Tuesday, January 31, 2012

HEPY BUSAU DAY KBU

ASSALAMUALAIKUM 




 khas untuk semua geng geng KBU  

SEMOGA D KURNIAKAN IMAN YG SEMPURNA
AKHLAK YG TRPUJI 
PERKERTI YG MULIA 
UMUR YG BRMANFAAT 
REZEKI YG HALAL 
ILMU PENGETAHUAN YG BERGUNA
JODOH YG MEMBAHAGIAKAN 
HIDUP YG D RAHMATI D DUNIA & AKHIRAT 

AIR MATA YANG TIDAK D TUNTUT

ASSALAMUALAIKUM
Air mata taubat Nabi Adam a.s.......

Beliau menangis selama 300
tahun tanpa mendongak ke
... langit tersangat takut dan
hibanya terhadap dosa yang
telah ia lakukan.

Dia bersujud di atas gunung
dan air matanya mengalir di
jurang Serandip.

Dari air matanya itulah Allah
telah menumbuhkan pohon
kayu manis dan pohon bunga
cengkih.

Beberapa ekor burung telah
meminum akan air mata
Adam lalu berkata,

“Manis sungguh air ini.”

Nabi Adam a.s. terdengar lalu
menyangka burung itu
mempersendakannya lalu ia
memperhebatkan
tangisannya.

Lalu Allah mendengar dan
menerima taubat Adam a.s.
dan mewahyukan,

“Hai Adam sesungguhnya
belum Aku pernah
menciptakan air lebih lazat
daripada air mata taubat
mu!.”

Air mata yang tiada di tuntut : 

· Janganlah menangis kalau tidak tercapai cita-cita. Bukankah Tuhan yang telah menentukannya.
· Janganlah menangis kerana cinta tidak berbalas, mungkin dia bukanlah jodoh yang telah Tuhan tetapkan.
· Janganlah menangis jika gagal dalam peperiksaan mungkin kita kurang membuat persediaan.
· Jangan menangis kalau wang kita hilang di jalanan sebab mungkin kita kurang bersedekah buat amalan 

*** pppssstttt ....cik AngguR tengah pikir bila last time cik Anggur nanges time solat erk? Adehhhh...kerasnya haty ku ~

Monday, January 30, 2012

TAU FU FAH

Hanya kerana kamu mendengar apa yg d lakukn seseorg tak bererti kamu boleh menghakiminya kerana kamu tidak tahu apa yg d laluinya.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, January 29, 2012

MR JUNUIH JONGGANG

iKaN LaGa yAnG sAmSeNg 


Inilah ikan - ikan laga yang dimaksudkan yang sering menjadi peneman cik AnggurR pada waktu cik AnggurR sunyi....walaupun ikan nie berada jauh dari cik AngguR tapi trasa ja dekat dihati cik AngguR....hehehe
Ikan laga diatas bukanlah kepunyaan cik AngguR tetapi salah satu ikan laga diatas cik AnggurRkenal sangat - sangat.. 


Nie la ikan yang cik AngguR maksudkan...Junuih jongang a.ka. punk...hahaha...(nampak ke gigi?)..
Sebut pasal Junuih Jongang nie..baru kemarin berlaku trajedi yang agak merisaukan tuan punya jJnuih nie.. Tragedi yang dimaksudkan adalah Junuih tercekek anai - anai...hahaha... Gara - gara belagak kuat dengan ketajaman ekornya akhirnya terkena gigitan anai - anai... Seharian mulut Junuih tak boleh tutup disebabkan kepala anai - anai masih melekat pada mulut Junuih sehinggalah keesokkan harinya kepala anai - anai itu dapat dikeluarkan dari mulut Junuih melalui bantuan tuanya..hahaha...

*** ppppsssttttt.......kalau nak bagi ikan laga makan anai - anai..pastikan kepala anai - anai tu dipenyet dahulu sebelum dihidangkan...lagi satu jagan sesekali biar kanak - kanak main ikan nie seperti meraka bermain picit - picit belon...hahahahah

PENYAKIT GILA MAI BALIK

ASSALAMUALAIKUM 

Fuhhh .... penat betoi merenovate blog cik AngguR yg tak bropa nk comey nie menjadik lebey tak comey. Hahaha serius lebey teruja nk ngadap blog ngan ada nya wallpaper blue rose bunga kesukaan cik AngguR.

By de way malam nie cik AngguR tak mau story pasai blue rose tu tp nk ckp pasai penyakit gila cik AngguR yg ilang 4 tahun sudah mai balik plak dah. Mula-mula tu dia mai takat ckit ckit ja. Tapi koi lama koi terok, koi lama koi dok membiak plak. Sampaikn tak berenti berenti dia punya kadar graf kalo d plot perghhhhh makin lama makin untung la kalo masuk bursa saham. Hehehhe.

Mula-mula melabuQ sikit ja. Daripada satu jadik tiga pastu jadik tujuh. Haaa ...la nie dalam kiraan dok ada dua puluh dah bermula sejak awal tahun aritu. Erk? Nak tau ka penyakit apa yg cik AngguR dok alami la nie?

Penyakit yg agak berat seberat beratnya. Jeng jeng jeng. Penyakit tu d namakn PENYAKIT GILA BACA NOVEL. Hahahahha ......sorry la nah saja dok wat suspender sikit malam-malam buta nie. Berat kn penyakit nie. Berat poket yg mengeluarkn kepingan kertas yg brwarna warni. Boleh d katakn sekarang nie tiap tiap mggu paling lekeh mesti cik AngguR akn beli 3 buah novel. Semua tu akn abes dlm masa 2 hari coty d hujung minggu.

And utk sekali nie cik AngguR dok gila beli novel RAMLEE AWANG MURSHID. Dalam simpanan cik AngguR dah ada beberapa novel yg mmg tik tok la utk d baca. Serius besttahap cipanzi !!!

So cik AngguR dok pasang nawaitu saumaghodin utk beli semua koleksi novel RAM nie.

Dengan kerajinan tahap melampaunya cik AngguR pon wat reseach ckit novel apa yg RAm dh tulis.  Jom layan novel RAm ngan cik AngguR.

KOLEKSI NOVEL RAMLEE AWANG MURSHID

  1. Fiksyen 302 
  2. Rayyan Fantasi  
  3. 9 Nyawa 
  4. Mikhail 
  5. Ungu Karmila 
  6. Hatiku Di Harajuku  
  7. Adam 
  8. Mandatori  
  9. Satu Janji 
  10. Rahsia Perindu  
  11. Ranggau  
  12. Personal Justice 
  13. Tombiruo
  14. Semangat Hutan  
  15. Tombiruo Terakhir 
  16. Bagaikan Puteri 
  17. Cinta Sang Ratu  
  18. Hijab Sang Pencinta 
  19. Cinta Sufi 
  20. Sutera Bidadari  

Setakat ari nie cik AngguR baru beli 6 buah buku dr 20 yg trsenarai. Ada lagi 14 buah yg kena beli. Hehehe sabaQ sabaQ. Tu pon beli hasil drpd kupon buku yg cik AngguR bodek drpd tuan si Junuih Jonggang. Haa kalau nk tau sapa tu Junuih Jonggang tunggu entry yg akan datang okey !! Serius Junuih Jonggang sangat smart, kacak. macho & romantik la walaupon muka dia ganaz. 

*** ppppsssstttt .... Sayu rasa haty bila mengenangkan Junuih Jonggan tercekik anai-anai ... Kawan-kawan tolong doakn Junuih Jonggang supaya tabah erk...  buat Junuih Jonggang cik AngguR lap u so much so much !!!! 






Monday, January 23, 2012

10 TIPS BEBASKAN DIRI DRPD TEKANAN

ASSALAMUALAIKUM 

Puas cuty dok umah saja aih. Hahahaha bukan apa cik AngguR salunya kalo cuty panjang mcm nie lebey suka dok memerap d rumah smbil menghabeskn stok buku @ novel yg ada. Tapi kali nie nya cuty da dua buah novel ja lupa nk beli stok buku utk cuti panjang.

By de way d sbbkan tak dak buku nak baca so cik AngguR pon merajinkan diri baca majalah lama yg ada dlm almari. Dalam banyak2 majalah tu kebanyakan topik yg cik AngguR jumpa semua nya brkisarkan pasai TEKANAN. 

Okeh .. d pendekkan cerita jom cik AngguR kongsikan tips mcm mana nk atasi tekanan. Tips - tips nie cik AngguR kumpul & ringkaskan drpd apa yg cik AngguR baca dr majalah yg ada dlm koleksi cik AngguR.

Ahakz ..... meh layan !!!

10 TIPS BEBASKAN DIRI DRPD TEKANAN 

PILIH UTK BRGEMBIRA 
Cuba belajar perkara-perkara baru contohnya mcm wat seni kraftangan ka menjahit ka menyulam ka brkebun ka. Buat apa saja yg boleh buat diri kita happy. Mcm cik AngguR kalo tension cik AngguR lebey suka abeskn masa dgn baca buku @ novel ja. Haa .... abes ja baca sure ilang terus tekanan tp kalo tak ilang jugak cik AngguR akn baca lagi hahahha smpi la puas haty.

SENANTIASA BRSYUKUR  
Dalam kehidupan kita tak semua yg kita impikan akn jadi kenyataan & tak semuayg kita nak tu kita boleh dapat dgn mudah. Kadang2 kita takkn dpt pon cuma nya yg paling penting ialah kita didik diri kita utk brsyukur dgn apa yg dah kita miliki. Jangan trlampau tamak sgt semua bnda nak capai takot nnti satu apa pon tak dapat.

MENJADI SEORANG YG PEMAAF 
Belajarlah utk memaafkn org yg melakukn kesalahn kt kita. Walau seterok mana pon kejahatan yg org tu buat cubalah utk maafkan. E2 lebey baek drpd dok pikir bnda2 negetif pastu brdendam pas tu mula la nk lawan mengata la mengutuk la mcm2 cerita. Usaha lupakn apa yg dh trjadi slow2 walaupon payah tp at least kita cuba kan.

MELAWAN PEMIKIRAN YG NEGATIF  
Hanya kita saja yg kenal siapa diri kita, d mana kelemahan & kekuatan diri kita & hanya kita jugaklah yg mampu mengubah diri kita samada ke arah negetf or positif. 

TAMBAH JUMLAH KENALAN @ SAHABAT  
Sungguh bahagia kalo kita ada ramai sahabat yg senantiasa mengambil berat tentang kita kan. Cubalah cari seberapa ramai kawan yg mampu tp brhati-hati dlm meilih kawan. Takot nnti trsilap langkah dpt kawan yg makan kawan plak. Haaa.. naya kot.

MELEMPARKAN SENYUMAN 
Mulakan hari kita dgn satu senyuman yg ikhlas insyaALLAH pasti kita akan rasa happy ja sepanjang hari. Kalo awai pagi dh moody ermm alamatnya smpi pagi esok la bru okey. Hahahahah ..betoi dak erk?

BERBUAT BAIK 
Buatlah baik walaupn sekecil zarah insyaALLAH nikmat dr kebaikan yg kita buat tu akn buat jiwa kita merasa tenang sgt2.

'HAPPY ' KN DIRI UTK JAUHI PENYAKIT 
If dlm keadaan yg tertekan try cari buku2 katun yg lawak2 baca. HAaa...kalo mmpu ketawa tu mmg terbaeklah. 

IKUT SERTA AKTIVITI YG D MINATI  
Kalo ada masa lapang try cuba aktiviti yg baru. Misalnya ikut serta badan kebajikan ka jadi sukarelawan ka. HAaa...yg nie cik AngguR belom try lagi. Apa kata kita try sama-sama. Syiok kot nohhhhh.

DUIT BUKAN SEGALANYA 
Walaupun duit boleh meransang kegembiraan tp duit tak mmpu utk membeli kegembiraan.
Percayalah !


*** ppppsssstttt .... Apapun tips yg cik AngguR tuliskan kt sini ada satu lagi tips yg paling terbaek utk hilang & jauhkan tekanan nie. cik AngguR kalau dah trlampau letih sgt2 dgn dugaan yg dok mai tu satu cara  ja cik AngguR buat. 

* Solat                                                                                  * Zikir            

*Amalkn doa nabi Yunus 

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
“Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”

Friday, January 20, 2012

SAYANG SI KATAK



ASSALAMUALAIKUM

Tak dak topik best sgt yg nk cik AngguR share just nk tunjuk sumething yg cik AngguR jmpa & terus beli time lunch break td.

Haaa..nak tau bnda apa??? Jom tgk erk..

Jeng jeng jeng.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Saturday, January 14, 2012

MANA NAK CARI CALON SUAMI YG MACAM NIE ERK?

ASSALAMUALAIKUM 



Heboh semua pakat dok bercerita pasai umah Wardina kena masuk perompak. Takziah utk Wardina. Ada hikmah d sebalik kejadian tu.

By de way cik AngguR bukan nk clp pasai kes curi mencuri tu tp nk ckp pasai satu ayat ygSUAMI Wardian cakapkan pada perompak. Serius cik AngguR trkedu sangat sangat bila baca. Nak tau apa ayt dia. Meh layan.

masa rumah WARDINA kena rompak , wardina hanya menutup RAMBUTnya dengan selimut . bila PEROMPAK tu dtg dekat dgn WARDINA , SUAMI dia dgn lantang cakap , 'JANGAN SENTUH DIA , DIA TAK ADA TUDUNG!' 
 Subhanallah begitu sekali suami dia menjaga kehormatan yang hanya miliknya :')


cik AngguR terpikir MASEH ADAKAH CALON SUAMI YG MACAM NIE ERK?

*** pppppsstttt .............. Kalau org lain sibuk sibuk ucap takziah cik AngguR nk ucap TAHNIAH pd WARDINa sbb dia memiliki lelaki yg terbaek dalam idop dia. SEMOGA BERBAHAGIA & BERKEKALAN HENDAKNYA !!!

TABIAT BURUK SEMASA MEMANDU

ASSALAMUALAIKUM 

SELAMAT TENGAH ARI SEMUA !!!! 

Yeah .... ari nie bangun pagi ja rasa brsemangat tahap gaban nk kemas umah. Almaklom lah dapat kemas satu rumah pon bila time coty ujung minggu ja.

Kebetulan masa tengah dok kemas umah tadi cik AngguR dok pikir topik apa yg best nk d hapdate kn dlm blog nie. Then teringat pulak ada satu topik yg dah lama cik AngguR nk post tapi tak tr'post' lagi. So ari nie cik Anggur nk post lah.

Sepanjang 2 tahun lebey cik AngguR berulang dr Seberang Jaya ke Sungai Petani, boleh d katakan agk byk masa cik cik AngguR berada d ats jalan raya. Macam-macam kerenah yg cik AngguR jumpa. Serius kadang-kadang lawak bila tgk perangai org nie.

Dan boleh d katakn hampir semua org akn melakukn tabiat yg sama ketika memandu. Antara yg banyak cik AngguR jumpa ialah :


7 TABIAT BURUK KETIKA MEMANDU
  1. Suka korek idong  : Sikit punya asyik nya dokkorek idong siap gentel gentel pastu jentik lagi. Alahai org sebelah tgk pon dia tak perasan. Hahahah. 
  2. Suka main msg. : Haaa ...serius yg nie ponbanyak yg cik AngguR jmpa hehe trmasuk gak ngan cik AngguR suka balas msg time bawak reta. Kalo kena keypad yg jenis zaman dulu dulu punya senang ckit la nk msg pasai dh hafal urup2 dok tang mana tp kalo yg jenis la nie macam keyboard agk payah ckit pasai urup satu2 & senang salah taip. 
  3. Suka potong tak bagi signal. :  Baru semalam cik AngguR senirik merasa bila ada sorang minah tu dah la potong kita tak bagi signal plak pastu boley plak menjeling menjuling kt kita. Hampeh toi.  
  4. Suka pasang radio kuat-kuat. : Hehehe yang nie pon cik AngguR suka buat tapi tgk pada lagu la kalo kena lagu yg best tu kuat ckit la kalo tak cik AngguR bukak mcm besa saja. Penah sekali ada reta tu adoiyai punya la kuat sound dia bukak smpi brgegeQ reta cik AngguR yg dok sebelah dia. Pastu kebetulan da ambulan lalu dia tak dgr. Puas kena hon la then semua org dok marah2 bru dia perasan & slowkn radio dia. Tabiat nie jgn la dok buat boley bawak bahaya & musibah woooo.  
  5. Suka bergayut. :  Okey part nie cik AngguR tak kisah sgt la kalo brgayut pakai earfon. Tp kebanyakan yg cik AngguR jmpa slumber badak ja tak pakai pastu ckp berejam2. Bahaya la kawan oiii. Dan yang paling cik AngguR pelik nya majoriti yg cik AngguR jmpa kaum Adam. Ermm...napa erk? best sgt ka gayut tak pakai earfon tu?  
  6. Suka touch up masa tgh drive. :  Part nie bukan saja ppuan yg buat laki pon buat jugak. Siap boleh cukur2 misai la gunting bulu idong la. Adeh leteh melihat. Kalo ya pon bulu idong tu panjang tggu balik umah la bang oiiii. Yang ppuan la time tu la nkpakai gincu la bedak la penghijau pp la. Org tgk cermin pandang belakang nk tgk reta depa guna utk tgk muka depa. Hancur toi !!!  
  7. Suka parking ikut suka hati. : Okeh yang nie tabiat yg agk menyakitkan haty & sanubari tambah tambah kalo time kita betul betul sibuk & perlukn parking. Kalo betul betul tak dak parking tak pa tak dak la sakithaty sangat tp kalo parking tu ada tp tgk tgk org park reta dh la senget, makan ruang smpi dua kotak plak tu. Haaaaaaaa...agk2 hangin ka dak?? Cer bgtau sat. Serius cagha ni etak comey k. Boleh buat org marah kn tuan punya reta sbb menyusahkn org ramai. So jgn buat nah. 



*** pppppssssssstttttttttt ...... teringinnak pakai reta mewah. Ada sapa sapa nk sponsor tak erk. Hehehhe.

JOM MENGUNYAH




ASSALAMUALAIKUM

AYAM KAMPUNG AYAM DIDIK

MAI MAKAN KACANG CERDIK

Published with Blogger-droid v2.0.3

Friday, January 13, 2012

Thursday, January 12, 2012

TIPS KHATAM QURAN

ASSALAMUALAIKUM 

Uhuk Uhuk .. dah lama rasanya cik AngguR tak update entry kan. Kalau ada pun setakat post yg ringkas & bergambar ja. Bukan apa serius sejak dua menjak nie masa agak membataskan jari jemari cik AngguR nak hapdate blog kesayangan cik AngguR nie.

Setelah sekian lama cik AngguR dok perah otak cari idea nk update apa akhirnya baru cik AngguR dapat satu topik yang rasanya boleh d kongsi ngan kawan kawan len. Terkebetulan pulak azam cik AngguR tahun nie ada sangkut paut dengan apa yg nk cik AngguR kongsikan.

Meh kita renung-renungkan sambil brfikir adakah kita betul-betul terleka dgn keindahan & tipu daya dunia ataupon tak.

'' Tepuk dada tanya iman dalam sehari berapa helai Quran yang dah kita selak & baca? Tak pun dah berapa lama kita tak sentuh Quran? Dah berapa kali kita khatam Quran sepanjang hidop kita? Terlampu sibok ka kita nie dok kejar keindahan, kesenangan, keseronokan & kelazatan duani sampaikn nk laung masa 5 minit nk baca Quran pon tak dak? Nak tunggu smpi dah tua tak larat mata pon tak nmpk kaki pon nk jalan trsekat sekat, nafas pon dh sendat sendat baru nk ngaji ka? Masa tu bru nk cari Quran? Apa igt Quran tu hiasan kt almari ka? Tak pon hiasan kt dinding dinding umah. Nk tggu bulan posa bru nk baca nk carik pahala bulan len tak payah ka? ''

Ayat tu from my mom. Agak pedih kn telinga bila dengaQ d persoalkan mcm tu. Alahai haty sabarlah.

Hehehe okey. cukup cukuplah ayat motivasi yg agak memedihkan telinga tu erk. By de way yg cik AngguR nk kongsikan kt sini ialah brkenaan mcm mana kita nk kahtam Quran dgn cara yg mudah, konsisten & menyenangkan.

Kalo yg tahun tahun sebelum nie cik AngguR akan amik masa 4-6 bulan untuk khatam. Maknanya dalam setahun boleh khatam 2 kali saja. Memandangkan tahun baru nie umur pon dah meningkat ke angka yg lebey besaQ but kureng chantek makanya cik AngguR pon menanam azam yg agak smart & kemaih supaya angka yg tak bropa nk chantek tu boley d repair & d chantek kn lagi.

Dengan demikian terlairlah beberapa idea yg cik AngguR dah buat kajian dr segi pembacaan buku-buku pastu cik Anggur try senirik & ALHAMDULILLAH berhasil. Meh cik AngguR share share petua cik Anggur nie.

Jom layannnnnnnnnnnn...................

TIPS KHATAM QURAN : 

1. Satu juzuk ada 10 helai muka surat. Makanya baca 4 helai muka surat utk sekal solat. Maknanya sekali solat baca 2 helai llima kali solat abes satu juzuk.

2. Utk yg tak dak masa nk baca d waktu waktu solat yg lain boleh jugak baca setengah juzuk d waktu Subuh & setengah juzuk lagi d waktu Maghrib.

Sedikit info yg cik AngguR dapat dr bahan bacaan cik AngguR brkaitan ngan baca mengira  ain * yg trdapat pd setiap hentian ayat.

Satu 'ain (mampu menghafal dari 1 'ain ke 'ain seterusnya)
Satu muka surat (mampu menghafal seluruh ayat sekaligus)
1/2 muka surat (mampu menghafal separuh demi separuh ayat)
1/3 muka surat (mampu menghafal sepertiga demi sepertiga ayat)
1/4 muka surat (mampu menghafal seperempat demi seperempat ayat)

1 juzu' = 20 muka surat = 8 'ain (tanda *)

1/2 juzu' = 10 muka surat = 4 'ain

1/3 juzu' = hampir 7 muka surat = 2 'ain hampir kepada 3 'ain

1/4 juzu' = 5 muka surat = 1 'ain hampir kepada 2 'ain

* 1 'ain bergantung kepada banyak mahupun sedikit ayat yang ada.

Jika sehari kita mampu menhafal satu 'ain = 240 hari kemudian baru khatam = 8 bulan

Jika sehari kita mampu menghafal satu muka surat = 600 hari kemudian baru khatam = 20 bulan = 1 tahun 7 bulan

Jika sehari kita mampu menghafal 1/2 muka surat = 1200 hari kemudian baru khatam = 40 bulan = 3 tahun 4 bulan

Jika sehari kita mampu menghafal 1/3 muka surat = 1800 hari kemudian baru khatam = 60 bulan = 5 tahun

Jika sehari kita mampu menghafal 1/4 muka surat = 2400 hari kemudian baru khatam = 80 bulan = 6 tahun 7 bulan. 



Daripada Ibnu Umar r.a. berkata, sabda Rasulullah s.a.w, ”Sesungguhnya hati ini berkarat seperti mana berkaratnya besi apabila terkena air, seorang sahabat bertanya, “bagaimana menghapuskan karat tersebut’? Jawab Nabi s.a.w., banyakkan menyebut mati dan membaca al-Quran.

Rasulullah s.a.w menekankan kepada kita supaya meluangkan seberapa banyak masa untuk membaca dan memahami al Quran. Secepat-cepat tempoh masa yang boleh khatam al Quran adalah selama 3 hari dan selewat-lewatnya jangan jangan lebih dari sebulan. Sebaik-baiknya al Quran dikhatamkan bacaannya dalam tempoh seminggu.

*** pppppppppsssssstttt ...cik AngguR harap sgt2 azam tahun nie ley tercapai kalo ley nk dpt lebey dr tahun tahun yg sebelom nie. Bukan apa umur dh makin banyak bila pikir pikir balik umur ja banyak tp amalan macam tak bropa nk banyak dok buat hat len ja yg banyak. Ummmm ralit betoi ngan tipu daya donia nie. Dok buat bnda bnda lagha ja lebey hope jgn smpi haty jd itam & trtutup dr nk terima hidayah ALLAh sudah la. Aduhhh kechek betoi rasa diri nie kan. Fuhhhhhhhhhhhhhh ......... try my best !!!!

Thursday, January 05, 2012

AYAT PENDINDING DIRI

Dengan nama Allah yang tiada mudarat dengan namaNya sesuatu apapun di bumi dan di langit, dan Dialah yg Maha mendengar lagi mengetahui".
Bacalah tiga kali di waktu pagi dan petang dengan ikhlas, bersungguh serta yakin, nescaya akan terhindar dari MUSIBAH secara tiba2 yang tidak tertanggung di pagi dan malam tersebut. Demikian pesan Nabi dalam hadis yang sohih. Ertinya bacaan itu "Hadis riwayat Ibn Majah & Tirmidzi.

Sunday, January 01, 2012

SELAMAT DATANG 2012

ASSALAMUALAIKUM  

HIDUP INI UMPAMA RODA

ADA MASA KITA D ATAS
ADA MASA KITA D BAWAH 

ADA MASA KITA D JULANG 
ADA MASA KITA D PIJAK 

ADA MASA KITA D PUJI 
ADA MASA KITA D KEJI 

ADA MASA KITA LAPANG
ADA MASA KITA SESAK

ADA MASA KITA SIHAT 
ADA MASA KITA SAKIT 

ADA MASA KITA GEMBIRA 
ADA MASA KITA BERDUKA 

ADA MASA KITA BERTEMAN 
ADA MASA KITA SORANG SORANG

ADA MASA KITA BEBAS 
ADA MASA KITA TERSEKAT 

ADA MASA KITA LAPANG
ADA MASA KITA SESAK 

NAMUN

APA JUA YG DATANG DALAM KEHIDUPAN KITA
SESUSAH MANA MASALAH YG MENDUGA 
SEPAYAH MANA KAKI HARUS MELANGKAH 
SEKERAS MANA HATI MENOLAK KEBENARAN 

PERCAYALAH 
D SAAT TIADA SAPA PN D SISI KITA TIKA INI
ALLAH TETAP BERSAMA KITA

MEMBERI PERLINDUNGAN & PENJAGAAN
MEMBERI RAHMAT & KASIH SAYANG 

BERMOHONLAH PADA DIA
TIKA SENANG MAHUPUN SUSAH
TIKA LAPANG MAHUPUN SEMPIT
TIKA BERTEMAN MAHUPUN BRSEORANGAN 

KERANA HANYA DIA YG MEMAHAMI
KERANA HANYA DIA YANG LEBIH MENGERTI

*** ppppssssttttt ..............
ya ALLAH....Engkau berkatilah kami...berikan kami hidayah....ibu bapa kami..adik2 kami...saudara mara kami...jiran2 kami...sahabat2 kami..musuh2 kami..BERIKAN KAMI HIDAYAH MU YA ALLAH!!!!!.....agar mencintai Mu..dan mencintai NAbi Mu...Engkau kembalikanlah muda mudi kami..kejalan Mu...mereka adalah saudara kami...dan kami kasih kepada mereka...sesungguhnya..ENgkau lebih mengasihi hambaMu lebih kasih dari kami kasih kepada saudara2 kami...!!hanya kepada Engkaulah....kami merintih...mengemis memohon diperkenankan permintaan2 kami....wahai Tuhan yang Maha pemurah...lagi Maha Mendengar akan bisikan hati hamba2Nya....

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...