PERJALANAN KITA # 11 HANTARAN

Assalamualaikum

HANTARAN part paling best utk d bincangkan bagi saya. sejak dr persiapan bertunang aritu saya dah beli beberapa majalah utk survey hantaran jenis yg mcm mana saya nk nnti.

sama mcm masa brtunang jugak, ada yg cadangkan sy tempah ja hantaran tu. tak payah nk serabut kepala nk buat mcm2. tak nak tempah boleh sewa yg dah siap. senarai kedai yg bagi sewa pn d bagi utk saya survey. apapun terima kasih pada yg prihatin.

mcm yg saya cerita dlm entry persiapan bertunang yg lepas, saya lebih selesa kalau semua persiapan d buat seniri. bukan sebab kedekut tp rasanya lebih jimat & puas hati. mana tak jimatnya, kalau sewa satu bekas dh rm20. kalau 9 bekas dh berapa ratus dh kan. brbanding dgn buat seniri jimat sgt2.

setakat nie ALHAMDULILLAH. hantaran yg macam mana saya nk buat tu dah d pilih. bunga utk hiasan d hantaran pn dh d buat. mulanya susah nk pilih kaler nk buat bunga tu maklomla kemudahan d sini agk terhad brbanding dgn org d kolumpo. bnyk pilihan boleh d buat.

sekali lagi urusan saya d permudahkan. kebetulan satu hari tu masa cari barang2 utk gubahan ada stok baru smpi. warna pn agk susah nk d cari. so saya pn beli la sekoyan siap2. senang cerita.balik terus buat bunga.

d sebabkn masa pnjg lagi saya buat ckit2. pantang ada masa trluang mesti buat sekuntum dua. smpikn dh abes kertas buat bunga tu. otak dok ligat pikir nk gubah mcm mana pulak bunga tu. hahaha

adoiyai. serabut punya pasai takut tak jadi gubah amik keputusan try dulu buat sejambak.

ALHAMDULILLAH.

mak tgk pn cakap cntik. tunjuk gmbr tnpa warna kat tunang. dia pn cakap cntik. okey dh pandai buat jambangan bunga kiranya setel satu bab gubahan hantaran. setakat nie ada 8 jambangan bunga yg dh siap d gubah. tinggal nnti masa dekat kenuri baru nk hias dekat kotak.

cadangnya masa nikah nnti hantaran 9 brbalas 7. tunang cakap kali nie nak bg 7 dulang la aritu masa brtunang bw 5 je ckit sgt. tgkap gmbr pn tak naik. pastu saya pulak cadangnya nk buat 7 bekas je tetiba masa ari brtunang tu jd 13 dulang. 9 dulang saya buat then yg selebihnya kwn2 mak yg sponsor. tak bg kang kecik hati pulak kn penat org bawak jauh2 nk merai hari bahagia kita. so balut ngan riben ckit bagi je terus. jadi lah 13 dulang brbalas 5. hahah rezeki kami ALHAMDULILLAH

masa nikah nie tak tau la nk lebih brapa pulak. igt2 nk prepare siap2 la bg lebih. mana tau kn ada rezeki mcm aritu lagi ke org nk bagi senang la dh ada bunga nk d hias.

haaa.....lagi satu nk kena sediakan gunting yg tajam, riben, bunga, jarum, benang & beberapa benda kecik yg agk penting sebenarnya. yea lah mcm aritu masa ummi kiera dtg tolong nk hias hantaran, kesian dia jenuh menggunting riben tu ngan gunting tumpul. yg tajam ntah ilang ke mana. adoi....sorry tau kiera susahkn kiera.

masa brtunang aritu kami dh setuju nk bg bnda makan ja sbb masa akad nikah nnti bru nk bagi brg2 pakai lain. so saya & tunang dh decide nk beli barang2 tu semua masa dekat2 nk kenuri. dlm sebulan lagi mcm tu. cadang saya awalnya nk beli sebulan satu barang. tp takut tak de tempat nk simpan pulak. yea lah umah yg dok sekarang umah akk tak nk la sepahkn umah dia dgn barang persiapan saya. lain la kalau umah d seberang jaya. ruang bilik saya tu besar. mudah nk simpan apa pn.

list barang hantaran yg nak d beli pn saya dh buat. tggal nk keluarkn duit & beli ja. tunang ckp nnti g beli barang sama-sama la. maklomlah saya nie taste pelik2 takut apa yg d pilih tak brkenan. hahahahha.


Comments

  1. alaaaaa takde susah pun. akak tue saje je suka buat terokkkkkkkkkkk!!!!!

    beli barang hantaran sama2 sonok tau. perasaan dia lain, dari situ kita lagi kenal taste dia sebenarnya macam mana

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts