Friday, June 27, 2014

KISAH SI KECIK # KONTAKSI BRAXTON'S HICK

ASSALAMUALAIKUM 

pernah dengar tak KONTAKSI BRAXTON'S HICK ?


sedikit info ringkas yg saya ambil dr Baby Centre

KONTAKSI BRAXTON'S HICK - ketegangan pada bahagian perut dan merupakan salah satu simton kehamilan bagi wanita hamil

" Satu masa pada pertengahan kehamilan anda (atau lebih awal), anda akan merasakan otot uterus (rahim) anda mengecut. Jika anda meletakkan tangan pada perut semasa ini berlaku, anda boleh merasa betapa kerasnya uterus anda pada saat itu"

 Tujuan :

"Satu masa pada pertengahan kehamilan anda (atau lebih awal), anda akan merasakan otot uterus (rahim) anda mengecut. Jika anda meletakkan tangan pada perut semasa ini berlaku, anda boleh merasa betapa kerasnya uterus anda pada saat itu."

boleh baca info lanjut dekat  SINI 

KONTAKSI BRAXTON'S HICK lebih kerap terjadi bila mana : - 
  • baby bergerak aktif  
  • semasa senaman @ angkat barang berat 
  • mengurut perut 
  • dehidrasi 
  • semasa "bercinta" dengan pasangan
yg pastinya bila perut terasa tegang mmg rasa tak selesa sangat. nak jalan pn rasa tak best. duduk lg lg la rasa tak best. 

lepas google cari mcm mana nk atasi masalah nie, saya jumpa beberapa tips yg dah saya guna pakai. Alhamdulillah rasa lebih selesa ckit. 

TIPS UTK LEBIH SELESA BILA BERLAKU KONTAKSI BRAXTON'S HICK 
  • minum air dengan secukupnya 
  • buang air kecil dengan lebih kerap. ( jangan malas malas nnti kena batu karang plak tak pn kencing kotor lagi seksa idup) 
  • rehat yg cukup & baring sebelah kiri badan. 
  • tukar aktiviti atau posisi bila terasa kontaksi berlaku.  
*** awal dulu jarang sangat nk terasa. sekarang bila baby dh besar mmg terasa la. moga Allah jaga. moga Allah permudahkan.    



7 comments:

  1. emmmm...penah rs ke x ek?penah rs ke x?hahahaha...lupa la

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti penah kak sbb dia rasa tegang kt perut....

      Delete
  2. huhu tak penah rasa. bila org tya penah rasa keras tak. pun tak rasa gak. huahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehh rugi la tak rasa...besttt wooooo

      Delete
  3. rindu pulak nak rasa tegang2 tu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn....walaupn kdg2 rasa sakit & tak selesa...nikmatnya Allah ja tau....bestttt nnti mesti rindu jugakkkk

      Delete
  4. Lupa dah saat itu SA.... Memanglah SA bila baby dah besar ni baru terasa tegang perut tu...dah penuh kot perut kita hehe

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...