Sunday, January 30, 2011

BAKUL & BESEN




Ali : papa......napa papa salu baca Quran lepas solat..sebelum tido ..& tiap2 kali ada masa trluang mesti papa baca Quran....

Papa : kenapa Ali tanya papa soklan mcm tu?  

Ali : Ali nk jadi mcm papa....senantiasa meluangkan masa yg ada dgn baca Quran...tp tiap kali Ali baca mesti Ali cepat boring...Ali tak paham pa pe pon yg d terangkan dlm Quran.....papa paham ke maksud yg papa baca tu? 

Si ayah menutup al-Quran dan tersenyum, faham benar dengan pertanyaan anak tunggalnya tu....tak d jawab soalan Ali, tp d suruh pula Ali melakukan sesuatu....

Papa : Ali.....pergi kt belakang stor amik bakul yg papa salu gu
na kn utk kaut smpah tu....lepas tu Ali pergi ke kolam & bawa balik sebakul air kolam tu pada papa yer.... 

Ali : tp utk apa papa...apa kaitan Quran ngan bakul & air kolam... 

Ayah tersenyum lagi smbil menyuruh anak nya buat dahulu... 

Amad hanya menurut.... pergi ke stor mencari bakul lalu ke kolam utk mengambil air seperti yg d pinta ayah nya....namun sebelum sampai pd ayah nya air d dlm bakul dah pn mengalir keluar melalui celah2 lubang rotan yg ada.....Ali pon patah balik sekali lg utk isi air dlm bakul tu lagi sekali...& benda yg sama berulang...

 Dari jauh si ayah memerhatikan gelagat Ali sambil tertawa.... 

Papa : hahahaha.......Ali kena brgerak dgn lebey laju dr skrg supaya air tu tak tumpah & sempat smpi pada papa... 

Dan kali ini Ali berlari lebih laju & laju dr sebelum2 nya...namun hasilnya tetap sama.....tiba2 Ali pn trpikir mcm mana nk isi air dlm bakul yg berlubang mesti la tumpah2....Ali pn patah balik carik besan kemudian amik air lalu d bawa pd ayh nya....

Papa : Ali....kan papa ckp papa nk Ali guna kn bakul utk amik air bukan nya besen.. 

Ali : tp pa.....bakul tu brlubang2..tak de air boley duduk dlm bekas yg berlubang tu...asyik meleleh keluar je .....kalo guna bakul smpi tahun depan pn air tak kn smpi pd papa... 

Papa : Ali kena erusaha dgn lebey brsungguh2 lagi..insyaAllah Ali pasti boley isi air tu...cuba lagi ye... 

Lalu Ali pon capai bakul tadi & cepat2 ke kolam...dia nk bukti kn pada papa nya yg dia dh usaha brsungguh2.....tp sayang nya makin laju dia lari makin cepat pulak air meleleh keluar dr bakul.... 

Ali : pa....tgk nie kan Ali dh ckp td Ali dh usaha brsungguh2 tp tak guna langsung kan...air tetap tak kn boley d himpun dlm bakul nie..... ( dgn muka yg penat & kuchiwa & tekanan ) 

Papa : mana Ali tau tak brguna??cuba Ali tgk bakul yg Ali pegang tu...tgk betoi2....apa yg Ali nmpk pd bakul tu? 

Ali pon tgk la bakul kt tangan dia...bru dia perasan somethng...bakul tu dh nmpk bersih & baru brbanding ngan keadaan masa dia amik dr stor td...comot..kotor..penuh ngan lumut2..tanah liat.....

Papa :  Ali...e2 la yg akn jd kalo kita selalu baca Quran.....mungkin kita tak paham apa yg kita baca tp yakin lah bila mana tiap2 kali kita baca kita akn berubah..luar & dalam...seperti mana jugak mcm bakul td...sebelum Ali guna utk cedok air...& selepas Ali guna utk cedok air....kelihatan baru kan....bersih kan....

 Ali pon  tersenyum lebar & hepy sgt2......soklan dia tadi dh trjawab... 





de moral of de story is :  

byk kelebihan kalo kita sokmo2 baca Quran ney.....
  •  selamat dari api neraka-mendapat kedudukan yg tinggi dan mulia bersama malaikat
  • pd hari Kiamat...Quran akan menjadi pembela 
  • dpt  keamanan di dunia dan kemuliaan di syurga
  • baca sebelum tidur akan dapat kawalan malaikat
  • sapa yg baca akn dimasukkan dalam golongan Siddiqin, Syuhada dan Solehin
  • jadi cahaya di bumi dan menjadi sebutan oleh malaikat di langit
  • kalo baca dalam rumah, ajan memberi cahaya kepada rumah itu
  • kalo baca dgn cara tadarus (bergilir-gilir) boley dapat ketenangan, rahmat dan dikelilingi para malaikat.
*** pstttt......kita salu la dok pikir pasai hasil tp tak lak kita pikir pasai usaha utk dpt kn sesuatu tu....apa kata muali pd ari nie kita sama2 ubah pandangan kita nak....kita tgk & hargai usaha kita walaupn hasil nya ciputtt....( moga2 aku aknberubah menjadi lebey baik... )


Saturday, January 29, 2011

MEH..... AMALKAN PETUA AWET MUDA


  1. Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air.
  2. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.
  3. Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.
  4. Amalkan solat tahajud.
  5. Sentiasa tenang dan bersikap positif.
  6. Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah.
  7. Maafkan semua orang sebelum tidur. 
* meh la sama2 kita amalkan petua2 nie...just a simple...tak memerlukan kos yg mahal, mudah, cepat & pantas..... moga2 kita akn kekal muda remaja selamanya...yehaaa.......( gunakan usia muda kita utk membuat amal kebajikan jgn dok buat jahat2 belako deh....nasihat utk diri senirik & jugak kawan2 )

KAMPUNG KETIAK MASAM


D sebuah kampung bernama Kampung Ketiak Masam ...... 

Mak Leha : abg.....
Pak Mat : yea sayang...kenapa nye...

Mak Leha : kesian tgk ank kita tu haa...murung jer lepas kena buang reja..makan tak nak....minum tak nak..mandi pon tak nk..dh bau hapak dh dia tu...
Pak Mat : tu la....abg pon perasan jugak perubahan dia tu...tp nk buat mcm mana....benda jadikpon salah dia jugak.....marah tak brtempat..mmg padan la kena buang reja pon ....kalo skrg pn d herdik d tengking nya tak tentu tempat esok2  apa pulak la nk d buat nya...
Mak Leha : ayg risau la....smpi bila ank kita tu nk kekal ngan perangai panas baran nya tu??masuk kalo nie dh 31 kali kena buang reja ..semua pn ats salah yg sama...ayg risau la ngan keadaan dia..skrg kita masih ada esok2 kalo kita tak de apa nk jd ngan dia...
Pak Mat : ermm......apa pn dia tetap ank kita.....kita dh didik dia dgn penuh kasih syg..ilmu agama cuma e2 satu je la yg kurang nya...panas baran sgt..ikut sapa la yer.....
Mak Leha: ntah la abg.....ayg pening pikir kn dia....kita kena usaha buat sesuatu utk sedarkn dia sebelum trlambat...kalo boley ayg nk dia berubah sebelum kita tutup mata ....
Pak Mat : insyaAllah..kita sama2 usaha ye sayang.....haa...semalam abg ada trbaca dlm satu majalah....kalo tak salah abg majalah SOLUSI...ada kisah2 pasal panas2 baran nie.....apa kata kita try cara yg d ceritakn dlm majalah tu nak tak?mana tau kot2 menjadi ke....
Mak Leha : ce cerita kt ayag cm mana cara nya.... 

** Pak Mat pn cerita la kt isteri nya dr A smpi la ke Z.... 

Mak Leha : bagus jugak kn abg....kita try la... 

** ptg tu lepas balik solat asar brjemaah dr masjid Pak Mat terus ke kedai beli paku 10 kg.... 

Mak Leha : abg dh belikn paku tu?
Pak Mat : abg dh beli kn ....ayg nie..igt abg lupa ke apa yg ayg pesan kn pd abg...
Mak Leha : ehehhe mana la tau ..kot2 bg lupa ke..ayg tanya je kan....
Pak Mat : walaupn usia abg dh menjangkau  85 tahun tp abg masih belom lupa lagi...tambah2 lak kalo ayg yg pesan lagi la abg igt tau.....sbb nya abg sayang ayg sgt2....
Mak Leha : ishh ....abg nie..ngade2 la....
Malam pn melabuhkn tirainya... 
Mak Leha : assalamualaikum Lan..boley mak masuk sekejap....
Lan : wasalam mak..masuk la...
Mak Leha : ermmm....mak ada bnda ckit bincang dgn Lan.....mak harap Lan dgr dulu lepas ye...
Lan : baik mak...insyaAllah Lan dengar...apa dia mak???mcm penting jer...
Mak Leha : Lan tau kan mak & ayh sayang sgt2 pd Lan...
Lan : tau mak...( sambil air mata brgenang....dia tau apa yg mak dia nk smpikan..msti pasai kena buang reja tu....dia tu salah dia...sikap dia g jd punca setiap kali kena buang reja ...dia dh cuba sedaya upaya nk atasi tp.....hampehhhhhhhh )
Mak Leha : ermmm......mak rasa Lan tahu kn apa yg jadi punca Lan kena buang reja.....sikap Lan yg cepat melenting & panas baran buat org lain tak tahan....mak & ayh dh brbincang pagi td & kami dh sepakat nk membantu Lan mengubah sikap Lan tu....Lan sayang mak kan?Lan sanggup tak dengar & ikut ckp mak?
Lan : sanggup mak.....
Mak Leha : nah...amik paku & merton nie.....
Lan : adehhh .....mak bg paku banyak2 mak nk suh Lan paku org ka tiap kali Lan marah???yg Lan marah tu org la mak...manusia...human....paham tak human?bukan nya pontianak nk paku2 ney...adeyyy laaa.....
Mak Leha: weyyyylaaaa....u think i don undersetand ka wat u say2 about...i undersetand okey.... 

** diorg pn ketwa la sama2....... 

Mak Leha : mcm nie la sayang.....paku2 nie mak nk kamu guna kan setiap kali kamu marah........
Lan : guna macam mana?
Mak Leha : setiap kali kamu rasa marah kamu paku kn paku nie pd benteng yg ayh kamu dh sediakn kt luar tu yer.....
Lan : tp utk apa mak???
Mak Leha : kamu buat jer dulu...igt mak pesan...paku pd benteng yg ayh kamu sedia kn tau setiap kali kamu marah....
Lan : baik mak.....Lan akn ikut apa yg mak suruh.... 

** sejak dr ari tu setiap kali Lan marah dia kan paku pd benteng  yg ayh sediakn....dr hari ke sehari makin lama paku makin kurang....Lan rasa seronok tahap gaban....dia pon bgtau la kt mak dia....

Lan : mak....ce tgk benteng nie dh kurang dh kan paku2 yg Lan dok paku..
Mak Leha : bagus la....kalo mcm tu mulai ari nie setiap kali Lan boley sabar dgn apa yg jadi Lan cabut paku2 ni yer.....
Lan : tp awat lak nk cabut?penat Lan paku...
Mak Leha senyum jer.......
Lan : mak...ayah.....tgk benteng nie....dh habis semua paku Lan cabut mak.....
Mak Leha & Pak Mat : alhamdulillah......
Pak Mat : Lan..kamu tau tak apa tujuan kami suh kamu buat mcm nie???
Lan : kenapa mak?kenapa ayah?
Pak Mat: ayah & mak suh kamu paku setiap kali kamu marah sebab nya.....supaya kamu boley meluah & melepaskn kemarahan kamu...& supaya kamu berasa lebey tenang......
Lan : betul tu ayah....Lan rasa lebey tenang skrg...dh lama Lan tak marah sesiapa...
Pak Mat : alhamdulillah..bagus la kamu skrg kamu dh tahu erti BERSABAR..tp...cuba kamu tgk d sebalik benteng tu.....keadaan benteng nie sudah tak seperti mula dulu....kalo dulu sebelum kamu paku utk lepaskn kemarahan kamu benteng nie rata ja...tp lepas kamu hilang kemarahan...kamu cabut paku2 tu...permukaan benteng tak seperti dulu.....permukaan nya brlubang & akn kekal brlubang.......
Mak Leha : begitu juga hati manusia Lan....org2 yg kamu selalu lepaskn kemarahan kamu.....walaupn brkali2 kamu meminta maaf...& mereka telah maafkan kamu..namun kesan nya masih ada...luka nya masih meninggalkan parut...parut yg tak akn hilang smpi bila2...... 

Lan terkedu dengar penjelasan mak & ayah.....kesal dgn sikap nya selama nie....Lan nekad mahu berubah..memohon maaf  pd semua insan yg penh d lukai nya !!! 

MAAFKAN AKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 


de moral of de story is :
  1. luka fizikal mudah utk d ubati brbanding dgn luka d haty..oleh e2 brhati2 lah dlm setiap tingkah laku & perlakuan kita....mudah utk kita maafkan musuh sbb dia musuh kita tp amat sukar utk kita maafkn sahabat kita sbb kita amat syg pd nya....
  2. dengar la nasihat mak ayh sesungguhnya tak de mak ayh yg nk idop ank nya jahanam....
  3. walaupn usia dh tua..tp kekalkan la keremajaan & kemudaan dlm rumahtangga....( insyaAllah aku arap aku pn akn semaikn bnda yg sama bila aku berumah tangga nnt ) 
  4. nasihatilah setiap kesalahan & kekurangan dgn cara yg brhemah insyaAllah d permudahkn segalanya....hope aku pn akn menasihati & d nasihati dgn cara yg elok......

DUGAAN ALLAH ADA HIKMAH NYA

pernah dengar tak kisah kisah pasangan Ansar yg mulia...Abu Talhah & Ummu Sulaim...diorg nie d kurniakan seorg ank lelaki yg sgt pandai amik haty mak ayh yg d beri nama Abu Umair....kepetahan & kecerdikkan nya gak buat kn mak ayh sangat2 trhibur & bangga....

satu hari bila mana Abu Talhah tak dak d rumah Abu Umair d timpa kecelakaan....penyakit yg d alami nya tu membawa pd kematian.....sedey nya kan...bila seorg ank yg sgt d kasihi.....yg sgt d senangi....meninggalkan kita.... tp Ummu Sulaim tetap brsabar dgn dugaan yg Allah berikn pada dia sekeluarga....d nantikn kepulangan dgn penuh rasa sabar & tenang..pd ank2 yg lain jugak d pesan supaya tidak sesekali bgtau Abu Talhah tentang kematian Abu Umair......

kepulangan suami tercinta Abu Talhah d smbut dgn penuh rasa kasih sayang....d smbut nya dgn layanan mesra....pertanyaan Abu Talhah tentang ank nya yg terlantar sakit jugak d berikn jawab yg tenang supaya sang suami tak susah haty & bersedey....

Ummu Sulaim melayan suami nya dr makan sehinggalah ke hubungan yg selayaknya antara suami isteri...setelah yakin emosi suami nya betul2 dlm keadaan tenang & trkawal bru lah Ummu Sulaim menyuarakan segala isi haty nya...

Ummu Sulaim : kanda.....boley dinda brtanya sesuatu pd kanda? 
Abu Talhah     : boley adinda ku sayang..... 
Ummu Sulaim : sekiranya kita meminjam sesuatu dr saudara kita....& sampai satu ketika saudara e2  meminta balik barang yg d pinjam...wajarkah kita mengembalikan barang tersebut?  
Abu Talhah : kita mesti memulangkan barangan tersebut kerana mereka lebey berhak pd barangan e2 wahai adinda ku...... 
Ummu Sulaim: boley kah kita menolak nya... 
Abu Talhah : tentu saja tidak boley .....malah kita juga tidak boley menghalang mereka utk mengambilnya.... 
Ummu Sulaim : sesungguhnya wahai suami ku yg sangat ku cintai.....anakmu adalah pinjaman drpd Allah...& Allah telah mengambilnya..maka tabahkanlah haty mu wahai suami...& redhalah dgn ketentuan Nya..... 

Abu Talhah tak dapat menahan marah nya lalu brkata pd isteri...` kamu membiarkan aku dlm keadaan begini baru amu khabarkn tentang ank ku...`...lalu berlalu lah Abu Talhah utk

keesokkan nya d khabarkn kpd Rasulullah mengenai perilaku isterinya....lalu Rasulullah brsabda ~ moga Allah memberkati malam kalian brdua ~

tak lama kemudian Ummu Sulaim pn mengandung & melahirkan seorg ank lelaki yg d beri nama Abdullah....bayi kecil nie d berikn nama oleh Rasulullah & d tahnik nya oleh  baginda......

* de moral of de story is......setiap kejadian yg menimpa kita samada kesedihan, kedukaan, kejayaan, kesenangan segala2 adalah hak milik Allah....Dia yg memberi & Dia juga yg berhak utk mengambilnya..maka redhalah dgn apa jua yg berlaku....sesungguhnya setiap kesedihan kita akn d ganti dgn sesuatu yg lebey baik dr yg kita hilang...setiap kehilangan akn d berikn ganti dgn yg lebey brharga dr yg pernah kita miliki....kuatkn lah haty...brdoalah kepada Allah....insyaAllah kita akn kuat utk hadapi semua rintangan yg mendatang..( moga2 cerita nie buata aku lebey tabah dlm mengharungi kehidupan yg penuh dgn liku2...ibarat jalan yg selekoh tajam la nie...ahakz )

* buat sahabat ku yg skrg nie tgh d uji Allah....brsabarlah sahabat ku...Allah sdg menguji mu..iman mu..kesabaran mu...redha lah dgn setiap yg berlaku....brdoalah yg trbaik...pohonlah bantuan dr Allah...aku senantiasa mendoakan mu d berikn kemudahan & kelonggaran dlm setiap urursan mu....

psttttt....dialog d ats tu sekadar rekaan utk memudahkn cerita nie d smpikan yer.......

Friday, January 28, 2011

MORNING TALK...... :p

seperti biasa setiap keje yg dh siap mesti d update pd big bos n kali nie aku g update utk minggu depan nya temujanji lah ......ckp punya cakap sekali terkeluar la one story yg aku senirik pn tak tau....sbb nya aku tak penah amik tau pon kuang kuang kuang....

korang penah pakai tak barangan BODY SHOP???? ahakz..dr yg bos aku cerita pengasas nya tu seorang wanita...yg berambut perang..namanya Dame Anita Roddick..dr cerita yg bos aku story mory td...alkisah nya perniagaan BODY SHOP nie bermula dr modal kedai kopi family dia punya...haaaa.....Anita nie buat kajina senirik tntg bahan2 semulajadi utk d jadikan produk....dr kedai kecik semakin la membesar sikit demi sikit....

ada satu masa tu dia nk besarkn kedai ..nk g buat pinjaman tak tak lulus...adehh kesian betoi aihh...tp nasib dia baik tokey kedai minyak tepi kedai dia tu sanggu p bg modal utk dia besarkn perniagaan dia...dr situ la brmula la  tumbesaran kedai dia nie......dr satu menjadik dua...dr dua jadik empat n banyak banyak laaaa... ( best giler kalo aku pon ley buat produk cam dia ney pasti bangga....kalo Dato cT ada produk simplysiti aku lak nak bg nama apa erk....pikir pikir... )

d sebalik kejayaan dia yg makin lama makin maju nie...rupa2nya dia sakit....kanser otak...owhh...kesian nya....sedey..sob sob ~ .....jd dia pn amik keputusan nk jual perniagaan dia tu....nk tau dia jual kn pada sapa?jeng jeng jeng......dia jual pada Loreal.....kosmetik yg seangkatan & seantena ngan dia jugak lah...tp jual2 jugak...brsyarat...d mana barangan Bdy Shop tak boley d cmpurkn dgn sedikit pn bahan2 kimia lain....haa...lagi satu best nya produk Body Shop nie...dr awal keluaran nya .....si Anita nie menggunakan botol2 kitar semula nk isi produk dia....kalo tak caya tgk pada label produk Body Shop tu ha.....caya tak??heheh....

brbalik pd cerita jualan  perniagaan tu....jumlah wang yg dia dpt d bahagikn kepada badan2 kebajikan..mak ayah dia...ank2 dia....suami dia yg kuat merantau ke sana ke mari....dgn kuda lak tu ahakz...( mcm best je kan bunyi merantau nek kuda )....& tak lupa jugak pd kawan yg tokey kedai minyak tu haa....d balas balik segala budi yg telah d berikn masa dia perlukn dulu.....& akhirnya Anita pn menghabiskan sisa2 terakhir nya nya sakitnya  tu.....





sedey kan kalo tau cerita dia nie....e2 bru secara rambang la ....nk tau secara detail jom baca dlm web...
http://www.thebodyshop.com/_en/_ww/services/aboutus_history.aspx

kesimpulan dr cerita nie..apa mesej ygnak d sampaikan ialah....if kita nk buat sesuatu buat la dgn brsungguh2 supaya kita dpt hasil yg boleh buat kita bangga dgn diri kita...jgn  buat keje or apa2 pn sekadar hangat2 tahi ayam jer...tak mo tak mo yer.....tak besh cm tuhhhh......& story nie gak buat akulebey brsemangat utk mencapai cita2 aku....

try my best to b de best !!!!!!

* TQ la utk org yg menceritakan kisahnie..aku pon tak tau maaa tp dh makin tau hehehehhe



CEBISAN KENANGAN ANTARA KITA ???

pagi2 masa drive nk dtg keje...cm biasa lah aku suka dgr radio...tak pn CD....hehe muzik nya??brgantung pada mood pagi tu...kalo rasa nk rock...maka nya muzik rock la la d pasang nya...kalo nk dangdut....layannnnnnn...boley ja....tapi pagi nie aku layan nasyid...dengar pn punya dengar dr satu lagu ke satu lagu...tetiba ada satu tu betul2 menyentuh haty aku.... 


lirik nya cam nie... ~ 

ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga
meski pun kini kita terpisah demi kasih-Nya
namun cebisan kenangan kita
sentiasa bermain di bayangan mata
detik waktu yg berlalu
menjadi memori kau dan aku

sewaktu kita bersama saling setia menimba ilmu
tanpa mengeal erti penat jemu
igatkah kau lagi
kita bersama memijak onak duri
ditanah gersang mengutip semangat suci
kini segalanya tersurat dalam sanubari

bersabarlah dengan ketetentuan-Nya
ada rahmat yg tersembunyi
bertemu berpisah kerana Allah
lumrah kehidupan insan beriman
moga saat nan indah
ku harap berulang lagi 


sayu betul haty aku...teringat kan kawan2 aku masa study dulu....sama2 brsusah payah nk carik ilmu....uwaaa...rindunya kt korang semua...tmbh2 lak sorang sahabat aku skrg yg tgh smbung study.....aku doakn dia kuat semangat merantau d tempat org nun jauh d hujung dunia...ahakz..kesian kamuu yerr......tp tak pe brsusah la skrg kemudian kamu akn senang kawan ku......hehehe aku senantiasa mendoakn kejayaan mu d dunia & akhirat !!chaiyokkkk....( psttt jgn tiru asgmnet mcm dulu2 yer.... ) 


SAHABAT...KAU TEMAN TERBAIK KU !!!




SAHABAT .....time kasih sbb kamu semua senantiasa berada dgn aku tika senang mahupn susah..tika aku sedey mahupn gembira...tika aku jatuh dan aku bangun dr kegagalan kehidupan...time kasih byk2...setiap cebisan kenangan antara kita semua akn aku simpan dlm kotak haty aku yg sempit ney....walaupn kita sering brtelagah satu ketika dulu...namun prgaduahn e2 yg mematangkan aku sekarang utk lebey bijak mengatur masa depan & memilih kawan2...


SAHABAT....bersama2 lah kita mendoakan sesama kita....brbahagia d dunia & akhirat hendaknya....aminnn 


** aku sayang & rindu korang bangat !!!! muahxxxx


http://www.youtube.com/watch?v=FvQGrqQMrEc

Thursday, January 27, 2011

OWH...RINDU KU PD HONEY

asal tiba bulan dua jer mesti aku teringat sesangat2 kat HONEY aku....dia sangat cumil !!!tak de yg lebey cumil melainkn dia...keletah dia perghhhh...boley ilangkn penat woo...tambah2 lak dulu masa aku study dok jauh ( jauh ke shah alam ngan penang erk?? ) ....HONEY sanggup tggu tuuuu..... sayang nya HONEY padaku !!

oh HONEY I LUV  U SO MUCH ~

dulu mmg aku tak suka la ngan spesis HONEY nie...sbb bau busuk ...wuekksss....tak suka tak suka ....tapi idak la membenci sesangat just tak suka bila tgk syok tapi nk pegang owh...sori beb aku tak suka....tp bila HONEY...usah kn wat teman brmain....aku buat teman tgk tv..makan..minum....rehat2....baca buku..masak...semua2 lah dia teman kn aku..... 

nk tau siapakah HONEY kesayangan aku tu...jeng jeng jeng... 

HONEY...I LOVE U SAYANG !!!!!

haaaa....nie la HONEY kesayangan aku....cumil kan kan..hehahe...dia nie nama je spesis ayam..tp mak ayah dia yg sebenar nya burung tekukur jawa...haa jgn pelik k..nie cerita betul... aym kt umah aku malas nk duduk tunggu telur asyik nk brjalan jer keje nya..jd mak aku pon letak la telur ayam pd burung tekukur jawa tu....burung tu rajin sgt brtelur tp tak penah menetas sbb salu jer pecah....mula2 masa si HONEY nie menetas semuaorg tak caya..bila dh tgk betul2 mmg betul lah yg keluar tu ayam...sepasang lak tu...tp HONEY la yg paling org sayang..

HONEY nie hobi dia tgk tv...tmbh2 cerita mexico...dia boleh dok mengadap tv tu tak gerak2....join mak aku tgk...mcm la dia tu paham sgt...kalo bab makan lak dia suka mkn laksa, bihun dgn mee......agk nya dia igt cacing kot...hahahaha pantang nmpk mseti serbu punya lahhhh...... 

rindu bangat sama HONEY.....sekarang HONEY dh tak de....dh tiga tahun HONEY tggl kn aku...tp semua igtan kt HONEY masih segar lagi.....dia yg pertama n terakhir tak de dh nk bela2 yg len....uwaaaaa....sedey nya.....HONEY tggl aku... ~

SENYUMLAH...SENYUMLAH WAHAI CEK MEK MOLEK !!!


Kenapa kita perlu senyum erk????
Seorang sahabat yang tidak memiliki apa pun untuk disedekahkan bertanya, "Jika kami ingin bersedekah, namun kami tidak memiliki apa pun, lantas apa yang boleh kami sedekahkan dan bagaimana kami menyedekahkannya ?"
Rasulullah SAW bersabda, "Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah." (HR Tirmizi dan Abu Dzar).
Dalam hadis lain disebutkan bahawa senyum itu ibadah,"Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah." (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi). 


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...