Thursday, November 07, 2013

LOW BLOOD PRESURE

Assalamualaikum

topik pn tak berapa nk mesra alam. tapi tak pa mau tak mau kena rempuh jugak.

dua tiga minggu nie kepala agak kerap berpusing smpikn rasa mcm brgoyang ja dunia nie. mau tak mau trpaksa gagah ajak big Bos p klinik check. sehari sebelum tu dh check dh kat rumah. 90/60mmHg. alahai sadis tgk angka.

bila p klinik doc kata bahaya nie. nk kena refer p hospital. bila d tnya kenapa. rupanya bacaan dh jd 88/58 mmHg. aik mcm mana boleh turun lagi nie. dia bagi ubat & MC suh balik rehat & tido !!!

yup. doc suruh tido tido tido. sehari lepas tu kena mai check balik. makanya kelmarin p check semula. bacaan masih takat yg sama. yg peliknya sebelum masuk check tu Big Bos dh kata mmg nmpk pucat sesangat sangat. tangan smpi tak dak darah lgsg.

bila masuk dlm doc tgk muka ja trkejut. siap tanya...haiii...mana p habeh darah awak nie. tgk tangan. ya Allah pucat smpi mcm nie. bila d tnya dok mana dh jawab dia lagi trkejut beruk. larat lg awak drive reta time2 darah rendah mcm nie. serius boleh pitam bila2 masa. dia check presure 3 kali. katanya pelik. mcm mana saya mampu tahan bila tekanan low mcm nie. BAHAYA.

ya. mmg bahaya. dlm keadaan pening melampau. nk muntah. mata brpinar. badan mengetar. semua boleh jadi. doc tnya mcm mcm. sejarah family kot ada talesimia, anemia segala mama mia la keluar. last sekali satu ja soklan yg keluar dr mulut. "doc, kalau tak cukup tido boleh jd punca jugak ka?"

jawapan nya "YA .... tak cukup tido, tak cukup rehat & paling jd punca Stress  MELAMPAU blh jd punca jugak" makanya bila d bgtau doc yg selama beberapa minggu nie agk payah nk tido plus dgn stress doc ckp "awk amik la cuti pnjang & g brcuti. rehat. saya takut kalau awk paksa diri awk jugak dok tahan kang bahaya kn diri awk balik"

STRESS !!!! ....tolonglah p main jauh jauh ....................

kesekian kali MC lagi & kalau tak ok jugak hospital la jawabnya kena check in !!!!

4 comments:

  1. awat jadi sampai macam ni yang oi..... jaga kesihatan jgn stress2 nanti kndri pngntin pengsan achenee?? jenuh pengapit nk tolong dukung hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah sadis nie Gk oiii...nnti smpi masa I dh ready I story mory okeyyy uwaaaaaaaaa

      Delete
  2. betul kata doktor... ambil cuti, pastu gi jalan-jalan rehatkan minda. hopefully stress hilang yer :)

    ReplyDelete
  3. bertabah ye kak. kira doakan yg terbaik untuk akak

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...