwb "nmpk gak la ckit". hangguk toi dia nie. kang ada jugak yg kena cepuk laju-laju kang. as org yg bila org tgk tggi ngan jawatan yg kita ada tak yah la dok gatai sgt. jaga ank bini nuh. mai reja wat cara reja la. tak yah dok dating meting bagai ngan janda la bini org la mcm2 bagai.  kalo date kat tempat yg betoi tak pa jugak nie smpi ke lubang jamban pn nk date lagi apa kes bro. den nk masuk toilet hampa dok nganga depan pintu pasai pa. nie toilet bukan nya bunga. walaupn keduanya ada persamaan iaitu mempunyai haruman tapi tolonglah paham keharuman di sini boleh merencat kn otak.

hamba Allah yg d bagi kemudahan komunikasi yg canggih. oh pelisss man. tolong jgn ganggu time org nk solat boleh tak. den rimas lemas okeh!!! ntah apa2 ja...dah sah2 msgtime tu org dok azan bulih tnya buat apa lagi. apa ke benda la kamu nie sahabat oiiiiii.

hamba Allah yg d bagi rezeki melimpah ruah d mana ramai kawan baik hati tolong bagi bantuan tika dia perlukan. tapi paling hampeh bila org dh tolong dia p jaja keliling si polan tu pengotor la si polan nie pemalas la si polan nu kaki hentam la. alahai tak sedar diri agknya bdk nie.

dan last sekali.

ada insan-insan yg selalu mendengar masalah org org sekeliling  dan dalam masa yg sama  jugak d hentam & d kutuk secara gelap sbb dia tak dak duit nk beli lampu then pasang bg terang supaya blh nmpk dia mengutuk

oi kawan !!!

bila hang tipu aku terang terang tp aku masih boleh diam & sabar sbb aku igt hang kawan aku. aku tak mau biar hang sorang diri tak dak org nk dgr masalah hang tu haa. hang nk tau pasai pa??

pasai org dh meluat tgk muka hang yg kaki tipu. org meluat pasai hang utang tak mau bayaq! org benci bila hang salu sgt cakap besaQ.

jgn la bila aku diam ngan perangai hg tu hg boleh suka hati & minda p kutuk aku kt belakang plak. tak puas hati meh ckp depan !!!!!!!!

oi kawan !!!

kalu ya pn hang tak mau semayang ka nk semyang lamabt ka bulih dak jgn kacau aku. sikit2 msg sikit2 msg meluat tau dak. tak nk aku nk kena sekolahkan hang balik kot waktu2 yg tak boleh ganggu org. jgn smpi aku block nomber hang kot pas nie.

sekian saja surat kali nie.

harapnya kau tak jemu membaca coretan kisah sekeliling ku.

smpi bertemu lagi d lain kali.

_______________________________________________________________
warghhhh. puas ~


Wednesday, May 15, 2013

SURAT UTK SAHABAT

Ke hadapan seorang SAHABAT ku,

Tolonglah JANGAN HANTAR SMS @ CALL pada waktu semua org tgh sibuk menyiapkan diri utk membina masjid.

Sekian, terima kasih.

# Kadang tak paham pasai pa org suka sgt call/sms time org dok kalut nk smyg pastu blh plak tanya soalan "AWK BUAT APA TU". Bila tak reply kata sombong la lupa kwn la.

Tuesday, May 14, 2013

BILA KITA SAYANGKAN KAWAN

Assalamualaikum 
 "Berkawan dgn org yg jahat akhlak adalah adalah salah satu cara utk menguji diri sejauh mana kesabaran & kesediaan kita utk memaafkannya"

# Adat berkawan mesti ada selisih pendapat & salah paham. Termsuk juga yg sentap bila dtegur. Kalau rasa tak leh nk terima teguran drpd kwn kita tu just abaikn saja. Sbg kwn dia tegur sbb dia sygkan kamu. If tak leh terima tak payah la smpi dok p usung cerita kot belakang ckp dia tu kaki hentam la kuat marah la tu la nie la. Pakat2 cermin diri & saling tegur menegur kan mudah. Tak puas hati ckp direct. MUDAH ! 


Friday, May 10, 2013

FROM PRODUCTION TO ISO

ASSALAMUALAIKUM

banyak banyak entry baru cik perasan tak dak satu entry pn yg menceritakan perjalanan ISO yg selama nie cik dok buat kt tempat reja. yg ada cuma luahana perasan bila mana org sekeliling nk biasakan diri dgn keadaan yg sepatutnya dr dulu ikut flow kerja masing masing.

okey. memandangkan sekarang nie semua task yg berkaitan dgn ISO dh d setelkn dengan cepat lagi tangkas so boleh la merajinkan jari yg dh gian nk menaip panjan panjang tp tak de reja nk d buat. smpikn td p jmpa bos dok tanya tak dak reja ka nk bg saya buat. hahahaha. punya rilek aih.

cerita drpd mula.

MACAM MANA BOLEH TERLIBAT DGN ISO SEDANGKAN LATAR BELAKANG PENDIDIKAN PRODUCTION?

bermula drpd awai2 reja dulu. benanya cik prktikal ja kt sini the kebetulan ada kosong utk bahagian LAB POLYMER so dpt reja terus. task first yg ken abuat pasai MS ISO/IEC 17025:2005. mmg tension gila buat bendalaha nie. yea lah man atak tekanan nya. bukan back ground kita kot.

bila d cmpur tolak darab bahagi semua lebih kurang dekat 3 tahun lebih dok pulun buat. dan ALHAMDULILLAH tahun nie dh dapat pengiktirafan tu.

task ISO yg no 2 plak dapat tahun nie. makanaya dalam satu masa cik buat 2 ISO. kali nie dpt task ISO 9001:2008.

yg nie best. nk tau sebb apa?sbbnya kali nie cik brmula dr bawah.

bak akta omputih i start from ZERO!!! good.

tak sampai  5 bulan semuanya setel. skrg nie tgh tggu sijil ja nk samapai ke tangan.

makanya sekarang cik ada banyak masa terluang kt opis. smpi tak tau nk buat apa lagi dh nie. rasa mati kutu ja. dh masuk 3 kali p merayu kat bos mintak task baru. hahahaha tapi bs ckp rilek dulu.

last last big bos yg bg task.

tapi bukan task ISO. dia suh tulis lirik & melodi utk KISMEC. then nyanyikan sekali. cettttt task payah nie.

jemmmmm !!!!!! bukan background cik la buat2 segala menda nie.











 # ada sapa-sapa pandai tulis liriklagu tak?meh tolong cik nnti cik belanja makan pizza !

Thursday, May 09, 2013

KOLEKSI NOVEL FIXI

ASSALAMUALAIKUM

mood sekarang tengah gila baca & kumpul novel-novel FIXI.

serius suka sgt2.

novel FIXI pilihan yg trbaca lepas RAM punya.

next entry cik akn buat entry khas utk tiap novel yg dh cik baca.

setakat nie dalam rak buku cik ada beberapa koleksi novel FIXI yg dh selesai d khatam .

antaranya :-

NGERI 

MANGSA 

KOUGAR 

TABU 

KELABU 

PECAH 

BISIK 


serius semua nya best best belaka.

now tgh buat baget utk beli tiap2 koleksi FIXI nie.

paling cik suka jenis kertas novel nie.

mmg terbaek.

ala ala buku lama lama gitu.

nk kuning tak kuning nk kesat tak kesat.

yg paling penting ringan nk d bawa ke mana-mana. 

# bulan nie saja dah beli dekat 4 buah buku. adehhh tak padan ngan ngaji ciput bulan nie gara-gara potong EPH double ~ cetttt


Thursday, May 02, 2013

TAK MEMBAZIR KE????

ASSALAMUALAIKUM

sekadar nak meluahkan sedikit ketidakpuasan hati.

okey.

mood sekarang mesti semua brkobar nk mengundi kan. tetambah yg baru first time nk mengundi mcm cik nie.

so rata rata tempat kalo p mesti di kelilingi dgn limpahan manusia yg keluar berpusu pusu sokong calon masing masing.

macam semalam cik keluar nk beli barang utk projek khas cik. al maklom la tgh bz memikirkan kesenangan masa depan. dlm dok batuk teruk & sesema yg tak ilang lagi nie gagahkn diri jugak nk p cari barang.

petang tu time cik nk balik tetiba tersekat dek keraba org dok berkempen.

ok fine. dh la berejam tggu. tu tak palagi. biarlah kerah kaki dok menekan tapi gagah jugak nk menyelit bg trlepas dr kalangan rimbunan manusia tu.

dalam dok menunggu tu cik pandang sekeliling.

BENDARA. BENDERA. BENDERA.

semua pihak ada.

mmmm. dlm otak dok trpikir. ke mana agknya bendera nie semua bila lepas semua selesai? dlm dok tak selesai lagi pn dh banyak yg brgelimpangan ats jalan.

tak membazir sgt ka dok pasang byk smpi mcm nie?

tak salah nk pasang. tp rasanya lagi comey kalau kain tu smua d buat kain bergulung gulung then d sedekahkan pada yg memerlukan.

haa tambaha tambah musim dekat nk posa nk raya nie. for sure la org ramai dok kat kedai kain (salah sorangnya cik).

drpd dok beli kain hat jarang la tak cukup meter la bek la amik kibaran yg ada tu buat baju.

lagi syiok kot.

# sekadar meluahkan pendapat peribadi. trpulang pada individu la kn suka yg mcm mana. bg cik nk buat apa pn biarlah secara bersederhana. jgn trlampau brlebih-lebih smpi berlaku pembaziran.




KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...