Tuesday, April 29, 2014

KISAH SI KECIK # TEKANAN DARAH & HB

Assalamualaikum

sebut pasai tekanan darah nie mmg sedari belum kawin dh tau dh mmg rendah. payah nk tgk baca tggi. paling tggi pn 110/90. bahagianya kalo tgk bacaan mcm tu.

bila dh pregnant nie sempat la tanya doktor pakar "tak pe kalo tekanan rendah saya rendah? tak bahaya ke dekat baby?" doktor jawab "lebih baik tekanan darah rendah sbb tak payah makan ubt just makan mcm biasa lebih kn sayur buah brbanding darah tinggi nnti kena selalu makan ubt lagi bahaya kat baby"

Alhamdulillah. lega sgt sgt dengar.
 makanya masa p bukak buku pink dr first lagi dah dapat sebekas vit dr misi.



tu baru suku dari jumlah sebenar.  mula nya nk makan tu agk berat sbb dok risau takut berat badan naik mendadak. tambah pulak dok tgk kawan kawan yg makan vit yg dpt tu badan naik mcm d pam pam. then bila baca-baca balik info rupanya bukan sbb vit tu badan naik tapi cara pemakanan masa mengandung tu pengaruh berat badan jadi naik melampau. 

selalunya pagi saya makan Vita Lea & iron tablet. tgh hari makan Acid Folix dan yg selebihnya saya makan malam. dulu saya makan Acid Folix malam tapi kerap jd gastrik. bila baca rupanya orgyg mcm saya nie yg sedia ada gastrik kalo makan acid lg tambah mmg lagi mudah la kena gastrik. kandungan acid lebih. sakitnya Allah yg tau. malam usah kata la tak leh tido. ada sekali tu saya buat kajian tak makan Acid Folix 3 hari. mmg tak sakit la perut then esok nya tu saya test makan tgh hari betul2 lepas makan. time perut ada makanan lg. kononnya nk elak dr gastrik. yesss....dh 4 hari buat legaaaaaa. tak de gastrik teruk sgt dah. Alhamdulillah. boleh tido ckit la brbanding sebelum nie. 
 
Alhamdulillah semalam masa p klinik check up sebelum jmpa doc HB dh ke paras normal. ngam ngam sui org ckp. berat badan pn naik stabil ja. makan tu kena makan jugak sbb utk baby tapi bukan brmakna kena makan double. makan tetap macam biasa. cuma yg pelik nya saya time mengandung makan mmg tak leh lebih. kalau lebih ja mesti meloya perut berangin. makan pn kena pilih. ada yg kita suka tp org d dlm tak suka. da jadi terhad menu skrg. apapun tak pe asalakn dia membesar sihat & sempurna sudahlah. tu yg penting.

*** baby suka makan sayur daun hijau. tambah kalo bayam mmg boleh makan banyak banyak tanpa rasa meloya & berangin.

~

1 comment:

  1. alhamdulilah syukur dah naik. vita lea tue memang elok kak. pernah baca yang dokte kata kalau makan supp hosp jgn cmpur supp luar. cntoh supp hosp waktu pagi. shaklee benda semua tue malam atau tengahari. tapi tatau la betoi ke tak.

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...