KISAH SI KECIK # PEMBERIAN PERTAMA


ASSALAMUALAIKUM 

syukur pd Allah ats rezeki yg Allah bagi pd saya & suami. belum hampir sebulan bernikah sudah tumbuh satu nyawa dlm rahim. 

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

setiap pasangan yg brnikah nie la saat2 yg paling terindah sekali dlm kisah permulaan hidup.mcm biasa dlm dok hepi berita nie tetap saya rahsiakn dr org lain. yg tau pn cuma beberapa org ja. trmasuk la sahabat trbaik saya dr zaman sy brtunang smpi la bakal brgelar ibu. terima kasih UMMI UWAIS sebab senantiasa ada dgn akak dlm apa keadaan pn. trmasuk la melayan kerenah merepek akak time trimester pertama. 

yup. saya sudah selesai menjalani first trimester. syukur Alhamdulillah. si kecik nie tak banyak kerenah. dr segi seleera makan Alhamdulillah tak penah nk menyusahkan. cumanya skrg agk sensetip dgn makanan pedas. padahal sebelum nie Subhanallah selagi tak pedas selahi tu la dok menambah pes cili dlm kuah sup. bila da ada si kecik nie agk trhad ckit tahap kepedasannya.  

first trimester yg lepas byk pengalamn yg saya lalui. Alhamdulillah Ummi Uwais senantiasa ada utk bg tips & panduan mcm mana nk handle kalau meloya, baju ketat & banyak lagi. trpaling bahagia bila mana time preggy nie saya agk jarang muntah-muntah. boleh kira sebelah tangan la berapa kali muntah sbb meloya.

peliknya saya nie bukan jenis meloya time pagi tp malam. start dr pukul 4 petang ja badan mula lembik. meloya. letih sgt2. saya try survey suplement yg sesuai memandangkan dr sebelum brnilkah lagi dh ada Low Blood Pressure. walaupun tak muntah-muntah teruk tapi pening nya agk memelayangkan kepala. smpikn mggu lepas trpaksa MC sbb dh trlampau tak tak tahan sakitnya. 

makanya lepas ja tahu dh hamil terus beli suplement dr Shaklee. Alhamdulillah dh tak trlampau letih & moody. yea lah bila bdn letih tak boleh rehat sepenuhnya tambah2 time tu bz dgn nk Surveillance Audit lagi mmg cepat sgt2 naik angin. skrg dh boleh lega. 

semoga Allah jaga si kecik nie dr prmulaan smpi ke akhir nnti. semoga Allah prmudahkn segala urusan. 

antara suplement yg saya amalkan : 

  • Vita Lea 
  • Omega Guard
  •  Kalsium / Ostematrix
  • Acid folix 
  • Iron  
  • B complex 
  • Vit C   
lain org lain lain pndapat cara pemakanan nya. mcm saya sebelum makan apa apa saya dh tnya & minta pendapat Nurse & doc pakar dulu. lgpn memandangkn tekanan darah saya rendah & Hb pulak kurang maka lagi lagi la kena jaga. takut baby tak cukup zat. apapun yg penting SUSU kena minum walaupun susu ibu mengandung nie tak sedap. hahahahhaa 


* sebenarnya dlm dok rasa hepy dlm hati nie takut bila dok bayangkn hari tu nnti. kuatkn saya? uwaaaaaa....... teringat mak kt umah. baru tau susah senang jadi mak nie mcm mana. tu la dulu kecik2 tak nak dengar cakap mak semua semua. hahaha. percayalah bila kita brnikah rasa kasih sayang pd mak akn lg bertambah & melimpah ruah. apatah lagi bila tumbuh satu nyawa dlm rahim lagi terasa perasaan tu. kalau boleh nk menempek je bawah ketiak mak hari2. rindu mak....sobbb sobbb. nk gayut ngan mak la. 

 ~ 07 March 2014 ~


Comments

  1. welcome to the world secara official baby. ummi kira lama dah duk tahan bila komen kat status ummi awak tue baby huuu.

    mekasih kak sudi berkongsi segala mcm rasa dengan kira. kalau nak tanya pape. tanya je ye. kira ok je selagi Uwais ok bagi kira reply cecepat. klau lmbt reply tue maknanya dengan 'berbincang' dengan si kecik tue la hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk nk didik baby kecik nie bg berdikar & senang jaga...mcm abg uwais !! yeyyyyyyyy

      Delete
  2. Alhamdulillah...mlangkah ke satu tahap dh.k.zai pon ms pegnen asal blk umah ja demam...hahaha...sesaja dia nk mnja2 soh hbby wt keja.
    Take care k

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..smpi skrg pn still rasa demam lg malam malam

      Delete
  3. Samaaaaa mcm kmi bila preknen ttiba x tahan pedas!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts