Sunday, October 30, 2011

SEMAKIN JAUH SEMAKIN BAIK





by Kevin Leman 

Sekiranya kita inginkan perkahwinan yang bahagia maka carilah pasangan yang berbeza posisi dgn anda...semakin jauh semakin baik.


SESUNGGUHNYA ....
Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..
Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut.. 
Jangan Menintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur… 
Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku, 
Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh….

4S



SETIAP DETIK
SETIAP SAAT
SETIAP KETIKA
BERSAMA KAMU 


4S ALWAYS BE REMEMBERED

Friday, October 28, 2011

TRIFLE

ASSALAMUALAIKUM 

adoiyai serius setelah sekian lama tak balik ke home sweet home cik AngguR ...ari nie brtungkus lumus meredah ujan & badai smpi jugak ke rumah hahahah bahagia sey....

by de way malam nie tak mo cerita pasai benda len....cik AngguR nk story pasai kepenatan mengemas umah & buat desert utk aktiviti esok hahaha.....

utk kali kedua nya cik AngguR bakal menawan MONKEY BEACH esok yeahhhhh....kali nie cik AngguR p ngan student cik AngguR trmasuk gak ngan kawan reja cik AngguR sapa lagik kalo bukan cik Abu Kami :)

so...setelah sebulan merancang akhirnya menjadik gak plan nie....siang tadi dh brtungkus lumus menyebokkan diri beli belah barang makan utk esok ...tugas pon dah bahagi sorang ckit sapa nk masak la pa la ...

cik AngguR plak ntah angin apa rajin toi wat desert tadi nya masa dok sibok kemas umah....dah lama tak buat ntah jadik ka tak tak tau la..dh bahan tak bropa nk cukup tp tak pa setelah d renovate dgn baek sekali akhirnya menjadik gak....sok cik AngguR upload pic erk....

nk tau desert apa yg cik AngguR masak tadi....meh layan resepi nie

cuma nya sorry la erk cik AngguR kalo masak tak reti nk da sukatan maen hentam ikut suka selera cik AngguR ja janji ley makan ...

lebey kurang ja rupa nya yg nie hahahah  

BAHAN BAHAN : 

BUAH BUAHAN CAMPURAN 
JELI 
TEPUNG KASTARD  
GULA 
KEK GULUNG  

CARA MASAK : 

SUSUN KEK GULUNG YG D POTONG DLM BEKAS 
MASAK KASTARD SMPI BETUL BETUL MASAK & LETAK ATAS KEK GULUNG 
TABURKAN BUAH BUAHAN CAMPURAN 
MASAK JELI & TUANG ATAS BAHAN TADI 
TUNGGU SEHINGGA JELI SEDIKIT KERAS & MASUKKN KE DALAM PETI SEJUK 
SEDIA UTK D MAKAN 


Thursday, October 27, 2011

BILA BUHSAN MENJELMA

ANAK KATAK D PANGGIL BERUDU 
SERIUS WEY SAYA RINDU 

ADIK SUKA MAIN LAYANG LAYANG 
SUMPAH SAYA SAYANG 

PAK MAT TEMPE SAKIT MATA 
ALAMAK DAH JATUH CINTA  

ANK KERBAU DLM PAYA 
JANJI ERK JAGA SAYA 


*** ppppsstttt.....serius d kala borink tahap gaban nie mcm mcm bnda cik AngguR nk merepek !!!! 
aaaarrrrrgggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

ROMANTIK CARA RASULULLAH

ASSALAMUALAIKUM  

uhuk...malam yg sejok pasai ujan turun ngan renyai renyai...perghh alangkah romantik nya kalo dpt brdua brdansa brsama si dia...hahahahha tak ley blah....mau kena penampaQ ja nie kalo org tu baca :P
( jangan marah erk penunggu gua ) 

okeh malam nie sempena ngan ujan renyai renya & suasan pon agak romantik so tajuk pilihan cik Anggur pon agak romantik la jugak....al kisah nya berkenaan ngan satu tajuk yg petang tadi bru ja cik AngguR baca..ermmm agk berat la jugak...

cumanya cik AngguR tak mo la kupas berat2 sgt kan pasai t borink nk baca...so cik AngguR amik wat rumusan ja la utk wat note utk cik Anggur rujuk bila d perlukn satu masa nnty insyaAllah..

al kisah nya tajuk malam nie ialah ROMANTIK CARA RASULULLAH

ahakz..best tak topik?sesuai kn ngan suasana malam nie..heheh

sapa kata RASULULLAH tak romantik ngan isteri?

erkkk...tak cay aerk...meh cik AngguR sharing is caring notes ringkas yg cik AngguR dah buat ptg tadi...

ROMANTIK CARA RASULULLAH  

1. TIDUR BERSAMA ISTERI DALAM SATU SELIMUT 

Daripada Atha’ bin Yasar: “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. dan Aisyah r.a., selalu mandi bersama dalam satu bekas. Dan pernah suatu ketika Baginda tidur dengan Aisyah dalam satu selimut, tiba-tiba Aisyah bangun. Baginda kemudian bertanya, “Mengapa engkau bangun?” Jawab Aisyah, “Kerana saya haid wahai Rasulullah,” Sabda Rasulullah, “Kalau begitu, pergilah dan pakaikan kain dan dekatlah kembali kepadaku.” Aisyah pun masuk, lalu berselimut bersama Baginda.” (Riwayat Sa’id bin Manshur) 


2. SALING MEMAKAI WANGIAN 

Aisyah berkata: “Sesungguhnya Nabi s.a.w. apabila meminyakkan badannya, Baginda akan memulai dengan auratnya, menggunakan nurah (sejenis serbuk pewangi) dan isteri Baginda meminyakkan bahagian lain daripada tubuh Rasulullah s.a.w.” (Riwayat Ibnu Majah) 


3. MANDI BERSAMA ISTERI 

Daripada Aisyah r.a. beliau berkata, “Aku pernah mandi bersama Nabi s.a.w., menggunakan satu bekas. Kami bersama-sama memasukkan tangan kami (ke dalam bekas tersebut).” (Riwayat Abdurrazaq dan Ibnu Abu Syaibah) 


4. MINUM MENGGUNAKAN BEKAS YANG SAMA  

Daripada Aisyah r.a. dia berkata, “Saya pernah minum daripada cawan yang sama walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut dan meletakkan mulutnya di tempat saya meletakkan mulut, lalu Baginda minum. Kemudian saya mengambil cawan tersebut lalu menghirup airnya, kemudian Baginda mengambilnya daripada saya, lalu Baginda meletakkan mulutnya pada tempat saya letakkan mulut saya, lalu Baginda pun menghirupnya.” (Riwayat Abdurrazaq dan Sa’id bin Manshur)

5. MEMBELAI ISTERI  

“Adalah Rasulullah s.a.w. tidaklah berlalu setiap hari melainkan Baginda mesti mengelilingi kami semua (isterinya) seorang demi seorang Baginda menghampiri dan membelai kami tetapi tidak bersama (bersetubuh) sehingga Baginda singgah ke tempat isteri yang menjadi giliran Baginda, lalu Baginda bermalam di sana.” (Riwayat Ahmad)

6. MENCIUM ISTERI 

Daripada Hafshah, puteri Umar r.ha. : “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. mencium isterinya sekalipun sedang berpuasa.” (Riwayat Ahmad)

7. BERBARING D PANGKUAN ISTERI 

Daripada Aisyah r.a., “Nabi s.a.w. meletakkan kepalanya di pangkuanku walaupun aku sedang haid, kemudian Baginda membaca al-Quran.” (Riwayat Abdurrazaq)


8. PANGGILAN MESRA 

Rasulullah s.a.w. memanggil Aisyah dengan beberapa nama panggilan yang disukainya seperti Aisy dan Humaira‘ (si pipi merah delima). 


9. MENYEJUKKAN KEMARAHAN ISTERI DGN MESRA 

Nabi s.a.w. memicit hidung Aisyah r.ha. sekiranya dia marah dan Baginda berkata, “Wahai Uwaisy, bacalah doa: “Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku dan lindungilah diriku daripada fitnah yang menyesatkan.” (Riwayat Ibnu Sunni) 

10. MEMBERI HADIAH   

Daripada Ummu Kaltsum binti Abu Salamah, dia berkata, “Ketika Nabi s.a.w. berkahwin dengan Ummu Salamah, Baginda bersabda kepadanya: “Sesungguhnya aku hendak memberikan hadiah kepada Raja Najasyi sepersalinan pakaian dan beberapa botol minyak kasturi, namun aku mengetahui bahawa Raja Najasyi telah meninggal dunia dan aku mengagak hadiah itu akan dikembalikan kepadaku, aku akan memberikannya kepadamu.” Dia (Ummu Kaltsum) berkata, “Benarlah keadaan Raja Najasyi seperti yang disabdakan Rasulullah s.a.w. dan hadiah tersebut dikembalikan kepada Baginda, lalu Baginda memberikan kepada isteri-isterinya sebotol minyak kasturi, manakala baki daripada minyak kasturi dan pakaian tersebut Baginda beri kepada Ummu Salamah.” (Riwayat Ahmad)


LAGU NI SPECIAL UTK SOME ONE YG TENGAH BACA ENTRY NI  

I LOVE U SO MUCH   

*** ppppssstttt.....cik Anggur harap sgt yg pasangan cik AngguR tu nanti akn jadik romantik yg mcm nie.....best kot :) manja manja...sayang sayang....haaa......main laga laga idong ka kan perghhh serius romantik :) by de way romantik nie bukan hanya utk org yg muda saja org tua pon sepatot & seharusnya ada sikap romantik nie bru la aman rumah tangga kan...cewaahhhh wat seropa mcm dh menikah hahaha...angan angan cik AngguR t dh tua pon cik AngguR still nk romantik romantik g....nk jalan pegang pegang tangan....best best tp mau ka erk orang tu??? kena tanya nie hahhaa 



CERITA TAMBAHAN  
TEMPAT KEJADIAN : OFIS POLYMER TECHMOLGY 
MASA KEJADIAN : 2.17 PETANG 

tetiba sorang lec cik AngguR chat tanya soklan cepu itik...

lec : hi bdk comey
cik AngguR : hehe assalamualaikum.... :) cik sehat ka?lame dop chat same kan...
lec : wasalam ....ye ler awok tu ilang mane sayer cari dop jupe...dgr cerite awok nok kawen dah...calon same g ke?
cik AngguR : hah?kawen?aduh sape la dok wat ceriter nie....nok kawen ngan saper nyer...adoi la.....
lec : cehhh.....nk tipu sayer ....ngan org lame agi ker...
cik AngguR : hahah...bukan doh...ore baru pulop.....dok leh kawen agi wat mase skrg...ye ngaji agi...
lec : biar betul awok nie...skolah mane?
cik AngguR : heheh skolah la mane mane pong.....janji ye skolah agi...dop leh kawen agi la tahun ning....tggu cik kawen dulu r nampok nyer...
lec: aduhhh....awok nie......biar betul ye skolah agi...skolah mane ce beritahu sayer...
cik AngguR : ye skolah jauh nuhhh....tunggu r ye abeh ngaji lu....kije...bg kaye sket....sayer kawen r....t sayer jemput cik mari makan nasik minyak dehhhh .....


( kesimpulan nya cik AngguR tak paham betoi napa la ramai sesangat insan yg amik berat pasai tarikh pernikahan cik AngguR..ahakz..rilek la dulu erk.....calon dok skolah lagik..bru nk amik exam SPM haa...nk kawen lagu mana nya.....so sabau ja lah tembikai erkkkkkkk ......... )

P/S : SERIUS RINDU NOK CAKAP GANU & KELATE NGAN KAWAN KAWAN CIAST !!!!

Wednesday, October 26, 2011

TRUST

ASSALAMUALAIKUM 

petang nie cik AngguR hapdate blog dr BERTAM PERDANA from umah my sister heheheh pasai nya kt umah cik AngguR terlalu meriah ngan dentuman bom atom yg mana d lepaskn sempena sambutan deepavali tahun ney...

serius sey brgegar umah semalam smpi cik AngguR tepon polis la..haaaaaaa padan muka cik AngguR !!!

senyap terus smpi ke subuh pas tu buat balik...aiyok degil betoi aih depa nie.....tak pa la lupakan kes semalam yg mana dh buat tidur cik AngguR trganggu....

petang nie cik AngguR nk story mory ckit la pasai KEPERCAYAAN ataupon dalam bahasa omputeh nya TRUST

mesti da yg pelik pasai pa topik nie jadik pilihan cik AngguR kan....ermmm...ada kisah d sebalik topik nie bena nya .....

okey cik AngguR nak tanya la kan..agk2 la kalo kita nak orang lain percayakan kita apa yg patot kita buat erk?

bukan apa...now cik AngguR rasa cam agk sedikit serabut bcoz sepanjang idop cik AngguR tak penah lagik la cik AngguR jumpa org yg diri dia senirik akan kata ''YEA SAYA YAKIN DENGAN AWAK''

hehehe ...napa payah sangat utk mempercayai & d percayai???

may b da somethng kot yg buat org susah nk percayakan cik AngguR ...walaupn dh brkali cik AngguR kata & tunjukkan kesungguhan ...owhh tak cukup bukti kot noh hahah

tak pa la....may b skrg bukan masanya lagi utk org tau

mana satu intan mana satu kaca..
mana satu kesungguhan mana satu alasan..
mana satu pengelakkan mana satu kesengajaan..
mana satu kebenaran mana satu penipuan...

by de way dlm dok serabut nie cik AngguR sempat jugak dalam kepala otak cik AngguR pikir idea yg tak bernas nie mcm mana nk pujuk haty yg agk kuchiwa bila tak d percayai nie....

JANGAN TERLALU MENDESAK DIRI UTK MENJADI ORG LAIN SEMATA-MATA UTK MEMBAHAGIKAN ORANG LAIN 

nak tau napa cik AngguR ckp cam ney....bcoz kalo kita buat sesuatu yg kita tak suka dalam keadaan trpaksa ibarat mcm kita menyeksa diri kita senirik ja...mula mula may b kita mampu nk tahan g tapi lama lama mampu ka kita nk idop dlm keadaan kita tipu diri kita senirik???mcm mana nk buat org lain trsenyum ikhlas kalo kita senirik pon jenuh paksa senyum .... ( pengalaman oh pengalaman )

BERUSAHA SEBAEK MUNGKIN UTK MENYAKINKAN ORANG LAIN UTK PERCAYAKAN KITA 

kadang kadangkan bukan orang tak caya kt kita sebenarnya cuma may b kisah silam dia tu buat bg dia tak mampu utk percayakan kita.....tak kisah la dulu penah kena tipu ka kena tinggal ka apa ka kan...apa saja la yg buat bg payah utk dia bg kepercayaan kt kita....try de best jgn cuba sekali dua kali pastu terus feedup plak...try byk kali ckit...take time utk diri kita biasa ngan keadaan & bg masa gak utk org tu pikirkn mana baek & buruk .....

BELAJAR UTK PERCAYAKAN ORANG LAIN SUPAYA ORANG LAIN JUGAK AKN PERCAYAKAN KITA 

part nie cik AngguR patot salahkn diri cik AngguR gak....sebab cik AngguR gak trgolong dlm golongan org yg payah sesangat nk bg kepercayaan pada org...mmg patot la kalo org pon tak cayakan cik AngguR kan hehehe...tak pa la....cik AngguR paham aih ~ tp mmg betul pn mcm mana org nk percayakn kita kalo kita dok meragui org yg nak mempercayai kita??? pelik kan....kita tak caya kn dia tp nk dia caya kt kita...cessss mmg tak adil...sesangat sangat tak adil !!!! kejammmmmm .....

hahahah .....tak kisah la apa pn yg penting idop mau hepy....

nak raihkn kepercayaan susah

nk bagi kepercayaan lagik susah

just be ur self ....

yakin kn diri senirik dulu baru ley yakinkan org lain .....

*** ppppppssstttttttt.......... cik AngguR harap satu hari nnty kepercayaan tu akan ada utk cik AngguR ~   



TOLONG PERCAYAKAN SAYA !

adakala kita terlalu takut
takut akan kehilangan 
takut akan d khianati 
takut akan d tinggalkan 
takut akan d dustai 
takut akan kesunyian 
takut akan keseorangan 
takut akan bayangan seniri 

sehinggakan kita 
sukar utk membina kekuatan dalam diri 
sukar utk mempercayai 
sukar utkmenyakini
sukar utk menerima 
sukar utk memberi  
sukar utk mencintai 
sukar utk menyayangi 

namum yakinlah 
andainya satu perhubungan itu 
d bina atas dasar 
keikhlasan 
kejujuran 
kepercayaan  
belas ihsan 

segalanya mampu d hadapi dgn mudah
Allah senatiasa bersama dgn orang orang yg sabar 
sabar ketika menerima keburukan 
sabar ketika menerima ujian
sabar ketika menerima kritikan 
sabar dalam menjalani kehidupan 

selagi mana prasangka wujud dalam diri 
selagi itu lah cinta tak kan mampu d nikmati  


( ahakz... dah brtahun cik AngguR tak menulis cam ney igt kn dh nk pencen ropanya tak ley nk pencen g maaa pasai cara nie ja yg cik AngguR ley guna nk luahkn perasaan cik AngguR .....yeahhh utk kawan2 cik AngguR terutamanya AYU TEDDY, PUAN NURUL RASHIDAYANTI & NUR YASMIN ....jgn gelak nah kalo baca menatang ney nk wat lagu mana sedari dulu hingga kini tak ley nk buang tabiat menulis cam ney hahah ..... )

Tuesday, October 25, 2011

DEDICATED TO ''HIM''


I'' BE MISSING YOU 

(Yeah... this right hear... goes out to everyone who has lost someone they
truly love)

Seems like yesterday we used to rock the show

I laced the track, you locked the flow
So far from hangin on the block for dough
Notorious, they got to know that
Life ain't always what it seem to be (uh-uh)
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone, we still a team
Through your family, I'll fulfill your dream (that's right)
In the future, can't wait to see
If you open up the gates for me
Reminisce some time, the night they took my friend (uh-huh)
Try to black it out, but it plays again
When it's real, feelings hard to conceal
Can't imagine all the pain I feel
Give anything to hear half your breath (half your breath)
I know you still living your life, after death

Chorus: Faith Evans

Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the days, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you

Verse Two: Puff Daddy

[Puff] I miss you Big
It's kinda hard with you not around (yeah)
Know you in heaven smilin down (eheh)
Watchin us while we pray for you
Every day we pray for you
Til the day we meet again
In my heart is where I'll keep you friend
Memories give me the strength I need (uh-huh) to proceed
Strength I need to believe
My thoughts Big I just can't define (can't define)
Wish I could turn back the hands of time
Us in the 6, shop for new clothes and kicks
You and me taking flicks
Makin hits, stages they receive you on
I still can't believe you're gone (can't believe you're gone)
Give anything to hear half your breath (half your breath)
I know you still living you're life, after death

Chorus:

Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the days, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you

Faith Evans:

Somebody tell me why
One Black Morning
When this life is over
I know
I'll see your face

112 Outro:

Every night I pray, every step I take
Every move I make, every single day
Every night I pray, every step I take
[Puff] Every day that passes
Every move I make, every single day
[Puff] Is a day that I get closer
[Puff] To seeing you again
Every night I pray, every step I take
[Puff] We miss you Big... and we won't stop
Every move I make, every single day
[Puff] Cause we can't stop... that's right
Every night I pray, every step I take
Every move I make, every single day
[Puff] We miss you Big

Faith Evans:

Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you

Every step I take, every move I make

Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you

Every step I take, every move I make

Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you 

*** ppppppssstttttt : ( dedicated to someone who has made me very happy )

Sunday, October 23, 2011

ADOIYAI .............


Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap

hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik

Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri
by DR FAZILAH KAMSAH 


ASSALAMUALAIKUM 

uhuk uhuk ...sesekali post topik romantik ckit okey kot kan hahahah 

sapa yg tak suka d pelok & memelok???

huishhh kalo tak suka mmg rogi besaQ la beb ....

serius cik AngguR memang super duper like pelok pelok nie.....haaa salu yg jadik mangsa tu dah semestinya MY MOM  :P 

kadang kadang sampai nek rimas plak my mom melayan pelokan cik AngguR hahah sian mak kan tp tak pa t satu masa da insan len lak yg akan jadik mangsa pelokan ney....

sapakah mangsa yg malang tu kita sama sama tunggu la nahhhh ....

jangan kena insan yg KUAT GELI sudahhhhhhhhhhhh !!!!! 

LUAHAN HATY D KALA BORINK 

adoiyai ...... 

sesekali haty nie macam memberontak plak 

terasa nak memelok & d pelok 

tapi apakan daya 

jarak memisahkan cik AngguR

masa pon agak jeles 

tambahan plak ruang & peluang yg tak dak langsung 

arrrrghhhhh ....... 

nak wat macam mana tak tau nk setel kes nie 

nak lepaskn geram pada SI KUNING 

tapi dia bukan paham pon 

kn best kalo SI KUNING ley cakap

wat muka sayu ckit pon jadik la 

adoiyai ........... 


*** pppppsssttt ............apa yg cik AngguR dok mengarut maghrib2 nie pon tak tau la hehehhe buang tebiat kot nohhh !!!!! jom jom mayang seyyyyyyyyyy...... 


PESANAN cik AngguR 

ikan haruan ikan keli 
d masak menjadi kuah laksa 
sapa yang KUAT GELI 
harap jangan la terasa  

~ LOVE U ~

HILANG NYAWA TANPA BINTANG

Jika isteri menangis dihadapanmu….

“hargai lah ia sblm terlewat…”


Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,

itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..


Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!


Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.


Dia akan menurunkan rasa EGOnya.


Wahai suami2,


jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.


Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …


Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.


Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?


Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”


Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..


TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..


SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .


PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..


Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..


Dia TERHARU & Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..


Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .


Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..


Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..


TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.


Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI...

Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA…. 




AMARAN KERAS UTK cik GKSB

Bahasa Utara..mari blajar pure bhasa kedah.. tobat sempoi bak hang..

1. Qhe-ngau = cakar
2. Se-qheyat = reda/ surut
3. Hambat = kejar
4. Pe-qhembang = tengok dgn sesungguh hati
5. Contiang = lukis / tulis tah apa-apa
6. Ligan = kejar
7. Cemuih = bosan/jemu
8. Tokak = gigit besar
9. Gey-qhek = basikal
10. Gon/gaun = cerun (bukit kecil)
11. Belemoih = comot/ kotor
12. Tetomoih = tersungkor
13. Ku-tey = cubit
14. Tak dan = tak sempat
15. Hebiaq = celupar
16. Maneh melecaih = tersangat manis
17. Lencun = basah
18. Lokoih = basah kuyup
19. Kawaq = pencuri
20. Kanyaq = mentah (berhingus)
21. Ketegaq = degil
22. He-qhot petot = senget benget
23. Me-qhela = gatal
24. Log laq = cemekap/ cuai
25. Hawing = pusing
26. Punggai = baling/ lempar
27. Tengalong = tuju/ baling
28. Me-qhe-kah = Kupas/ koyak / merekah
29. Ayaq achaq = air longkang
30 .Ha-qhin = hancing
31. Kelepiaq = melibas
32. Kelolo = "tak berapa betoi" / suka buat jokes
33. Hemoi = "muka tak malu"
34. Me-qhe-nyeh = menggatal
35. Dak-aih = tak "matching" / tak mau
36. Hapak pera'e = bau hapak
37. Hijau me-qhe-ngak = telalu "hijau"
38. Celuih = muat
39. Me-qhelit me-qhelap = berkilau- kilau
40. Me-qhe-yup = jauh/ sayup / nak malam
41. Qhem-pang = "tergedik-gedik"
42. Kampoi = kumpul/ kaut
43. Je-qhang = rebus
44. Capoi = celupar
45. Te-qhe-bey = lastik
46. Melo-qhoih = lucut/ gelongsor
47. Me-qho-not = membongkok
48. Sene-qheh = selisih
49. Be-qha-chaq = comot/ kotor
50. Qhembang = gemuk / merembang
51. Pedo = hati-hati
52. Peqhusah = urus
53. Hapuih = tenggelam (lemas)
54. Qhan-dok = redah
55. Se-ghoh = kebah/ kurus
56. Qhen-jong = tinggi lampai
57. Pe-qho-ngoih = panas baran
58. Takek = ketuk/potong
59 Be-qhemba = bersaing/ lumba
60. Qhe-tiaq = ikhtiar/ fikir
61. Ge-qhet = gigit
62. Tahaq = tahan
63. Qha-gaih = panjat
64. Melewaq = merayau
65. Melahaq = kebulur
66. Qha-bat. = naik/panjat
67. Qhim-bok = belasah
68. Mengkelai = berkelahi
69. Cuak = seram / tak sedap hati
70. Juih = mulut muncung
71. Melilau = terhoyong hayang / berjalan-jalan
72. Qhodong = melulu
73. Qhedah = redah
74. Ayaq seqhebat = air sirap
75. Peqhasat = sangat dengki
76. Mandom = lembap / lambat
77. Ceqhoi = sangat cair / lekeh ( untuk anak muda )
78. Tepok = lumpuh / tampar
79. Qha-bit = terkoyak / pecah ( untuk kaca )
80. Kok-ko = dukung
81. Mai = mari
82. Terple'ot = terseliuh
83. Gomoi = bergaduh/ bergusti
84. Ketit = cubit / kena gigit serangga
85. Ga-qhet = gatal/ mengada-ada khas utk pompuan
86. Nala = tersangat / besar
87. Mang-kark = buah tak masak / perangai tak elok
88. Bergenuak = berduyun- duyun / ramai
89. Pediah = habuan
90. Polok = makan penuh mulut
91. Tey-liang = senget / memandang dgn pandangan sisi
92. Qhe-ling = jeling
93. Peng-kaq = kaki tempang
94. Me-qhe-nyut = serabut ( cacing @ semut )
95. Kesot = alih mengesot
96. Lanyau = bersihkan / sejenis binatang kecil
97. Cempong = angkat/ dukung
98. Lekaq = lapik periuk dibuat dari lidi
99. Conek = ekor
100. Depa = mereka
101. Qha-let = leka/cuai
102. Cey-mey = Mata bengkak dek kena pukul / free
103. Bakup = mata layu / mata bengkak
104. Katok = ketuk/pukul
105. Buah ce-qhe-mai = buah cermai
106. Buah qhe-yang-dot = buah keriang besar kat kampung2 dikedah!
107. Ikan ka-qhen. = ikan laga
108. Bijik qhe-mia = warna keunguan
109. Ikan temenung = ikan kembong
110. Sendai = ketatkan/ kemaskan / selak/lapet
111. Ketuat = kutil
112. Mengacom = mengadu
113. Mengkelan = tersangkut makanan
114. Kueh danga = kueh dari kelapa parut, gula dan dibakar
115. Kueh ka-qhas = kueh macam "bihun" / karas
116. Mot = bawak/ muat / bonceng
117. En-jos = exzos
118. Pedai ayam = kunci mangga/padlock
119. Pre-went = sprocket/ freewheel
120. Pe-diaq = rasa macam "colgate" / rasa durian yg tak manis
121. To-qheh = turis/ calar
122. Tungging buyung = "somersault"
123. Ponen = pondan/lembut, waria
124. Kesot = Injak / mengesot
125. Qhamaih = Ramas
126. Boroi = Berperut buncit
127. Kedeqhat = Kudrat
128. Biaq = Biar
129. Qhabat = Panjat
130. Ragaih = Panjat
131. Ghamei = Suka/gembira
132. Terebey = Lastik
133. Keciwi / ciwi = Belagak dgn barang baru beli / syok sendiri
134. Belengaih = Kotor
135. Contiang = Lukis
136. Mengkala = Kalau / seandainya
137. Katik / kemetot = Kecik / kiut miut
138. Celapak = Terkam / lompat
139. Se-gheyau = Takut- takut
140. Mengketedarah = Makan / makan dgn banyak
141. Melahaq = Lapar /Makan
142. Hampa = Mereka / kamu / awak
143. Depa = Mereka
144. Merenyam = Gatal (playgirl)
145. Tak dan = Tak sempat
146. Nyeh = Buang hingus
147. Ghe-nyeh = Senyum nampak gigi ( senyum kambing )
148. Singkiaq = Singkir
149. Keleboq = Selut hitam
150. Pancoq = paip air (via Noerul Ain) 





haaaaaaaaaa ......dlm dok carik2 pic utk letak dlm entry nie cik AngguR pon tulis kt hencek GOOGLE ORANG UTARA BERCAKAP ..sekali keluaQ muka cik GKSB daaaa hahahah jgn marah erk cik GK cik AngguR pinjam muka boh dalam nie....cik GK d aplikasikan sebagai mercu tanda orang utara perghh hebat hebat hebat ...trkena ngan post cik GK nk bubarkn KBU ....tak yah la erkkkkk .....cik AngguR love KBU ....geng2 len pon LOVE KBU so much maaaaaaaaaa ....

so amaran keras utk cik GK JANGAN BUBARKAN KBU  

kalo bubarkan gak cik AngguR tak mo belanja anggur oversea haaaaa ....




*** pppppsstttt ....PENANG I LOVE U !!! d mana bumi d pijak d suti negeri d junjung ~

Friday, October 21, 2011

TAK KETAHUAN HALA




warghhhhhhhhhhhh 

BILA BOLEH PAKAI MACAM NIE TAK TAU !!!!!

STRESS TAHAP CIPANZI



PERHATIKAN TITIK TITIK KUNING PADA GAMBAR RAJAH NIE 

KALO NAMPAK TITIK KUNING NIE BERGERAK MAKANYA ANDA DALAM KEADAAN 

STRESS MELAMPAU 

SILA DAPATKAN REHAT YG SECUKUPNYA !!!!

Saturday, October 15, 2011

MERAH + KUNING = JINGGA

ASSALAMUALAIKUM  

uhuk uhuk .... terbatok lak erhh..... 

haaa...mood petang nie mcm nk create pantun la plak...tapi tak sure pantun jenis mcm mana yg cik AngguR brkonan nk create nya....

so pikir punya pikir memandangkan mood halwa telinga still dok syiok gila gaban layan lagu FYNN JAMAL so pantun petang nie brkaitan ngan jiwang jiwang la kot nohhh .... 

PANTUN SI KUNING  

buat rumah pakai bata 
 pantun brkisah perihal jatuh cinta  

si intan manis cantik jelita 
macam mana leh jatuh cinta

telur mata telur dadar 
iskkk jadi dlm tak sedar  

ubat batuk & sakit urat 
tak rasa pn kena ngorat  

belajar mengaji di surau 
ingatkan dia brgurau 

buah jambu buah setoi 
owh rupanya betoi betoi   

buat jeruk pakai cuka 
bersungguh dia gtau dia suka 

bulan depan nak raya 
makaseh sayang saya  

ikan keli ikan gelama 
perangai kita mmg tak sama 

orang buta orang celik 
orang tengok pn mcm pelik  

pagi pagi pi pasar 
pasai awak tu agk kasar 

nyalakan api guna sabut 
saya nie dah la lemah lembut 

anak buaya anak biawak
saya tetap saya awak 

asah pisau & parang 
alahai depa gtau awak garang 

p alor setaQ lalu kt gurun 
erkkk saya pulak naik gerun 

sakit kepala sapu minyak angin 
perghhh.....mmg kuat naik angin  

baju raya kaler merah 
serius dia mmg cepat marah 

beli satey 100 cucuk 
hehe ..... saya tau cm na nk pujuk 

pusing kiri pas tu belok 
meh meh saya pelok .... 

lagu cinta puteri balQis 
mai pipi nk kiss ... 

jangan main dengan api 
saya seronok awak hepi 

malam raya pasang pelita 
dah dah .... lantak pi la pa org nk kata  

malam isnin malam selasa 
depa bukan tau pa kita rasa 

bawak reta lupa masuk gia 
yg penting kita bahagia 

tangkap ikan dalam paya 
saya kenal sayang saya 

errrmmm...bila la agak nya cik AngguR akn d suap & d manja kan mcm dato K manja kan dato cT kejelesan mula mengembang d dalam pusat menyebabkan cik AngguR rasa nk migrain sbb trlalu teringin hahahaha
*** pppppssssstttt.................doakan yg terbaek utk cik AngguR erk :P 

SAYA KENAL SAYANG SAYA !!!










Friday, October 14, 2011

REMEMBER 4S OKEY !!!!

ASSALAMUALAIKUM

SALAM JUMAAT PENGHULU segala hari.....yeahhhhh !!!!! 

tetiba tingat plak lagu 150 JUTA by FYNN JAMAL ....erhhh sejak dua menjak lagu2 dia menjadi kegilaan telinga cik AngguR....bukan lagu yg dok ada la nie tak best tp lagu2 dia cipta tu cam ada trkena batang idong senirik.....  

terkebetulan pulak la dengan kebelakangan nie ramai yg brtanya dok rapat ngan sapa la nie...ermmm part nie yg cik AngguR malas sgt2..bukan apa....nk kata kedekut pon bukan jugak just malas nk share cerita2 peribadi nie kt org t org kata kita nie gedik pulak dok promote2 cerita senirik....

by de way ..bila d pikir2 balik soklan yg d soalkn minggu lepas oleh seorg hamba Allah tu kt cik AngguR trlintas pulak dlm otak cik AngguR malam semalam...mcm da kena mengena ja la kisah cik AngguR ngan tuan SI KUNING ..... 

bnk yg brkaitan & saling brsangkut paut ngan lagu FYNN JAMAL yg dulu salu cik AngguR dengar...pikir punya pikir la kan..rasa nya lagu nie ley jadik tema utk menjawab soklan2 yg d kemukakan la drpd org ramai hahaha wat mcm ramai peminat bley ~ ..

meh layan lagu nie !!! 


150 JUTA by FYNN JAMAL 


Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka” 
*** memandangkan insan brkenaan brpewatakan yg agak jauh beza ngan cik AngguR so org semua pelik mcm mana la cik AngguR ley brtahan utk brkawan ngan insan tu sedangkan kaloorg lain agk terguris haty & perasaan gak kadang2 ngan cara dia......ada gak yg kata cik AngguR nie saja buat2 suka ka erk..saja nk amik haty...dak pn saja nk main2 ka pa ka.....heheh tp semua teori depa tu silap....
YES ..cik AngguR memang suka brkawan ngan insan tu...selesa sangat2..tak dak apa yg buat cik AngguR rasa trdesak ka trpaksa ka utk rapat ngan insan tu & ALHAMDULILLAH sepanjang perkenalan ngan insan tu cik AngguR rasa tak dak la terok sangat mcm orang2 len dok touching2 tu.......dah tu cara dia brgurau senda so kena paham & terima ja la kdg2 org tak ley terima cara kita gak kan...walaupn bnda tu bg kita remeh ja tp d mata org lain??? haaaaaaaa
Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu 
“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia” 
*** okey part nie yg paling sensetif sekali la kalo nk komen lebey2 pon....ada org cakap insan tu mudah marah & terasa ...alahai cik Anggur kalo ngan org yg cepat terasa nie haaa....boley mencabar keimanan & kesabaran cik AngguR hehehe.....rilek rilek.....sayang nya sepanjang kenal la kan..rasa nya kalo dlm 20 kali merajok tu.....insan tu cuma merajok & marah sekali ja kot.....yg selebey nya sapa lagi kalo bukan cik AngguR ...so nmpk sgt la apa yg org dok kata...dok cerita tu tak betoi.....
YES .....cik AngguR akui insan tu mmg sangat2 kasar bila brdepan ngan org lain...cara insan tu brcakap, perbuatan & prgerakan insan tu may b bagi org lain mmg kasar.....tp bila insan tu brdepan ngan cik AngguR ....haaaa jgn tegezut erk.......tangan bley ketaQ kowt hahahah mata mau berair.... :) tu membuktikan d sebalik kekasaran & kerakusan insan tu terselit sifat penyayang & lemah lembut .......cuma nya sifat tu bukan utk d pertontonkan pd org lain just for me.... ~

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi
*** antara cik AngguR dgn insan tu hoishhi  jauh beza sgt2 kot.....taste kami tak sama...perangai lagi jauh beza....cik AngguR kasar2 pn da jugak kelembutan d depan org lain tp insan tu ohhh.....sorry la sapa ley tgk tu kira nk banjir la bumi malaysia nie hahaha amboihhh dasyat sgt kot.. :P ( jgn marah erk tuan empunya diri kalo baca statement nie )

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata
“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–
saya kenal sayang saya”
*** haaaa....ada sekali bila insan tu salu dok susah haty pikir betapa jauh nya prbezaan antara dia & cik AngguR dgn bangga nya cik AngguR jawab ......
SAYA KENAL SAYANG SAYA
adat manusia d ciptakan ALLAh berlainan rupa, perangai, perbuatan, sifat & banyaklagi....kalo trlampau banyak sangat persamaan dlm kehidupan tak meriah la beb.......dlm byk2 pengalaman cik AngguR la kan nie 1st time cik AngguR berada dlm situasi yg adehhhh...jauh beza betul dunia kami...tp serius dlm duniayg mcm nie la rupanya cik AngguR jmpa apa yg selama nie cik AngguR carik & nak sgt2.....
YA ALLAH....SYUKUR SANGAT SANGAT cik AngguR D BERI PELUANG & RUANG UTK MERASA NIKMAT YG SELAMA NIE cik AngguR CARI TP TAK JMPA JMPA....
Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata
*** ....YEAHHH .... peduli apa org nk kata nk mengutuk or nk menilai asal kan haty bahagia..idop tak sengsara napa perlu d pertikaikn lagi kan.....bahagia yg d rasa dlm kehidupan may b boley d kongsi dgn org lain tapi d sebalik kebahagiaan tu...kisah yg buat bagi cik AngguR bahagia...ermmm rasanya tak perlulah nk d persembahkn kt org lain...lebey baek cik AngguR simpan elok2 dlm kotak haty cik AngguR lagik best !!!

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada
*** lantak org la nk kata tak sesuai ka tak padan ka......tak dak manusia yg sempurna d muka bumi ALLAh nie melainkan d cipta tiap2 insan tu ada pasangan nya yg senirik....saling melengkapi antara satu sama lain, saling memerlukan utk brkasih sayang ~ susah senang sama sama idop tnpa ada sengketa benci & dendam..tambah2 lak nk ungkit2 ka maki memaki ka....haaa...e2 la untung nya bila ada kontra antara dua org....
Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada
Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
*** ..heheheh insan berkenaan cik AngguR nk ucap tQ so much sebab bila dengan cik AngguR semua benda yg insan berkenaan tak suka & tak penah bg org lain buat semua nya cik AngguR ley buat hahaha......muahahah ( gelak jahat ) by de way tQ so much sbb bagi ruang & peluang utk cik AngguR walaupn kita tak tau lama mana yg mampu rasa lagi detik detik mcm nie yea lah insan berkenaan salu pesan kita nie manusia ada hak utk memilih....so cik AngguR paham may b insan brkenaan sedang melakukan penapisan trhadap calon calon yg trsenarai dlm Malaysia Book on Record so.....no women no cry la erk ......idop mauhepy haty mau senang jiwa mau syiok..pa pa jadik jantung musti kental !! 
TERBAEK !!!
Rahsia kita berdua.. 
*** utk kalian yg lain yg sokmo sokmo dok brtanya kan soklan sapa sapa.....sorry la erk...cerita peribadi cik AngguR hanya utk simpanan diri cik AngguR ja bukan utk d kongsi brsama sama heheheh 

*** setelah sekian lama cik AngguR tak menaip panjang lebar malam nie trlepas sudah gian cik AngguR utk menaip....buat insan berkenaan tQ so much again !!! 
REMEMBER 4S OKEY !!!! 

Tuesday, October 11, 2011

RAHSIA HATI SEORANG WANITA

✿●•٠· ♥ Rahsia Hati Seorang Perempuan✿●•٠· ♥

(¯`v´¯)`•.¸.•(¯`v´¯) ♥☆........`•.¸.•``(´'`v´'`). ...♥☀...♥`•.¸.•´♥☀♥*☆ ƸӜƷ.¸¸¸.•• ƸӜƷ♥*☆-




- SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan 


mendapatkan perhatian ... (✿◠‿◠)

- CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak menentu , kadang ingin LELAKI 



mengikut kata-katanya sekali aja .... (✿◠‿◠)
...
- HALUS : ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercabik dan 



koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab 


kesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pelajaran., Bukan DENDAM ... (✿◠‿◠)

- IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui ..... (✿◠‿◠)

- KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi , termasuk
ibu bapa , anak-anak , dan suami ... WANITA amat tabah .... (✿◠‿◠)

- PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam ... (✿◠‿◠)

- MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari., naluri seorang WANITA tetap seorang WANITA ., suka bermanja hanya kepada insan 



yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum .... (✿◠‿◠)

- EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bertemu dengan yang dicintainya .... (✿◠‿◠)

- CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus... bukan di khianati.. (✿◠‿◠)

- SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA krn WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal ., NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja ., LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu ..., fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan wanita ..... (✿◠‿◠)

BIDADARI SYURGA

Jika benar kau kasih & cintakan wanita itu : 

•.♥• Bawalah... dia ke jalan Allah,
•.♥• Nasihatilah dia,
•.♥• Perbetulkan kesilapannya,
•.♥• Jagalah dia dgn baik,
•.♥• Kasihanilah dia,
•.♥• lindungilah dia,
•.♥• Berilah kasih syg padanya,
•.♥• Hargailah dia,
•.♥• Ucapkan terima kasih atas kelebihannya,
•.♥• Bersabar dengannya,
•.♥• Terimalah & cintailah kekurangannya,
•.♥• Jadi IMAM terbaik & redhalah padanya..

✿..moga dia menunggumu di SYURGA sebagai bidadarimu..amiin..✿ 




LELAKI MENJADI DAYUS APABILA ........

Secara Mudahnya Lelaki Akan Menjadi Dayus Jika :
  1. Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.
  2. Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.
  3. Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.
  4. Membiarkan anak perempuannya ber’dating’ dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.
  5. Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa ’spoting’ yang memahami.
  6. Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.
  7. Membiarkan anak perempuannya memasuki Akademi Fantasia, Mentor, Gang Starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.
  8. Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.
  9. Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.
  10. Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktiraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.
  11. Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.
  12. Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.
  13. Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.
  14. Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

WASIAT RASULULLAH KEPADA ALI

Ahmad telah menceritakan : "Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : 

1. "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya. Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera da! ri penyakit gila, sawan (gila b**i) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :
  •  Susu
  •  Cuka
  •  Coriander (Ketumbar)
  •  Apple Masam

Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?"
Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat *anak*. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat *anak*." 

Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan)."
Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka! semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna.
Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran.
Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya."

2. "Wahai Ali..! janganlah engkau berjima' dengan isterimu pada awal (hari pertama) bulan, pada pertengahannya (sehari) dan pada akhir (dua hari) di hujung bulan. Maka sesungguhnya penyakit gila, gila b**i dan sopak mudah mengenainya dan anaknya."

3. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan isterimu selepas zuhor, sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak* kerana jima' pada waktu itu, maka ia akan bermata juling dan syaitan sangat suka kepada manusia yang bermata juling."

4. "Wahai Ali..! janganlah bercakap-cakap semasa jima', sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak* dengan jima' yang demikian, maka *anak* itu tidak selamat daripada bisu."

5. "Wahai Ali..! janganlah lihat kepada faraj perempuanmu dan jagalah pandanganmu sewaktu berjima', (jika tidak) sesungguhnya mewarisi buta – iaitu *anak*."

6. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan perempuanmu dengan syahwat terhadap perempuan lain, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kepadamu berdua *anak*, *anak* itu akan menjadi pondan yang bersifat benci dan hina."

7. "Wahai Ali..! jika kamu berjunub di tempat tidur, janganlah membaca Al-Quran, maka sesungguhnya aku bimbang akan turun kepada kamu berdua api (bala) dari langit yang membakar kamu berdua."

8. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan isterimu kecuali ada padamu satu tuala dan pada isterimu satu tuala." 

9. "Wahai Ali..! janganlah kamu berdua menyapu dengan menggunakan satu tuala, nanti akan jatuh syahwat keatas syahwat (salah seorang akan kuat syahwatnya daripada yang lagi satu), maka sesungguhnya yang demikian itu akan mengakibatkan permusuhan kemudian membawa kamu berdua kepada berpecah dan talak."

10. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu secara berdiri, maka sesungguhnya yang demikian itu daripada perbuatan kaldai, jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak*, maka *anak* itu sentiasa kencing di tempat tidur seperti kaldai yang suka kencing di merata-rata tempat."

11. "Wahai Ali..! janganlah berjima' dengan isterimu pada malam 'Aidil Fitri (Raya Puasa), maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak **anak* itu seorang yang cacat dan tidak mendapat *anak* baginya kecuali sudah tua."

12. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada malam 'Aidil Adha, maka sesungguhnya jika kamu berdua berjima' pada malam tersebut, apabila Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak* aku bimbang ia akan menjadi seorang yang berjari enam atau empat."

13. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu di bawah cahaya matahari (secara langsung – direct) dan terkena warna (cahayanya), kecuali kamu mengenakan tutupan (bumbung), jika tidak maka sesungguhnya kalau Allah mengurniakan kepada kamu berdua *anak*, nanti *anak* itu akan menjadi seorang sentiasa hidup dalam meminta-minta dan faqir sehingga mati."

14. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu di bawah pohon kayu yang berbuah, maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua *anak*, nanti *anak* itu akan menjadi seorang tukang gojo, tukang sebat atau seorang ketua yang bengis,"

15. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu sewaktu antara azan dan iqomah, jika berjima' pada waktu demikian, sesungguhnya jika Allah mengurniakan *anak* pada kamu berdua, nanti ia menjadi seorang yang menumpahkan darah."

16. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu semasa ia hamil kecuali kamu berdua berwudhu', jika tidak maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua *anak*, nanti ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan."

17. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada pertengahan (Nisfu) Sya'ban, maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kamu berdua *anak*,nanti *anak* itu akan mempunyai tanda yang jelek pada muka dan rambutnya."

18. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada akhir bulan (yakni tinggal dua hari) maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak* nanti *anak* tersebut menjadi seorang yang sentiasa perlu meminta-minta."

19. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu dengan syahwat terhadap saudara perempuannya  (ipar kamu) kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak*, nanti *anak* itu akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim dan pada tangannya membuat kebinasaan kepada manusia."

20. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu di atas loteng maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w.t. mengurniakan *anak* kepada kamu berdua nanti *anak* itu menjadi seorang munafiq, pelampau yang melewati batas."

21. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada malam kamu hendak keluar musafir kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak*, ia akan membelanjakan harta kepada yang tidak Haq," dan Rasulullah s.a.w. membaca ayat Al-Quran : "Innal Mubazziriina kaanu – ikhwan Nas – Syayathin."

22. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu bila kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam, maka yang demikian itu sesungguhnya bil! a Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak*, nanti ia menjadi seorang pembantu kepada setiap orang yang zalim."

23. "Wahai Ali..! janganlah kamu berjima' dengan isterimu pada awal malam, maka sesungguhnya jika dikurniakan *anak* kepada kamu berdua, ia menjadi seorang tukang sihir, sunglap, dan menghendaki dunia daripada akhirat."

ANJURAN BERJIMA' 

24. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu bacalah : "Allahumma Jannibnis Syaitan Wajanibis Syaitan Mimma Rozaktani." Maka yang demikian itu kalau Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu *anak*, tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya."

25. "Wahai Ali..! hendaklah kamu berjima' dengan isterimu pada malam Isnin maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua *anak*, ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh kepada kitab Allah (Al-Quran) dan redha terhadap segala pemberian Allah s.w.t. (baik d! an buruk Qada' dan Qadar Allah)."

26. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada malam Selasa, Allah s.w.t. akan memberi kepada kamu berdua *anak* yang mendapat nikmat Mati Syahid sesudah syahadah : 'Anla ilahaillallah wa anna Muhammada ar-Rasulullah' dan Allah s.w.t. tidak azabkannya (turun bala kepadanya) bersama-sama orang musyrikin, mulutnya berbau harum yang akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya daripada mengumpat, berdusta dan mengadu-domba."

27. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu malam Khamis, maka Allah s.w.t. akan mengurniakan kepada kamu berdua *anak* yang bijaksana, atau seorang yang alim,di kalangan orang-orang yang alim."

28. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu sewaktu matahari di tengah langit, Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua seorang *anak* yang tidak di hampiri syaitan sehingga ia beruban (tua) dan menjadi seorang yang faqih serta Allah s.w.t. rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia." ! 29. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada malam Jumaat dan nanti *anak* kamu berdua adalah seorang pemidato yang berwibawa dan petah."

30. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada hari Jumaat, selepas Asar, Allah s.w.t. akan kurniakan seorang *anak* yang terkenal, masyhor dan alim."

31. "Wahai Ali..! jika kamu berjima' dengan isterimu pada malam Jumaat selepas Isyak yang akhir, maka sesungguhnya di harapkan anakmu nanti menjadi seorang yang abdal (terkemuka),"

"WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."…..  


*** pppsstttt......nota nie cik Anggur post hanya sekadar nk brkongsi ilmu pengetahuan dgn semua bukan sebab2 lain erk...jgn t ada lak dok komplen lucah la pa la....bnda nie lumrah kehidupan kita sebagai manusia kan..lg pn ramai kawan2 cik AngguR yg bru mendirikan rumahtangga...yg dh lam apon da jugak...yg bakal tu pn maseh da la tercicir mcm cik Anggur nie hahahah...by de way hope note nie brguna utk semua ...

Sunday, October 09, 2011

BIAR JIWA by FYNN JAMAL



kau bikinku gigit bibir sendiri
                                                         lamakah lagi kita sepi?
kau bikinku renung sinar mentari
lamakah lagi kita begini?

alangkan bulan terang
hilang nyawa tanpa bintang 
apa lagi aku 
alangkan bunga kembang
pudar warna tanpa siang
bayangkan aku

berkaliku mintakan dari dulu
usah kau tunggu ucap itu
berkaliku bisikkan pada kamu
usah kau buntu aku milikmu

alangkan bulan terang
hilang nyawa tanpa bintang
apalagi aku

alangkan bunga kembang
pudar warna tanpa siang
bayangkan aku
perlukah aku menyebut setiapnya
yang indahku tidak akan ada makna
bila kau sembunyi dan bermain lari-lari
separuh aku sudah pun mati
tak mampukah kau percaya
haruskah ku hebahkannya pada dengki dunia?

tidak bisakah kita
sekadar pejam mata
biar jiwa bersuara
biar
biar
biar jiwa
bersuara


*** ppppssttt.....adakala kita tak perlu brsuara utk meluahkn segala perasaan rasa kasuh sayang cinta rindu benci & segala nya.....diam tu dah cukup menjadi penunjuk kpd insan yg memahami jiwa kita....mcm yg cik AngguR tgh buat sekarang la....yeahhhhh BIAR JIWA cik AngguR lak brsuara !!

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...