Tuesday, November 29, 2011

SUSAH HATI

ASSALAMUALAIKUM 

MOOD cik AngguR pada masa nie :

SUSAH HATY !
SEMAK KEPALA !
SERABUT PEROT !
SESAK OTAK !
PENING BUAH PINGGANG !
MELUGAI LUTUT ! 
SENAK BUKU LAKI !


*** pppppsssttt ....YA ALLAH YA TUHAN KU KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN KU D ARI KHAMIS NNTY ~

Thursday, November 24, 2011

TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH by ORKID EDYLIYNE

 ASSALAMUALAIKUM  
Novel pilihan cik AngguR kali nie bertajuk TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH.  
Jom layan sikit sinopsis pasai novel nie ............
 
 SINOPSIS NOVEL TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH BY ORKID EDYLIYNE
"Saya tak ada alasan. Saya tak boleh nak elak. Dah saya rasa macam tu, nak buat macam mana. Awak ingat, hati manusia ni boleh dikawal ke? Ada remote control untuk on, off... Hmm?”

Kata orang, jangan terlampau membenci, nanti akhirnya cinta yang akan diperolehi. Jangan terlampau percaya, nanti merana jiwa.
...
Sungguh Emir Jihan tidak mengerti, mengapa daripada usikan boleh lahirnya satu rasa yang cukup pelik dalam hatinya. Kenapa sebelum itu, dia tidak pernah rasakan perasaan yang sehebat itu menampar dadanya? Dia jadi bertambah haru jika sehari tidak melihat wajah itu menjadi merah menyala.

Intan Asha Areen, entah dari mana datangnya. Identiti gadis itu langsung tidak diketahui. Hanya yang pasti, dia maid baru dalam vila keluarga Emir Jihan. Dia membawa gayanya tersendiri, mampu menarik hati semua penghuni vila.

Ada rasa yang berbeza timbul dalam diri Emir Jihan dan Intan Asha Areen. Tapi, apa? Adakah rasa itu boleh dipanggil cinta? Kedua-duanya bingung untuk merungkaikannya. Apa yang pasti, kedua-duanya dalam usaha untuk mengerti. Namun, mampukan ia dimengertikan dengan munculnya Taufeeq Badree dan Hanni? Juga krisis identiti Indrian Dani yang mencurigakan.

Akan bersatukah rasa yang bermain di hati Emir Jihan dan Intan Asha Areen? Akan mengertikah mereka berdua dengan perasaan masing-masing? Siapa pula Taufeeq Badri dan Hanni? Krisis identiti Indrian Dani akan dirungkaikah? Adakah tuan rumah dan pembantu rumah bisa mengangkat bendera putih dan mengumumkan kedamaian serta menrungkai semua yang terjadi?

Judul : Tuan Rumah Pembantu Rumah
Penulis : Orkid Edyliyne
Penerbit : Fajar Pakeer
Sem. Malaysia RM21.00
Sabah/Sarawak RM24.00

Wednesday, November 23, 2011

MIGRAIN

ASSALAMUALAIKUM 

Dua tiga menjak nie cik AngguR kerap sakit kepala yg teramat sangat. Um virus migrain mula melanda akibat drpd tekanan berganda hehe aritu tak tido sehari & semalaman. Kesan nya samapi hari nie la jawabnya. 

Memandangkan migrain nie menganggu gugat kadar mood cik AngguR utk taip entry yg agk best so cik AngguR wat reseach ckit la apa yg d maksudkn dgn migrain nie. 

Meh share ciput info yg cik AngguR dapat nie k. Sahring is caring but not daring. ~ 


MIGRAIN 

- merupakan sejenis sakit kepala yg kronik 
- blh menyebabkan pesakit tak mampu jalankn tugas dgn sempurna 

Punca migrain : tekanan perasaan samada d rumah @ pejabat 

Jenis migrain : Aura ( perasaan atau fenomena subjektif sebelum mendapat serangan penyakit )
                         Tanpa Aura  

Serangan migrain : 40 % seluruh kepala, 40 % brmula pd sebelah kepala sebelum merebak, 20 % hanya     sebelah kepala sahaja 

Gejala migrain : 
- menyerang samada seminggu sekali @ enam bulan sekali. pesakit akn alami gejala brpeluh & pucat dan kadang kadang ada yg alamai lumpuh separuh badan kerana brlaku nya pengecutan urat darah dalam otak. 
- loya & muntah muntah.  
- pendengaran lebey sensetif ( fonofobia ) 
- kemerahan pada kulit ( d mata & dahi )
- badan brpeluh 
-kepala pening
- rasa nk pitam 

*** pppppssstttt ....kalau cik AngguR time migrain nie cik AngguR akan abes kn masa dgn tidoQ dalam gelap....baru cepat baek :)





Tuesday, November 22, 2011

SELAMANYA by ULTRAS MALAYAFEAT ALTIMET, JOE FLIZZOW & CARLET KHAZA

selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
harimau malaya
harimau malaya 


hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
inilah tanah tumpahnya darahku
negara pasukan biarlah hanya satu
harimau kami berlari laju,
belang nak tertanggal dari baju
harimau kami cekap gelecek
pertahanan lawan tumbang sederet
bila turun padang berumahkan gelanggang,
kalau berani mari bersandang
selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
semua berlari hingga tiada keringat,
gol pertama untuk negara
kedua untuk pingat
bila atas padang main tak ingat,
tiap hantaran kemas
tiap gerak ligat
pernahkah ada harimau yang jinak
jawapannya tidak
semestinya lincah
penyokong ke stadium beranak-pinak
untukmu Malaysia kami ceria
selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya
hey, nari kita, semangat
hitam kuning terpahat
mari kita berjuang,
tempur berperang di padang
sekali lagi, maju lagi,
serang lagi, gagah berani sebati
tidak gentar
tenang, dengar sorakan gemilang,
harimau malaya pasti menang!
selamanya, selamanya,selamanya,
harimau malaya!
selamanya, selamanya,selamanya,
sokong Malaysia!
hey le le le le le le la
oohh, oohh
hey le le le le le la
Aaahh, aaahh
harimau malaya
harimau malaya

PABILA HARIMAU MENGAUM .............

~ PABILA HARIMAU MENGAUM GARUDA JADIK ANGRY BIRD ~

Sunday, November 20, 2011

RAMBUT KITA KATEGORI MANA ERK ....

01) RAMBUT LURUS
- bijak- seorang yang happy
- bergaya
- cemburu
- pandai dalam menguruskan sesuatu tanpa pertolongan

02) RAMBUT KERINTING TEBAL
- kurang bijak
- degil
- cemburu kuat
- romantic
- banyak pergaulan
- susah dalam menyelesaikan masalah diri
- tidak suka termenung

03) RAMBUT KERINTING NEGRO
- bijak
- ego
- cemburu buta
- romantik
- memilih
- mudah mengamuk bila susah hendak selesaikan masalah

04) RAMBUT IKAL MAYANG
- bijak
- berfikir sebelum melakukan sesuatu
- berfikiran terbuka
- banyak pergaulan
- mudah memaafkan seseorang dengan kesilapan lalu

05) RAMBUT HALUS/LEMBUT
- bijak sangat
- memilih
- pemaaf
- manja
- tegas
- cepat melakukan perkerjaan dengan bersungguh-sungguh 
06) RAMBUT SIKIT
- bijak- sentiasa berfikiran negatif pada seseorang
- ego
- pandai membuka perniagaan walaupun kecil

07) RAMBUT PERANG
- kurang bijak
- berfikiran terbuka
- pemaaf
- sosial
- bijak lari daripada masalah

08) RAMBUT TEBAL
- bijak
- degil
- cemburu
- romantic
- kasar
- banyak kawan
- pandai mengambil hati seseorang

09) RAMBUT KUSUT
- sangat bijak
- berfikiran terbuka
- banyak pergaulan
- garang
- susah nak memaafkan seseorang
- pandai dalam mengurusan sesuatu tanpa pertolongan
- (kalu nak nampak bijak mcm empunya pesen rambut gini…. usaha kasik kusut rambut korang.. )

10) RAMBUT BERUBAN
- kurang bijak
- suka termenung
- social sikit
- berfikiran terbuka
- pandai selesaikan masalah diri

11)TIADA RAMBUT
- (Botak)
- kesian..

P/s : tak boleh nak percaya sangat ye..sekadar hiburan..anyway, korang nya rambut jenis yang mana? 


Friday, November 18, 2011

CINTA KONTRAK bY NURUL AIN SYUHADA

ASSALAMUALAIKUM

YEAH....Setelah tiga tahun brpencen drpd gian membaca novel akhirnya hobi cik AngguR kembali menyerang. Puncanya???Kakak cik AngguR lah sbb dia tu boleh d kategorikan hantu novel sebut ja novel apa semua dia beli & simpan. Serius mmg dia dh ley bukak satu galeri besaQ ngan himpunan novel novel dia.

D sebabkn dh gian balik so cik Anggur pon mula la merajinkan diri utk merabakkan poket yg tak berapa nk basah nie utk beli novel baru. Novel pilihan cik AngguR kali mmg super best !!! Tabik spring pd penulis dia. Muda lagi bru ja 19 tahun tp hasil nukilan dia mg terbaek. Usaha lagi erk dik....hope berjaya hendaknya t akak beli lagik novel adik hahaha.

Okey novel pilihan cik AngguR kali nie ialah : -

 
sedekit sedutan drpd novel CINTA KONTRAK bY NURUL AIN SYUHADA
Ibu! Rasa macam nak terjun laut! Terseksa la kalau macam ni. dengan kontrak tak matured tu lagi! Hampeh punya engineer! Pergi blaja tinggi-tinggi sebab nak create kontrak bebudak camtu ke? Kalau aku jadik pengarah univers...iti cicak kobeng tu, ku tendang jauh masuk gol mamat ni!

Nur Alia Airysha, seorang gadis yang datang dari kampung ke Kuala Lumpur dengan niat untuk mengumpul duit demi keluarga dan membiayai kos pembelajarannya. Dengan bantuan sahabat Alongnya, Kak Yati, Airysha bekerja di sebuah butik terkemuka yang dimiliki oleh Datin Aleeya.

Muhammad Danial Franz, seorang pemuda kacukan Perancis yang berkelulusan dari luar negara kembali ke Malaysia dan bekerja di bawah daddynya, Dato’ Eddy disebuah syarikat besar.

Takdir menemukan Airysha yang brutal dengan Danial yang ego di butik mommy Danial, Datin Aleeya! Danial cuba mendapatkan Airysha tanpa merendahkan egonya. Danial membawa Airysha untuk bertemu orang tuanya untuk dikahwinkan. Tetapi perkahwinan ini bersyarat! Kontrak yang direka Danial dipandang remeh oleh Airysha.

Disaat akad nikah hampir tiba, Airysha menyusun strategi untuk lari!, Airysha mengambil keputusan untuk membatalkan kontrak tersebut. Lantas sekeping kertas yang tertera kontraknya, dibuang. Apa yang bakal terjadi seterusnya? Adakah perkahwinan masih diteruskan? Bagaimana kehidupan Airysha selepas ini? Adakah masih terkurung disangkar yang disaluti emas? Bahagiakah dia? Bagaimana pula penerimaan Danial terhadap perangai brutal Airysha? Bila senduk bertemu kuali, bila api bertemu sumbu bom, apa yang akan terjadi?

"Kontrak! Kontrak! Kontrak! Tu je yang kau tau nak sebut? Yela! Yela! Aku yang buang. Aku tak puas hati dengan syarat-syarat dia. Ada ke aku sebagai seorang perempuan, kena tido atas sofa? Kau ni manusia takde hati, takde perut!" selorohku. Dalam masa yang sama, aku cuba melepaskan diri daripada rangkulannya. Danial mendengus perlahan.

------------------------------ -----

"Weh! kau giler hape? Nak bunuh aku ke?" Danial cuak .

"You decide. Nak hidup ke, nak mati?" Aku menghadiahkannya segaris senyuman.

"Malam ni, malam kau. Jangan harap lepas ni kau boleh langgar kontrak aku!" ujar danial kasar. Terpaksa dia mengalah. Takut jugak kalau minah ni tembap seterika kat muka aku, dah tak hensem la aku! Muka macho macam ni, mana nak dapat? Syarat kedua berjaya aku langgar. Caiyok Airysha!

Segera aku melompat ke atas katil apabila Danial sudahpun turun daripada katil indah miliknya. Malam ni, kau milik aku, wahai katilku sayang!

------------------------------ -----------

Judul : Cinta Kontrak
Penulis: Nurul Ain Syuhada
Penerbit : Karyaseni
Semenanjung : RM 20
Sabah / Sarawak : RM23 
 
*** ppppssstttt...jangan tak beli erk buku nie :P cik Anggur suka sangat sangat watak dalam buku nie terkebetulan watak tu sama perangai ngan dengan seseorang yang sangat cik Anggur sayang... love u so much ~ 

Wednesday, November 16, 2011

10 SIFAT SUAMI YANG HEBAT

 ASSALAMUALAIKUM

Tak dak apa yg menarik pagi nie sebab mood tak bropa nk best sgt. So sedikit ilmu yg cik AngguR dapat dr laman FB & cik AngguR nk kongsikn dgn semua trmasuklah kawan kawan cikAngguR yg bakal mendirikan rumatangga, yg sudah brgelar seorng suami & yg menyimpan hajat utk menjadi seorang suami.

Prof.Dr. Baltaji dalam bukunya "Fiqh al-Marah" menjelaskan, ada 10 sifat suami yg hebat.

1. Imam Solat. Suami yang mampu menjadi imam dlm solat adalah amat jelas mampu memimpin rumah tangganya.
2. Mengajarkan ilmu-ilmu agama.
3. Suami yang matang.
4. Bertanggung jawab.
5. Suami yang ‘independent’.
6. Mempunyai prinsip dan pendirian yg jelas.
7. Melindungi anak dan isterinya.
8. Jadilah suami serba boleh.
9. Boleh membaca al-Quran.
10. Disenangi oleh org sekelilingnya.

FB Ustaz Mohd Izhar Ariff 


Monday, November 14, 2011

LELAKI

Nabi Muhammad SAW bersabda :
“Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang paling baik kepada isterinya. Dan wanita yang paling baik dari umatku adalah wanita yang paling baik bagi suaminya.

Bagi isteri yang baik pada suaminya tiap hari akan mendapat SERIBU syahid (karena ikhlas dan sabarnya). Wanita yang paling baik adalah wanita yang membahagiakan suami dalam segala hal yang diinginkannya, selain bermaksiat kepada ALLAH. 

Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang bersifat lembut pada istrinya. Setiap hari Suami yang baik kepada istrinya akan mendapat SERATUS SYAHID (karena ikhlas dan sabarnya).” 

Dengan hairan Umar bin al-Khatab as bertanya, ” Wahai Rasulullah, mengapa wanita dapat pahala SERIBU, sedang lelaki hanya SERATUS?”. 

Nabi SAW menjawab, “Wahai Umar! Pahala dan keutamaan istri lebih besar dari suaminya, karena ALLAH SWT mengangkat darjat lelaki di dalam Syurga beberapa darjat dikeranakan redha dan doa isteri kepada suaminya. 

Namun ketahuilah bahwa dosa terbesar setelah syirik kepada ALLAH adalah menderhakai suami. Dan takutlah kalian kepada ALLAH terhadap DUA ORANG LEMAH, yakni ANAK YATIM dan ISTRI.

Barang siapa yang berlaku baik kepada keduanya/lemah lembut, bererti ia telah menggapai redha ALLAH. Dan barang siapa yang berlaku buruk kepada keduanya, maka ia berhak mendapat murkaNya…

Hak isteri atas suaminya adalah seperti hakKU atas kalian. Barang siapa yang menyia-nyiakan hak ALLAH, maka ia akan kembali dengan mendapat murka ALLAH SWT dan tempat kembalinya adalah tempat yang paling buruk, yaitu Neraka Jahanam”.
Dari Abu Hurairah r.a. berkata :

Rasulullah SAW bersabda : “Orang mu’min yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan orang yang paling baik diantara kalian adalah yang paling baik terhadap para istrinya.” (HR Tirmidzi)

LAGU UNTUK ADINDA by KHALIFAH



Di kala ku terbayang
Wajah mu daku terkenang-kenang
Kadangkala pagi siang malam
Jadi gila bayang

Pada mu duhai sayang
Kasih ku hanya pada mu seorang
Hanyalah dikau jadi pujaan
Cinta tanda sayang 

Korus

Pada mu duhai sayang
Yang jauh dirantau orang
Ingatlah pesanan dari kekanda
Jangan-jangan bermain mata
Jangan-jangan cuba mendua
Kasih ku cinta ku selamanya 

Ku renung bulan bintang
Ku sampaikan kasih salam sayang
Ku serah segala tanda cinta
Buat mu adinda  

Pada si rama-rama
Terbanglah dikau padanya si dia
Pesankanlah rindu ku padanya
Rindu ku padanya

Sunday, November 13, 2011

YANG CANTIK by KHALIFAH



Hai cantik
Jelingan matamu mempersona
Senyuman yang merundum jiwa
Kelu lidah aku berbicara
Cantik-cantik
Sungguh ayu
Ciptaan tuhanku padamu
Mungkinkah kau bidadari itu
Halus kulit merah bibirmu
Ayu-ayu
Bintang bulan pun tidak secantik kamu
Mungkinkah tuhan mengizin kamu
Satu antara beribu
Matahari terhenti
Menyinari hari ku yang panas
Cuaca bertukar wajah
Bila kau menjelma
Didepan semua mata memandang
Terpukau yang sasau yang angau
Bila-bila dan dimana-mana
Pulau bandung ado ah
Bunyi puji-puji baginya 
Lalu titis-titis air kering dari langit
Membasahi bumi gersang lalu jadi hijau
Kau yang cantik bagai bidadari dari langit
Memiliki wajah ayu yang memukau
Kau cantik
Punya senyuman yang manis
Punya pandangan yang manja
Ayu mata mempersona
Bisa-bisa buta mataku
Jika terus merenungmu
Kerana kau bidadariku
Hanyalah didunia ku
Tiada-tiada paling cantik
Kurniaan tuhan kepadaku
Hanyalah ada dirimu
Kerana kau bidadariku
Cantik-cantik


*** pppppsttttttttttttt......cik AngguR rindu kan pandangan mata sayu someone la ermmmm pastu rindu kt baby kechek plak adoiyai lama gila nak tunggu 3 minggu lagi !!!!

Friday, November 11, 2011

SEGALANYA BERMULA & BERKHIR D SINI 11.11.11


 ASSALAMUALAIKUM 

TARIKH BEST 11.11.11 .....sesungguhnya segalanya bermula & berakhir di sini !!! 
Last day utk student INSEP Plastic Product Design sempat lagi meluangkanmasa yg singkat ngan p datin mating d Taman Jubli, Sg Petani ,KEDAH. 

Tempat cik AngguR & Abu Kami date ngan student yg dua org ney ZurA & yAnA. Menu macam macam ada tapi macam besa la cik AngguR tetap ngan menu pilihan cik AngguR cucoQ udang & Lai Chi Kang tapi kali nie dh ubah selera suka makan Lai Chi Kang Madu plak adoiyai sapa la yg dok ajaQ ntah hahaha. 



LAI CHI KANG MADU


ABC SPECIAL



CUCOQ UDANG TERBAEK













NASI AYAM YANA

NASI GORENG UDANG ZURA













ELEGIK UDANG

HIMPUNAN KASIH SAYANG BERSAMA
**** pppssstttt.... semoga berjaya pada kalian insyaAllah cik Anggur doakn yg TERBAEK !!!!

Thursday, November 10, 2011

DUA PULUH HARI

ASSALAMUALAIKUM 

Riang ria haty manyak gumbira !!!!

Syukur ALHAMDULILLAH ..... semalam masa cik AngguR singgah balik umah Seberang Jaya nk amik barang terkebetulan plak masa tgh dok tunggu abg cik Anggur mai amik tu cik AngguR pon menyibukkan diri check peti surat. Serius mmg malas nak check pon sebenarnya tapi ntah pasai pa semalam tangan agak terlebey gatai hak hak.

Selop punya selop dalam peti tu rasa belambak gila surat surat cintan & salah dua drpd nya atas nama cik AngguR. Adeh...tengok tengok balik rupanya bil berokband MAXIS. Frust plak pasainya yea lah duit nk kena huloQ p kat MAXIS hahaha bley tara tu??

Pas tu cik AngguR pon tengok la surat yg lagik satu tu. Perghhhh ......nak tau surat apa? Serius jantung laju kot bila baca perkataan depan surat tu

URUSAN KERAJAAN 
SULIT DAN PERSENDIRIAN  

ALHAMDULILLAH !!!! Mau rasa nk melompat jugak nie !!!! Syukur sangat sangat akhirnya setelah berusaha beberapa kali dapat jugak panggilan nie...yeyyyyyyyy !!!!!

Apapun tak yah dok syok sangat bukan dapat pa pon lagi cumanya serius rasa best pasai nya setelah tolak tawaran yg first dulu ingatkn dh kena black list teruih dah ropa ropanya rezeki utk cuba mengubah nasib maseh ada walaupon tak comfirm lagi. its okey kali nie musti p punya la pasai tak mau rasa nyesal mcm dulu t kang nyesal tak sudah plak.

NEKAD NEKAD NEKAD !!

Apapn jadik kali nie musti p jugak jugak.

Doakan cik AngguR erk semoga d permudahkn segala urusan perjalanan & segala galanya.



*** pppppssssstttttttttttt....ALHAMDULILLAH SOLAT SUNAT  SYUKUR beb sampAi umah semalam !!!! insyaAllah kali nie cik AngguR akan berusaha sebaek yg mungkin moga moga rezeki kali nie berpihak pada cik AngguR..ya Allah gigil seyyy..ketaQ ponda jugak ney...ntah apa yg nk kena nnti cik AngguR pon tak tau pasai pengalaman dulu sekali masa nk masuk CIAST ja hehe serius best time tu....kali nie nk masuk tempat len plak hope suasana still sama gak kot kan...plzzz plzzz plzzz doakn cik AngguR erk !! muahhhhhhhhhhh

AFRAID

Wednesday, November 09, 2011

AKU MAHU SAIZ XL



Aku Mahu Saiz XL? Biar betul? Selalu semua impikan saiz S! Mahu pinggang kerengga tanpa memakai korset. Mengidam badan setaraf model. Namun berbeza buat lima orang remaja. Mereka mahu saiz XL, satu kemahuan di luar jangkaan!

Liyana Jasmot, Umie Aidah & Nurismimi – Obses menjaga badan, kini terikat menjalani Program Skim Paksaan Makan. Digoda dengan hidangan buffet lima bintang. Mungkinkah mereka menahan nafsu makan? Ataupun akhirnya akur saiz hanyalah persepsi masyarakat?

Aaron Hamirun – Diejek papan plywood bergerak. Tubuhnya sekeping tiada otot berombak. Lalu jamu ditelan dan suplemen protein disumbat. Dia perlu besarkan badan bagi mendapat gelaran Abang Ketul berotot hebat. Mampukah impiannya tercapai?

Syazel Zulkarnain – Depresi kerana pemergian Mimi Monira. Kini coklat dan aiskrim jadi teman setia. Tanpa sedar, badannya melebar! Mencapai saiz XXL yang merbahaya. Hingga membawa insiden jatuh meja! Syazel bergelut mengurangkan berat badan. Dia mahu turun saiz XL, itu matlamat utama!

Mampukah segala kemahuan dicapai? Ketahui kisah Aku Mahu Saiz XL, novel berinformasi buat semua!

Harga: RM 16.00 / RM 18.00
ISBN-13: 978-967-10404-4-7
Tarikh Terbit: 19 Sep 2011
Jumlah Muka Surat : 240
Kategori:
Penerbit: Blink Book Sdn Bhd

FAV BLOG cik AngguR

ASSALAMUALAIKUM

Sedar tak sedar rupanya dh hampir berapa bulan cik AngguR suka dok kelebek blog orang nie smpi kn kadang kadang masuk ofis ja mesti blog yg d bukak dulu.

Antara blog yang paling cik AngguR tak ketinggalan baca : -







*** pppssstttt...kalo ikut kn nk ja senarai semua blog yg salu cik AngguR baca tp tak mo jadi hipokrit :P t cik Anggur gtau lagi blog man ayg best hope ley share ngan org len gak....sapa sapa yg da blog best best gtau cik Anggur erk mana tau ley kongsi blog kesuakan gak ka pas nie .... 

USAI AKU TERIMA NIKAHNYA

ASSALAMUALAIKUM 

Mood pagi nie nk share pasai novel yg sempat cik AngguR baca time cuty raya aji lepas. Serius setelh agak lama tak baca novel bila baca balik mmg pulun tahap cipanzi la sbb cik AngguR kalo dah mula baca payah nk stop.

Nak tau novel apa yg cik AngguR baca? Meh layan sinopsis novel ngan cik AngguR erk ....

TAJUK : USAI AKU TERIMA NIKAHNYA ....

SINOPSIS NOVEL : -
Puteri Nur Aina, tidak pernah mengharapkan kehidupan indah di atas pernikahan terpaksanya dengan Iskandar hafiz. Baginya perkahwinan ini adalah penyelamat kepada dirinya yang derita dan dikongkong oleh keluarga angkatnya. Takdir telah menentukan mereka suami isteri telah jatuh cinta dan melalui fasa bahagia alam rumah tangga.

Namun, episo...d gembira cinta mereka tidak disenangi oleh beberapa pihak yang menyebabkan Iskandar Hafiz amat tertekan. Lalu keputusan yang diambilnya secara tidak sengaja telah menyebabkan Puteri Nur Aina sedih lagi terluka.

Dalam masa yang sama muncul sahabat baik Iskandar Hafiz, Megat Khalif yang telah jatuh cinta pada Puteri Nur Aina pada pandangan pertama lagi, dan sanggup berkorban apa sahaja demi melihat 'puterinya' tersenyum bahagia semula.

Dia tidak berputus asa menunggu sehingga Puteri Nur Aina dapat melupakan Iskandar Hafiz dan menerimanya dengan sepenuh hati. Malangnya, apabila Puteri Nur Aina mula menerimanya, Iskandar Hafiz kembali menagih kasih....

Puteri :"Hadirmu bagaikan seorang wira, menyelamatkan aku dari lembah sengsara, yang mengajar apa itu rasa cinta dan erti perasaan. Namun, yang seorang lagi cukup sempurna, setia mengubati lukaku, sentiasa ada saat aku memerlukan. Tanpamu aku lelah..."

Abang Is : "Kau bukannya yang pertama di hati, namun kaulah perempuan pertama aku nikahi, sehingga lidahku menjadi kelu untuk menyebut nama yang lain, menjadikan hanya dirimu perempuan terakhirku..."

Khalif; " Rasa cinta padamu tidak pernah pudar, walaupun nyawa bercerai dengan badan. Apa yang kuinginkan, hanyalah kebahagiaan dirimu, Puteriku...."

Apakah kesudahan kemelut kisah cinta mereka? Temui jawapan akhirnya dalam Usai.... Aku Terima Nikahnya

Judul : Usai aku terima nikahnya
Penulis : Umie Nadzimah
Penerbit : KaryaSeni
Semenanjung : RM19
Sabah / Sarawak : RM22

Thursday, November 03, 2011

MONKEY BEACH, TAMAN NEGARA PENANG.

ASSALAMUALAIKUM 

Yeah ....seperti yg d janjikan hehe entry kali nie alkisahnya pasai cik AngguR p brcoty ari sabtu hari tu brsama2 ngan student cik AngguR trmasuk la ngan kwn cik AngguR sapa lagi kalo bukan cik Abu Kami.

Tempat yg jadi pilihan kali ni still temapt yg penah cik AngguR p dulu cuma nya kali nie idak la sampai ke Pantai Kerachut just samapi ke Monkey Beach ja pn. Apa yg boleh cik AngguR rumuskan tempat tu mmg SUPER DUPER TERBAEK ~ insyaAllah hujung tahun ka awal tahun depan ka nk p lagi kot hahaha. Gian hiking plak...serius mmg tu la hobi cik AngguR dari dulu lagi.

Okey sebelum brcerita panjang meh cik AngguR paparkn ckit gambar masa kat sana .....jom layan ~



Hehe sorry tak ley nk upload gmbr yg selain nya sbb agak ganaz tp kera nie comey kot :) Apapn serba ckit cerita masa p panjat memanjat tu meh cik Anggur nk share. Moneky BEach nya jalan masuk tak sama ngan jalan nk p Kerachut serius tak sama bcoz kalo p Kerachut ley lagi rilek2 tp kalo p Monkey Beach adoiyai agk mencabar jugak la dgn kena panjat panjat langkah langkah gayut gayut...ala nam apon Moneky Beach jadi org yang masuk tu pon dah serupa monkey la ....tap kan mmg tak rugi la kalo p insyaAllah hujung tahun nie or awal tahun depan cik AngguR nak p lagik...still dalam perancangan.  



D Moneky Beach nie mcm mcm aktiviti ley buat contohnya mancing, nek bot, brkhemah, brgayut cm dlm pic nie hahahah isk ley kata mcm2 gak la. Air kt situ insyaAllah ley la kalo nk mandi tak kotor & terok pon cuma nya trsangat la masin serupa telan garam 10 kilo kalo trtelan air laut nie. perjalanan nk hiking masuk dlm utan tu lebu kurang dalam sejam 30 minit gak la tp bg yg dah besa mayb dlm masa sejam dah ley samapi kot pasai tak jauh mana pon cuma nya cik Anggur mmg jenis kalo masuk utan nie suka slow motion sbb nk amik angin utan. Bukan apa time mcm nie la ley bg peluang kulit brnafas amik fresh air. Kalau tak caya try masuk utan jalan slow slow pas tu biar berpeluh banyak banyak & rasa tgk kulit rasa cam mana.

FRESH !!!! 

cik AngguR suka sangat.....adoiyai ibarat mcm dok d kampung bangun pagi pagi ja bukak tingkap hirup angin sejuk perghhhhh ......masyuk seyyyyyyyyyyy!!!!!





So apa tunggu lagik isi kn masa masa lapang  dgn p hiking tang ney.....jom join cik Anggur nak??

*** pppssttttt setelah sekian bulan tak masuk utan kali nie bila dok tepi pantai monkey tu kulit cik AngguR burn daa.....aiyak nk kata mandi laut idak pon nk kata brjemur sapa sapu losyen lagik la jauh nya ( nak mampus sapu sapu losyen ney..t da jugak insan yg meneyeh pasiaQ pantai tu kt badan cik AngguR ) tp tak ta pasai pa kali nie ley burn plak...uwaaaaaaaaa meluangkn masa yg ada utk merepair kulit yg trbakau ney hope pagi raya haji ada sinar keputihan d sebalik keterbakaran ~ ...... 






P/S : TQ SO MUCH B :)

Tuesday, November 01, 2011

SORRY....SAYA DAH TAK SAYANG AWAK

Assalamualaikum

“aku dan dia dah putus…”

“kenapa?”
...
“aku dah x sayangkan dia. pelik bukan.tiba-tiba saja perasaan tu hilang”

“kau pasti dengan keputusan kau.kau x kesiankan dia? dia sayang kau…”

“kesian la jugak. tapi bila aku fikir balik. lagi kesian kalau aku teruskan. aku dah x mampu…”

“buatlah apa yang kau rasa terbaik….”


selepas setahun.

“aku geram. dia tipu aku. lepas setahun baru aku tahu…”

“kenapa? apa yang dah jadi…?”

“dia ada ramai perempuan belakang aku. dia tipu aku.aku rasa pedih. terlalu pedih…”

“kenapa kau pedih. kan perasaan kau dekat dia dah lama hilang”

“entah. mungkin rasa dikhianati. x dihargai.mungkin kalau aku sayang dia. sekarang aku dah longlai. separuh mati aku terluka. rabak. koyak. patah….”

“lupakanlah. jangan bebani hati fikiran diri kau dengan benda dah lepas ni…tidurlah dah lewat…”

“aku tak boleh stop. mata aku x boleh nak lelap .kecewa aku menggunung. otak aku overtime….”

.

beberapa bulan kemudian

“Aku selalu tertanya-tanya kenapa perasaan aku pada dia boleh hilang. Sekelip mata.”

“kau ada jawapan?”

…senyum “ada…mudah.”

“apa dia?”

“bila aku pandang semua benda yang jadi tu ada hikmah.aku mula refleksi balik segala apa yang aku dah buat.apa yang jadi dalam hidup aku.dan aku dapat jawapan.kau nak tahu?”

“kongsi lah…”

“Allah sayang aku. Dia taknak aku setia pada orang yang x hargai aku. Dia benarkan aku tahu kebenaran setelah setahun.mungkin masa tu baru kekuatan aku cukup untuk menampung kekecewaan aku.dan aku fikir-fikir balik, Allah beri yang terbaik untuk aku.sedangkan banyak benda yang aku lalai.hubungan aku dengan Allah aku terabai.”

“maksud kau?”

“aku banyak berfikir.refleksi balik segalanya.cari jawpan pada soalan-soalan aku.aku kadang-kadang lalai dalam mengingati Allah.leka dengan cinta lelaki.aku dah bazirkan masa,duit untuk cinta lelaki.aku dah sedar aku sepatutnya fokus cinta kepada Pencipta.nak tahu sesuatu?”

“teruskan aku dengar…”

“aku pernah tanya kenapa aku jumpa lelaki yang salah.sekarang aku rasa aku tahu kenapa.aku belum cukup baik.dan aku kena betulkan diri aku untuk dapat yang terbaik. Rasa cinta itu memang anugerah daripada Allah.tapi kita manusia ni lebih menghargai rasa cinta itu daripada Si Pemberi.

Kakak sepupu aku pernah cakap bila kita couple susah nak kawal bukan…rindulah sayanglah then gaduh sampai emo seminggu.lepas itu mula nak pegang-pegang tangan, bergambar rapat-rapat…sebab tu,lebih baik mencegah daripada mengubati bukan…”

“so sekarang?”

“aku tengah berjuang.menjadi lebih baik.doakan.selangkah.dua langkah…aku sedang berlari.mendekati Pencipta…”

“lelaki?cinta?”

“hanya yang Halal.janji Allah itu pasti.”

“kau yakin sekarang?rasa lebih baik?”

“alhamdulillah.semua jawapan-jawapan yang aku cari membawa aku pada Allah.aku nampak cahaya melambai-lambai dari jauh.cahaya itu yang buat aku bangun.dan ketenangan itu milik aku.sungguh,hikmah itu kalau dicari gali manisnya tiada berpenghujung.aku khilaf.sebab aku tahu Allah sentiasa ada, cuma manusia yang mencipta jarak.

Itu kata-kata yang aku rasa sesuai dengan situasi aku.mungkin dulu aku nak dekat dengan Dia bila nak sesuatu atau sedih kecewa saja.tapi sekarang aku dah sedar,faham tanggungjawab aku.Allah buktikan lagi sayang Dia pada aku dengan adanya perasaan ini.syukur ”

p/s : Semoga bermanfaat

MANUSIA : BODOH: tak belajar dari pengalaman sendiri dan tak belajar dari pengalaman orang lain PANDAI: belajar dari pengalaman sendiri tapi tak belajar dari pengalaman orang lain BIJAK: belajar dari pengalaman sendiri dan pengalaman orang lain….

Jangan Lupa Untuk Tekan Butang Share Selepas Anda Baca ♥ 



nice kan cerita nie..... 

TAHNIAH PD HIMPUNAN CERITA CINTA !!! I LIKE ~ 



*** ppppsssstttt ...kadang kadang kan kita perlu kehilangan sesuatu yg kita sayang bukan sebab kita dah tak perlukan sesuatu tu..tp sebab trlalu sayang ermmmm....apa guna kalo teruskan sedangkan hai masing masing dah bukan pada kedudukan yg selayaknya...lebey baek lepaskn dgn cara yg elok drpd dok brtahan & brtahan sedangkan masing masing saling menyakiti antara satu sama lain....adoiyai serius sakit hati....insyaAllah bila mana Allah telah tetapkn sesuatu yg kita akan rasa sedih & terluka pasti ada keindahan d sebalik kesedihan tu.....syukur ari nie cik AngguR dah miliki sesuatu yg paling indah dalam idup cik AngguR hope berkekalan hendaknya... AMIN !!!

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...