Thursday, July 09, 2015

KISAH SI KECIK # Ilmu Penyusuan

Assalamualaikum  

saya nk kongsi sebuah buku yg berkaitan dengan dunia penyusuan lengkap. 

jujurnya masa memula saya tengok buku nie kat kedai buku, hati rasa biasa biasa ja. tak dak niat sekelumit pn nak beli sbb bagi saya info dlm buku tu mesti sama sejibik kao kit agoogle dlm website. 


tapi setelah sekian lama dok tgk kak Atiyah dok review promote pada semua ibu ibu beli saya pn mula la buat survey. huishhh mcm menarik pulak isi nya. 

mula la misi mencari balik kat kedai kedai buku yg penah saya jmpa. malangnya p semua kedai semuapn habes stok. haa sudah naya kali nie. bila time nak tergedik gedik dh tak dk stokplak. mula la rasa nak marah diri seniri. dah apahal aritu tak mau belek bebetoi tgk kot baguih ka apa ka. galak sgt buat kesimpulan seniri. padan muka stok abeh. 

kebetulan plak kak Atiyah tu mmg dok juai. time nk bayar tu terpaksa EL sbb Bussaina demam panas. tgk update kt FB kak Atiyah buku dh abeh stok. uwaaaaaaaaa double triple sadissss. mencinya dgn diri seniri. 

esoknya tu tetiba teringt nk ajk Farah p cari dekat HAsani kat pekan. Alhamdulillah Allah permudahkn. jumpa pn terus amik & bayar. 

dah balik tu tak baca lagi dok peram tiga empat  hari. nahhh semalam bila start baca rasa mcm ya Allah kenapa la aku lambat sgt beli buku nie. ruginya. 

ada mcm mcm info dlm buku nie. saya ringkaskan sikit utk semua 

antara tajuk yg di kupas dlm buku nie ialah : 

SEMUA BAYI DILAHIRKAN BAGI MENYUSU 
 
KENALI PAYUDARA WANITA 
 
FISIOLOGI PENYUSUAN IBU 
 
LEKAPAN DAN POSISI KASIH SAYANG 
 
SENTUHAN KULIT PENJANA CINTA SEJATI 
 
MULAKAN DENGAN BETUL 
 
BAYIKU SIHAT DENGAN SUSU IBU 
 
BAPA JUGA MAMPU MENYUSUKAN ANAK 
 
MERANSANG MAHU BERJAYA 
 
BERPANTANG, MASA REHAT & BELAJAR 
 
PERLUKAH PAM SUSU YANG MAHAL? 
 
MEMERAH DAN MENYIMPAN SUSU IBU SEBELUM KEMBALI BEKERJA 
 
MEMBERI SUSU PERAHAN KEPADA BAYI 
 
KEMBALI BEKERJA 
 
MEMERAH SUSU DALAM PELBAGAI KEADAAN 
 
BERURUSAN DENGAN PENJAGA ANAK 
 
PENYUSUAN IBU, STRESS & PEMAKANAN 
 
SUSU TIDAK BANYAK
 
PAYUDARA BENGKAK 
 
BAYI MENOLAK PAYUDARA 
 
PUTING SAKIT DAN LUKA 
 
SALURAN SUSU TERSUMBAT & KERADANGAN PAYUDARA 
 
BAYIKU KUNING 
 
PUTING TENGGELAM 
 
PENYUSUAN ANAK PRAMATANG 
 
PENYUSUAN PADA WAKTU MALAM 
 
PENYUSUAN DI TEMPAT AWAM 
 
MENANGANI KRITIKAN & PERSEKITARAN NEGATIF 


okey tu tajuk tajuk besar dlm buku nie. jangan risau walaupun harganya RM60 tapi pecayalah kita tak kn rasa membazir or syg duit bila beli buku nie. dan agi satu kupasan dlm buku nie teramat ringkas dan d sertakn dengan gambar. makanya tak timbul isu org yg malas baca tak mau beli buku nie sbb takut tak trbaca. rugi. pecayalah baca buku nie ibarat mcm baca buku cerita anak anak. tambah plak ada cerita pengalaman org d selit dgn contoh bergambar alahai mudahnya hidup kalo tau dari awal buku nie. 

so utk kawan kawan belilah buku nie saya rekeman sangat sangat. info d kupas dgn jelas !!! 

*** tak beli rugi tau saya promote bnda yg saya guna & rasa bagus utk org lain. tak dpt untung sesen pn ke poket.


2 comments:

  1. tunggu la nanti ada anak no dua pulak baru beli hahahahahahaha :p

    *nak pinjammmmm boleh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam cik anngur,
      pssttttt
      iols motip sama dengan kira
      he3

      Delete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...