PERJALANAN KITA # 5 PERSIAPAN BERTUNANG

ASSALAMUALAIKUM

entry yg lepas saya dh cerita sikit sebanyak pasai tarikh. yea lah abg sulung dok nun jauh d sana. nk cari tarikh yg betul2 sesuai utk brkumpul semua sekeluarga agk susah. kalau mmg dia dok dlm malaysia mudah la sikit.

selesai dapat tarikh, brmula la persiapan awal utk majlis brtunang.

ramai org yg bagi cadangan yg mcm2. contohnya buat la pelamin, amik la juru mekap, sewa baju segala bagai.tp semua nya d tolak mentah mentah. pada en tunang pn dh bagi tau awal awal. aku nk buat yg paling simple. tak nk buat mcm2. ALHAMDULILLAH dia pn okey je. mengikut je apa yg saya nak.

antara PERSIAPAN AWAL yg saya buat :

1. Baju tunang
- saya buat baju kurung biasa je. kain kosong yg tak brcorak. lepas dh siap tempah tu saya tambah manik sikit2. mulanya igt nk hntr kat wife kawan sorang tu tp ntah knp tetiba rasa mcm nk buat seniri pulak. simple je tak de la meriah bagai. masa tu tak trpikir pn nk letak lace. bukan apa kang kalo dh mula buat meriah2 sgt tak jd reja lain dh la.

2. Hantaran
- part nie kami dh bincang sesama kami. just nk bagi bnda makan ja semua. cadangan nya saya 7 dulang dia balas 5 dulang.  hantaran nie semua saya buat seniri. ramai yg suruh tempah ja tp bila p tgk kt tmpt tu 2 3 kali rasa mcm tak brbaloi lak nk keluarkn duit byk2. saya beli barang & buat seniri. sebulan awal saya dh buat hantaran nie. takut tak jadi sbb mana penah buat bnda2 mcm nie. tangan pn keras ja nk mengubah bunga. sib baek la ada kak shida buat tutorial nk buat bunga kertas tisu tu. tQ tau kak. hehehe.

3.Jamuan makan
- syukur ALHAMDULILLAH part makan nie mak minta tolong kawan arwah ayah yg masak kn. menu yg ada bihun goreng, roti jala. karipap. seri muka agr-agr & mcm2 lagi la.mak ckp alang2 nk bg org mkn biar smpi org kenyang jgn bg ckit kang org mkn pn ckit. kesian org mai penat2. bg makan biar ikhlas.

tu ja yg saya prepare awal. bilik saya siapkn pagi hari majlis. tu pn sehari sebelum tu jenuh pusing cari cadar baru. hahahah sian kat abg ipar, kakak & ank buah. majlis tunang nie saya tak buat pn pelamin mcm yg org selalu buat tu. mak ada jugak tanya nk buat ke. kalau nk buat kita buat ja. tp saya yg tak mau. dr awal lagi saya dh ckp tak yah nk pelamin pelamin. dok dlm bilik sudah.

brtunang pn saya brsiap seniri. maksud saya tak dak juru andam ka make up ka. lepas ja solat zuhur mak pesan suh buat solat sunat sekali. doa byk2 mintak d permudahkan segala urusan. mak pn solat jugak.

cumanya part paling lawak bila dh siap semua mak ckp suh tenyeh lipstik skit. hahaha mak...ank mak nie mana ada lipstik2 tu semua. harap ke bedak tepung tu ja yg pandai pon. plus celak. haaa yg tu chek terer la. nak tak nk cari jugak lipstik tenyeh ckit. tu pn buang balik. rimas eh pakai.

lagi pn awai awai tu en tunang dh warning. jangan nk make up macam org dok makeup tu. tak yah make up lagi elok. bukan nya huduh. dh cukup elok sempurna semua nk tambah apa lagi.

ALHAMDULILLAH.

setel dh semua. simple & nice.








Comments

  1. ntahhhhhhhhhhhhh akak dah memang cantik buat pe nak mekap bagai. kadang mekap nie org tue awal nya cantik lepas mekap huduh. huuuu

    ReplyDelete
  2. lawanya bunga tu... alhamdulillah dipermudahkan segalanya....

    hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts