Tuesday, July 22, 2014

KISAH SI KECIK # GASTRIK

ASSALAMUALAIKUM 

masuk puasa yg ke 24 dh. sekejap je kan. sebut pasal puasa nie igt lagi tak saya pernah cerita pasal puasa. mmg awalnya tuhan saja yg tau betapa perut ni memberontak dgn rakusnya. hahaha

sayang nk tinggal puasa tapi kenang ke ank yg ada dlm perut brbuka jugak. makanya secara rasmi tahun nie tinggal la jugak puasa 3 hari. ank pulak bila dapat minum je mmg aktif ya rabbi. maybe dia yg tak tahan sebenarnya kot. sbb da biasa makan walaupn biskut kering.

bila dh tinggal puasa tu saya pn cuba la mcm2 petua nk atasi masalah gastrik nie. jujurnya saya mmg tak leh nk telan apa pn time sahur. walaupn kurma. tapi bila dh pregnant nie Alhamdulillah baby nak je terima. tak de nk meloya segala bagai.

meh saya kongsi tips mcm mana saya handle gastrik time puasa.
1. kurangkan or jangan makan makanan yg berempah.
2. banyakkn makan sayur & protein
3.banyakkn minum air - abg saya hari-hari blender tembikai buat jus. mmg sedap la perut
4. waktu sahur mesti minum susu at least 2 gelas besar.
5.waktu sahur makan kurma at least 3 biji. tak dapat nk telan banyak banyak sebiji pn dah cukup.
6.  makan suplement OSTEMTRIX. perut jd gastrik sbb banyak acid tambah plak bulan puasa tak de makanan dlm perut jd lg banyak acid la kn. salah satu cara nk neutralkn balik acid tu dengan susu/kalsium. time puasa nie saya amik OSTEMTRIX dr produk Shaklee lebih dr biasa. kalau selalu amik sebiji ja puasa saya makan dua biji. makan time sahur insyaAllah perut akn lebih sedap.
7. yg paling penting senantiasa fikir positif. pesan kat baby. mcm saya aritu saya pesan kt baby "esok kita kena puasa tau, sapa tak puasa nnti Allah tak sayang." Alhamdulillah mmg start drpd aritu smpi skrg dh tk de nk ponteng puasa. walaupn letih tp masih boleh brtahan. syukur ank dengar cakap.

Alhamdulillah skrg  perut pn sedap ckit nk puasa. cuma part paling tak leh tipu mmg betul betul dahaga sangat. ank kalo bukak puasa dpt air je mmg aktif dengan ligatnya. kalo siang tu gerak pn mcm malas. dh kul 5 ptg tu bru nk aktif sbb tau nti nk bukak puasa. kecik kecik dh pandai ek !!!

*** pagi tadi kul 4 terjaga sbb perut rasa tak sedap. gastrik tapi cecepat makan ubt gastrik. makan kurma. minum air masak banyak ckit. Alhamdulillah setakat skrg nie ok lagi. harapnya mampu bertahan la.mesti ada yg kata gastrik sbb tak mkn. bukan tak cuba makan tp bila makan tu siangnya lg teruk gastriknya. lgpn saya mmg sejak bujang tak makan sahur cuma wajib minum susu. bila prgnant nie susu kena minum double drpd biasa. Alhamdulillah !! moga Allah prmudahkn. HB pn dh mula naik balik td check up. lega dengar. :)


4 comments:

  1. sobbbs...dl tinggal puasa sbulan
    bl puasa ja trus hypo.kurang gula dlm bdn.telan gula2 sbiji trus segar blk.jenuh gnti posa.xpela....anak pnya psl

    ReplyDelete
  2. aipp bijak dah yer si kecik. jadi anak yang baik yer jaga mama nnt :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah kak su dapat dah cara nak atasi nya. alhamdulilah dapat jugak puasa kan ;)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah dpt sis berpuasa..smga dipermudahkan

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...