Sunday, April 08, 2012

MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W

  Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.
 Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup
 Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir
 Cendawan – Baik untuk mata dan perancang keluarga.
 Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.
 Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata dan membuang kelupaan
 Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.
 Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang dan membersihkan perut
 Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.
 Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman dan ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas serta  membuka selera, menguatkan perut dan membuang kahak. Elok diminum pada waktu pagi dengan air suam.
 Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan dan merawat radang perut.
Cuka – Nabi selalu meminum cuka dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali).

Saturday, April 07, 2012

FISH SANDWICH ala cik AngguR

ASSALAMUALAIKUM

AHAKZ ... sudah tengah hari baru dan nk bukak blog. Haaa agk lama tk hapdate. Gila bz kot ngan ISO nya lagik ngan nk wat uamh terbuka kt tempat reja lagi. Aiyok ...manyak fenin lorghhhh !!!

Mooad pagi nie agak malas nk masak benarnya. Tapi tetiba kuar resepi best lak kt tV3 tu alahai sedap tahap gaban kot. Pastu cik AngguR pon berangan la nk masak menu ala omputih utk sarapan pagi tadi.

Belek belek barang dlm peti sejuk ada sayur banyak jenis. Yes !!! best gila.

Hasil selepas setengah jam beraksi d dapur ....

Mak ckp nk masak kena IKHLAS bru SEDAP

Haa ..yg kaler purpel tu sayur kubis. Sedap lagi yg putih tu. Tak caya sila coba okey !!!

Part yg paling best sekali ikan tu. Perghhh ...... mmg sedap sedap la. Ngan rasa pedas-pedas ckit masin masin ckit manis manis ckit masam masam ckit. Alahai esok pagi nk wat lagi lah.

*** ppppssttt ... Sebetoinya kan dulu cik AngguR tak suka masak masak nie serius rasa lecey. Tapi sejak my mom sakit & bertukar la tanggungjawab bahagian dapur kt cik AngguR ermm mmg rasa best betoi la masak nie. Macam-macam yg cik AngguR cub abuat dr resepi ala kampung smpi la ke ompuiih. Makan masak senirik lagi sedap dr beli tapi lg sedap masakan mak kan kan. !!!

Tuesday, April 03, 2012

KASIHAN SEORANG PEREMPUAN by FYNN JAMAL

ASSALAMUALAIKUM 

Tetiba terbaca status kak FYNN JAMAL ari nie akk tu buat satu puisi ringkas yg bil aterbaca cik AngguR agak terkedu kejap.

Jom cik AngguR kongsi ngan semua.

Layan ..............................



kasihan seorang perempuan.

diam-- dia lemah.

lantang-- nampak salah.
mesra-- dia sundal.
pasif-- suami gatal.

kahwin-- "bila beranak?"
tak kahwin-- pasti digelak.
berzuriat-- xcukup sempurna.
tak berisi-- lagi dikata.

berhijab-- tak cukup labuh.
tanpa tutup-- lagilah heboh.
setia-- dimadu sana sini.
curang-- dicanang keji.

terlalu cinta-- dimain2kan.
terlalu berjaga-- dimarah2kan.
sering nangis-- rimas selalu.
mata kering-- dipanggil batu.

orang mendosa-- yang salah perempuan.
bila pahala-- lelaki diagungkan.
buat betul-- pelbagai dipersoal.
buat silap-- sekampung berbual.

aduhai--
betapa kasihan;
betapa kasihan.

*pause*

kadang2 bila aku baca status2 chauvinist di fesbuk, aku rasa macam hendak komen dan maki selalu. aku tidaklah seorang anti lelaki, jauh sekali seorang feminis. aku cuma keadilan dalam pertimbangan.

baca status2 'jantan konon2' ini buat aku hendak muntah. beri nasihat itu ini pada wanita tapi dia sendiri melakukan perkara2 yang menjadikan perbuatan wanita yang dikata itu suatu fenomena.

contoh:
bersinis tentang perempuan bergambar tidak sopan.
SENDIRI ada gambar dalam kelab malam sama perempuan.
bertegas tentang aurat perempuan dan berkeras tentangnya.
SENDIRI cuma bergaul dengan mereka2 berkain atas peha.

apa cerita?

apa yang aku nampakkan,
zaman ini--
untuk menjadi perempuan yang diterima--
seorang perempuan perlu bertanya.

"abang hendak saya jadi apa?"

hakikatnya;
kalau tanya pada singa,
mestilah laparnya pada daging.
kalau tanya pada serama,
mertilah laparnya pada emping.

soalnya wahai perempuan--
"adik hendak jadi apa?"

kalau hendak jadi lauk,
masaklah tubuh sampai semerbak.
kalau hendak jadi ilmu,
lakarlah tubuh bertulisan berselerak.

kita yang pilih kita siapa.

*pause*

wahai perempuan.
semua jenis perempuan telah pernah aku jadi.
semua jenis perempuan--
DEMI diterima lelaki.

apa untungnya?
hati yang mati.
jiwa yang lari.

sudah2lah tu, wahai perempuan.
kasihankan diri kita.
sayangkan diri kita.

simpankan--
setiap kasih setiap cinta setiap rasa setiap manja--
pada seseorang bernama suami.

kerana--
selagi KITA tak terima diri ini;
selamanya kita saham yang rugi.
berhenti.

berhenti puaskan satu dunia.
berhenti--
dan buat APA yang kita SENDIRI rasa kita bahagia.

*pause*

kasihan.
kasihan seorang perempuan.
tapi menguntungkan.

kerana--
dibilang lemah, salah, sundal, gatal.
digelak, dimain, dimarah, ditujal.

kalau cuma dia senyum dan redha sabarkan--
berkecai semua--
berjemput ke syurga. 

by FYNN JAMAL

Monday, April 02, 2012

BILA JARI MULA MENAIP

ASSALAMUALAIKUM


Adakala kita terpaksa melepaskan sesuatu atau seseorang yang teramat kita sayang demi untuk memberi peluang dan ruang kpd diri sendiri agr lebih kuat dan tabah dlm mengharungi liku-liku kehidupan yg penuh dgn muslihat.


Published with Blogger-droid v2.0.4

DEAR MY SIS ....

ASSALAMUALAIKUM 

Salam ari isnin. Pagi nie mai reja kena pakai baju reja yg baru. Siap da undang-undang  g kena pakai tudung merah ari nie. Sib  bek la dlm koleksi tudung ada beberapa helai yg kaler merah. 

N d sbbkn kan tudung merah kain pon merah tetiba dpat la satu chat dr seorang adik nie. Tersenyum plak d saat2 mengantok teramat sangat. Hahahhaa. 

Nak tau pa dia cakap kt akk dia yg tak bropa nk comey ari nie sebab muka sememeh. 

dear my sis..
if you realize, those two thing are so attractive and pleasant to be looking nice at once.. the most red are came from rose.. I mean it's color im so impressed.. huhuh such coincident ur cloth.. today, and the day/ everyday u so beautiful.. nice looking and fell cold eyes on u.. muah! <3



Alhamdulillah syukur pd Allah sbb pinjam kn nikmat g tak trnilai harga nya nie. N tQ so much utk si adik sbb ari ari dia tgk kak dia pastu bg komen hahaha smpi kak dia nie jadik kerang  busuk dah dok sengeh.

By de way d sbbkn adik nie sokmo sokmo sangat mengomen cik AngguR so terpanggey plak nk brkongsi tips ngan semua mcm mana nk bagi org sejuk mata bila tgk kita. 

Mak cik AngguR salu pesan kt cik AngguR :- 

BIARLAH RUPA KITA HUDUH TAPI PERANGAI KITA CHANTEK.  

Kalo dulu mak ck AngguR cakap mesti cik AngguR peli tp bila dah besaQ bru cik AngguR paham napa mak cik AngguR salu pesan mcm tu. Mak nak cik AngguR salu beringat kat mana pon cik AngguR p bukan semua org akn suka. 

Tak semestinya bil akita cantik semua org akn suka & tak semestinya yg berupa uduh org akn benci. As long as perangai kita comey haty kita chantek insyaAllah kita akn d senangai org lain jugak. 

Okey lagi satu tips yg cik AngguR nk share ialah selalu lah pakai wangi-wangian. Tapi jangan la pakai yg bau tu keras sgt t org pon menyampah ngan kita. Okey pakai wangian nie bukan sbb nk tarik perhatian org tapi supaya bila kit abrhadapan ngan org ramai org akn selesa ngan kita. Nie tak dah la brpeluh bau hangit plak.sure la akn muntah. Kalo boleh jugak mandi sekerap yg boleh. Jangan limit kn mandi sehari dua kali. Sebanyak yg boleh lagi bagus. Haaaa ..pastu lupa lak cik AngguR nk gtau mak cakap pakai minyak wangi nie bukan sajautk kegunaan biasa-biasa tapi dlm solat pon wajib pakai. Nak mengadap org kita boeh comey2 smart2 wangi2 kenapa tidak dgn ALLAh kit ank kedekut. 

Okeh ...sekian e2 saja celetoh pagi dr cik AngguR pagi nie. Yg man abaek2 amik la erk yg man auduh2 tu buang jauh2 dlm tong drum. HAhaha. 

*** ppppsstttt ... KEchantekan adalah HAK MILIK PINJAMAN DR ALLAH UTK SETIAP INSAN. Jadi jaga & hargailah sebaeknya.

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...