Friday, May 08, 2015

KISAH SI KECIK # Menu Baby B

Assalamualaikum 

sesejak anak boleh makan nie kemain ligat cari resepi nk pelbagaikan menu utk anak. mmg dari awal dh niat & nekad nak pelbagai menu anak. tak nak ank dok makan benda yg sama ja tetiap hari. 

eh bukan maksudsay a menu yg tetiap haris ama tut ak baik. tak bagus. tak berkhasiat. bukan ok. cuma saya nk biasakan ank makan macam macam. 

menu plak saya pelbagaikan dan selangseli kan. antara makanan yg saya bagi dia makan : 


OAT : mengandungi kalsiuum, protein, magnesium, zat besi, zink. kuprum, mangan, tiamin & vit E






 BARLI : sumber terbaik serat pemakanan, protin,k arbohidrat kompleks serta vitamin dan galian



BERAS PERANG :  mengandungi karbohidrat & nutrien yang baik seperti vit B, fosforus, selenium, potasium & magnesium
  

 selain daripada makan oat, barli dan beras perang, saya bagi juga baby pasta & kentang lecek kekonon nya buat mcm mashed potato KFC la. Alhamdulillah semuanya anak makan. 

bahan yg d campur dalam menu utama tetiap hari saya pelbagaikan. buat masa sekarang masih makan buah & sayur je. insyaAllah sebulan dua lagi baru nk kenalkn protein dr sumber haiwan plak. tazabarnyaaaa. 

saya kongsi sikit resepi menu Baby B 

MENU 1 
oat - pisang - kurma - kismis - carrot- kiwi

MENU 2 
baby pasta - bayam - carrot - kurma - kismis- kranberi

MENU 3 
kentang lecek - kurma - kismis - madu - buah naga - pear

MENU 4 
barli - kurma -kismis - bayam - carrot - golden kiwi - mangga

MENU 5 
beras perang - brokoli - labu - betik - kranberi - kurma

MENU 6 
beras perang - brokoli - kurma - avokado - pisang - kranberi 

MENU 7 
barli - mangga - epal - bayam - kurma - kismis  

MENU 8 
barli - kurma - kismis - kentang - golden kiwi - mangga 

MENU 9
kentang lecek - kurma - aprikot - buah naga - golden kiwi 

MENU 10 
kentang lecek - kurma - carrot - golden kiwi

sebenarnya dah mcm mcm saya bagi ke anank cuma tak igt dh. kalo kata buah nie lagi la mcm mcm. yang paling anak suka buah mata kucing. dia boleh makan 5 bijij dia sorang tanpa share ngan sesapa. 

setakat nie tak de masalah sembelit ke alegik ke apa ke. semua bnda dia boleh makan. cuma sesejak masuk 8 bulan nie saya mula start tambah Virgin Olive Oil dalam makanan dia. minyak perlu jugak utk bagi tenaga pada baby. garam & gula mmg tak tambah lgsg. sebolehnya makanan yg ada garam & gula saya elakkn.

kebetulan hari kekonon la beli puding utk ank makan yg khas utk baby. baru suap ke dia 2 sudu kecik baru perasan ada gula. terus saya tak bagi dh. anak pn mkn nk tak nk je last sekali saya abeh kan. hoii sedap okey !!!

huhhh.....sekian entry bab makanan anak saya. mcm saya ckp memasing ada cara memasing nk bagi anak memasing makan. saya tak kata cara saya bagi makan tu betul & perfect. mybe ada kurangnya jugak. mcm saya kata takde ibu dlm dunia nie yg nk bg anak makan bnda tak tak elok yg tak brkhasiat yg buruk belaka. makan la apa pn jnji anak membesar dengan sihat. 

*** tazabarr nk tggu hari esok sbb nk masak special ckit. meh belek belek buah resepi babyyyyy. hip hip hoooreeeyyyy


6 comments:

  1. rajinnya...tu la..mak2 ni kena pelbagaikn makanan anak br la ank mau mkn.
    ni sm ja rs tiap hr anak pon jemu pstu gaduh ank xmo mkn.dh x sedap...jemu...mn la dia mau mkn

    ReplyDelete
  2. qayyim dah nak makan lauk lauk orang besar dah. moi2 lani dia buat uwek. amboi. pantang kita makan 'nanak' ja kejanya. hehehe. thanks kak share resepi

    ReplyDelete
  3. best tau buat makanan anak ni....mak tak makan pon xpa, sebok buat makanan anak huuu

    ReplyDelete
  4. Assalam cik anggur,
    ghajinnya uols :)

    ReplyDelete
  5. bila anak makan berselera hilang semua penat mengupas tu hihihihi

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...