Tuesday, March 03, 2015

BREASTFEEDING STORY # Power Pumping

Assalamualaikum

sebenarnya tengah susah hati tapi sedaya mungkin memujuk utk terima rezeki yg Allah dh bagi. kena usaha lebih lagi lepas nie.mmmm okey cerita pasai power pumpimg nie alkisahnya bermula sejak dua menjak nie stok susu merudum teruk. bayangkan la selalunya dlm peti ais paling minimum pn stok ada 20 botol skrg tggl tak smpi 10 botol. risaunya ya Allah. dengan pam susu pn dh semakin sikit hasilnya.

boleh bayangkn tak kalo hasil pam memula dulu boleh dpt 20 oz then kurang jd 15 oz pastu 11 oz sekarang nie 9 oz je. tak cukup lgsg kalo nk buat stok pam ari nie minum esok Bussaina. sedihnya Allah yg tau.

mula la dlm kepala pulun cari info nk makan milkbooster mcm mcm. segala jenis makan tp dok mcm tu je. akhirnya saya cari info lain selain drpd makanan. cari pnya cari dpt la cara utk buat Power Pumping.

apa tu Power Pumping?
~ merupakan satu teknik yang digunakan untuk meningkatkan susu ibu atau dengan kata lain membanyakkan susu badan

bila waktu yg sesuai?
~sebaiknya buat waktu tgh malam dr pukul 12 tgh malam smpi ke 6 pagi sbb time nie hormon prolaktin tinggi !!!

cara power pumping
~ jika guna menggunakan single pump adalah pam payudara sebelah kanan/kiri anda selama 10 minit. kemudian bertukar pula kepada payudara yang lagi sebelah juga selama 10 minit.ulang proses ini sehingga cukup satu jam.

bila boleh dapat hasil?
~ bukan brmakna mlm tadi pam esok pagi dh dapat hasil melimpah ruah. atleast paling ciput ken atggu seminggu utk dptkn hasil. ada org dalam masa 3 hari dh nmpk hasil ada org amik masa 2 mggu bru dapat hasil.

ikut kn mata sedap lagi tdo peluk anak tapi memandangkn demi ank jugak la nk yg terbaik buat dia rela korbankn waktu tdo yg sedappppppppppp tu !! tak pa la...susah hari nie semoga Allah prmudahkn d masa depan.

*** semalam dh nekad nk bangun tgh malam buat power pumping. Alhamdulillah pagi nie nmpk peningkatan walaupn sikit hasil pam susu.Alhamdulillah !!! semoga Allah permudahkn urusan utk menyusu Bussaina smpi 2 tahun. insyaAllah lepas seminggu nnt nk share hasil buat power pumping nie. harap harap brkesan....sebolehnya tak mau brgantung pd ubt ke apa ke utk banyakkn susu. nk usaha sedaya mungkin then kalo dh tak leh jugak bru pikir cara lain. 

4 comments:

  1. Allah takkan mensia-siakan orang yang selalu berusaha. insyaallah ada rezeki tu nnt

    ReplyDelete
  2. wuuuu kami dulu malas nak buat sbb rasa mcm susah je power pumping ni. plus pam kami manual. tp alhamdulillah susu merudum sat ja masa bln posa...lps tu ada balik mcm biasa. syukur Allah masih beri peluang huuu

    ReplyDelete
  3. kalau kira rest 10 minit tu alamat tido terus sampai ke pagi la hahahahahha. tak pernah bangun buat power pumping ni sebab takut esoknya badan letih dan lemau. jaga anak sorang ni memang kira jaga bab tido supaya cukup rehat. bila tak cukup rehat pun boleh buat susu merudum dan takut tak larat nak layan anak esoknya wuuuu

    ReplyDelete
  4. Assalam cik anggur,
    iols dedolu takdak rezeki nak nysu anak lama :(
    pa pun chaiyok2 uols :)

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...