Tuesday, November 11, 2014

KISAH SI KECIK # BESTNYA BREASTFEEDING



Assalamualaikum 

Dulu masa mula belum kawin tgk org menyusu ank rasa mcm alahai lecehnya la nk nyusu. Rasa mcm senang lagi kalo ank minum botol pakai susu tin. Tapi bila dh ada anak seniri mmmm rasa mcm menyusu badan tu la nikmat yg palinggggggggggggggg indah dlm hidup. Paling mudah. Paling cepat. Paling jimat. Semua terpaling lah.

Misal kata nk keluar g mana pn tak yah nk susah payah bawa botol la air suam la air panas la segala bagai. Saya penah jaga ank akak. Mmmm mmg leceh rupanya klo nyusu botol. Kurniaan Allah bagi pada saya walaupun brsalin czer tapi Alhamdulillah rezeki susu anak mmg meriah.

Jujurnya awal mmg saya takut. Takut susu tak de la. Susu tak cukup la. Tapi bila godek godek Google. Cari bahan bacaan plus banyak brtanya pd UMMI UWAIS (sbb dia smpi skrg masih BF Uwias) dlm hati nie piker kenapa nk piker bnda yg belum jadi. Usaha dulu tawakal kalau betul tak de bru la usaha cara lain plak.

Kunci utama nk menyusu anak nie sebenarnya bergantung pd kita seniri. Mcm saya dr pregnant lagi dh set dalam kepala susu badan aku banyak lebih dr cukup utk anak aku nnti. Doa doa doa. Setiap kali dlm solat sujud akhir doa pd Allah banyakkn susu badan utk ank smpi dia dua tahun.

Kalo ikut kn saya ni org yg paling pemalas nk pam susu masa dlm pantang. Sedangkn sepatutnya ibu bekerja mcm saya ni kena buat stok awal. Sebaiknya seminggu lepas brsalin tu dh pam buat stok. Tapiiiiiiiiiii saya ni malas sbb ada dua tiga kali pam tu susu tak semeriah mcm ank tgh minum. Kalo tgk ank minum smpi trsedak2 susu keluar memancut ja. Tapi bila pam hampeh. Owwhhh hsungguh stressssssssssssss. Rupanya saya ni tak cerdik lagi masa tu. Susu akan brtambah ikut keperluan anak. Makin ank membesar susu akn makin banyak. Kena rajin ja. Rajin pam. Rajin bg ank menyusu kerap. Yup. Makin kita pam makin banyak susu akn trhasil. Makin ank kerap nyusu makin byk susu keluar.

Satu hari sambil sambil tgh pam tu trjumpa satu blog breastfeeding. Perghhh. Start dr situ la semangat nk pam makin membuak buak. Kalo dulu tiap kali pam saya basuh botol pam tu semua (tu salah satu sebab utana knp saya malas pam). Tapi bila dh baca baca tu rupanya dlm susu ibu ni ada agen antibakteria yg baik Allah bagi. Pam tu lepas guna boleh simpan dlm peti ais selama 24jam. Maksudnya lepas dh pam tu boleh simpan dlm petia ais then nnt nk pam boleh terus guna. 


Ibu bekerja mcm saya nie nk simpan kat mana ek?tak kn nk usung peti ais. Heyyyy ice pack kn ada. Sejuk kn susu sejukkn sekali pam tu. Subhanallah mudahnya kurniaan Allah nie sebenarnya. Kenapa la dulu lekeh sgt rasa mcm bnda tu renyah. Satu lagi bnda yg paling penting. Fikiran kena senantiasa POSITIF !!! Kalo trganggu nnt susu drop. Percayalah kalo kita pam susu dlm keadaan yg letih otak pikIr mcm mcm susu mmg kurang. Tapi kalo kit apam dlm keadaan yg rileks tenang insyaAllah susu mmg super duper meriahhhh !!!

Buktinya??? Kalau dulu saya stress sbb sekali pam dpt 2oz je. Ce bayangkan cm mana nk tggl stok utk ank kalo dpt 2oz sedangkn ank koi membesar. Pernah sekali tu test bg dlm botol susu yg d perah. Alahai anak den minum 4oz. Maknanya kalo nk keja nnt paling lekeh kena tggl lebih kurang 15 ke 20 oz.  Mati nk pam smpi cukup. Brp ratus kali nk pam sehari. Bila dh ada ilmu baru tau cara yg betulnya mcm mana. Skrg nie Alhamdulillah mampu buat stok plus mmpu bagi anak menyusu lagi.

Syukur Alhamdulillah.

Next entry saya kongsi tips & penglaman breast feeding saya ek !!!

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah....teruskn BF...akak dh stop...terstop sndiri lps ank uwek uwek rejek nenen mak dia.haiiih...susu mak dia x sedap kot :p

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah moga kita sentiasa istiqomah dan bersemangat mengepam time kat ofis. semangat tu yang kena pupuk pupuk dan pupuk hihihihi

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah rezeki baby B melimpah ruah.

    ReplyDelete
  5. betul tu.yg penting think positive
    in shaa Allah Allah sentiasa ada.

    sy pon bf juga.sronok :)
    akak2 sepupu ada pesan suruh juga buat stok ebm..mmm, tp xbuat pon direct je sy bg

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Sarang Labah Labah.....

Assalamualaikum..... Uikss..penuhnya sarang labah labah. . . Bila nak mula balik menaip ntah la. . . #moodrajinkemablilahkepadakuuuu...