PUTUS CINTA # part 2

Assalamualaikum

terkedu tadi bila tgk album kawan sekolah tadi bila ada gambar org tu. masih sama mcm dulu. cuma bezanya kalinya dia dah tak sorang-sorang. dh brtiga. paling terkedu rupanya dia jadi adik ipar member. SUBHANALLAH. kecik sungguh dunia nie rupanya. tetiba teringat cerita lama zaman skolah-skolah dulu. senyum sorang-sorang. dlm hati rasa syukur sgt2 akhirnya dia bahagia jugak dah ada family semua. ALHAMDULILLAH.

terkebetulan pulak masa dok buat report td d selang seli dgn baca gosip pasai artis yg sorang tu. dh lama tak amik port sgt pasai dia pasai dok tgk makin lama makin menjadi-jadi pulak statement dia dok hentam Ex husband dia.

yg buat boleh tertarik nk baca bila trbaca satu topik yg berkaitan dgn surat yg d tuju khas utk depa. part yg paling best sekali bila mana si penulis surat tu tanya .....

" Tak ada langsungkah kebaikan lelaki yg pernah dicintai tu.  Sekelumit pun tak ada ke? Atau baik sangat ke awak ni ?…langsung tak ada kesalahan atau kesilapan yg pernah awak buat ke? "

 (ayt ni dh d edit sbb tak kaitkn sesapa dlm entry nie just nk amik ayt tu ja ) 

ayat tu berkait rapat dgn gambar yg saya tgk dlm lbum kawan tadi. betul apa yg penulis tu tulis. tak mungkin tak dak sekelumit kebaikan yg boleh kita kenang tentang org yg kita tak suka. tak mungkin semua kenangan yg ada dlm memori kita tu semua buruk-buruk belaka. kalau buruk mustahil kita boleh brtahan lama dgn dia. kecuali la ada sbb-sbb lain yg buat kita trpaksa bertahan. 

saya penah duduk dlm kedua situasi. situasi d mana saya meninggalkan org yg saya sayang dan situasi d tgglkan org yg saya sayang. mudahnya hidup bila dh penah duduk dlm semua situasi yg mcm tu. berbeza keadaan tapi rentak tetap sama. d tinggalkan & meninggalkan. 

 masa saya meninggalkan dia dulu saya ingat lagi bila dia telefon bgtau. tok nya trkejut smpi sakit teruk. d pujuk-pujuk saya balik jmpa walaupun sekejap. tp nak buat mcm mana masa tu tgh bz final exam. seminggu lepas tu dia bgtau tok dh meninggal. hnya tggl pesan suruh dia tetap pujuk saya. maknya pengsan bila dengar saya nak tinggalkan dia. sungguh saya terpaksa. puas d tnya kenapa kenapa dan kenapa. yg pastinya jawapan saya tak dak apa. sbb kami tak dak masalah apapun. cuma satu ja yg buat saya amik keputusan mcm tu. biarlah saya ja yg tau kenapa. saya tak nak aibkan dia & tak nk tambahkn lagi sedih keluarga dia. saya juga sedih dgn keputusan yg saya buat. dah lama kami berkawan.hampir 4 tahun. family dia mmg baik sgt2. sapa sangka last kami akn jadi mcm nie. apapun saya tetap dgn keputusan saya. kalau masa boleh berundur balik ekalipun keputusan saya tetap sama.

sbb tu bila hari nie masa baca surat yg penulis tu tulis dan kebetulan pulak trtgk album kawan skolah tu ada gambar dia tetiba teringat balik cerita lama. masih senyum sorang-sorang. senyum bila tgk dia dah hepy dgn family dia. senyum sbb bila tgk kawan-kawan yg putus cinta skrg suka sgt layan perasaan. benda dh lepas biar kn ja la. kenapa mesti d igt lagi. cerita lama simpan dlm kotak. lagi bagus kalau boleh buang dlm tong sampah. 

sudah sudahlah. tak payah d pujuk org yg dh buat keputusan nk tgglkan kita. saya penah ada d tempat tu. syukur sbb dia tak bgtau sbb dia tgglkn kita. at least kita tak tau & tak bencikan dia. mana tau kalau nnti sbb tu jugak boleh menambahkn sakit hati kita. tak kesian ka kat diri seniri. rasa mcm trseksa sgt dh saya nie tgk. siang malam pagi petang dok post segala bagai. sedangkan org tu rilek ja suka hati tak dak kita.

kalau betul-betul sayang. lepaskanlah dia baik-baik. jangan d paksa lagi dah dia tetap dgn kita. sama mcm mana yg penah dia buat dulu pada saya. dia lepaskan saya seeloknya. tanpa d paksa tanya sebab apa. tanpa d cari mana salah silap diri dia. tanpa tau man cacat cela kurang yg ada. sampai hari nie saya respect dia. 

kalau betul-betul sayang, lepaskanlah dia sebaik-baiknya. biar.... jangan d paksa !!! 

 

 

 

Comments

  1. Zaman frust dh berlalu..tak mo ingat dh kenangan-kenangan dulu... ada manis ada pahit... lagi banyak pahit hahaha

    ReplyDelete
  2. x pelah itu kenangan.. gone by gone :) teruskan hidup

    ReplyDelete
  3. Kalau okje lagi suka berterus terang ... masing masing tak tertanya tanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang kadang kita terpaksa menipu utk kebaikan semua org....

      Delete

Post a Comment

Popular Posts