Monday, August 15, 2016

Lawak Bodoh Betoi La.....part 2

Assalamualaikum

fuhh la,a tak taip cerita panjang panjang kerap kerap. tahun nie dh kenapa la sebok sgt ngan reja yg ada. rasa mcm tak cukup kki tangan. (padahal aku yg tak reti atoq masa betoi betoi....bukan tak reti byk buang masa buat reja lain dr reja yg ada)

baru settle audit NCIA utk 4 program (automation, osh, electrical & electronic). moga moga ada la rezeki nnt.

hujung minggu haitu dapat call lg dr adik aku yg nunnn jauh d mata tapi tetap dekat d hati. besa la xabeh abeh ngan problem dia tu. kalo dia dh call direct tanya lg sekali apa yg patt dia buat makanya aku tak leh jawab mcm aritu la bgi perumpamaan bodoh bagai.

lama aku pikiaq smbil smbil dok cakap ngan dia tu. nk cakap bagi adil dua dua belah pihak. kesian tapi aku trpaksa jugak cakap walaupun ada bahasa aku yg agk kasar. sibbaik la adik aku nie paham.

dan disebbkn dia tak leh lupa apa yg wife dia buat tu aku pn cakap la mcm nie....

"Dik Mad dalam dunia nie bukan kita sorang ja yg ada hati & perasaan. kalau hg rasa hg yg paling teruk d khianati, d sakiti, d bohong..tipu hidup hidup...kencing depan mata pecaya la dik satu hari nnt hg akn berterima kasih ats pengalamn yg penah hg lalui dgn dia nie. Allah bg hg rasa semua nie mseti ada sebab. kak dh rasa apa yg hang rasa nie. jangan sesekali menyesai dgn keputusan & tindakan kita yg lepas. yg penting tindakan & pekutusan kitamasa ke depan depan nie sbb kalo bnda tu berulang lagi dan lagi dan lagi..tu brmkna hg yg bodoh bukanorg lain lg dh.

belajar bagi peluang & ruang utk org brckp apa g dia rasa. belajar bg peluang & ruang utk org betulkan kesilapan bukan hentam brtubi tubi. hang igt hang maksum sgt ka tak penh & tak kn buat salah? hang igt sepanjang hang idop nie tak dk org terasa hati kecik hati marah maki hamun belakang hang? kita bukan Nabi dik oiiiiiii....bagi peluang & ruang kt org supaya smpi satu masa kalo kita buat salah org akn mudah bagi peluang & ruang utk kita pulak.

maafkan org lain dgn ikhlas. belajar redha dgn apa yg Allah dh tetapkn sakit mmg sakit tp Allah kn ada..awat hang rasa Allah menipu ka kalo Dia dh jnjikn sesuatu utk kita? doa banyak banyak moga Allah permudahkn semua...."

dan ayat last aku sebelum letak tepon...

"dah kalo hang rasa teruk sangat apa yg dia buat tu smpi tak leh nk luapa bagai dok terigt sedia sedia hang tinggai ja bini hang. abeh cerita p cari yg lain yg perfect sgt sgt tu maksum mcm hang. igt lelaki yg baik utk perempuan baik. bongkak sgt tak leh nk maafn org tak leh nk move on. satu hari nnt kena hang buat salah org tak mau tgk muka hang baru padan muka."

teruih dia kata "ok bye kak"


hampeh punya adik !!! 


No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...