Tuesday, April 29, 2014

KISAH SI KECIK # BENGKAK GUSI

 Assalamualaikum 

masuk minggu ke 17 hari tu first time merasa sakitnya gigi. adoiiiiii. Allah ja yang tau. terus muhasabah diri. mcm nie rupanya sakit gigi. dh d bgtau ada 3 sakit dalam dunia nie yg tak trgambar sakitnya 

  1. sakit gigi
  2. sakit melahirkan anak 
  3. sakit nak mati
ok. memandangkan sebelum kawin tak sempat g check gigi so kali nie kena p check jugak la. dgn gusi bengkak nya. Alhamdulillah tak de la smpi kena cabut & tak de jugak gigi yg rosak. alang alang dah smpi klinik gigi saya pn amik kesempatan utk cuci gigi. perghhh nikmatnya. nnt lepas bersalin nk g cuci lagi lah. hahaha

utk yg sakit gigi masa mengandung jangan risau. pecayalah anda bukan keseorangan sakit gigi nie. ada ramai lagi perempuan mengandung lain yg alami nasib yg sama. puncanya sebab baby tengah tarik zat kalsium dr kita. bila dh tak cukup kalsium dr kita tu yg buat punca jadi sakit. sebagai penyelesaiannya saya makan Ostematrix dr Shaklee, plus minum susu lebih dr biasa. kalau sebelum nie saya minum dua gelas kali nie saya minum 3 or 4 gelas. jangan terpedaya dgn cakap-cakap org minum susu banyak nnti anank besar la apa la. nk kira org cakap semua nya tak boleh maklomlah diorg lg dapat DOKTOR PAKAR berbanding doktor yg sebenar. 

Alhamdulillah smpi skrg dh hilang dh sakitnya. agak agak kalau berasa nk sakit je terus cepat cepat saya minum susu. lepas tu terus ok. Alhamdulillah. Allah permudah utk saya. 

*** sebut pasai susu nnti saya buat entry khas sbb ada susu yg tak leh minum. nasib baik beli sekotak kecik je dulu. 

sejak mengandung nie berkenan sgt sgt la dgn kaler ijau pucuk pisang nie...ohhhhseeemmmmm !!!!

KISAH SI KECIK # TEKANAN DARAH & HB

Assalamualaikum

sebut pasai tekanan darah nie mmg sedari belum kawin dh tau dh mmg rendah. payah nk tgk baca tggi. paling tggi pn 110/90. bahagianya kalo tgk bacaan mcm tu.

bila dh pregnant nie sempat la tanya doktor pakar "tak pe kalo tekanan rendah saya rendah? tak bahaya ke dekat baby?" doktor jawab "lebih baik tekanan darah rendah sbb tak payah makan ubt just makan mcm biasa lebih kn sayur buah brbanding darah tinggi nnti kena selalu makan ubt lagi bahaya kat baby"

Alhamdulillah. lega sgt sgt dengar.
 makanya masa p bukak buku pink dr first lagi dah dapat sebekas vit dr misi.



tu baru suku dari jumlah sebenar.  mula nya nk makan tu agk berat sbb dok risau takut berat badan naik mendadak. tambah pulak dok tgk kawan kawan yg makan vit yg dpt tu badan naik mcm d pam pam. then bila baca-baca balik info rupanya bukan sbb vit tu badan naik tapi cara pemakanan masa mengandung tu pengaruh berat badan jadi naik melampau. 

selalunya pagi saya makan Vita Lea & iron tablet. tgh hari makan Acid Folix dan yg selebihnya saya makan malam. dulu saya makan Acid Folix malam tapi kerap jd gastrik. bila baca rupanya orgyg mcm saya nie yg sedia ada gastrik kalo makan acid lg tambah mmg lagi mudah la kena gastrik. kandungan acid lebih. sakitnya Allah yg tau. malam usah kata la tak leh tido. ada sekali tu saya buat kajian tak makan Acid Folix 3 hari. mmg tak sakit la perut then esok nya tu saya test makan tgh hari betul2 lepas makan. time perut ada makanan lg. kononnya nk elak dr gastrik. yesss....dh 4 hari buat legaaaaaa. tak de gastrik teruk sgt dah. Alhamdulillah. boleh tido ckit la brbanding sebelum nie. 
 
Alhamdulillah semalam masa p klinik check up sebelum jmpa doc HB dh ke paras normal. ngam ngam sui org ckp. berat badan pn naik stabil ja. makan tu kena makan jugak sbb utk baby tapi bukan brmakna kena makan double. makan tetap macam biasa. cuma yg pelik nya saya time mengandung makan mmg tak leh lebih. kalau lebih ja mesti meloya perut berangin. makan pn kena pilih. ada yg kita suka tp org d dlm tak suka. da jadi terhad menu skrg. apapun tak pe asalakn dia membesar sihat & sempurna sudahlah. tu yg penting.

*** baby suka makan sayur daun hijau. tambah kalo bayam mmg boleh makan banyak banyak tanpa rasa meloya & berangin.

~

KISAH SI KECIK # BUKU PINK

ASSALAMUALAIKUM  

ALHAMDULILLAH !!!

lega rasanya dalam hati bila dh selesai buat buku pink. tersangat lega bila Klinik kesihatan tu plak depan umah mertua ja. tak sampai 5 minit naik kereta. rezeki saya jugak dapat nurse yg sangat ramah & baik.

sebelum nie saya dgr juga cerita tak best pasai klinik kt situ nurse suka bebel & marah marah org. risau sgt2 smpikn ada masa saya rasa mcm nk buka buku pink dekat bertam je. biar jauh asalkn selesa jiwa & perasaan saya bila nk check up.

kalau ikutkn buku pink nie saya nk bukak minggu lepas lagi. masa tu kandungan belum masuk 13 minggu. ok la kan masa paling lewat utk bukak buku pink minggu ke dua belas. lepas tu hari yg saya ke klinik tu nurse ckp kena dtg ari lain. dia suruh isi dulu buku tu then tggu nnti dia call bgtau bila boleh dtg. mulanya dh cuak dh. adehh sudah....tgk keliling tak ramai pn ada 4 5 org je napa tak boleh buat skrg. rupanya diorg dah ada senarai org yg nk check ikut masa & hari. Alhamdulillah saya mintak supaya check up hari keje. nurse tu pn ok. legaaaaaaaa.

standard masa check up kali pertama nurse akn tanya tarikh mula period yg terakhir. makanya berdasarkn tarikh period saya yg terakhir 2 mggu sebelum kawen dh tau dh bila due date nya. ALHAMDULILLAH sama sebijik mcm perkiraan saya. cuma tggu hari tu ja samada lewat or awal tak pn on time. harap d permudahkn semuanya. by de way utk semua yg nk buat buku pink nurse tu bgtau kena buat awal sebolehgnya minggu ke sebelas tu dh kira lewat dh. bukan apa katanya lambat mula bukak lambat pantau. nnti kalo jadi pa pe susah nk kesan. tambah yg ada penyakit mcm mcm lagi la susah.

sempat jugak saya tanya nurse tu. memandangkn period saya tu sebelum saya kawen lagi. tak tolak ke 2 mggu awal tu dgn due date. nurse ckp tak payah tolak sbb yg penting tarikh mula period tu. kena plak waktu kawen tu mmg waktu subur maka saya mmg brpotensi tinggi utk mengandung. senang cerita katanya istilah yg betul BUNTING PELAMIN. adehhh  kena setepek!!!

Subhnallah.

kalau sebelum nie brlonggok dugaan sebelum kawen saya hadap. puas brlinang air mata. hari nie Allah balas beribu-ribu lipahanan rahmat & kasih sayang. rezeki awal, segala urusan brkaitan si kecik nie mudah ja.

dlm hati nie trsangat-sangat legaaa.

* check tadi nurse bgtau HB kurang canthek. 10.7. d sbbkn HB tak chantek kena chekc up 3 minggu sekali. ok fine !!! chaiyokkkkk 

~ 17 March 2014 ~

KISAH IMAM #14 HEPY BUFDAY HUBBY

sian bulat ~ sesepitttt

Assalamualaikum 

buat Suami yg tersayang 

Selamat Menyambut Ulang Tahun Kelahiran 

semoga Allah panjangkan umur 

semoga Allah murahkan rezeki 

Semoga Allah berikan kesihatan yang baik senantiasa 

semoga rahmat Allah senantiasa melimpah dalam kehidupan kita 

terima kasih sbb jadi Suami yg paling sempurna pada saya !!! 

 

# lab u banyak-banyak !!!! 

*** hadiah claim kat baby ok !! hahahah 

Thursday, April 24, 2014

TAZKIRAH AGAMA #12 BERHENTI SEKETIKA



ASSALAMUALAIKUM

sedikit ilmu yg saya belajar & nak d kongsikn dgn semua.

BAHAYA ORANG YANG KAKI (GEMAR) SOLAT LAJU-LAJU & TERGESA-GESA.

Pada saya orang-orang yang suka solat laju2 ni kebanyakkannya DIA LEMAS JIWA bila bersolat (angkara syaitan) atau TERLALU MENGEJAR dan PENTINGKAN PERKARA KEDUNIAAN dari Ibadah yang sedang didirikanya. 


Dan dia TIDAK MERASAI KENIKMATAN dan MENEMUI KELAZATAN dalam Ibadahnya.
Ada Satu Hadith yang maksudnya lebih kurang begini:


Rasulullah S.A.W. pernah bersabda apa bila terlihat seorang yang solat laju-laju dan tanpa tuma'ninah.

"SEKIRANYA orang ini MATI dalam keadaan BEGINI, matilah dia DI LUAR AGAMA MUHAMMAD".

Kemudian Rasulullah S.A.W. menyambung:

"Perumpamaan orang yang tidak menyempurnakan rukuk dan mematuk-matuk dalam sujudnya, adalah seumpama orang lapar memakan sebiji atau dua biji kurma yang tiada mengenyangkan (TAK MEMBERI FAEDAH BAGINYA).” 

H.R. (Hasan) Ibnu Khuzaimah & Tabarani.

Wednesday, April 23, 2014

KISAH SI KECIK # KEJANG KAKI

ASSALAMUALAIKUM  

sesungguhnya apa jugak perkara yg  bakal d alami oleh setiap ibu hamil saya pasti akn rasa lebih awal dr waktunya.

bercerita tentang KEJANG KAKI. semua akn rasa. kebanyakkn akn alami kejang kaki. majoritinya akn mula terasa kejang kaki bila dh masuk trimester kedua & ketiga. tapi saya dh mula start rasa lenguh-lenguh akhir trimester pertama.

dah akhirnya bila mana masuk trimester kedua pukul 4.35 pagi. uwaaaaa kaki kejang !!! nasib baik la suami jenis cepat trjaga. asal saya brgerak sikit ja dh tanya kenapa. mintak tolong suami tolong urut sikit. Alhamdulillah. lega sikit rasanya. tu pn tak boleh nk lena sgt dh. pusing kiri kanan. serba tak kena jadinya.

makanya masa start lenguh kaki tu saya dh try cari info sikit-sikit mcm mcm nk atasi masalah nie. first tempat yg saya cari dh semestininya blog ummi Uwais. jujurnya dr awal masa sebelum kawin lagi apa ja info saya mesti cari dlm nie. persiapan kawin smpi la masuk alam ibu mengandung nie. makaseh kiera sudi share info brguna utk semua org.

second tempat rujukan saya kat Baby Center. dlm nie saya dptkn info tmbahan. contohnya kenapa boleh jadi kejang kaki, mcm mana nk atasi dan mcm-mcm lagi .

saya share sikit.

KEJANG KAKI berlaku apabila :
  • Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi anda mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan anda.
  • Uterus (rahim) anda yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki anda. Ini, serta kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki anda.
  • Seperti mana berlari, bersukan, atau sekadar berdiri sepanjang hari boleh membuat otot anda letih, begitu juga kandungan anda yang sarat ini.
kalau nk tau lebih lanjut boleh baca terus dr sana. 
apapun bagi saya nk bagi hilang rasa kejang kaki nie kena urut sebelum tidur. kalau jadi masa tgh tidur kena bangun urut, minum air masak segelas @ basuh kaki bagi sejuk sikit. insyaAllah sakit tu akn brkurang. 

 * syukur Alhamdulillah d hadiahkn Allah seorg suami yg sangat memahami & tak pernah merungut bila saya mintak tolong urut. hehehehe   

~ 10 March 2014 ~

KISAH SI KECIK # PEMBERIAN PERTAMA


ASSALAMUALAIKUM 

syukur pd Allah ats rezeki yg Allah bagi pd saya & suami. belum hampir sebulan bernikah sudah tumbuh satu nyawa dlm rahim. 

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

setiap pasangan yg brnikah nie la saat2 yg paling terindah sekali dlm kisah permulaan hidup.mcm biasa dlm dok hepi berita nie tetap saya rahsiakn dr org lain. yg tau pn cuma beberapa org ja. trmasuk la sahabat trbaik saya dr zaman sy brtunang smpi la bakal brgelar ibu. terima kasih UMMI UWAIS sebab senantiasa ada dgn akak dlm apa keadaan pn. trmasuk la melayan kerenah merepek akak time trimester pertama. 

yup. saya sudah selesai menjalani first trimester. syukur Alhamdulillah. si kecik nie tak banyak kerenah. dr segi seleera makan Alhamdulillah tak penah nk menyusahkan. cumanya skrg agk sensetip dgn makanan pedas. padahal sebelum nie Subhanallah selagi tak pedas selahi tu la dok menambah pes cili dlm kuah sup. bila da ada si kecik nie agk trhad ckit tahap kepedasannya.  

first trimester yg lepas byk pengalamn yg saya lalui. Alhamdulillah Ummi Uwais senantiasa ada utk bg tips & panduan mcm mana nk handle kalau meloya, baju ketat & banyak lagi. trpaling bahagia bila mana time preggy nie saya agk jarang muntah-muntah. boleh kira sebelah tangan la berapa kali muntah sbb meloya.

peliknya saya nie bukan jenis meloya time pagi tp malam. start dr pukul 4 petang ja badan mula lembik. meloya. letih sgt2. saya try survey suplement yg sesuai memandangkan dr sebelum brnilkah lagi dh ada Low Blood Pressure. walaupun tak muntah-muntah teruk tapi pening nya agk memelayangkan kepala. smpikn mggu lepas trpaksa MC sbb dh trlampau tak tak tahan sakitnya. 

makanya lepas ja tahu dh hamil terus beli suplement dr Shaklee. Alhamdulillah dh tak trlampau letih & moody. yea lah bila bdn letih tak boleh rehat sepenuhnya tambah2 time tu bz dgn nk Surveillance Audit lagi mmg cepat sgt2 naik angin. skrg dh boleh lega. 

semoga Allah jaga si kecik nie dr prmulaan smpi ke akhir nnti. semoga Allah prmudahkn segala urusan. 

antara suplement yg saya amalkan : 

  • Vita Lea 
  • Omega Guard
  •  Kalsium / Ostematrix
  • Acid folix 
  • Iron  
  • B complex 
  • Vit C   
lain org lain lain pndapat cara pemakanan nya. mcm saya sebelum makan apa apa saya dh tnya & minta pendapat Nurse & doc pakar dulu. lgpn memandangkn tekanan darah saya rendah & Hb pulak kurang maka lagi lagi la kena jaga. takut baby tak cukup zat. apapun yg penting SUSU kena minum walaupun susu ibu mengandung nie tak sedap. hahahahhaa 


* sebenarnya dlm dok rasa hepy dlm hati nie takut bila dok bayangkn hari tu nnti. kuatkn saya? uwaaaaaa....... teringat mak kt umah. baru tau susah senang jadi mak nie mcm mana. tu la dulu kecik2 tak nak dengar cakap mak semua semua. hahaha. percayalah bila kita brnikah rasa kasih sayang pd mak akn lg bertambah & melimpah ruah. apatah lagi bila tumbuh satu nyawa dlm rahim lagi terasa perasaan tu. kalau boleh nk menempek je bawah ketiak mak hari2. rindu mak....sobbb sobbb. nk gayut ngan mak la. 

 ~ 07 March 2014 ~


KISAH SI KECIK # SUBHNALLAH ALHAMDULILLAH ALLAH MAHA BESAR !!!



ASSALAMUALAIKUM 

Alhamdulillah.

anugerah dr Allah yg terpaling indah.

tumbuh satu benih dalam rahim.

hidup satu nyawa yang sedang bergerak dalam rahim.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allah Maha Besar.

terima kasih Allah dgn apa yg Kau berikn kepada hambamu yg penuh dgn kekurangan nie.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allah Maha Besar.

dan kamu wahai anak,
semoga kau menjadi hamba yg taat kepada DIA yg meminjamkan kamu kepada kami.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allah Maha Besar.

*** anak dah bergerak dalam perut baru nk share dlm blog. hahahhaa. Allah Maha Besar !!! 

~ 07 Januari 2014 ~

Monday, April 21, 2014

BILA ANDA MENDAPAT TAHU SESEORANG .......

ASSALAMUALAIKUM 

sedikit perkongsian dgn semua dr ilmu yg saya dapat semasa p kem motivasi hujung minggu lepas. 

terkesan dgn apa yg d smpikn ustaz tu sbb sebelum p kursus tu da trjadi beberapa peristiwa yg seakn akan sama dgn apa yg ustaz tu smpikan. 



MOTIVASI DIRI !!!

Bila anda mendapat tahu seseorang
- membenci anda..atau
- menyampah dengan anda..atau
- mensampah utk berjumpa anda..

Respon anda !!

√ Senyum sambil banyak beristighfar dan berselawat ..(InshaAllah, selawat dan istighfar menjadikan anda tenang dan yg lebih penting anda tidak marah dan benci pada orang tersebut..)

√ Terus mendoakan kebaikan ke atas orang itu..(bukankah mendoakan kebaikan kpd org lain itu suatu tuntutan dalam Islam walaupun dia membenci kita!)

√ Sebaiknya buat sementara elakkan berjumpa dengan orang itu jika tidak perlu.. (mungkin dengan tidak berjumpa dengannya boleh memberi ketenangan dan kebahagiaan kepadanya)
::SABAR::SOLAT::SYUKUR::SELAWAT::SENYUMSELALU::

Tuesday, April 15, 2014

TETAP LAGI MCM NIE !!!

Assalamualaikum 




orang keliling tengok semua kesian

orang keliling tengok semua simpati

orang keliling tengok semua sedih 

tapi aku yg terkena kenapa masih boleh tahan? 

mungkin yg si pelaku hanya satu-satunya anugerah Allah bagi pinjam kt dunia nie 

pinjaman sekejap ja 

ntah esok lusa sekejap lagi mungkin Dia amik balik 

ya ....

kekadang terlepas jugak bahang dalam hati 

kekadang terpancul jugak rasa tak puas hati 

kenapa mesti mcm nie

sampai bila mesti mcm nie

kurang lebih kat mana lagi 

Astagfirullah !!!  

bersabarlah wahai hati 

moga kesempitan yg d alami hari nie

memudahkan perjalanan d kemudian hari 

AMIN !


Thursday, April 10, 2014

TAZKIRAH AGAMA #11 ISTERI HAMIL TAPI ANAK SIAPA

ASSALAMUALAIKUM

NOTA RINGKAS :

mana-mana anak yg lahir drpd BEKAS ISTERI, hukum antara ank dgn bekas suami adalah tak batal wudhuk.

contohnya :

erra kawin dgn yusri = brcerai (tak dak anak)

erra kawin dgn imran = ank erra

ank erra dgn yusri - tak batal wudhuk sbb yusri pernah brnikah dgn erra (mak kpd ank erra dgn imran)


perempuan yg hamil semasa brnikah (ank luar nikah)
contoh :
nikah bulan 1
brsalin bulan 4
- ank kena bin /binti dgn abdullah

nikah bulan 1
bersalin bulan 7
(tempoh hamil lebih drpd 6 bulan)
- ank boleh bin/binti dgn si suami


SITUASI 1

SITI & MAIL = bersetubuh tp tak kawin
siti mengandung

soalan : bolehkah mail kawin dgn ank siti?
hukumnya boleh kawin sbb hasil drpd benih belum kawin tak dah taraf walaupun benih tu benih mail

SITUASI 2

SITI + MAIL = tak kawin tp brsetubuh

mak Siti berkenan dengan Mail

soalan : bolehkah mak siti kawin dgn mail?

hukumnya boleh kawin & sah sbb hubungan sebelum tu dgn siti belum sah

kalau siti dgn mail dh kawin maka HARAM mail kawin dgn mak siti.

*** dengar & paham !!!


TAZKIRAH AGAMA #10 MARAH TABIAT ANAK ADAM

ASSALAMUALAIKUM



NOTA RINGKAS :

trdapat beberapa jenis tabiat anak Adam
1. cepat marah & cepat reda
2. cepat marah & lambat reda
3. lambat marah & cepat reda (paling terbaik)
4. cepat marah & lambat reda (paling bahaya)

anak Adam yg pemarah itu tidak baik

marah boleh menjadi punca kepada :
1. derhaka kepada Allah (blh jd murtad)
2. derhaka kepada ibu bapa

pesanan ringkas tapi mudah utk kita buat

Nabi M pesan JANGAN MARAH

bila rasa marah :
1. kenal org (suka atau tak suka)
2. jangan buat apa yg org tak suka
3. bila nak marah kena tahan (banyakkan senyum) 

Suami - jangan marah bila isteri berleter & jangan melawan / menjawab

fikir dulu sebelum marah
terpuji - sebelum
tak terpuji - selepas marah

marah membawa mudarat & fitnah

baca Quran dalam rumah
- boleh menyejukkn sifat panas baran

sifat TANAH - sejuk, subur, mematikan (racun, bnda jahat,marah), mehuburkan

hati kecil - jiwa lemah

mana-mana perempuan yg mengandung (ada suami) anak itu ank suami walaupun benih drpd org lain

SITUASI 1

SUAMI + ISTERI ( bersetubuh dgn lelaki lain kemudian mengandung)
- ank tetap ank si suami
 
SITUASI 2

SUAMI + ISTERI (mengandung 7 bulan kemudian bersalin)
- anak tetap ank si suami sbb mengandung > drpd 6 bulan semasa dlm tempoh brkahwin

kalau bulan 1 kawin bulan 8 dah bersalin
tempoh mengandung > 6 bulan dlm tempoh brkahwin ank tetap ank suami sbb ruh belum ditiup masa baru kawin

kalau kawin bulan 1 kemudian bulan 4 dh bersalin
- anak itu bukan ank suami sbb kurang 6 bulan
- kena bin pada Abdullah

ank trsebut:
  1. tak boleh bin pd suami 
  2. tak dpt pusaka 
  3. si ayah tak boleh jd wali tp tak batak wudhuk & tak boleh kawin 

hukum hubungan ank dengan suami - bapa tiri ( tak batal wudhuk & tak boleh kawin) 

- bila dh kawin dgn mak budak tu automatik jadi tak boleh kawin dgn si ayah

- mana-mana perempuan yg melahirkan ank, ank trsebut haram brkahwin dgn si ayah walaupn sudah brcerai

- ank yg lahir drpd bekas isteri d panggil ank tiri
tak boleh kawin dgn ayh tiri walaupun bukan dr benih 

*** utk tazkirah nie lebih baik dgr supaya lebih paham. serius best & tak rugi. ada ilmu yg kita tak tau selama nie kita salah letak hukum.
 


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...