Monday, January 23, 2012

10 TIPS BEBASKAN DIRI DRPD TEKANAN

ASSALAMUALAIKUM 

Puas cuty dok umah saja aih. Hahahaha bukan apa cik AngguR salunya kalo cuty panjang mcm nie lebey suka dok memerap d rumah smbil menghabeskn stok buku @ novel yg ada. Tapi kali nie nya cuty da dua buah novel ja lupa nk beli stok buku utk cuti panjang.

By de way d sbbkan tak dak buku nak baca so cik AngguR pon merajinkan diri baca majalah lama yg ada dlm almari. Dalam banyak2 majalah tu kebanyakan topik yg cik AngguR jumpa semua nya brkisarkan pasai TEKANAN. 

Okeh .. d pendekkan cerita jom cik AngguR kongsikan tips mcm mana nk atasi tekanan. Tips - tips nie cik AngguR kumpul & ringkaskan drpd apa yg cik AngguR baca dr majalah yg ada dlm koleksi cik AngguR.

Ahakz ..... meh layan !!!

10 TIPS BEBASKAN DIRI DRPD TEKANAN 

PILIH UTK BRGEMBIRA 
Cuba belajar perkara-perkara baru contohnya mcm wat seni kraftangan ka menjahit ka menyulam ka brkebun ka. Buat apa saja yg boleh buat diri kita happy. Mcm cik AngguR kalo tension cik AngguR lebey suka abeskn masa dgn baca buku @ novel ja. Haa .... abes ja baca sure ilang terus tekanan tp kalo tak ilang jugak cik AngguR akn baca lagi hahahha smpi la puas haty.

SENANTIASA BRSYUKUR  
Dalam kehidupan kita tak semua yg kita impikan akn jadi kenyataan & tak semuayg kita nak tu kita boleh dapat dgn mudah. Kadang2 kita takkn dpt pon cuma nya yg paling penting ialah kita didik diri kita utk brsyukur dgn apa yg dah kita miliki. Jangan trlampau tamak sgt semua bnda nak capai takot nnti satu apa pon tak dapat.

MENJADI SEORANG YG PEMAAF 
Belajarlah utk memaafkn org yg melakukn kesalahn kt kita. Walau seterok mana pon kejahatan yg org tu buat cubalah utk maafkan. E2 lebey baek drpd dok pikir bnda2 negetif pastu brdendam pas tu mula la nk lawan mengata la mengutuk la mcm2 cerita. Usaha lupakn apa yg dh trjadi slow2 walaupon payah tp at least kita cuba kan.

MELAWAN PEMIKIRAN YG NEGATIF  
Hanya kita saja yg kenal siapa diri kita, d mana kelemahan & kekuatan diri kita & hanya kita jugaklah yg mampu mengubah diri kita samada ke arah negetf or positif. 

TAMBAH JUMLAH KENALAN @ SAHABAT  
Sungguh bahagia kalo kita ada ramai sahabat yg senantiasa mengambil berat tentang kita kan. Cubalah cari seberapa ramai kawan yg mampu tp brhati-hati dlm meilih kawan. Takot nnti trsilap langkah dpt kawan yg makan kawan plak. Haaa.. naya kot.

MELEMPARKAN SENYUMAN 
Mulakan hari kita dgn satu senyuman yg ikhlas insyaALLAH pasti kita akan rasa happy ja sepanjang hari. Kalo awai pagi dh moody ermm alamatnya smpi pagi esok la bru okey. Hahahahah ..betoi dak erk?

BERBUAT BAIK 
Buatlah baik walaupn sekecil zarah insyaALLAH nikmat dr kebaikan yg kita buat tu akn buat jiwa kita merasa tenang sgt2.

'HAPPY ' KN DIRI UTK JAUHI PENYAKIT 
If dlm keadaan yg tertekan try cari buku2 katun yg lawak2 baca. HAaa...kalo mmpu ketawa tu mmg terbaeklah. 

IKUT SERTA AKTIVITI YG D MINATI  
Kalo ada masa lapang try cuba aktiviti yg baru. Misalnya ikut serta badan kebajikan ka jadi sukarelawan ka. HAaa...yg nie cik AngguR belom try lagi. Apa kata kita try sama-sama. Syiok kot nohhhhh.

DUIT BUKAN SEGALANYA 
Walaupun duit boleh meransang kegembiraan tp duit tak mmpu utk membeli kegembiraan.
Percayalah !


*** ppppsssstttt .... Apapun tips yg cik AngguR tuliskan kt sini ada satu lagi tips yg paling terbaek utk hilang & jauhkan tekanan nie. cik AngguR kalau dah trlampau letih sgt2 dgn dugaan yg dok mai tu satu cara  ja cik AngguR buat. 

* Solat                                                                                  * Zikir            

*Amalkn doa nabi Yunus 

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
“Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”

No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...