Wednesday, April 23, 2014

KISAH SI KECIK # KEJANG KAKI

ASSALAMUALAIKUM  

sesungguhnya apa jugak perkara yg  bakal d alami oleh setiap ibu hamil saya pasti akn rasa lebih awal dr waktunya.

bercerita tentang KEJANG KAKI. semua akn rasa. kebanyakkn akn alami kejang kaki. majoritinya akn mula terasa kejang kaki bila dh masuk trimester kedua & ketiga. tapi saya dh mula start rasa lenguh-lenguh akhir trimester pertama.

dah akhirnya bila mana masuk trimester kedua pukul 4.35 pagi. uwaaaaa kaki kejang !!! nasib baik la suami jenis cepat trjaga. asal saya brgerak sikit ja dh tanya kenapa. mintak tolong suami tolong urut sikit. Alhamdulillah. lega sikit rasanya. tu pn tak boleh nk lena sgt dh. pusing kiri kanan. serba tak kena jadinya.

makanya masa start lenguh kaki tu saya dh try cari info sikit-sikit mcm mcm nk atasi masalah nie. first tempat yg saya cari dh semestininya blog ummi Uwais. jujurnya dr awal masa sebelum kawin lagi apa ja info saya mesti cari dlm nie. persiapan kawin smpi la masuk alam ibu mengandung nie. makaseh kiera sudi share info brguna utk semua org.

second tempat rujukan saya kat Baby Center. dlm nie saya dptkn info tmbahan. contohnya kenapa boleh jadi kejang kaki, mcm mana nk atasi dan mcm-mcm lagi .

saya share sikit.

KEJANG KAKI berlaku apabila :
  • Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi anda mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan anda.
  • Uterus (rahim) anda yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki anda. Ini, serta kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki anda.
  • Seperti mana berlari, bersukan, atau sekadar berdiri sepanjang hari boleh membuat otot anda letih, begitu juga kandungan anda yang sarat ini.
kalau nk tau lebih lanjut boleh baca terus dr sana. 
apapun bagi saya nk bagi hilang rasa kejang kaki nie kena urut sebelum tidur. kalau jadi masa tgh tidur kena bangun urut, minum air masak segelas @ basuh kaki bagi sejuk sikit. insyaAllah sakit tu akn brkurang. 

 * syukur Alhamdulillah d hadiahkn Allah seorg suami yg sangat memahami & tak pernah merungut bila saya mintak tolong urut. hehehehe   

~ 10 March 2014 ~

2 comments:

  1. aritu nmpk akak makan ostematrix kan? gud gud. yg tue memang bagus untuk kalsium. lagi satu. tido lapik kaki dengan bantal. bagi tinggi. dan selalu spare air dalam blik. masa jadi tue sapu kat tmpt sakit terus. insyaAllah lega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah akk beli ostematrix makan....ada aritu sekali smpi sakit gigi..gusi bengkak tahap gaban ~ adoiii seksa oiii

      Delete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...