Sunday, September 22, 2013

Saturday, September 21, 2013

MAKIN

Assalamualaikum 

Makin dekat makin cepat nak berangin
Makin dekat makin cepat nak marah
Makin dekat makin cepat nak terasa
Makin dekat makin cepat nak putus asa 

Kadang sampai rasa
Tak payah la serabut kepala
Kenapa tk terus idup mcm biasa
Tetap sama mcm dulu saja 

Kadang sampai rasa
Sudah sudah lah pulun dok perah tenaga
Kenapa mesti d tabur merata rata
Sedangkn hasil tak tau apa ceritanya 

Makin dekat makin cepat ... 

*** tekanan oi 

SELAMAT BERTUNANG

Assalamualaikum 

agak lama tak update blog dgn cerita yg best best. asyik keluar cerita sadis ja. dua tiga menjak nie bz tahap kronik smpi kadang kadang benda kecik pun jadi besar. 

apapun dlm dok sibuk sibuk nie sempat lagi buatkan hantaran member baek. 

Alhamdulillah. semuanya dah selesai.  

buat kawan baik tu, saya ucapkan SELAMAT BERTUNANG & semoga d bagi kekuatan, kesabaran dlm menuju alam perkahwinan. 

apa ja keadaan, sabar tu paling penting. belajar-belajarlah mengalah erk. 

dan terima kaseh banyak-banyak sebab bagi kepercayaan kat saya nk buat hantaran nie. semuanya 5 bekas tolak sirih junjung dgn kek sekotak makanya 3 bekas yg kena d siapkan. jenuh pulun cari idea gak nk combine kaler & design nak bagi cantik. 

harap-harap pas nie boleh amik tempahan lagi kot. hahhahha 

*** sapa nak tempah bagi tau erk. harga boleh kira ikut budget !!!
 


BEKAS CINCIN
 
BEKAS COKLAT
BEKAS KAIN 

Wednesday, September 18, 2013

KUSUT

Assalamualaikum 

Sabarlah. 

waktu-waktu mcm nie banyak ujian. 

hati ....  sila kuat !!

mata.. bertahanlah !!

fikiran .... jangan menyerabut !! 

doa ... doa ... doa.... 

masih ada masa kalau nak buat keputusan ....

*** kadang-kadang makin kita diam makin makan diri.

Sunday, September 15, 2013

HOMEMADE : BODY SCRUB


ASSALAMUALAIKUM

sekian lama tak sental diri dengan hampas nyok akhirnya hari nie sempat menyental dengan sepuas hati.

pergh !!! fresh rasa. dulu kecik-kecik sampai ke zaman skolah menengah, selalunya hujung mggu ja mesti mak bagi hampas nyok buat sental.

bila masuk zaman study kat CIAST, sental jugak. cumanya bila dh dok umah sewa tak la guna nyok lagi. beli scrub yg sedia ada. rasa best jugak. tp syok lagi yg original.

masuk zaman reja, kena plak mai dok tang nie. alahai tak bersumpitan nk sental-sental nie. beli yg sedia jual jugak.

tapi, sejak dua menjak suka minum lemon nie boleh la guna saki baki kulit lemon yg ada buat sental.

bau jgn kata la mmg superb !!!

drpd kepala smpi ke hujung kaki bau lemon ja.

lepas dah guna lemon nie buat sental 5 6 kali, saya dapat rasa perubahan la kat kulit. rasa lebih lembab. kat muka pun rasa lembab. tapi jangan guna time kulit merekah, trkoyak, luka or melecet. mmg cari pasai la kalau guna jugak. pedih oiiiii.

so sapa-sapa yg nk jimat duit boleh la try buat scrub nie !!!

selamat mencoba !!!

*** bau wangi gila !!!!

Saturday, September 14, 2013

MENU MALAS MASAK # 3 TRIFFLE


RESEPI : TRIFFLE  

BAHAN-BAHAN 

kek gulung perisa ikut suka 
buah cmpuran dlm tin 
agar-agar 
tepung kastard 
gula (sesedap rasa) 

CARA MASAK  

1. potong kek gulung & susun dlm acuan. ketepikn. 
2. dlm periuk, masak kastard agaran dlm 3 sudu besar dgn dua cawan air. tambah gula dlm 4 @ 5 sudu besar ikut sedap rasa & manis yg mau. 
3. bila kastard dh masak, tuang dlm acuan yg dh d susun dgn kek gulung tadi. 
4. susun buah cmpuran.
5. dlm periuk yg lain, masak agar-agar ( ikut suka nk warna & perisa apa) smpi betul-betul masak. perasakn dgn gula. 
6. tuang agar-agar dlm acuan tadi & sejukkn. 

*** untuk "org yg tersayang"
 

MENU MALAS MASAK # 2 MAKARONI BAKAR



 RESEPI : MAKARONI BAKAR 

BAHAN-BAHAN
3 sudu besar minyak masak
2 cawan kecik makaroni d rebus & toskn
2 sudu besar cili boh 
1 biji bawang besar d potong dadu 
 lobak merah d hiris memanjang & halus 
cendawan
udang 
sosej  
garam & gula secukup rasa
lada sulah 


CARA MASAK 

1. panaskan minyak.
2. tumis bawang smpi naik bau then masukkn cili boh. kacau & tggu smpi cili masak. kalo rasa kering tambah air ckit.
3. masukkn udang, sosej & lobak. gaul rata.
4. masukkn cendawan & makaroni.
5. gaul rata & tggu smpi separuh masak. perasakn dgn garan & gula.
6. tutup api. masukkn dlm loyang yg dh d gris dgn mentega.
7. pukul telur dgn lada sulah. then tuang dlm loyang. tekan bagi rata.
8. panaskn oven 180 C selama 5 minit. bila dh panas masukkn loyang dlm oven then bakar selama 30 ~ 40 minit.
9. bila dh masak boleh hidang dgn sos cili. perghhhh.........sedap !!!!! 

*** d sbbkn chek suka mkn cheese makanya chek tabur cheese lepas tuang telur td sebelum bakar. SELAMAT MENCUBA !!!! 

RESEPI SENIRI SBB TU NAMA DEPAN MENU MALAS MASAK.

MENU MALAS MASAK # 1 DE BEGINING

ASSALAMUALAIKUM

sejak dua menjak nie tak tau pasai pa rajin masak awai. maybe sbb meluat dengar org belakang umah dok pot pet pot pet beletiaq kat suami dia.

alahai yg si suami tu pn dh tau bini suka panggey kerap-kerap jawab ja la. org dok keloi brpuluh kali dia jawab erm ja.

cait.

*** ada member suh post resepi yg dok masak salu tu. terus terang cakap semua tu masak main campak ja. tak dak sukatan bagai. kadang jadi kira sedap la kadang mai angin tak mau jadi makan jugak. hahahah

Tuesday, September 10, 2013

SELESAI SUDAH









Assalamualaikum

ALHAMDULILLAH

selesai sudah tugas jadi Emcee sempena majlis sambutan ulangtahun KISMEC ke 20. yang mai rasmi aritu MB KEDAH YAB  DATO' PADUKA HAJI MUKHRIZ TUN DR MAHATHIR. 

satu pengalaman yang baru boleh jadi emcee utk event yg besar. ALHAMDULILLAH tak sia-sia dr kecik kena paksa jadi emcee rupanya besar-besar nk kena hadap situasi mcm nie rupanya.

walaupn dh biasa jadi emcee, rasa ketar ada jugak tp ok la tak mcm dulu smpi nk mula ja mcm nk jd gagap tak gagap.

respon yg dapat lepas mjlis pn ALHAMDULILLAH terbaek kata semua.

lega. selesai sudah satu tugas yg d amanahkan.

syukur pd ALLAH yg senantiasa melimpahkan peluang, ruang & rezeki utk saya. 




Sunday, September 01, 2013

SELAMAT DATANG KHALIFAH KECIK UMMI KIERA & ABI NADH

ASSALAMUALAIKUM

TAHNIAH buat kedua-dua sahabat saya yg dah brgelar ummi & abi hari nie.

jam 5:17 pagi

1 SETEMBER 2013

lahirlah seorang khalifah kecik yg mmg d nantikn semua org.






wahai anak 
tetapkan Islam sebagai agamamu.
tetapkan Allah sebagai Tuhanmu
tiada dua selain Dia yg satu
 tetapkan Muhammad sebagai Nabi mu 
dan 
 tetapkan Al Qur`an sebagai peganganmu

wahai anak
moga ucapan 2 kalimah syahadah subur dlm setiap hela nafas mu 
moga solat lima waktu teguh didirikan pd setiap hari-harimu 
moga ibadah puasa mampu kau melaku 
moga ke Rumah Allah mampu djejak dek kakimu 
moga zakat mampu dtunai sedaya mampumu 
 
wahai anak
jangan di lupa setiap jerit perit kesusahan kesakitan
ummi mu 
sedari mula kau tumbuh membesar d rahim nya dia dulu
tak pernah sekali kau d lupa walau sewaktu
apa jua demi kamu wahai anak 
sedaya dia usaha tanpa keluh meratap dan merayu
menggadai nyawa agar kau boleh melihat dunia 

wahai anak 
jangan d lupa setia pengorbanan abi mu
siang malam brdoa hanya utk kamu 
9 bulan 10 hari menghitung masa 
menunggu kamu hanya semata 
apa jua demi kamu anak
segigih daya dia berusaha 
walaupun kering keringat yg ada 
tetap dia usaha usaha & usaha 

wahai anak 
daku doakan moga d kau menjadi yg paling sempurna
kerna kaulah harta dunia & akhirat mereka !!!!! 

ALLAH MAHA BESAR 

AHLAN WASAHLAN wahai anak .....

SELAMAT DATANG menjengah dunia ....

semoga kuat imam mu menghadapi segala hari muka !!!! 

*** puisi khas utk khalifah kecik ummi kiera & abi nadh. makaseh khalifah kecik yg comey gebu cute miut debab nie. dr dalam perut ummi dh brjasa ngan "kakak su" insyaAllah nnti kita jmpa erk yayang !!!!







SEPTEMBER ....... LETS START IT NOW !!!!

ASSALAMUALAIKUM

sekejap ja masa berlalu dh masuk bulan sembilan. rasa mcm baru semalam ja cerita tu bermula. sedar tak sedar dah sampai ke sini rupanya.

bila dah masuk bulan sembilan nie makanya tak leh nk main-main lagi la kan. semua benda dah kena amik serius.

jujurnya time time mcm nie mmg saya cepat sungguh terasa hati & mudah pulak naik angin. dan itu sangat sangat tak sihat !!!! sedaya upaya cuba utk mengelak dari cepat naik angin. tu tak trmasuk lagi dgn rasa rasa pelik yg lain. alahai agknya nie kot yg selalu dikata dek org. apapun sabarlah sabariah. 

okey. memandangkan bulan nie dah ada beberapa event yg penting. then bulan depan depan & depan pn ada event yg penting makanya beberapa plan dah d buat utk kesenangan hari semua-semua tu.

PLAN   : Mengurangkan angka pada penimbang & Melembatkan kulit yg kering

bermula dari hari nie,

  • tak leh dah makan benda yg brminyak/brgoreng yg melampau. 
  •  
  • WAJIB minum air masak 3 ~ 4 liter sehari. 

  • try buat Detox Water at least seminggu 3 kali.  

  • kurangkan karbohidrat & lebihkan protein dlm menu harian. 

  • WAJIB makan minyak ikan & minyak zaitun 

*** harap nnti masa tangkap gmbr den akn kelihatan kecik dr biasa !!! hahahaha apapun usaha asas kejayaan. LIKE bulan RAMADHAN sbb lagi cepat turun time tu dr bulan-bulan lain.











KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...