Sunday, January 27, 2013

YAKIN ADA KAMU

Assalamualaikum

Byk ari da tk updte blog. Mcm2 idea ada tp tk dk mood nk menaip.

Dah masuk pnghjung Januari. Kalau d kira rasanya dah tk lama.

Dah cukup ka prsediaan utk brsedia?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, January 22, 2013

TAK KENA LAGI KA?




Assalamualaikum

pelik kan manusia nie. tak penah nya puas hati dgn apa yang dah dia ada.

kaya pun mengeluh.
miskin pun mengeluh.

gemuk org kata mcm badak
kuruih org kata penagih.

tinggi org kata melayut
rendah org kata ketot

kawin muda org kata gatai
tak kawin lg org kata tak laku

cantik org tuduh pakai susuk
huduh org kata mcm hantu

buat baik org kata menunjuk
buat jahat org kata kurang ajar

senyum d tuduh miang
masam d tuduh menyombong

alahai dunia !!! kenapa la mesti d keluarkan kata kata negetif ja. semua nya serba tak kena.

# Allah merahsiakan masa depan,
Untuk menguji kita agar berprasangka baik,
Merencana dengan baik,
Berusaha yang terbaik,
Serta bersyukur dan bersabar.

Ingat,
Pertolongan Allah itu mungkin tidak datang terlalu cepat dan mungkin juga tidak datang terlalu lambat. Tetapi pertolongan Allah itu selalu datang pada saat yang tepat.

ORANG TUA TAK SEDAR DIRI

Assalamualaikum

mood pagi yang tengah baek puny anaek hancus dek satu statement yg tak betoi.

ada la hamba ALLAH  nie. dh berumur la jugak. boleh plak p ngadu kt soerg hamba ALLAH lain cik buat muka com (muka ketat) bila jmpa dia.

hampeh betoi tahun bila nya dok p jumpa dia tak tau la.

jatuh fitnah dh nie. melampau betoi. tengok muka pon dak p jmpa telah la. tetiba keluar kata kita tak senyum bila jumpa dia.

alahai rasa cam nk p dok depan muka dia renyeh bagi nmpk gigi secupak. nk tayang depan bijik mata dia. kot kot dia tak nmpk sgt.

MOOD : HATI SAKIT !!!!!!

nak suh p layan dia mcm raja agknya mcm org len dok buat bru dia kata kita nie baek.

owh tolonglah. cik hormat awak sbg org tua. jgnla smpi cik hilang rasa hormat. 

kalau nak jadi org tua biarlah org tua yg menyenangkan org lain bukan nya org tua yg menyakitkan hati.

org muda pn sama. buat perangai bg senonoh ckit jgn dok buat perangai huduh huduh sgt. org tgk pon meluat.


# BIAR MUDA NAMPAK MCM ORG TUA ATLEAST BERINGAT JUGAK NK BERIBADAT & KUMPUL SAHAM UTK AKHIRAT DRPD JADIK ORG TUA YG NAMPAK MUDA BELIA SAMPAI TAK INGAT NK MATI. 

DUNIA HANYA PINJAMAN BUKAN HAK MILIK KITA SEMATA. 


Sunday, January 20, 2013

TARIKH UNIK - KISTOT # part 1

Assalamualaikum

kemarin petang time tgh syiok syiok dok msg ngan sahabat cik, tetiba ja cik dapat idea. saja ja nk test dia. nk tgk dia nie peka ka tak. so cik pn ngan spontan nya selitkan dlm msg kami.

alkisahnya pasai tarikh.

I :i nk p kedai buku la cari CD zikir.

U : u nk p kat mana?kalau hassani I ada kad bulih dpt less so rugi la kalau u tak bawai I p sekali.

I : isk tak yah la....haaa agk2 la kan u mai tak erk kenuri I nnti?

U : hahah mai laaa...bila?

I : 13.13.13 ...u mai erk.....

U : okkkkk....

I : good...bg adiah mahai mahai ckit .....

( selang beberapa minit )

U : oiiiiiii.... u nie mmg nk kena sekeh hahahhaha baru i perasan

I : laaa awat plak dah perasan apa nya????

U : agk2 laaa 13.13.13 !!!!! lepas i kata ok tadi .... I dok kemas baju I..smbil dok kemas I dok pikiaq jugak   13.13.13 cntik jugak tarikh tu tp bila kali kedua pikiaq... oiiiiiii man ada bulan 13...cesssssssss kenaaa daaaahhhhhhhhhhhhhhhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I : hahahahhahahahah apa daaaaaaaaaa...terkena lagi. tingat pasai jam aritu pn u kena jugak ngan I. gelak sorang sorang ka pa td?

U : hahhahamau tak gelak sorang sorang. meluat la u nie. :( hahahah tak pa tak pa..ari nie ngan aritu ari u. U tggu ok. adoii benciiiiii.......

# dalam idop kita sesekali kita kena jugak brgurau senda kalau tak brgurau tak hepy la idop !!!!



TIFFANY, TURQOUISE & ORANGE # part 3

Assalamualaikum

ALLAH ~

SYUKUR ALHAMDULILLAH ~

segala-galanya ALLAH dah permudahkan. kalau ikut perancangan awal semua nya nak d mulakan beberapa tempoh lagi. tapi tu la sapa sangka dlm diam diam rupanya ALLAh dah aturkan perancangan yg LEBIH HEBAT drpd kita.

ALLAH ~

SYUKUR ALHAMDULILLAH ~

lepas apa yg jadi semalam cik rasa lega yg teramat-amat sgt. semuanya berlaku dlm sekelip mata. dlm tak d sangka-sangka dlm suasana & keadaan yg tak megizinkan sebenarnya ALLAh dh bukak kn pintu hati yg memiliki utk melihat & menilai apa yg telah d pilih.

SYUKUR ALHAMDULILLAH ~

bila mana terhasil satu senyuman yg betoi betoi ikhlas. hilang semua rasa ketaQ takot berderau semua. cik amat memahami sikap & sifat yg memiliki tu mcm mana. siang malam tak putus putus cik brdoa semoga ALLAH lembutkan hatinya. bukak pintu hatinya nk menerima..memudahkan..mempercepatkan segala urusan.

SYUKUR ALHAMDULILLAH ~

dan malam semalam semua penat lelah rintihan & tangisan cik selama dah trbayar. ALLAH !!!!!

sayunya hati bila tgk apa yg jadi semalam.dah terlamapau banyak ALLAH membantu cik. semua yg cik mintak ALLAH tunaikan.

SYUKUR ALHAMDULILLAH ~

ikutkan hati bila teringat balik hal semalam mau meleleh jugak ayaQ mata. ALLAH dh lembutkn hati yg memiliki tu smpi mmpu terima semuanya dgn tenang & redha.

semoga langkahan yang seterusnya boleh d buat tanpa ada masalah. berharap sgt sgt langkahan seterusnya tak yah lagi menggunakan tongkat ka kerusi roda ka kaki kayu ka. cik harap cik boleh melangkah dgn iringan doa & restu yg memiliki.

SYUKUR ALHAMDULILLAH ~

# Bila rasa bahagia, sebutlah nama ﺍﻟﻠﻪ
Bila rasa gembira, sebutlah nama ﺍﻟﻠﻪ
Bila rasa marah, sebutlah nama ﺍﻟﻠﻪ
Bila rasa geram, sebutlah nama ﺍﻟﻠﻪ
Rasa sakit hati, sebutlah nama ﺍﻟﻠﻪ
Dalam apa saja keadaan, ingatlah ﺍﻟﻠﻪ

ﺍﻟﻠﻪ sudah beritahu dalam firmanNya:
"Dengan mengingatiNya, hati akan menjadi tenang." 




Saturday, January 19, 2013

TIFFANY, TURQUOISE & ORANGE # part 2

Assalamualaikum

suasana tengah hari yg panas sepanas hati cik. panas sbb memikirkan keserabutan yg bakal d tempuhi cik dlm beberapa tempoh yg akn dtg nie.

arghhhh. permulaan yg tak d sangka sangka bakal berakhir jugak.

ALHAMDULILLAH. syukur ke hadrat ke ya Illahi.

anugerah yg tak trnilai. dah lama menunggu ...menunggu..menunggu. smpi satu masa pernah rasa frust, putus asa fedup. byk betoi perasaan yg d rasa bila tgk depan mata.

walaupn buat beberapa tempoh yg berlalu tu tak penah ada sebaris ayt yg trkeluar tp nk buat mcm mana redha sudah la. dpt jemputan p ja. 

tapi tu la. ALLAh ada lah sebaek baek perancang. d terbalik kn apa yg dh d lalui.

syukur !!!!!



# "Siapa yang ada Allah di hatinya, nescaya dia akan jumpa dengan orang yang dihatinya ada Allah juga" اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ ! 


Friday, January 18, 2013

KAU SAPA AKU SAPA

Assalamualaikum

al kisahnya ada satu gosip liar & hangat kt opis cik. gosip apa tak payah la cik cerita. buatnya tak betoi nnti jenuh cik dok menambah saham akhirat cik.

by de way cik just nk share kesimpulan drpd gosip yg berlaku depan mata cik senirik.

siapa pn kita samada tukang kebun, tukang sapu sampah, kutipo besi buruk, manager, trainer or sapa sapa ja lah kan org tetap akn perkhatikan setiap pergerakkan & perlakuan kita. tambah pulak yg kita buat tu sesuatu yg buruk d pandangan mata org. mmg superb la org suka menjaja ke sana ke sini.

dr apa yg cik tgk la kn kalau yea pn awak pn berpangkat tinggi dr saya tak semestinya awk bebas melakukan apa saja perlakuan yg awk suka. kalau cik or kawan2 lain buat ka pakai ka lancar betoi mulut dia mengomen mengutuk terang terang. tp yg dia buat secara teras lg brlampu opis ( bukan lampu tidur erk sbb kalau lampu tidur malap ckit ).

tgk sekarang sapa yg malu. tu la next time jgn trlamapu lancang sgt mulut tu mengomen org tu tak kena nie tak kena. cermin diri senirik dulu.

kalau dulu bz sgt ckp jgn buat tu la buat nie la tetiba dia boleh plak buat bnda yg dia larang sgt dulu tu.

hasihhhhh pelik cik tgk. ikut kn hati mula mula mmg cik tak caya tp bila cik dhtgk depan mata cik senirik. hari hari pulak tu. ALLAH ....pelisss la awak oiiiiii. secara spontan nya cik hilang respect kat awak !!!!


next time tak yah dok guna istilah KAU SAPA AKU SAPA la erk sbb nya KAU TU SAMA JA NGAN AKU.

FULL STOP !!!!
  
secara kesimpula nya... cik dh malas nk amik port & pikir sgt kes sakit hati aritu atas kelancangan mulut AWAK tu...makanya cik pon pujuk la diri cik senirik. lantak dia la nk buat apa pn asal dia bahagia sudah. 
jangan kacau idop cik ja. 

# Jangan kita asyik mencari kesalahan, kelemahan & kesilapan orang lain kerana ianya boleh mengundang rasa benci & tidak puas hati malah boleh merosakkan hubungan sesama manusia.


TIFFANY, TURQUOISE & ORANGE # part 1

Assalamualaikum

mmm nak mula dari mana & macam mana erk. tak reti la nk mula pasai dok besa sepanjang hayat kalau bab cerita peribadi nie tak berapa nk gemar brkongsi. tapi kn bila mai satu part nie rasa mcm nk berkongsi ngan seseorang.

al kisah bermula & berasa nk share cerita nie bila mana semalam seorang SAHABAT cik hantaq sekeping gambar. bila tgk ja gambaq  tu terus berderau rasa darah.

dlm kepala dok pikiaq macam macam dh.

betoi ka keputusan yg aku buat nie? 
betoi ka apa yg aku pilih?
betoi ka aku dh brsedia utk brsedia?

macam macam soalan dlm kepala. agk nya la kan semu aorg yg mengalami time time tu akn pikir bnda yg sama ka erk. cerita nie ada cik brkongsi dgn seorg sahabat cik. sahabat alam maya yg kini dh brgelar isteri kpd sahabat baek cik senirik.

ntah knp hati terasa nk share ngan dia. tanya pendapat, mintak idea bernas2 ckit apa yg nk kena buat semua semua.

ALHAMDULILLAH.

ALLAH kurniakan cik seorg sahabat yg baek. walaupn kami tak pnh jmpa. tak la serapat mcm dia brsahabat dgn org lain tp cik rasa selesa nk share ngan dia.

okeh.

berbalik pd topik asal. rasa mcm tak caya plak dh makin hampir ke destinasi. setelah jauh brjalan. smpikn semalama bila cik brsuara kat kwn cik tu dia smpi ckp 'mai sini nk cubit ckit, nie bukan mimpi dh nah..nie betoi betoi....'  

buat permulaan cerita nya cik tak mau lagi share byk byk sgt. cukup la sekadar boleh luah ckit ckit dlm blog. tak yah lagi nk cerita terang lagi brlampu. dah blh luah mcm nie pn rasa lega sgt sgt.

apapun yg cik nak skrg. doa drpd kalian semua.

doakan cik bahagia d dunia & akhirat.

# d dlm kehidupan, kita sentiasa diberi dua pilihan. 

Yang halal atau haram. 
Yang haq mahupun batil. 
Yang membawa ke syurga atau neraka. 
Yang diredhai atau dimurkai Allah. 
Maka, setelah diberi yang halal, wajarkah kita masih mahu memilih yang haram? Bersediakah kita dengan alasan di akhirat nanti?

Dalam mana-mana urusan, sentiasa pilih yang halal. Bukan makanan saja yang halal, tetapi santapan hati itu juga perlu halal.

Usah risau melepaskan sesuatu yang sememangnya belum halal buat kita. Yakinlah, jika benar ia ditakdirkan milik milik kita, akan Allah kembalikan dengan cara dan pada waktu yang terbaik.



~ by Miss Makmum ~



Tuesday, January 15, 2013

KAMU YANG PERTAMA

 KAMU YANG PERTAMA ......

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan : Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafie RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalamIslam : Ali bin Abi Tholib RA

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawayah bin Abi Sufyan RA

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH

26.Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA

27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja’far Al-Mansur RH

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus’ab bin Umair RA

30. Orang yang pertama masuk Syurga : Nabi Muhamamad SAW

Friday, January 11, 2013

BUNGA TISU by KAK SHIDA

ASSALAMUALAIKUM 

hati tgh bunga  bunga gumbira. pasai buat bunga crepe kak shida ajar menjadik. lap u lah kak shida.

meh nk tayang ckit bunga cubaan kedua yg baru nampak rupa bunga.



tQ so much kak shida !!!!!

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...