MORNING TALK...... :p

seperti biasa setiap keje yg dh siap mesti d update pd big bos n kali nie aku g update utk minggu depan nya temujanji lah ......ckp punya cakap sekali terkeluar la one story yg aku senirik pn tak tau....sbb nya aku tak penah amik tau pon kuang kuang kuang....

korang penah pakai tak barangan BODY SHOP???? ahakz..dr yg bos aku cerita pengasas nya tu seorang wanita...yg berambut perang..namanya Dame Anita Roddick..dr cerita yg bos aku story mory td...alkisah nya perniagaan BODY SHOP nie bermula dr modal kedai kopi family dia punya...haaaa.....Anita nie buat kajina senirik tntg bahan2 semulajadi utk d jadikan produk....dr kedai kecik semakin la membesar sikit demi sikit....

ada satu masa tu dia nk besarkn kedai ..nk g buat pinjaman tak tak lulus...adehh kesian betoi aihh...tp nasib dia baik tokey kedai minyak tepi kedai dia tu sanggu p bg modal utk dia besarkn perniagaan dia...dr situ la brmula la  tumbesaran kedai dia nie......dr satu menjadik dua...dr dua jadik empat n banyak banyak laaaa... ( best giler kalo aku pon ley buat produk cam dia ney pasti bangga....kalo Dato cT ada produk simplysiti aku lak nak bg nama apa erk....pikir pikir... )

d sebalik kejayaan dia yg makin lama makin maju nie...rupa2nya dia sakit....kanser otak...owhh...kesian nya....sedey..sob sob ~ .....jd dia pn amik keputusan nk jual perniagaan dia tu....nk tau dia jual kn pada sapa?jeng jeng jeng......dia jual pada Loreal.....kosmetik yg seangkatan & seantena ngan dia jugak lah...tp jual2 jugak...brsyarat...d mana barangan Bdy Shop tak boley d cmpurkn dgn sedikit pn bahan2 kimia lain....haa...lagi satu best nya produk Body Shop nie...dr awal keluaran nya .....si Anita nie menggunakan botol2 kitar semula nk isi produk dia....kalo tak caya tgk pada label produk Body Shop tu ha.....caya tak??heheh....

brbalik pd cerita jualan  perniagaan tu....jumlah wang yg dia dpt d bahagikn kepada badan2 kebajikan..mak ayah dia...ank2 dia....suami dia yg kuat merantau ke sana ke mari....dgn kuda lak tu ahakz...( mcm best je kan bunyi merantau nek kuda )....& tak lupa jugak pd kawan yg tokey kedai minyak tu haa....d balas balik segala budi yg telah d berikn masa dia perlukn dulu.....& akhirnya Anita pn menghabiskan sisa2 terakhir nya nya sakitnya  tu.....





sedey kan kalo tau cerita dia nie....e2 bru secara rambang la ....nk tau secara detail jom baca dlm web...
http://www.thebodyshop.com/_en/_ww/services/aboutus_history.aspx

kesimpulan dr cerita nie..apa mesej ygnak d sampaikan ialah....if kita nk buat sesuatu buat la dgn brsungguh2 supaya kita dpt hasil yg boleh buat kita bangga dgn diri kita...jgn  buat keje or apa2 pn sekadar hangat2 tahi ayam jer...tak mo tak mo yer.....tak besh cm tuhhhh......& story nie gak buat akulebey brsemangat utk mencapai cita2 aku....

try my best to b de best !!!!!!

* TQ la utk org yg menceritakan kisahnie..aku pon tak tau maaa tp dh makin tau hehehehhe



Comments

Popular Posts