Thursday, December 04, 2014

BREASTFEEDING STORY # KESAN STRESS

ASSALAMUALAIKUM 

lama tak post entry baru. banyak cerita yg nk d sumbat dlm ni sebenarnya cuma masa tak mengizinkan. alkisahnya dari minggu lepas migrain melanda tak berenti. sakit urat urat mata. plus sakit urat belakang kesan bius tu pn terasa. mmmmm...kesannya bila badan tak larat oatak serabut susu pn mula brkurang. Allah dh stress pikir susu kurang pulak. baru ja nk pulih balik aritu kurang dh jadi balik.

betul la mcm dok baca baca tu menyusu badan nie mmg kena mental kuat. serius kena kuta tahap gaban kuasa lapan belas. haaa nmpk tak merapau dh nie. makanya saya pn cuba la mcm mcm nk bagi susu meriah balik. mana tak kelam kelibut alo dh selalu pam dpt 20 oz tetiba jd 12-15 oz ja. wee merosot banyak ok !!!

yg paling tak bestnya bila mkn mcm mcm booster tu tak bg kesan lgsg malah makin kurang susu. sedih tgk bila pam  cuma 2 3 oz. Allah trbayang muka ank yg nk membesar. nanges sorang sorang. otomatik igt mak :(

makanya saya pn cuba brtenang balik. rupanya mmg stress nie bagi kesan teruk pada pengeluaran & pemprosesan susu. sedaya upaya saya adjust balik. tido bagi cukup. makan lebih ckit dr biasa. air pn minum lebih banyak dr yg selalu dok minum. susu usah kata kalo selalu minum 2 kali ja sehari skrg minum 3 ke 4 kali.

dan yg paling penting sekali semalam gigih cari KURMA AJWA (kurma Nabi). makan waktu malam sebelum tido sebiji dengan susu. niat dlm hati semoga Allah pulihkn balik pengeluaran susu badan saya. saya nk menyusu ank smpi dia 2 tahun seboleh bolehnya. zikir tak putus dlm hati.

Alhamdulillah pagi nie bila pam dh ok balik. walaupn tak pulih sepenuhnya lagi tp ok la dr yg keluar ciput je. ya ciput bagi saya yg dh biasa bila pam keluar banyak. banyak bg saya mungkin ciput bagi org.

sebagai pengajaran lepas nie kalau stress mcm mana saya kena handle dengan betul supaya tak kacau proses kilang susu. serik rasa bila susu drop teruk. teruk lagi kali nie dr yg aritu.

notakaki : semoga Allah murahkan rezeki menyusu anak smpi 2 tahun.


4 comments:

  1. Kami dulu suka pam pagi2...sbb fresh lagi kan...sampai ja opis tak kira bos dah,terus pi pam. masih segar terbayang muka anak,mood pagi2 pon elok lagi....

    ReplyDelete
  2. bestnya...x merasa nikmat pam2 susu ni...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah Cik Anggur,, semoga terus positif..yes nak pam susu memang kena jaga emosi. lagi stress sebab susu takde, selagi tulah susu pun susah nak keluar..

    ReplyDelete
  4. relaks relaks. tarik nafas pepanjang.

    kira selalu kalau masa nak pam mcm emosi tak stabil kira bukak album hp. tgk gmbar anak belek video anak. automatik perasaan kita pun jadi best balik bila tgk anak. itu je ubat paling berkesan tuk kira skang huuuuu.

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...