KISAH SI KECIK # PENGALAMAN PUASA WAKTU PREGNANT

ASSALAMUALAIKUM  

ALHAMDULILLAH d beri kesempatan merasa nikmat brpuasa dlm keadaan brbadan dua. cumanya bila dah masuk trimester ke tiga minggu ke 30 badan saya sangat sangat cepat letih dan penat. d tambah pulak dengan dahaga & gastrik.

setakat nie alhamdulillah boleh lagi brpuasa walaupn dah dua hari yg saya betul betul tak tahan sangat sangat dh menahan loya. muntah pahit beberapa kali buat saya amik keputusan utk berbuka. lantak la org nk ckp mengada ke apa ke. yg saya pikir nyawa dlm rahim nie. badan saya yg tak mmpu nk tanggung betapa letihnya.

kalau dulu masa tak pregnant mmg sahur tu tak makan lgsg. kurmatu  tak brp nk gemar sebab rasa dia manis sangat. sekarang nie wajib bangun sahur. minum susu, makan kurma, roti ke biskut ke apa saja yg lalu d makan dan tak muntah. bukan tak try makan yg berat mcm mee bihun tapi tak mmpu nk telan. kalau paksa makan jugak pakai lunyai la dr time sahur tu smpi time brbuka.

sebab tak boleh nk makan berat tu la waktu brbuka saya pastikn saya akn makan menu yg berat.menu yg saya pilih tu wajib ada karbohidrat, serat dan protein. buah pn saya makan. selalunya abg saya akn blender buah tu buat jadi jus boleh minum banyak ckit. suami pulak suka potong potong. tak kisah la blender ke potong ke janji buah mesti makan. air pn wajib banyak. sbbnya kalau tak puasa dalam satu hari at least saya minum 2 ke 3 liter air masak tak trmasuk air lain. bila puasa nie nk minum sebanyak tu perut tak mmpu nk terima nnti kalo minum sekaligus kembong perut lagi tak selesa.

serius bila masuk trimester ketiga nie rasa loya tu makin menjadi jadi. gastrik plak tak yah ckp la mmg kawan baik dh dengan perut nie. doctor cakap punca gastrik & rasa loya tu sebab baby tekan salur pemakanan. tambah plak bila pregnant saluran tu jadi lembut dan lembik. bila d tekan mudah nk keluarkn balik makanan yg  kita makan.

ari ni dh masuk ari ke dua belas puasa. harap nya mampu la bertahan smpi habes ramadhan. tak dpt puasa penuh separuh pn jadi lah. sbb tak tau tahun depan sempat lg ke saya jmpa ramadhan.

*** tengah menahan rasa meloya & gastrik sambil taip sambil brgenang air mata. ya Allah permudahkanlah 


Comments

  1. ada reason kukuh xpa nk bbuka.sm mcm k.zai la hr tu.dh sahur tp lps cucuk insulin gula dlm drh drop.mgigil2 smpai pening kepala.mkn cekelat sbijik trus elok.wlaupon x puasa tp x mkn roti ke nasi time siang tu.cuma kunyah gula2 ja tmbah gula

    ReplyDelete
  2. rajin abg akak blender buah kan. susah la nk tgk laki yg blm kawen ni buat keja secara sukarela huuuu. alhamdulilah rezeki akak

    ReplyDelete
  3. take care..klu xlarat buka je ok..ksian kat mummy n baby lam perut tu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts