KISAH SI KECIK # SAKIT TULANG PINGGUL & PAHA

ASSALAMUALAIKUM

masuk ke 30 minggu, saya dh terasa sakit tulang pinggul & tulang paha. tak seteruk sekarang nie. sekarang dh masuk 37 minggu.

paling terasa sakit bila duduk. Subhanallah mmg sakit. saya lebih suka berdiri & brjalan slow slow sbb boleh kurangkn rasa sakit. tambah pulak sejak duduk opis baru, naik turun tangga. Alhamdulillah part tangg atu tak rasa teruk tramat sgt. boleh gagah lagi setakat skrg. esok esok tk tau la kan.

sakit tu makin terasa bila?
  • bila nk ubah kedudukan mengiring ketika baring
  • panjat tangga laju-laju
  • duduk 
  • bila nak berdiri lepas duduk
  • tunduk 
selalunya bila sakit apa yg saya ialah :
  • dari tgh duduk saya bangun brdiri sekejap. 
  • kalo baring tgh ke kiri saya ubah arah ke kanan pulak 
  • sebolehnya saya cuba cari alasan utk buat saya brjalan tambah plak dok minum air banyak makanya kerap ke toilet tu agk membantu. 
  • lapik bantal d antara kaki masa tidur utk elak kn tekanan ke perut

setakat nie tu ja yg saya dh cuba utk kurangkn rasa sakit tu. paling mujarab brjalan slow slow. insya Allah kurang sikit sakit tu. tp bila dh lenguh brjalan saya duduk balik.
sempat tanya nurse masa check up semalam. nurse cakap tu tanda baby dah masuk laluan dia. so dia pesan kalo ada tanda-tanda nk brsalin cepat cepat g hospital.  dlm kepala nie dh pikir mcm mcm dh. maklum la ni yg pertama. tk de pengalaman. mmg mcm mcm dok pikir.

air ketuban tu turun mcm mana?
warna air tu mcm mana?
berbau ke tak?
sakit perut memulas tu rasa yg mcm mana?

uikkkk...semak kepala pikir. pikir takut tak de turun apa pn. apapn semoga Allah jaga, pelihara & permudahkn hendaknya.


*** sedar tak sedar tinggal lebih kurang 20 hari lagi. dah tak lama dah. hai la anak......


Comments

  1. InsyaAllah kita doakan yg bebaik ye kak. Akak mesti mudah bersalin nanti amin amin

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts