Friday, June 17, 2011

MENULIS ATAS PASIR & MENGUKIR D ATAS BATU

lama betoi rasa nya cik AngguR tak update story mory dlm blog cik AngguR nie..ermmmmbukan tak dak idea..idea belambak sgt cuma nya tak dak masa..reja menimbun d cmpoQ plak blog tak ley bukak kt pc opis perghhhh...bikin haty manyak HOT lorghh !!! 

( sabaQ sabaQ sabaQ )

tak byk bnda yg cik Anggur nk story just nk share just ada satu dua bnda yg cik AngguR trkesan sgt... 
kadang kadang cik AngguR rasa penat sangat ngan apa yg jadik dlm idop cik AngguR..mcm roda ja rasa pusing kanan bnda sama pusing kiri pon benda yg sama...walaupon hakikatnya tempat & kawasan yg berlainan..cuaca yg berbeza tp ciri ciri nya masih sama.. 

kadang kadang cik AngguR tak paham tang mana salah & silap nya percaturan yg dh d buat..tengah elok elok dok atoQ tapak sekali da saja lopak yg d gali secara tiba tiba....sapa yg dok rajin sgt gali tu ntah la...wat nyusahkn org len betoi...mcm tak dak feeling aih penaya org sekeliling...

aiyakkk.......tekanan betoi !!!! 

tp ALHAMDULILLAH....cik AngguR syukur sgt2...Rejab kali nie sgt buat cik AngguR trkesan dlm beberapa perkara yg sgt sulit dlm idop....tak kira la yg brkisarkn perasaan ka percakapan ka perbuatan ka apa2 ja la yg seangakatn ngan cik AngguR..semua nya ley d tempuhi ngan sabar sekali..cewaahh !! rekod terbaek tu dlm idop....tak bebai & hangin bila somethng yg buat bg cik AngguR bad mood jadik....  

syukur sgt2 bila doa nk ilangkn panas baran yg dh d amalkn sejak beberapa kurun nie brkesan jugak akhirnya hahah walaupon idak la baran sgt cuma kdg2 tu agk cepat hangin la tmbh2 time letey ka ngantok ka lapaQ ka..mmg sgt2 cepat hangin tp now perghh !! superb lah......

dalam pada dok jadik mcm2 tu tetiba cik AngguR trbaca satu story yg pd mula nya cik AngguR anggap besa2 saja..tp bila d hayati balik rupa2nya da somethng yg cuba d smpi kan d sebalik kisah tu... story tu cik Anggur baca dr FB kwn baek cik AngguR....

ahakz..nk tau ka kisah apa???meh kita sharing is caring but not daring okey !!! 



Ada sebuah kisah  tentang sepasang suami istri yang sedang berjalan melintasi gurun pasir. Di tengah perjalanan, mereka bertengkar dan suaminya menghardik istrinya dengan sangat keras. Istri yang kena hardik, merasa sakit hati, tapi tanpa berkata-kata, dia menulis di atas pasir : HARI INI SUAMIKU MENYAKITI HATIKU. 

Mereka terus berjalan, sampai menemukan sebuah oasis dimana mereka memutuskan untuk mandi. Si Istri, mencoba berenang namun nyaris tenggelam dan berhasil diselamatkan suaminya. Ketika dia mulai siuman dan rasa takutnya hilang dia menulis di sebuah batu : HARI INI SUAMIKU YG BAIK MENYELAMATKAN NYAWAKU.

Suami bertanya  : “Kenapa setelah saya melukai hatimu, kamu menulisnya di atas pasir dan sekarang kamu menulis di atas batu ?”

Istrinya sambil tersenyum menjawab : “Ketika hal buruk terjadi, kita harus menulisnya di atas pasir agar angin maaf datang berhembus dan menghapus tulisan itu dan aku bisa melupakannya... Dan bila sesuatu yang baik dan luar biasa diperbuat suamiku, aku harus memahatnya di atas batu hatiku, agar tidak bisa hilang tertiup angin waktu dan akan kuingat selamanya."

Dalam hidup ini sering timbul beda pendapat dan konflik karena sudut pandang yang berbeda. Terkadang malah sangat menyakitkan, oleh karenanya cobalah untuk saling memaafkan dan melupakan masalah yang lalu. Yang terpenting dari pelajaran ϑî atas, adalah :

"Belajarlah untuk selalu BISA MENULIS DI ATAS PASIR untuk semua hal yang MENYAKITKAN 
 dan selalu MENGUKIR DI ATAS BATU untuk semua KEBAIKAN ...."  

lepas baca kisah tu cik AngguR trpikiaq sat...betoi gak apa yg si isteri tu buat kan.....pasai pa kita maesti simpan semua kenangan yg pahit tu lama2 sdgkn byk lagi kenangan yg manis2 boley kita simpan & kenangkan..tmbh2 lak bila ada kaitan ngan org yg kita sayang..tak kisah la mak ayah, adik beradik, kawan, teman istimewa ka..sapa2 saja la.....bohong sgt la klo kata kita tak penah terasa haty ngan depa2 nie..mesti da jugak la walaupon ciput...tp tu la....d sbbkn kaseh sayang tu lebey baek kita lupakn segala yg pahit2 tu kan... 


*** ppppppppsssssssssssttttttttttt...tetiba tingat lagu P RAMLEE lak aaaaiiihhh....
` buang yg keruh ambil yg jernih baru teguh peribadi... ~

5 comments:

  1. suka cerita ni...

    tapi memaafkan bukan sesuatu yg mudah..

    cuma dalam keadaan situasi suami isteri, memaafkan antara satu sama lain wajib kan?

    =)

    ReplyDelete
  2. cik GK : betui tu memaafln bukan sesuatu yg mudah utk kita buat kan ~

    ReplyDelete
  3. forgive but never forget..huhu

    ReplyDelete
  4. maaf akan berkesan sekiranya hati nie betul2 ikhlas dan segala perbuatan i2 dpat dilupakan...sekira sebaliknya kejadian ungkit mngungkiti pasti akan brlaku...so...lapangkan dada n buka ruang dihati untk kemaafan...;-)

    ReplyDelete
  5. gelombang merah : mudah utk kita keluarkn kata2 maaf kn org tp hati kita mudah ka utk ikhlas maafkn & lupakn semua yg org buat ...heheh be your self tk perlu utk paksa diri jd mcm org lain suruh...maafkn bila kita btul2 redha utk memaafkn sbb time tu kita tak kn ungkit2 or terasa lgi dh ....

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...