Saturday, June 25, 2011

SURAT CINTA

dh lama betoi cik AngguR tak update story mory dlm blog SEMANIS ANGGUR nie kan aiyakkkk....trsangat la bz lorghhh reja menimbun tp dan lagik on9 Fb cuma tak dan nk update blog ja....haha tapi post kwn2 dok baca gak okey... :P 

malam nie cik AngguR bru trjumpa satu sekeping nota yg agk wat haty cik AngguR terusik ckit...nk tau nota apa???ahaaaaaaaaa....... 

SURAT CINTA ...

sapa tak penah dpt surat cinta?? hehe sure penah dpt kan..tk kira la masa zaman sekolah rendah ka menengah ka...da yg bg time tadika la....haha lawak kan kalo igt2 balik zaman tu :P maneh munya kenangan tu... 

so sweet :P 

by de way surat yg cik AngguR jmpa nie d tulis bukan la d terima zaman cik AnggUr skolah tp zaman cik AngguR ngajaQ...sekali baca mcm nak marah pasai litang pukang dua tiga kali baca mau gelak pecah perot gak la hahaha nk tau pa dia tulih??

meh cik AngguR sharing is aring but not daring ngan semua ... 

~ layanzzzzzzzzzzzz ~ 



i want to tlk something about my feeling to you...
firstly i want to talk about my feeling, i feel love with u and this is my first love when i see u in the garden park yesterday. 
secondly i want to say i love u...
because you are so nce n very beautiful women.
i cant live without you. 
yopu face always in my heart i need you in my life to stay with me until the very end...
i ineed u to cry with over all the stupid thing cant you accept me???
please....
i very love you and i cannot live without you...
oh no !  

( tiap kesalahan ejaan dlm nie bukan la rekaan tp benar semata2 tak edit gsg okey surat nie hahah )

*** ppppssttttt.....tak kisah la apa pn pendapat org yg penting org tu jujur nk luahkn perasaan dia pd org yg dia suka..walaupon kdg2 ada yg trsalah ka apa ka...jgn sesekali kita menghina or mengutuk apa yg org lain usaha kan tu.lebey baek kita bg semangat & kata2 peransang utk dia kan kan????

Friday, June 17, 2011

MENULIS ATAS PASIR & MENGUKIR D ATAS BATU

lama betoi rasa nya cik AngguR tak update story mory dlm blog cik AngguR nie..ermmmmbukan tak dak idea..idea belambak sgt cuma nya tak dak masa..reja menimbun d cmpoQ plak blog tak ley bukak kt pc opis perghhhh...bikin haty manyak HOT lorghh !!! 

( sabaQ sabaQ sabaQ )

tak byk bnda yg cik Anggur nk story just nk share just ada satu dua bnda yg cik AngguR trkesan sgt... 
kadang kadang cik AngguR rasa penat sangat ngan apa yg jadik dlm idop cik AngguR..mcm roda ja rasa pusing kanan bnda sama pusing kiri pon benda yg sama...walaupon hakikatnya tempat & kawasan yg berlainan..cuaca yg berbeza tp ciri ciri nya masih sama.. 

kadang kadang cik AngguR tak paham tang mana salah & silap nya percaturan yg dh d buat..tengah elok elok dok atoQ tapak sekali da saja lopak yg d gali secara tiba tiba....sapa yg dok rajin sgt gali tu ntah la...wat nyusahkn org len betoi...mcm tak dak feeling aih penaya org sekeliling...

aiyakkk.......tekanan betoi !!!! 

tp ALHAMDULILLAH....cik AngguR syukur sgt2...Rejab kali nie sgt buat cik AngguR trkesan dlm beberapa perkara yg sgt sulit dlm idop....tak kira la yg brkisarkn perasaan ka percakapan ka perbuatan ka apa2 ja la yg seangakatn ngan cik AngguR..semua nya ley d tempuhi ngan sabar sekali..cewaahh !! rekod terbaek tu dlm idop....tak bebai & hangin bila somethng yg buat bg cik AngguR bad mood jadik....  

syukur sgt2 bila doa nk ilangkn panas baran yg dh d amalkn sejak beberapa kurun nie brkesan jugak akhirnya hahah walaupon idak la baran sgt cuma kdg2 tu agk cepat hangin la tmbh2 time letey ka ngantok ka lapaQ ka..mmg sgt2 cepat hangin tp now perghh !! superb lah......

dalam pada dok jadik mcm2 tu tetiba cik AngguR trbaca satu story yg pd mula nya cik AngguR anggap besa2 saja..tp bila d hayati balik rupa2nya da somethng yg cuba d smpi kan d sebalik kisah tu... story tu cik Anggur baca dr FB kwn baek cik AngguR....

ahakz..nk tau ka kisah apa???meh kita sharing is caring but not daring okey !!! 



Ada sebuah kisah  tentang sepasang suami istri yang sedang berjalan melintasi gurun pasir. Di tengah perjalanan, mereka bertengkar dan suaminya menghardik istrinya dengan sangat keras. Istri yang kena hardik, merasa sakit hati, tapi tanpa berkata-kata, dia menulis di atas pasir : HARI INI SUAMIKU MENYAKITI HATIKU. 

Mereka terus berjalan, sampai menemukan sebuah oasis dimana mereka memutuskan untuk mandi. Si Istri, mencoba berenang namun nyaris tenggelam dan berhasil diselamatkan suaminya. Ketika dia mulai siuman dan rasa takutnya hilang dia menulis di sebuah batu : HARI INI SUAMIKU YG BAIK MENYELAMATKAN NYAWAKU.

Suami bertanya  : “Kenapa setelah saya melukai hatimu, kamu menulisnya di atas pasir dan sekarang kamu menulis di atas batu ?”

Istrinya sambil tersenyum menjawab : “Ketika hal buruk terjadi, kita harus menulisnya di atas pasir agar angin maaf datang berhembus dan menghapus tulisan itu dan aku bisa melupakannya... Dan bila sesuatu yang baik dan luar biasa diperbuat suamiku, aku harus memahatnya di atas batu hatiku, agar tidak bisa hilang tertiup angin waktu dan akan kuingat selamanya."

Dalam hidup ini sering timbul beda pendapat dan konflik karena sudut pandang yang berbeda. Terkadang malah sangat menyakitkan, oleh karenanya cobalah untuk saling memaafkan dan melupakan masalah yang lalu. Yang terpenting dari pelajaran ϑî atas, adalah :

"Belajarlah untuk selalu BISA MENULIS DI ATAS PASIR untuk semua hal yang MENYAKITKAN 
 dan selalu MENGUKIR DI ATAS BATU untuk semua KEBAIKAN ...."  

lepas baca kisah tu cik AngguR trpikiaq sat...betoi gak apa yg si isteri tu buat kan.....pasai pa kita maesti simpan semua kenangan yg pahit tu lama2 sdgkn byk lagi kenangan yg manis2 boley kita simpan & kenangkan..tmbh2 lak bila ada kaitan ngan org yg kita sayang..tak kisah la mak ayah, adik beradik, kawan, teman istimewa ka..sapa2 saja la.....bohong sgt la klo kata kita tak penah terasa haty ngan depa2 nie..mesti da jugak la walaupon ciput...tp tu la....d sbbkn kaseh sayang tu lebey baek kita lupakn segala yg pahit2 tu kan... 


*** ppppppppsssssssssssttttttttttt...tetiba tingat lagu P RAMLEE lak aaaaiiihhh....
` buang yg keruh ambil yg jernih baru teguh peribadi... ~

Sunday, June 12, 2011

BISMILLAH ENAM


KELEBIHAN BISMILLAH ENAM  

makbul segala hajat & cita cita 

d perkenankan permintaan & d luaskan rezeki 

terang haty & mudah dapat ilmu & mudah utk menghafal 

menjauhi penyakit yg mudharat  

d muliakn oleh malaikat 

d jauhkn dr bahaya binatang2 buas 

d jauhi mudharat drpd musuh 

jika ppuan hendak mudah melahirkan ank d baca bismillah nie pd minyak sebanyak 3 kali pd malam  jumaat ( 3 jumaat )  & d minum 

org yg lari smpi dia kembali maka bacalah pd asap kemeyan selama 7 hari insyaALLAH dia segera kembali 

jika org gila @ masuk syaitan d baca pd telinga nya 3 kali smpi larilah syaitan 

jika d baca kepada binatang yg bisa maka hilanglah bisanya insyaALLAH 

penawar segala jenis racun & santau

( D amalkn setiap kali lepas solat fardhu @ ketika nk tidoQ malam tiap2 hari ) 

*** pppsssttt.....BISMILLAH ENAM nie bagus utk d amalkn mama cik AngguR salu pesan suh hafal tp cik AngguR malas sgt2 sekali satuhari tu cik AngguR sakit badan gila2...mama cik AngguR pon urut & bacakn ayat BISMILLAH ENAM nie.....SUBHANALLAH....nk bg cik AngguR tgk kebesaran ALLAH sakit yg td nya tak trtahan ilang cm tu jer....so mulai pd ari nie cik AngguR nk hafal & amalkn baca BISMILLAH ENAM nie....utk yg len try2 la baca & amalkn erk :)

Saturday, June 11, 2011

LU BIKIN GUA PANAZ JER BEB !!!!

''.....sebagai org ppuan kita perlu kawin ngan lelaki yg sayang kan kita sepenuh haty bukan dgn lelaki yg tak sayangkan kita walaupun kita sayangkan lelaki tu sepenuh haty.....'' 


ari nie mood cik AngguR tak berapa nk chantek...pasai nya ada la pasai :( aduh tak ley nk terangkan lak aih....tak tau pasai pa....

dok godek2 blog kawan2 blog sekali trbaca ayt kt ats tu...trkedu jap....masa mula2 dengaQ dlm cerita NORA ELENA tu cm besa2 ja....tak menghayati kot masa tu but today kata2 tu trkesan ckit kt haty & otak cik AngguR...

fitrah manusia mmg mahu d sayangi & menyayangi sesama insan..tak kira la tua or muda....semua nya da perasaan yg sama gak kan..sdgkn binatang pon sayangkn ank nie kn pulak kita manusia yg jadik khalifah d bumi ALLAH..bohong sgt la kalo da org ckp dia rela & sudi idop sorang2 tanpa da teman..

just apa yg cik AngguR nk kupas ari nie brkaitan ngan pasangan yg tak reti nk menghargai pasangan yg dh dia miliki & dapat...cik AngguR tak paham la napa wujudnya insan2 yg mcm nie...aiyak....always mahukn kesempurnaan dlm segala aspek....

okey !!cik AngguR ngaku cik AngguR mmg nak kn seorg yg sempurna dlm segala aspek tp cik AngguR sedaQ tak kn wujud insan yg perfect mcm yg cik AngguR nak..so jalan mudah yg cik AngguR amik ialah dgn tegur elok2 pa yg cik AngguR tak suka seseorg tu buat....apa yg cik AngguR buat ialah cik AngguR akn luah kn tak kira la kena gadoh dulu ka pa pa janji cik AngguR akn luah apa yg cik Anggur tak puas haty...trmasok gak org tu kalo dia da tak puas haty ngan cik Anggur just luahkn ja.....

cik AngguR cukup pantang kalo tak puas haty ngan cik AngguR da masalah pas tu dok p luah kt org len....walawey...

LU BIKIN GUA PANAZ JER BEB !!!!

tak salah kita nk mintak nasihat or pendapat dr org lain tp biaQ la org yg kita nk mintak tolong tu betul2 kita kenai sapa..jgn men hentam kerabu ja.....nie dak..tak kenai dok p luah segala perasaan yg trsimpan...kalo org tu bek dia simpan la sbg tanda amanah ALLAH bg kt dia sbb org luah masalh..kena yg tak reti jaga amanah ALLAH..d jaja nya pulak...pas tu d kutuk & hina nya balik pasangan kita tak ke hangin d buat nya....hope sapa2 yg penah luah kt org len mintakla maaf balik pd insan yg traniaya tu...and buat yg pnh menjaja cerita tu plak mintak maaf la pd org yg d buruk2kn tu.....brdosa beb !!buat nya klo kita tak sempat  mintak maaf pas tu meninggal agk2 ke mana kh kita nnty????

ya ALLAH lindungi la cik Anggur dr brbuat & trjerumus ke lorong mcm tu..takot sgt2.....

RAHSIA ORG ADALAH AMANAH KITA SBG SAHABAT UTK MENYIMPANNYA BUKAN UTK D JAJA & D MAKI HAMUN....

cik AngguR penah alami gak bnda nie..serius mmg sakit haty ALLAH ja tau..kena lakorg tu sepatah apa tak tau kisah d sebaliknya tp dok men hentam kita sesuka lidah dia ja...amboi2 aihh.....gamak kata kt org cm tu kan....baget kenai sgt kita nie cm na...tapi tak pa...cik AngguR maafkn insan tu walaupon hakikatnya haty cik AngguR nie masih terasa kesan lagi ngan apa yg dia ckp....

just nk pesan pada kawan2 yg d luaQ sana....yg dh brpasangan..nasihat cik AngguR la kan..utk kawan2 & trmasuk gak ngan diri cik AngguR ...

1. kalo tak suka cakapa terus terang jgn dok pendam buat benda yg menyakitkn haty pasangan kita...dulu masa nk ngorat nk jaga sgt smpi semut nk tokak pon tak ley takot si dia reyau tp dh lama2 agk cemuih smpi sepatah apa tak amik tau plak....sakit haty la kawan tu bila org tu blah carik org len kata org tu curang la pa la....cermin diri dulu okey bru ley tuduh sapa yg buat dulu....sapa yg jadik punca....jgn tau salahkn org len ja..

NOBODY PERFECT !!! 

2. kalo dh suka ckp ja kata suka..jgn dok pusing2 jalan jauh wat semak pala....org nk terima ka tolak ka blakang kira la..janji kita ikhlas & jujur bila kita luahkn perasaan kita...jgn dok pulun simpan lama2 sgt okey t elok2 kita ley dapat sekali org len kebas perghhh..merana beb kena lak org tu dh cukup lengkap ngan ciri2 keperibadian yg kita mau kn selama nie....

PELUANG YG ADA D DEPAN MATA TAK KN DTG BERKALI KALI JADIK USAHA & REBUTLAH SELAGI TRDAYA & BRPELUANG !!!



*** pppsssttttt......seandainya kita suka kt seseorg tu pastikn org tu jugak suka kn kita jgn asyik ita ja dok trhegeh2 nk jaga haty & perasaan org..usaha berubah yg terbaek utk org...tp hakikatnya org tak pedulikn kita pon...kalo agk2 rasa org tu tak ley nk serius ngan kita bek blah ja tok sah dok tggu lama2 pasai nya makin kita lama ngan dia makin banyak kenangan kita ada ngan dia so t makin payah kita nk lupakn dia...slow2 tarik diri.....jgn dok paksa diri utk terima semua bnde yg tak best..kalo org dh tak reti nk jaga haty kita tak kn kita nk terus lukakn haty kita lagik kan.....

PILIH YG TERBAEK, USAHA MESTI TERBAEK INSYAALAH MILIKI YG TERBAEK !!!!


( ENTRY NIE TAK DAK KENA MENGENA NGAN YG IDOP MAHU PON YG TELAH MENINGGAL DUNIA ENTRY NIE D BUAT HANYA SEKADAR INGIN MEMUJUK & NASIHATKN HATY cik AngguR SAJA OKEY !!T DA LAK INSAN YG TERASA NGAN ENTRY NIE )

Sunday, June 05, 2011

SELAMAT TINGGAL SAYANG

Daripada Ibnu Mas'ud ra bahawasanya ia berkata: Ketika ajal Rasulullah SAW sudah dekat, baginda mengumpul kami di rumah Siti Aisyah ra.

Kemudian baginda memandang kami sambil berlinangan air matanya, lalu bersabda:"Marhaban bikum, semoga Allah memanjangkan umur kamu semua, semoga Allah menyayangi, menolong dan memberikan petunjuk kepada kamu. Aku berwasiat kepada kamu, agar bertakwa kepada Allah. Sesungguhnya aku adalah sebagai pemberi peringatan untuk kamu. Janganlah kamu berlaku sombong terhadap Allah."
Allah berfirman: "Kebahagiaan dan kenikmatan di akhirat. Kami jadikan untuk orang-orang yang tidak ingin menyombongkan dirinya dan membuat kerosakan di muka bumi. Dan kesudahan syurga itu bagi orang-orang yang bertakwa."

Kemudian kami bertanya: "Bilakah ajal baginda ya Rasulullah? Baginda menjawab: Ajalku telah hampir, dan akan pindah ke hadhrat Allah, ke Sidratulmuntaha dan ke Jannatul Makwa serta ke Arsyila' la."
Kami bertanya lagi: "Siapakah yang akan memandikan baginda ya Rasulullah? Rasulullah menjawab: Salah seorang ahli bait. Kami bertanya: Bagaimana nanti kami mengafani baginda ya Rasulullah?
Baginda menjawab: "Dengan bajuku ini atau pakaian Yamaniyah."
Kami bertanya: "Siapakah yang mensolatkan baginda di antara kami?" Kami menangis dan Rasulullah SAW pun turut menangis.

Kemudian baginda bersabda: "Tenanglah, semoga Allah mengampuni kamu semua. Apabila kamu semua telah memandikan dan mengafaniku, maka letaklah aku di atas tempat tidurku, di dalam rumahku ini, di tepi liang kuburku, kemudian keluarlah kamu semua dari sisiku. Maka yang pertama-tama mensolatkan aku adalah sahabatku Jibril as. Kemudian Mikail, kemudian Israfil kemudian Malaikat Izrail (Malaikat Maut) beserta bala tenteranya. Kemudian masuklah anda dengan sebaik-baiknya. Dan hendaklah yang mula solat adalah kaum lelaki dari pihak keluargaku, kemudian yang wanita-wanitanya, dan kemudian kamu semua."

Semakin Tenat

Semenjak hari itulah Rasulullah SAW bertambah sakitnya, yang ditanggungnya selama 18 hari, setiap hari ramai yang mengunjungi baginda, sampailah datangnya hari Isnin, di saat baginda menghembus nafas yang terakhir.

Sehari menjelang baginda wafat iaitu pada hari Ahad, penyakit baginda semakin bertambah serius. Pada hari itu, setelah Bilal bin Rabah selesai mengumandangkan azannya, ia berdiri di depan pintu rumah Rasulullah, kemudian memberi salam: "Assalamualaikum ya Rasulullah?" Kemudian ia berkata lagi "Assolah yarhamukallah."
Fatimah menjawab: "Rasulullah dalam keadaan sakit?" Maka kembalilah Bilal ke dalam masjid, ketika bumi terang disinari matahari siang, maka Bilal datang lagi ke tempat Rasulullah, lalu ia berkata seperti perkataan yang tadi. Kemudian Rasulullah memanggilnya dan menyuruh ia masuk.

Setelah Bilal bin Rabah masuk, Rasulullah SAW bersabda: "Saya sekarang dalam keadaan sakit, Wahai Bilal, kamu perintahkan sahaja agar Abu Bakar menjadi imam dalam solat."

Maka keluarlah Bilal sambil meletakkan tangan di atas kepalanya sambil berkata: "Aduhai, alangkah baiknya bila aku tidak dilahirkan ibuku?" Kemudian ia memasuki masjid dan berkata kepada Abu Bakar agar beliau menjadi imam dalam solat tersebut.

Ketika Abu Bakar ra melihat ke tempat Rasulullah yang kosong, sebagai seorang lelaki yang lemah lembut, ia tidak dapat menahan perasaannya lagi, lalu ia menjerit dan akhirnya ia pengsan. Orang-orang yang berada di dalam masjid menjadi bising sehingga terdengar oleh Rasulullah SAW. Baginda bertanya: "Wahai Fatimah, suara apakah yang bising itu? Siti Fatimah menjawab: Orang-orang menjadi bising dan bingung kerana Rasulullah SAW tidak ada bersama mereka."

Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali bin Abi Thalib dan Abbas ra, sambil dibimbing oleh mereka berdua, maka baginda berjalan menuju ke masjid. Baginda solat dua rakaat, setelah itu baginda melihat kepada orang ramai dan bersabda: "Ya ma'aasyiral Muslimin, kamu semua berada dalam pemeliharaan dan perlindungan Allah, sesungguhnya Dia adalah penggantiku atas kamu semua setelah aku tiada. Aku berwasiat kepada kamu semua agar bertakwa kepada Allah SWT, kerana aku akan meninggalkan dunia yang fana ini. Hari ini adalah hari pertamaku memasuki alam akhirat, dan sebagai hari terakhirku berada di alam dunia ini."

Malaikat Maut Datang Bertamu

Pada hari esoknya, iaitu pada hari Isnin, Allah mewahyukan kepada Malaikat Maut supaya ia turun menemui Rasulullah SAW dengan berpakaian sebaik-baiknya. Dan Allah menyuruh kepada Malaikat Maut mencabut nyawa Rasulullah SAW dengan lemah lembut. Seandainya Rasulullah menyuruhnya masuk, maka ia dibolehkan masuk, namun jika Rasulullah SAW tidak mengizinkannya, ia tidak boleh masuk, dan hendaklah ia kembali sahaja.

Maka turunlah Malaikat Maut untuk menunaikan perintah Allah SWT. Ia menyamar sebagai seorang biasa. Setelah sampai di depan pintu tempat kediaman Rasulullah SAW, Malaikat Maut itupun berkata: "Assalamualaikum Wahai ahli rumah kenabian, sumber wahyu dan risalah!" Fatimah pun keluar menemuinya dan berkata kepada tamunya itu: "Wahai Abdullah (Hamba Allah), Rasulullah sekarang dalam keadaan sakit."

Kemudian Malaikat Maut itu memberi salam lagi: "Assalamualaikum. Bolehkah saya masuk?" Akhirnya Rasulullah SAW mendengar suara Malaikat Maut itu, lalu baginda bertanya kepada puterinya Fatimah: "Siapakah yang ada di muka pintu itu? Fatimah menjawab: "Seorang lelaki memanggil baginda, saya katakan kepadanya bahawa baginda dalam keadaan sakit. Kemudian ia memanggil sekali lagi dengan suara yang menggetarkan sukma."
Rasulullah SAW bersabda: "Tahukah kamu siapakah dia?" Fatimah menjawab: "Tidak wahai baginda." Lalu Rasulullah SAW menjelaskan: "Wahai Fatimah, ia adalah pengusir kelazatan, pemutus keinginan, pemisah jemaah dan yang meramaikan kubur."
Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Masuklah, Wahai Malaikat Maut. Maka masuklah Malaikat Maut itu sambil mengucapkan 'Assalamualaika ya Rasulullah." Rasulullah SAW pun menjawab: Waalaikassalam Ya Malaikat Maut. Engkau datang untuk berziarah atau untuk mencabut nyawaku?"
Malaikat Maut menjawab: "Saya datang untuk ziarah sekaligus mencabut nyawa. Jika tuan izinkan akan saya lakukan, kalau tidak, saya akan pulang.

Rasulullah SAW bertanya: "Wahai Malaikat Maut, di mana engkau tinggalkan kecintaanku Jibril? "Saya tinggal ia di langit dunia?" Jawab Malaikat Maut.

Baru sahaja Malaikat Maut selesai bicara, tiba-tiba Jibril as datang kemudian duduk di samping Rasulullah SAW. Maka bersabdalah Rasulullah SAW: "Wahai Jibril, tidakkah engkau mengetahui bahawa ajalku telah dekat? Jibril menjawab: Ya, Wahai kekasih Allah."

Ketika Sakaratul Maut

Seterusnya Rasulullah SAW bersabda: "Beritahu kepadaku Wahai Jibril, apakah yang telah disediakan Allah untukku di sisinya? Jibril pun menjawab; "Bahawasanya pintu-pintu langit telah dibuka, sedangkan malaikat-malaikat telah berbaris untuk menyambut rohmu."
Baginda SAW bersabda: "Segala puji dan syukur bagi Tuhanku. Wahai Jibril, apa lagi yang telah disediakan Allah untukku? Jibril menjawab lagi: Bahawasanya pintu-pintu Syurga telah dibuka, dan bidadari-bidadari telah berhias, sungai-sungai telah mengalir, dan buah-buahnya telah ranum, semuanya menanti kedatangan rohmu."
Baginda SAW bersabda lagi: "Segala puji dan syukur untuk Tuhanku. Beritahu lagi wahai Jibril, apa lagi yang di sediakan Allah untukku? Jibril menjawab: Aku memberikan berita gembira untuk tuan. Tuanlah yang pertama-tama diizinkan sebagai pemberi syafaat pada hari kiamat nanti."

Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Segala puji dan syukur, aku panjatkan untuk Tuhanku. Wahai Jibril beritahu kepadaku lagi tentang khabar yang menggembirakan aku?"

Jibril as bertanya: "Wahai kekasih Allah, apa sebenarnya yang ingin tuan tanyakan? Rasulullah SAW menjawab: "Tentang kegelisahanku, apakah yang akan diperolehi oleh orang-orang yang membaca Al-Quran sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berpuasa pada bulan Ramadhan sesudahku? Apakah yang akan diperolehi orang-orang yang berziarah ke Baitul Haram sesudahku?"
Jibril menjawab: "Saya membawa khabar gembira untuk baginda. Sesungguhnya Allah telah berfirman: Aku telah mengharamkan Syurga bagi semua Nabi dan umat, sampai engkau dan umatmu memasukinya terlebih dahulu."

Maka berkatalah Rasulullah SAW: "Sekarang, tenanglah hati dan perasaanku. Wahai Malaikat Maut dekatlah kepadaku?" Lalu Malaikat Maut pun berada dekat Rasulullah SAW.

Ali ra bertanya: "Wahai Rasulullah SAW, siapakah yang akan memandikan baginda dan siapakah yang akan mengafaninya? Rasulullah menjawab: Adapun yang memandikan aku adalah engkau wahai Ali, sedangkan Ibnu Abbas menyiramkan airnya dan Jibril akan membawa hanuth (minyak wangi) dari dalam Syurga.

Kemudian Malaikat Maut pun mulai mencabut nyawa Rasulullah. Ketika roh baginda sampai di pusat perut, baginda berkata: "Wahai Jibril, alangkah pedihnya maut."

Mendengar ucapan Rasulullah itu, Jibril as memalingkan mukanya. Lalu Rasulullah SAW bertanya: "Wahai Jibril, apakah engkau tidak suka memandang mukaku? Jibril menjawab: Wahai kekasih Allah, siapakah yang sanggup melihat muka baginda, sedangkan baginda sedang merasakan sakitnya maut?" Akhirnya roh yang mulia itupun meninggalkan jasad Rasulullah SAW.

Kesedihan Sahabat

Berkata Anas ra: "Ketika aku lalu di depan pintu rumah Aisyah ra aku dengar ia sedang menangis, sambil mengatakan: Wahai orang-orang yang tidak pernah memakai sutera. Wahai orang-orang yang keluar dari dunia dengan perut yang tidak pernah kenyang dari gandum. Wahai orang yang telah memilih tikar daripada singgahsana. Wahai orang yang jarang tidur di waktu malam kerana takut Neraka Sa'ir."
Dikisahkan dari Said bin Ziyad dari Khalid bin Saad, bahawasanya Mu'az bin Jabal ra telah berkata: "Rasulullah SAW telah mengutusku ke Negeri Yaman untuk memberikan pelajaran agama di sana. Maka tinggallah aku di sana selama 12 tahun. Pada satu malam aku bermimpi dikunjungi oleh seseorang, kemudian orang itu berkata kepadaku: "Apakah anda masih lena tidur juga wahai Mu'az, padahal Rasulullah SAW telah berada di dalam tanah."

Mu'az terbangun dari tidur dengan rasa takut, lalu ia mengucapkan: "A'uzubillahi minasy syaitannir rajim?" Setelah itu ia lalu mengerjakan solat.

Pada malam seterusnya, ia bermimpi seperti mimpi malam yang pertama. Mu'az berkata: "Kalau seperti ini, bukanlah dari syaitan?" Kemudian ia memekik sekuat-kuatnya, sehingga didengar sebahagian penduduk Yaman.

Pada esok harinya orang ramai berkumpul, lalu Mu'az berkata kepada mereka: "Malam tadi dan malam sebelumnya saya bermimpi yang sukar untuk difahami. Dahulu, bila Rasulullah SAW bermimpi yang sukar difahami, baginda membuka Mushaf (al-Quran). Maka berikanlah Mushaf kepadaku. Setelah Mu'az menerima Mushaf, lalu dibukanya maka nampaklah firman Allah yang bermaksud:

"Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula?"
(Az-Zumar: 30).

Maka menjeritlah Mu'az, sehingga ia tak sedarkan diri. Setelah ia sedar kembali, ia membuka Mushaf lagi, dan ia nampak firman Allah yang berbunyi:

"Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul, sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudharat kepada orang-orang yang bersyukur?"
(Ali-lmran: 144)

Maka Mu'az pun menjerit lagi: "Aduhai Abal-Qassim. Aduhai Muhammad?" Kemudian ia keluar meninggalkan Negeri Yaman menuju ke Madinah. Ketika ia akan meninggalkan penduduk Yaman, ia berkata: "Seandainya apa yang kulihat ini benar. Maka akan meranalah para janda, anak-anak yatim dan orang-orang miskin, dan kita akan menjadi seperti biri-biri yang tidak ada pengembala."
Kemudian ia berkata: "Aduhai sedihnya berpisah dengan Nabi Muhammad SAW?" Lalu iapun pergi meninggalkan mereka. Di saat ia berada pada jarak lebih kurang tiga hari perjalanan dari Kota Madinah, tiba-tiba terdengar olehnya suara halus dari tengah-tengah lembah, yang mengucapkan firman Allah yang bermaksud:

"Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan mati."

Lalu Mu'az mendekati sumber suara itu, setelah berjumpa, Mu'az bertanya kepada orang tersebut: "Bagaimana khabar Rasulullah SAW? Orang tersebut menjawab: Wahai Mu'az, sesungguhnya Muhammad SAW telah meninggal dunia. Mendengar ucapan itu Mu'az terjatuh dan tak sedarkan diri. Lalu orang itu menyedarkannya, ia memanggil Mu'az: Wahai Mu'az sedarlah dan bangunlah."

Ketika Mu'az sedar kembali, orang tersebut lalu menyerahkan sepucuk surat untuknya yang berasal dari Abu Bakar Assiddik, dengan cop dari Rasulullah SAW. Tatkala Mu'az melihatnya, ia lalu mencium cop tersebut dan diletakkan di matanya, kemudian ia menangis dengan tersedu-sedu.

Setelah puas ia menangis iapun melanjutkan perjalanannya menuju Kota Madinah.

Mu'az sampai di Kota Madinah pada waktu fajar menyingsing. Didengarnya Bilal sedang mengumandangkan azan Subuh. Bilal mengucapkan: "Asyhadu Allaa Ilaaha Illallah?" Mu'az menyambungnya: "Wa Asyhadu Anna Muhammadur Rasulullah?" Kemudian ia menangis dan akhirnya ia jatuh dan tak sedarkan diri lagi.

Pada saat itu, di samping Bilal bin Rabah ada Salman Al-Farisy ra lalu ia berkata kepada Bilal: "Wahai Bilal sebutkanlah nama Muhammad dengan suara yang kuat dekatnya, ia adalah Mu'az yang sedang pengsan.
Ketika Bilal selesai azan, ia mendekati Mu'az, lalu ia berkata: "Assalamualaika, angkatlah kepalamu wahai Mu'az, aku telah mendengar dari Rasulullah SAW, baginda bersabda: "Sampaikanlah salamku kepada Mu'az."

Maka Mu'az pun mengangkatkan kepalanya sambil menjerit dengan suara keras, sehingga orang-orang menyangka bahawa ia telah menghembus nafas yang terakhir, kemudian ia berkata: "Demi ayah dan ibuku, siapakah yang mengingatkan aku pada baginda, ketika baginda akan meninggalkan dunia yang fana ini, wahai Bilal? Marilah kita pergi ke rumah isteri baginda Siti Aisyah ra."

Ketika sampai di depan pintu rumah Siti Aisyah, Mu'az mengucapkan: "Assalamualaikum ya ahlil bait, wa rahmatullahi wa barakatuh?" Yang keluar ketika itu adalah Raihanah, ia berkata: "Aisyah sedang pergi ke rumah Siti Fatimah. Kemudian Mu'az menuju ke rumah Siti Fatimah dan mengucapkan: "Assalamualaikum ya ahli bait."

Siti Fatimah menyambut salam tersebut, kemudian ia berkata: "Rasulullah SAW bersabda: Orang yang paling alim di antara kamu tentang perkara halal dan haram adalah Mu'az bin Jabal, ia adalah kekasih Rasulullah SAW."

Kemudian Fatimah berkata lagi: "Masuklah wahai Mu'az?" Ketika Mu'az melihat Siti Fatimah dan Aisyah ra ia terus pengsan dan tak sedarkan diri. Ketika ia sedar, Fatimah lalu berkata kepadanya: "Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sampaikanlah salam saya kepada Mu'az dan khabarkan kepadanya bahawasanya ia kelak di hari kiamat sebagai imam ulama."

Kemudian Mu'az bin Jabal keluar dari rumah Siti Fatimah menuju ke arah kubur Rasulullah SAW.

Berakhir kehidupan seorang insan teragung...






*** ppppsssttt...trsangat2 merindui kalo la ley jumpa :( pa pon thakns to my student 4 tis artikel IBNU HASHIM ~

Saturday, June 04, 2011

MULAKAN CERITA BARU

KENANGAN YG LAMA 

kenangan yg lama menjelma 
ingatan ku pada mu menyala nyala 
gambaran duka yg lara menerpa 

oh mengapa kau utuskan sengsara 
kau biarkan diri ku meronta ronta 
lantas kau alihkan cintamu pada nya 

oh sebak rasa ku menahan derita 
pilu haty mengenangkan cinta yg kecunDang 

oh sayang inikah balasan mu terhadap ku
seorang insan yg amat menyintai diri mu 

kering air mata 
kesal tetap ada
jernih air d muara 
luka tetap ada 

ternyata kau insan yg tak setia 
pengorbanan ku selama ini tak brharga   


setiap org ada akn ada kenangan pahit dlm kehidupan masing masing kan..trmasuk gak ngan cik AngguR..ada kenangan yg tak dapat cik AngguR lupa kn...tiap perbuatan percakapan perkataan yg dia luahkn pada cik AngguR sgt2 buat haty cik AngguR trkesan sgt....ntah apa la dosa cik AngguR kt dia selama nie smpi dia smpi haty utama kn org len brbanding cik AngguR... then sanggup lak ckp smpi tahap cm tu ....

tp takpa la buat apa kita nk paksa2 org kan....drpd cik AngguR dok pulun sorang2 sdgkn org tak heran pn pa yg kita dok pulun bek la cik AngguR usaha betoikn idop cik AnguR senirik kan...byk lg kekurangn dlm idop cik AngguR yg nk sgt cik AngguR penuhkn....

cik AngguR hanya insan biasa..boley jadik buat salah & silap cuma nya bila cik AngguR salah tegoQ cik AngguR elok2...jgn la kesilapan cik AngguR d balas ngan buat silap jugak tu bukan memperbetulkn keadaan nama nya tu d panggey menjahanam kn diri senirik...

apa pon time kaseh byk2 pd org yg buat cik AngguR sadis tu...sesungguhnya haty nie dh tak larat nk tanggung lor...im so sorry erk..dh smpi masa nya cik AngguR blah...cik AngguR dh trlampau penat sgt2 nk hadapi semua nie.... 

time kaseh sbb byk mengajaQ cik AngguR erti sabaQ & redha dlm tiap apa yg berlaku dlm idop nie.... 

pesanan utk diri cik AngguR 

lupakn kisah lama
mulakan idop baru
kenangan baru
kisah yg baru
yg lama biar kn d kuboQ kn dlm kotak ja
lupa & maafkn sesiapa saja yg melukakan haty
walau pn sgt trkesan smpi skrg
lebey baek maafkn & lupakn ja
e2 ygterbaek utk diri cik AngguR gak kn 

chaiyok cik AngguR !!! 

*** pppsstttt...kisah baru nk brmula walaupon pelakon nya sudah mahu pergi jauh ...aaarrrghhhhh !!!! tapi tak pa lebey baek cm nie drpd tak dak langsung kan kan hahaha ~ 

SUSAH RUPANYA NK LUPA KISAH LAMA  !!!

tak mo nanges nanges dh erk.....plzzzzzz ~

CINCIN cik w''ngi

pagi nie cik AngguR merajinkan diri godek2 balik barang2 lama dlm kotak....byk rupanya barang2 yg ada nilai & kenangan yg terindah yg cik AngguR simpan..ahakz...antaranya surat, bunga y d keringkan, kad hepy besday, adehhh mcm2 la yg cik AngguR simpan.... 

tp kn dalam banyak2 benda yg paling cik AngguR sayang & jaga sangat CINCIN....byk koleksi cincin yg ada dlm simpanan cik AngguR yg mana setiap satu nya ada kenangan d sebalik cincin tu.....haa..jgn salah paham okey cincin tu semua bukan dr pakwe2 erk...tp dr org yg paling cik AngguR sayang sangat2.... 

dulu masa kechek2 boley d katakn ada la jugak mak cik AngguR belikn tp tu la nama pon budak2 main sana main sini smpi bengkok la cincin tu hahaha last2 sekali mak smpi tak mau beli dh cincin kt cik AngguR....bila dh besaQ bru mak belikn & paling best nya cincin tu adiah mak cik AngguR beli masa besday cik AngguR...


start dr adiah tu la yg cik AngguR belajaQ pakai cincin & jaga leklok....kalo org len mesti simpan benda2 len utk tiap kenangan yg best2 & maneh2 dlm idop tp cik AngguR pilih cincin... 

so..meh cik Anggur kongsi ckit tips cam mana nk jaga cincin walaupon lama tp still elok lagik ..

jom sharing caring but not daring ngan cik AngguR ~....... 

TIPS CUCI CINCIN 

cuci cincin sebulan sekali 

cuci ngan air campuran sabun ngan air panas 

masukkn barang kemas @ silver dlm air cmpuran tu tunggu smpi air tu jadik sejok 

lepas sejok bru angkat & berus ngan guna berus gigi 

then lepas dh berus tu bilas ngan air sejok  & lap bg kering 

simpan dlm kotak yg sesuai
( boley d amalkn utk barang kemas yg lain selain dr cincin ) 

TIPS JAGA CINCIN 

jgn simpan barang kemas sekali ngan barang silver dlm satu bekas 

simpan dlm kotak or bekas yg sesuai tp kalo tak dak kotak balt ngan kain lembut or tisu utk elak kn cincin brcalar 

tanggalkn cincin emas @ emas putih @ silver sebelom buat reja terutamanya masa nk basuh pinggan or wat reja berat utk elakkn cincin calar, bengkok & kena bahan kimia yg ley wat cincin brtukaQ wajah 


~ c''huk vs w''ngi ~
*** ppppssttt..tetiba tingat cincin kembaQ cik AngguR lak time cm nie..apa kabaQ la kn kembaQ cincin cik AngguR tu hope dia eppy selalu erk..igt la kt na pn kembaQ cik AngguR p cik AngguR tetap akn igt & rindu selalu....jgn lupa cik Anggur erk... :) jaga cincin kembaQ cik AngguR lek lok tau...


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...