Monday, April 20, 2015

KISAH SI KECIK # Puree Baby B

Assalamualaikum 

syukur Alhamdulillah ank dah nak masuk 8 bulan minggu depan.  syukur teramat sangat anak dh boleh makan solid food. tak memilih makanan. lega sangat sangat bila ank lalu ja minum air masak tanpa d paksa paksa. 

sebelum nie saya nekad dlm hati nk fully BF anak. ada suara suara sumbang suh ajr ank minum air masak konon nya nnt ank memilih la tak lau minum la segala bagai. sedangkan kalo ikut yg betulnya susu ibu tu dh cukup kaya dengan zat. air nya makanannya. tak payah risau ank tak lalu. smpi masa dia boleh makan minum betul betul bagi la apa pn semua dia makan. 

 sebut pasai solid food, Alhamdulillah walaupun saya bekerja tapi masih berpeluang & kesempatan buat makanan ank seniri. bukan sbb tak pecaya org lain buat cumanya saya nie tak nk la menyusahkn mak mertua saya. dia dh tolong jaga ank saya tu pn dh besar rahmat. 

sebelum anak boleh makan saya sempatla cari info. tanya pada kawan kawan lain mcm mana diorg bagi ank diorg makan masa 1st time tu. ada yg awal awal dh bagi nasi ikan bilis syur bagai masa memula start ajr ank makan. ada yg mula dengan puree. 

macam macam info jugak yg saya dapat bila tnya kawan kawan. Alhamdulillah semuanya saya kumpul dan kaji elok elok. mak mana yg nk buruk buruk ke anank kan. semua pn nk bagi yg terbaik. mungkin cara berbeza tapi yg pastinya memasing nk anak dapat yg terbaik utk tumbesaran. 

makanya lepas kaji semua info ilmu yg saya dapat saya buat keputusan nk ajr anak makan puree buah & sayur dulu. 

antara puree yg saya buat : 

Kurma
Kismis
Epal
Pear
Betik
Avocado
Pisang
Keledek
Cranberi
Apricot
Anggur
Kiwi
Brokoli
Bayam
Mangga
Peach
Carrot 
Buah Mata Kucing 
Beras Perang 
Barli 
Baby PAsta (7 bulan ke atasa baru boleh bagi makan) 
Yogurt (perisa asli boleh jugak d tambah dgn puree buah or sayur)

selain daripada puree buah & sayur saya mula ajr ank makan bubur beras perang. walaupun ada jugak suara sumbang yg kata bau beras tu nnt ank tak lalu la trgamak bagi ank makan beras yg bau tk sedap la. Allah berat aih ujian nk bagi anak makan pn heran betoi bukan nya saya bagi ank makan bnda yg tak sihat. 

Alhamdulillah syukur anak tak memilih makanan. paling anak suka bila makan Barli & Baby Pasta. sbbnya saya blend bagi kasar kasar ckit. suka la dia boleh kunyah time makan tu. yg Beras Perang pn dia makan cuma saya blend bagi bebetul halus.  lagi satu mmg saya & suami dh setuju nk bagi anak belajar makan buah & sayur dulu. InsyaAllah dua bulan lagi bru plan nk bagi ayam ikan semua.

apapun makanan yg kita nk bagi kat anak tak kira la nk mula dgn nasi ke apa ke asalkn brkhasiat dh memadai. tak brmakna kita tak bagi makan tu tak bagi makan nie anak tak lalu makan la tak cukup zat la mcm mcm lagi. mcm saya cakap mana ada mak yg nk bagi ke anak bnda yg tak brmanfaat kan. tetambah makanan semua mak dlm dunia nk bgi ank makan makanan yg trbaik walaupn dia seniri tak penah makan. 

 *** tazabar nak ajar anak makan labu !!! makaseh suami sebab selalu tolong buatkan makanan anak nie.


6 comments:

  1. fuhhh lama kami tunggu update..alhmdulillah baby dah besar ye hihi..

    ReplyDelete
  2. sama la...mcm2 org ckp ms memula bg anak mkn puree...adessss...tp nekad bg gak puree sgala.skrg ank mmg x milih nk mkn apa pon.smua dia bedal...hihihihi

    ReplyDelete
  3. tapi ada jugak yang bagi anak minum air masak time dalam pantang walau fully bf hurmmmm ikut lah kan memasing ada cara memasing. anak memasing. biarlah hihihihi

    uwais makan puree sampai dia tak lalu nak telan dah baru stop hihihi

    ReplyDelete
  4. syok kan buat puree..comellll..geram je tgk stok puree byk2 dan colourful

    ReplyDelete
  5. syok kan buat puree..comellll..geram je tgk stok puree byk2 dan colourful

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...