KISAH SI KECIK # CERITA 35 MINGGU

ASSALAMUALAIKUM 

ALHAMDULILLAH

syukur sangat sangat d permudahkan sepanjang proses prgnant nie walaupn d uji dgn mcm mcm ujian dalaman & luaran. sedar tak sedar dh masuk 35 minggu dh baby kat dalam. dalam hati ni rasa tak sabar nk jmpa baby walaupn dlm masa yg sama rasa takut nk hadapi pengalaman bersalin nnti.

kenapa takut? sebb selalu d songgok dengan cerita yg menakutkan. ats sbb tu jugak la sepanjang saya pregnant mmg saya tak nk dengar or amik tau bnda yg akn menyusahkn hati saya. nnti dok trbayang bayang tak boleh tido. tara tak amik tau pn dok takut nie apatah lagi kalo saya amik tau.

ok. nk cerita ckit pengalaman masuk 35 minggu nie. apa ek progres baby kat dalam skrg?
  • pergerakan semakin rasa terbatas sbbnya perut dh mula menampak dgn ketaranya. tu pn ramai dok ckp mcm baru masuk 6 7 bulan.
  • baby kurang menendang tapiiiiiiiiiii kerap mengeliat memusing menyiku. smpikn kadang tengok perut smpi senget. kejap ke kiri kejap ke kanan. part paling tak tahan bila trkena tulang rusuk alahai mmg pedih rasa. kulit perut rasa cekang mcm makan 10 pinggan nasi. 
  • kulit makin sensetip. mmg tersangat sangat sensetip tambah kulit kaki dan tangan. malam nk tido pn tak puas bb dok trgaru garu. letak la minyak ke losyen ke mmg gatal jugak. yg boleh makin menjadi nie sejak bulan puasa. agknya sbb kurang air dlm badan. air yg d minum masa brbuka sahur apa semua tu tk mampu nk menampung keperluan badan tu badan jd kurang air sekaligus kulit jadi kering. 
  • kerap nk trkucil dh skrg. walaupn puasa tak minum air tetap nk trkucil. yg ni mmg dr awal pn sama je tabiatnya sbb saya jenis kuat minum air.
  • solat pn skrg ada masa dh kena duduk dh. bukan sbb tak mmpu nk tanggung perut yg org ckp tk nmpk sbb kecik tp sbb mmg tak de kudrat sgt sgt dh. tambah kalo baby mengeras serius mmg sakitnya Allah je tau. tak mmpu nk brdiri. kaki pn cepat lenguh skrg. tak mmpu nk tampung berat badan skrg. 
  • tido malam dh tak sejerap dulu sbb baby kerap pusing waktu malam. dia suka ubh kedudukan. kadang dia suka tido ke kiri kadang ke kanan. bila dia dh berubh tu klo saya tak ubh jugak mmg sakit la jawabnya. ibarat mcm tampung bnda yg berat sebelah je. 
  • sesungguhnya suhu badan saya skrg terasa panas. bayangkanlah tido dlm aircond 16 C pn saya still rasa panas lagi sedangkn suami & mak dh brbalut brbungkus dlm selimut 

***trimester ketiga nie merupakan saat saat akhir utk saya menikmati baby sepanjang dia ada dlm perut. mmg lepas dia keluar paling saya akn rindu nnti time dia gerak gerak dlm perut. Subhanallah syukur sbb Allah kurniakn rezeki & kesempatan pd saya nk merasa nikmat mengandung. semoga Allah permudahkan saya brsalin nnti. takut :( 

Comments

  1. Allah..bestnyee pelihara satu nyawa suci dlm perot...moga baby n akak sihat selalu ea. ^^

    ReplyDelete
  2. Dah tak lama. nnt kita date yer baby :)

    ReplyDelete
  3. moga semuanya dipermudah untuk akak. dan selamat semuanya amin amin

    sama la kita bab gatal menggaru memang sedap. yang tak sedapnya bila tengok kaki berkerutu nanti ihihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts