KISAH SI KECIK # KULIT SENSETIF KETIKA HAMIL

ASSALAMUALAIKUM 

nak menangis rasa bila tengok kulit yg merah lepas d garu sbb gatal melampau.

dari sebelum pregnant lagi mmg kulit saya agk sensetip. pantang kalau kurang minum air. tambah pulak sejak pregnant nie mmg mak pesan suh minum air masak lebih dr biasa. kalau sebelum ni saya minum 2 ~ 3 L sehari masa prgnt ni kena minum 4 L la critanya. toilet tu usahkatala kalo boleh ckp mesti dia ckp dia jemu dh nengok saya nie hahahha.

bila masuk 28 minggu aritu kulit makin menjadi jadi gatalnya. terutamanya kat kaki dengan tangan. kalo tgk mesti org ckp buruknya la kaki. mana tak nya dok mengfgrau je smpi calar calar. merah oiiiii. dan al kisahnya semalam mmg saya trlampau tak tahan sangat dah gatal tu. yea lah smpi kul 1 2 pagi tak leh tido sbb gatal. sedap menggaru. smpi last sekali bru teringt kiera peasan garu pakai towel kasar. haaa leasp tu bru leh terlelap. tak tau kul brp yg lelapnya.

ats sbb seronok menggaru semalam padahnya ari nie kulit merah melecet pedih. uwaaaaaaaaaaaa. makanya ari nie gigih cari infi pasai kulit kering nie.

ikut info yg saya baca dlm blog Dr Zubaidi  d terangkan kulit gatal ni boleh brlaku sbb perubahan hormon waktu prgnant.

salah satu cara nk atasi masalah kegatalan nie dgn mndi air suam, guna sabun pH 7, bilas & keringkan guna tuala lembut. then sapu losyen tanpa pewangi nak bagi kulit lembab.

insyaAllah nak kena try praktikkn cara nie selain drpd petua yg ummi uwais bagi bila gatal garu pakai towel kasar bukan pakai kuku.

*** kalo ikut dlm blog Dr Zubaidi tu masalah kegatalan nie salah satu punca lainnya smpi baby boleh meninggal dlm kandungan. Allah..... tak mo taip dlm entry nie bnda yg takut takut nie. sapa yg nak tau lebih lanjut baca kt blog tu ek. :( semoga Allah jaga !

Comments

  1. lg garu lg sedap...lg garu lg sedap...emmm...bestnya

    ReplyDelete
  2. alahai siannya alahan ni ye..pengorbanan seorang ibu demi nak melahirkan anak.seorang demi seorang hihi. take care..maybe kena make sure kulit sentiasa mosturized utk kurangkan kering n gatal tu.

    ReplyDelete
  3. ingat!!! jangan garu pakai kuku nt jadi kulit tembikai haaaaaaa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts