Wednesday, November 05, 2014

KISAH SI KECIK # PENGALAMAN BERSALIN

ASSALAMUALAIKUM

Syukur Alhamdulillah dh dua bulan bergelar mama pd anak trcinta. heeee...pagi tadi tgk  muka anak sayu ja. mcm tak pecaya kata dh jadik mak org. cepat masa brjalan. rasa mcm baru sgt sgt mengandungkn dia.

kalo nk ikut kn due date yg doctor bagi saya sepatutnya brsalin 14 september. tapi nk d jadikn cerita awal lebih kurang 2 minggu.

2 SEPTEMBER 2014

elok lagi masuk reja. tgh hari tu teringin nk mkn pizza seafood dekat blackwood. puas makan. masuk reja petang nya tu rasa tak sedap badan dh. belakang mmg sakit. tu tak masuk pinggang lagi. makanya aktiviti tawaf tempat reja la nk bg hilang sakit. sempat sembang dengan serata org.

balik reja mmg cari bantal katil tilam la. fuhhh leganya rasa.

malamnya tu macam malam yg lain lain gak.lenguh kaki belakang apa semua. syukur Alhamdulillah suami tak jemu tolong urut.

tetiba hanyuttttttttt. zzzzzzZZZZZZZZZZzzzzzzzz

3 SEPTEMBER 2014

2 pagi
bangun sebab nk terkucil. tetiba tgk ada darah. masuk bilik kejut suami. ajk g hospital. sbb dh turun darah ckit. dh la sejuk nk tunggu pagi baru nk g mmg tak la sbb tak dak pengalaman kang jadi bnda lain plak.

smpi hospital check bukaan dh 2 cm. Alhamdulillah tak terasa sakit apa pn masa tu. doctor suh masuk wad. bila masuk wad penuh pulak tak dak katil.d pt la duduk katil sementara.

4 pagi
mula rasa tak sedap duduk. brjalan la p balik p balik dlm bilik tu. tu tak trmasuk dgn rasa sakit perut lg nk buang air. lepas masuk keluar masuk balik. rasanya lebih kurang 5 6 kali jugak la. bila dh tk de apa nk d buang terus jalan lg. nk duduk mmgtak selesa sgt sgt dh.

6 pagi
misi tgk dok jalan misi tnya nk check jalan tak. ok saya kata nak. check dh bukak 4 cm. Alhamdulillah boleh masuk bilik brsalin. tp misi suh tggu sarapan dulu

7 pagi
doktar pakar (biras akak) datang check pesakit. tetiba mai check laaaaa mcm kenal. Alhamdulillah dpt layanan super duper la lepas tu dr misi semua. sebelum tu pn mmg misi baik baik belaka. ni dh sedara doktor pakar lg brtambah baik melampau la. 

8 pagi
perut dh mula sakit sekejap baik sekejap. ok fine nie tak best k. check bukaan dh 6cm misi pn trkejut cepat sungguh bukak. kalo ikut kn petang bru bukak banyak.

10 pagi
arghhhh. ni dh masuk episod nadi dgn roh. ingt mati ja. fuhhh mmg azab sakit brsalin nie. check bukaan 8 cm. Allah...lambat lg ka nk keluar ank nie.

menahan sakit tuhan saja yg tau !!!!

3.50 petang
doktor dtg check lg. bukaan tetap 8 cm. anak plak tido. dengar sayup ja diorg nk tggu smpi kul 5.30 petang kalo tak keluar jugak nk operate. masa tu jugak la saya pn sound suh operate je skrg. dh mmg tak tahan sgt sgt dh. boleh  mati kalo tggu

4.00 petang
kena tolak masuk dewan bedah. masa dok tolak keluar tu nmpk la suami abg mertua. yg pastinya paling ketara muka abg mmg pucat. mmmmm...adik nk kena toreh oiii mau tak pucat.

4.28 petang
lahirnya anak perempuan saya. syukur Alhamdulillah sepanjang proses bedah sempat sembang semabng dgn doktor. servis mmg tip top sgt sgt.

lepas doktor dh keluarkn anak dh check dia semua doktor dtg tunjuk

Allah !!!!! anak aku....kaki tangan merahnya

"anak awak 3.08 kg ya"

dalam hati "apaaaaaaaaaaaaaaaaaa?????? biar betoi 3 kilo lebih perut tak besar mana pn cm mana boleh 3 kilo lebih. apapn syukur sempurna sifat kejadian ank aku !!!! "


*** syukur ALHAMDULILLAH ....d pinjamkn Allah dgn kurniaan yg terindah dlm hidup. selamat datang sayang mama !!!

3 comments:

  1. Alhamdulillah tahniah su...

    amboi...gaya mcm abah ye.

    sikit lg nk boleh bsalin normal.xpala...atleast dh rs sakit nk bsalin.ni akak klau anak no.2 plak rs sakit nk bsalin tu cmna xtau....hihihihi

    ReplyDelete
  2. TAHNIAH....

    DAH 8CM PON BOLEH KENA BEDAH NO...MCM2 JUGAK RAGAM BERSALIN NI.APAPON SYUKUR SEMUA SELAMAT

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah semua pun selamat dah. kalau dah datang sakit tatahan tu memang dalam kepala akan ingt czer je. sebab memang rasa dah ujung nyawa huuuuu

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...