Monday, December 24, 2012

DAH SEDIA KA?

ASSALAMUALAIKUM 

besa dengar tak ayt cam tajuk kat atas tu?
boleh di katakan hampir selalu kita dengar kan. terutamanya ayt tu guna utk bdk bdk yg nak amik exam, yg nk kawen, yg nk jabat tangan tok kadi, yg nak beranak dan mcm mcm lagi la. 

sebenarnya cik tak berapa brkenan dgn ayt nie. nmpk sgt mcm kita melekehkan org. 

okey amik contoh la kan. 

ada sorang hamba Allah nie berhajat nk menikah. then bila d suara kan pd org tua tetiba org tua tanya ngan nada sinis. 

''hang dah sedia ka?'' 

alahai. kenapa la mesti cakapa mcm tu?sedar or tak soklan tu boleh mematahkan semangat org yg tgh brkobar kobar nk buat bnda yg baik, tak salah sebenarnya org tua amik berat bila mana ank ank mula brsuara nk mendirikn rumah tangga. 

tapi pada padangan cik la kan. kn lebih comey kalo org tua tu tanya soalan yg lebih membina. 

misalnya : 

''dah cukup ka persediaan kamu nk menjadi ketua keluarga?'' 

''kamu dah bina kekuatan emosi kamu secukupnya ka sebelum berumah tangga?'' 

bukan ka e2 lebih mendatangkan semangat pd org yg berhajat? 

utk bdk yg nk amik exam pn kn lagi comey kalo tanya mcm mana persediaan dia dr segi menelaah pelajaran ka. nie balik balik dh ready ka dh ready ka. elok elok hamba Allah tu dok ada semangat pahlawan cangkoi tetiba jd pahlawan merton ja. 

cik rasa yg paling sesuai nya ialah bila mana kita dah merancang sesuatu dalam kehidupan kita. utk merubah satu tahap ke tahap yg lain. dr satu fasa ke fasa yg lain. bukan sedia atau tidak persoalan nya. 

yg paling penting ialah SAYA SUDAH BERUSAHA KAH UTK BERSEDIA? 

tiap perbuatan tanpa tindakan yg terancang tak kn mndatangkan hasil yg terbaik. 

seorang pelajar nk amik SPM kalo dh tau nk amik SPM tapi dok ang kaki saja tanpa tindakan merancang jadual ulangkaji sebaik-baik nya. dok hadap tgk tv 24 jam. buku pn tak baca. boleh ka cara nie kita nk harap kn dapat keputusan yg baik? 

seorg lelaki yg mahu memperisterikn seorg ppuan. boleh ka dia milki ppuan tu tanpa tindakan melamar? boleh ka dia jd pemimpin yg baik pd isteri & anak anak kalau dia tak berusaha meningkat kan ilmu pengetahuan dia dlm agama? 

seorg wanita yg mahu menjadi isteri. mampukah dia jadi isteri yg baik sekiranya tak berusaha belajar bagaimana cara menjadi isteri yg taat pd suami? 

sang anak boleh ka menjadi ank yg baik pd ibu ayah sekiranya tak berusaha buat segala apa yg terbaik utk ayh ibu nya? 

nmpk tak? pentingnya d sini bukan dah sedia atau belom. tapi paling paling penting sekali dr permulaan pertengahan atau akir sekali pn adalah sudah ka kita berusaha utk bersedia? insyaAllah  kalo kita dah berusaha utk brsedia, dgn sedikiak mungkt bekalan yg ada dlm diri kita pasti kita mmpu hadapi ngan baik. cukup atau tak cukup tu persoalan no 2. sbb nya bila dh sekali harung tak kn ada jalan utk kita brpatah balik. mau atau tak mau kita kena harung jugak. 

bekalan akn di kutip d sepanjang perjalanan. bila mana kita brjalan ke satu tmpt pasti ada satu bekalan yg akn kita tmba & kutip. 

makanya, cik simpulkan kat sini nasihat utk diri cik seniri. 

usah serabutkan kepala dgn persoalan org sekeliling samada sedia atau tidak. yg pentingnya sekarang cik soal diri cik. 

cik dah berusaha atau belom utk brsedia !!! 


Sunday, December 23, 2012

TERSALAH TOILET ????

ASSALAMUALAIKUM

mesti pelik kan tgk tajuk? hahaha cik pun lagi pelik.

(cik nama singkatan diri senirik pendek, ringkas & padat)

sebenarnya nk story sumthing kes trsalah toilet nie.

mggu lepas ada kursus pasai komunikasi berkesan dekat tempat reja. kursus tu mmg best sgt2. sesuai la utk memotivasikn diri utk reja. tambah-tambah utk org yg dah lama reja then tahap motivasi dah menurun so kalau d touch up dgn motivasi nya insyaAllah boleh la nk up kn semangat bekerja.

okey sedikit detail pasai motivator aritu.

nama dia STEVEN KHOONG. yup...seorang brbangsa cina tapi dr apa yg dia smpikn dia sgt memahami budaya kerja terutamyanya org melayu. bukan nk kata cina tu perfect tp sepanjang reja nie apa yg boleh cik simpulkan ialah org cina bila buat reja depa pulun sungguh-sungguh. tapi org melayu nie buat reja sekadar nk lepaskn batuk d tangga ja.

cik tak bohong or buat cerita. cik cakap berdasarkan pengalaman cik. apa yg jadi depan mata. kalau dulu la kn masuk opis org buat pc check email dulu tp sekarang org masuk opis check FB dulu.

alahai. sbb tu la agk nya kita tak leh nk maju ke depan. masuk tak salah nk check Fb tp bukan ka tanggungjawab kita p reja tu kena kita tunaikn dulu? FB tu salah satu requierement dlm JD ka erk?

ermmm actually dulu masa mula-mula cik reja pon cik terikut ngan budaya reja yg cm nie. amat rasa tak berkat duit gaji cik. tp ALHAMDULILLAH .. bila mana Allah bg kesempatan kat cik utk dapat satu amanah nk dapatkn ISO utk tempat reja cik haa bermula dr situ la cik belajar cara reja yg betoi sebetoi-betoinya.

mmg masa cik kt tempat reja boleh d katakn tak cukup. kalo boleh nk reja la time cuti. kalo dulu asal ada cuti ja hepy. now asal cuti ja dok teringat reja d opis. senang cerita cik bok balik terus kat umah. puas hati. rumah ku syurgar ku VS rumahku opis ku syurga ku.

okey berbalik pd topik asal. masa time kursus mcm besa la mesti d jamu dgn pelbagai juadah yg menaikkan berat badan tahap melampau. hahahah salah kn penimbang plak sdgkn mulut yg mengunyah.

menu semua sedap. cumanya bila time kursus suka sgt d jamu dgn air yg brkafein. so paham paham ja la air kalo dh brkafein mmg kerap la ke toilet.

boleh plak sampai satu masa tu sbb nk sgt-sgt p toilet cik masuk toilet ats. salu nya cik masuk toilet bawah ja sbb opis cik mmg kat bawah so 1st time la nie cik masuk toilet tgkat atas.

gila kentang confident masuk. bila dah masuk tu dh selesai semua urusan cik pn tgk keliling. isk awat toilet nie ada utk org brdiri sekali. tak kn share kot. dlm otak dok pikiaq mungkin jugak sbb depa nk save tmpat.

so cik pn keluar la dgn muka ayu nya. tetiba bila terpusing tgk kat depan pintu nampak signboard.

aiyakkkkkkkkkkkkkk !!!! nie toilet laki daaa.....gmbr pakai seluar bukan pakai skirt.

cetttt!!! tgk kiri kanan tak dak org lalu.

YES !!!

cik pun keluar la laju-laju masuk balik bilik kursus. pastu sbb tak tahan sgt malu kt diri seniri cik cerita kt akk sorang.

''kak nk tau dak ...tadi kn cik silap masuk toilet...hampeh betoi'' (kak tu boleh gelak kuat-kuat siap ckp rugi betoi tak dak org masuk td tidak boleh buat drama hahahaha ) 

makanya mula dr saat tu la tiap kali nk masuk toilet cik tgk gambar betoi-betoi takut salah lagi.


Tuesday, December 11, 2012

YA ALLAH ...PERMUDAHKANLAH

ASSALAMUALAIKUM 

dalam hidup kita nie tak semua nya indah kan??? kadang kadang apa yg kita rancang tu bukan semua yg kita boleh penuhi.

cik AngguR ada beberapa lagi harapan yg cik AngguR nk kecapi dlm hidup nie.

salah satunya dah cik AngguR miliki.

ALHAMDULILLAH. 

syukur sgt2. setelah brtahun menunggu & berharap. kononya dok mimpi yg semua nie boleh putaq balik p masa lepas pastu nk terus terang bla bla bla. at last ALLAH bagi jugak. serius tak sangka dapat.

time tu cik AngguR dh mula nk putus asa. sedey sgt2. mcm nk lepaskn sesuatu yg kita mengharap dr permulaan semoga menjadi pengakhiran. bila dh trlampau lama sgt dok tggu & tggu. dh terang lg bertochelait tak leh nk dpt lg dh.

time mmg tgh d uji brtubi tubi ngan ujian.

yeah....

ALLAH bg apa yg Cik AngguR harapkn selama nie.

salah satu kuniaan ALLAH yg trbesar dlm hidup cik AngguR.

InsyaAllah. sekerang cik AngguR tgh brjuang utk dptkn satu tahap lg.

moga d permudahkn segala kesukaran nie.






Dengan Nama Allah YAng Maha Pemurah LAgi MAha Penyayang

ya Allah 
permudahkanlah perjalanan hidup ini
permudahkanalah segala yg sukar 
luaskahlah segala perjalanan yg sempit ini 

ya Allah 
aku memohon petunjuk & kekuatan dr Mu 
utk menghadapai segala ujian yg aku alami 

ya Allah 
semoga ia  akn terus menjadi milik ku
semoga ia menjadi sesuatu yg indah dlm kehidupan dunia akhirat ku


KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...