KISAH SI KECIK # Pam Susu

Assalamualaikum

alkisahnya baru terbaca satu entry kawan kes malas basuh pam susu. tetiba gelak seniri sebab saya dulu pn sejibik mcm tu. malas sbb masa pantang ank brkepit. then menyusu kerap. bengkak susu tak yah ckp la smpi demam demam nangi shoi tgh mlm sbb demam. serik rasa kalo igt balik bab bengkak susu tu nnt kita buat entry asing bab tu

pam susu. bila d ingat ingat balik salah satu kesilapan saya masa buat stok susu adalah malas pam sbb malas nk basuh pam berkali kali. bila dah belajar cari ilmu penyusuan barulah dapat banyak ilmu lain yg selama nie kita salu pikiaq negetif belaka.

ok. direct to de point.

sesungguhnya ilmu yg saya dapat ialah --->

 9. Tak perlu cuci peralatan pam dalam masa 24 jam diguna
Lepas pam je, terus masukkan dalam peti ais atau cooler bag, peralatan pam kita tadi (boleh digunapakai dalam masa 24 jam). Sebabnya, susu kita sendiri terkandung agen antibakteria di dalamnya. Bagaimanapun, wajib menjaga kebersihan semasa pengendalian pam susu dan yang sewaktu dengannya, bagi mengelakkan susu ibu yang berkhasiat ini, tercemar dengan kuman2 tak sepatutnya. 


terus rasa ya Allah mudahnya menyusu badan. mudahnya nk pam buat stok. jujurnya saya ada 2 botol utk pam. so kalo yg satu lagi basuh steril time nk guna boleh guna yg satu lagi. haaaa mudah kan idop. 

so skrg kalo kat umah lepas pam ja saya terus masukkn dlm peti ais. tahan lama so boleh guna brkali kali. kalo agk mls sgt sgt saya masuk kn cooler pack tu dlm cooler bag then letak ja kt tepi. heret la keman pn saya dok asal boleh pam susu. 


Sesungguhnya kejadian Allah telah ada sejuta kebaikan & keistimewaannya. Dan Alhamdulillah smpi skrg anak masih menyusu badan walaupn saya reja. Dan syukur Alhamdulillah jugak usaha saya pam susu time reja boleh tarik minat kawan lawan lain nk usaha susukn anak jugak. Selama nie bukan depa tak cuba cumanya mcm yg kita tau tak ramai sebenarnya yg support fully BF nie. alasan yg paling popular takut susu kita tak cukup anak tak kenyang susu dh kering. 


Pecayalah bab susu kering nie org direct feeding ka pam susu ka tetap akn alami masalah yg sama namun situasi yg berlainan. Contoh mcm saya seniri la kalo dekat nk period ja mesti susu akan drop sikit. Time period lg la drop tapi Alhamdulillah aturan Allah tu cantik sgt dh. Salunya kena time period mcm tu anak jadi banyak makan susu plak kurang sikit. So tak dak la nk risau sgt susu yg kurang tu. 

Kalau dulu saya pam time hari reja ja skrg nie boleh d katakn hari cuti pn saya pam. Sbbnya nk maintan bagi ada stok susu. Tapi hari cuti tu idak la pam sama mcm time reja. Sehari sekali pn dh cukup. Kalo rajin pam lebih brkali kali lagi bagus. 

So kesimpulannya next time kalo bersalin lagi dh tau nk repair kesilapan kecik bab pam susu kt mana. Moga ada rezeki menyusu badan sepenuhnya utk Bussaina & yg akan datang. insyaAllah. 

*** Menyusu itu indah tapi tak semudah yang disangkakan. Berusahalah sebaik mungkin…..pesanan utk diri seniri.
  

Comments

  1. tq kak untuk entry yg sgt membantu ni. selamat hari raya maaf zahir batin❤

    ReplyDelete
  2. Assalam cik angur,
    alhamdulillah uols ada rezeki itu :)
    tahniah3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts