Friday, September 30, 2011

KEHIDUPAN INI SATU PERJUDIAN


SESUNGGUHNYA 

KEHIDUPAN INI SATU PERJUDIAN

BUKAN SENANG NAK CARI PAHALA

ASSALAMUALAIKUM 

SELAMAT PAGI & SALAM JUMAAT  

utk semua insan2 yg masih bernyawa d muka bumi Allah nie....yeahhh !!!syukur ALHAMDULILLAH cik AngguR masih brnyawa lagik... 

pejam celik pejam celik sat ja ah masuk ari Jumaat kan...banyak benda yg jadik dlm bulan nie...dgn mak cik AngguR sakit..pas tu d tinggalkn org plak aduhhh....sadisssssss !!! 

by de way memandangkn ari nie ari Jumaat cik Anggur nk share ckit la cerita bila jaga parent yg sakit nie...serius mmg org tua2 kalo dia sakit kita payh sgt2 nak jaga...bukan payah apa....bila mai tang part yg kadang2 pemahaman kita cam len org tua lak paham cam len adehhh menguji kesabaran jiwa raga & bakul betoi la.... 

nak tau part mana yg cik AngguR rasa payah sgt2???  

CEREWET PASAI ........... 

1.  MAKAN 
- okeh part nie bg cik Anggur agk payah..bukan pasai tak reti nk masak...tak tau nk masak apa ye lah org sakit nie selera dia kurang...bukan leh maen masak sebarang ja...t kita masak dia taklalu nk makan dh sepasai plak...huhu manyak fenin lorgh pikir bab2 makan ney.... 
2. PERHATIAN 
- haaa...yg nie pun agk payah jugak....kang trlebey jaga pon payah trkurang jaga pon payah waduh waduh waduh....yg nie mmg kena betoi2 sabaQ lah sabariah.... 
3.  PENJAGAAN 
- yg nie sama cam yg pasai perhatian tu...time sakit cm nie org tua mudah terasa ngan setiap perlakuan & percakapan kita..kdg2 kita rasa kita dh buat yg terbaek...cakap sehabis lembut & sopan..tp rupa2nya trelit jugak benda yg kita trlepas pandang....apapun try de best lah bukan senang nk carikpahala sebenar nya....
4. KEADAAN SEKELILING 
waktu sakit cm nie kita perlukn suasana yg aman damai & sentosa ...so sebolah2nya kalo jaga org tua yg sakit nie..pahamilah kehendaknya...mereka perlukn keadaan yg tenang..jgnla dlm dok jaga2 org sakit dok p dengaQ lagu rock ka balada ka bukak Tv kuat2 ka way cm tgk wayang..haaa t kena jerkah free jaa.... 
yeahhhhhhhhh !!!! teruji menguji d uji betoi kan....sebetoinya kalo nk d ikut kn haty banyak g nk senaraikn tp rasa nya yg len2 tu remeh2 ja kot.... 

tanggungjawab jaga ibu bapa nie tak semetinya d letakkn pada ank lelaki saja..ppuan pn brtanggungjawab jugak....walaupn dh brkahwin pn kena merebut peluang nie...bukan pa...ibu bapa susah payah dok pulun jaga kita tak kn bila mai time tua2 sakit2 kita nk leaps tgn..lasan nya dh kawin husband @ wife tak bgi jaga...ehhh sedaQ la ckit beb...kalo tak dak parent tu tak brlaki / brbini la engkau tau.....

bg yg ppuan tu mintak izin suami ckp nk jaga parent...tak kn tak ley kot...agk buta perot la kalo tak ley bg keizinan....huishhhhh GERAM GERAM GERAM !!!

penah skali cik Anggur besa tgk seorg hamba Allah nie....bila mak dia sakit tenat..pas tu trkucil & trbuang air besaQ dlmkain...d hempuk nya hasil kumbahan tu kt mak dia..pas tu d marah2 plak..d tengking & d tanay napa mak dia menyusahn dia sgt....siap kata tak sian ka kt dia smpi wat mcm tu....sekali selanang 3 hari pa stu mak nya tu arwah...haaaaa meraung tak brlirik la minah tu....bru puas haty gak nya kot...

dah tak dak bru nk gerak suh bangun la janji nk jaga de best la mcm2 lah..ehh meluat betoi org cm tu HIPOKRIT lebey....masa ada suh mampos d katanya dh Qholu..suh bangun2 lak..dia igt ank patung ka pa yg da bateri tu dh abes bateri ley tukaQ....
so..bagi yg masih ada ibu bapa...ada peluang & ruang tu guna & rebutlah sebaek mungkin....peluanghanya datang sekali dlm seumur idop kita...sekali kita trlepas tak mungkin kita akn dpt yg kedua kali nya....yg penting skrg apa pn yg jadi..dugaan apa pon yg datang terok ka tak terok ka...BERSABARLAH...sbb nya BUKAN SENANG NAK CARI PAHALA



**** pppppssssttttttttttttt.... sesungguhnya 

Ibu lah yang mengandungkan kita, yang melahirkan kita, yang menyusukan kita, yang berjaga malam semata - mata tak nak kita digigit nyamuk, yang memeluk kita diwaktu kita ketakutan. Ayah pulak yang keluar mencari nafkah membesarkan kita, sanggup si ayah kepanasan dibawah cahaya matahari mencari sekepal rezeki dan sesuap nasi untuk kita, yang bagi duit belanja untuk kita masa kita sekolah, yang selamatkan kita dari bahaya. Kita ? Apa jasa kita kepada mereka?



Monday, September 26, 2011

ENGKAU YANG KU CINTA


ENGKAU YANG KU CINTAI  
by ACHIK SPIN 


Sering kau tanyakan cintaku dimana
Sering kau menuntut ucapan asmara
Tak mungkin berdusta perasaan ini
Dan kau tak mengerti dihati

Yang sebenarnya engkau aku cinta
Permata dalam rindu ku hadiah untukmu
Saling memerlukan bila berjauhan
Harap kau mengerti perasaan ini

Kelu resah bukan sandaran
Dan gelisah bukan hukuman
Kerana kau yang ku idamkan
Bukannya mainan

Seandainya kau mengetahui
Hanya engkau yang ku cinta
Itulah yang sebenar-benarnya

Yang sebenarnya engkau aku cinta
Permata dalam rindu ku hadiah untukmu
Saling memerlukan bila berjauhan
Harap kau mengerti perasaan ini

Kelu resah bukan sandaran
Dan gelisah bukan hukuman
Kerana kau yang ku idamkan
Bukannya mainan

Seandainya kau mengetahui
Hanya engkau yang ku cintai
Itulah yang sebenar-benarnya

Usah kau tanyakan cintaku dimana
Cukup kau menuntut ucapan asmara
Tak mungkin berdusta perasaan ini
Dan kau tak mengerti dihati.. kecilku…

CEPAT SEMBUH YER .....

ASSALAMUALAIKUM 

uhuk uhuk...lama betul cik AngguR tak menjenguk blog burhuk cik AngguR nie...bukan sbb malas nk bukak & update tapi byk bnda yg jadik sejak kebelakangan & kedepan nie....

benar benar teruji haty & mental betul.... 


by de way ari nie tak de apa sgt yg cik Anggur nk story sbb kepala masih serabut memikirkan mak d rumah...buat semua cik Anggur mintak tolong doakn kesehatan mak cik Anggur erk plzzzz....

dh dekat dua minggu lebey dok demm tak baek2 lagik...pas tu kepala pon sakit...ngan gastrik dia yg makin lama makin dok mai bali ya Allah....sedey haty bila tgk..... 

utk kawan2 yg dok tepun senantiasa tu tp cik AngguR tak angkat & reply msg ka pa ka...tolong la paham nahhh....tolonglah jgn dok menambahkn masalah yg sedia ada ja nie..serabut kot...kita dh la dok susah haty depa dok tmbh masalah plak...siap dok wat ayt merapu2.... 

RIMAS, LEMAS & MELUAT !!!!!!  

sekali g cik Anggur say SORRY erk...ikut suka la hampa nk kata pa pn janji cik AngguR tau la nie cik Anggur nk tumpu tgk mak cik AngguR ja... 

buat kawan2 yg memahami masalah cik AngguR..salu bagi semangat pd cik AngguR terutamanya kat AFIQ IBRAHIM . bro AHMAD SHAMMURI & tak lupa jugak pada MY BUCUK hahaha...TQ so muchhhhhhhh !! 

doa kan cik AngguR kuat & tabah erk.... 


*** ppppssstttt...sekuat & setabah mana pn seseorang tu bila brkaitan ngan mak pasti akn luruh gak kekuatan org tu kan... semoga mak cepat sembuh yer.... 


salunya tiap kali da masalah cik Anggur akan pujuk haty dengaQ lagu nie ...  
 
Harus kau percaya dengan pasti
Dunia tidak kekal abadi
Hanya menguji cekalnya hati
Sebagai khalifah yang sejati


Sunday, September 11, 2011

Thursday, September 08, 2011

TEKANAN !!!!

aaarrrrghhhhhhhhhh 

TEKANAN
bila sedia dok igt kat orang yang sama ja

TEKANAN  
bila terlampau pikirkn benda yang sama ja...

TEKANAN 
bila kenangan lam lama dok main main depan mata ja

TEKANAN 
bila dah mula lupa tapi dia mai balik plak

TEKANAN 
bila kata nk bincang la konon nya nk berubah la pa la tapi hasilnya HAMPEHHHHH !!!

TEKANAN 
bila kitA bagi peluang & ruang orang tak reti guna & hargai..... 

TEKANAN  
bila diri dalam keadaan tekanan ...








Wednesday, September 07, 2011

ADINDA by LAH AHMAD



ADINDA by LAH AHMAD   

Malam pertama sangat sempurna
Duhai adinda sungguh jelita
Selama ini hanya kau yang kutunggu

Bukannya rahsia di antara kita
Semakin membara jiwa gelora
Selama ini hanya kau di hatiku

Tak mudah kumelupakanmu
Hanya engkau yang kuperlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Apa saja yang kau mahu

(Chorus)
Semua untukmu oh adindaku
Dengarlah rayuan di hatiku
Sesungguhnya aku mencintaimu
Selalu di hatiku memanggil namamu
Oh adindaku oh adindaku
Semua kerana, kerna kamu

Engkaulah permata hatiku
Suluh menyinar hidupku
Yang selalu menerangi hari gelapku

Nantikan dinda yang satu
Tak akan pernah ku jemu
Semakin hari semakin ku rindu

Tak mudah kumelupakanmu
Hanya engkau yang kuperlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Kamu selalu dihatiku
Semua yang kau mahu

(Chorus)

Walau berjauhan
Suaramu mengakhiri penantian
Tabah mengharungi cinta
Semua dugaan Maha Esa

(Chorus) 

*** sejak dua menjak nie teringat plak eh kn tuan yg nyanyi lagu nie dulu...ermmmm pasai pa la dok tingat sedia tak tau....bnda dh lama..patot dh ley lupa tapi masalah nya tak ley lupa lupa lagi...adehh ibarat terkena lagu hangit plak cik AngguR nie....apa khabar la tuan yg tujukan lagu nie skarang erk..sehat ka dia?bahagia ka dia?aaargghhhhh....lupakan ja la cik AngguR oiii 

kerana sesungguhNya ....

cinta tu tak brsyarat,kuat & teguh..tak lekang dek panas, tak goyang dek angin, tak lupt dek waktu...jesteru kalo orang yg kita cintai tu menguji kita dgn kesakitan, kesengsaraan,melukakan,menyakitkan,menyedihkan,mengkhianati kita namun akhirnya kemaafan yg di pohon dr kita,mahu kembali kerana menyesal,meminta bantuan & memohon d kasihi maka kita pn redha & maafkan lah dia..kuatkanlah haty nya & bantulah dia dlm apa jua keadaan sekali pun... 

CINTA ITU TIDAK BERSYARAT YG SEHARUSNYA MEMBERI TANPA ADA NIAT UTK MENDAPATKAN BALASAN 
" JIKA ALLAH MENGKEHENDAKI KEBAIKAN BAGI SEBUAH KELUARGA MAKA ALLAH AKAN MEMASUKKAN RASA KASIH SAYANG PADA DIRI MEREKA" 
( HR AHMAD )


Thursday, September 01, 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

ASSALAMUALAIKUM 

fuhhhhhhhhhh...berabuk ehhhh blog cik AngguR nie....dh sebulan lebey cik AngguR brcuty dr menghapdate blog cik AngguR nie.....

dan dlm masa sebulan jugak cik AngguR hadapi mcm2 masalah jiwa & raga...bakul ja tak dak g pasai tak dan nk beli.... 

pa pa pon...semua masalah tu cik AngguR anggap sebagai satu ujian ALLAh buat cik AngguR supaya lebey tabah utk mengharungi hari hari muka 

ALHAMDULILLAH 

sesungguhnya tiap masalah tu da hikmahnya...  



Ketika Allah rindu pada hambaNya, Dia akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa 

melalui malaikat Jibril yg isinya adalah UJIAN.

Dalam hadits qudsi Allah berfirman: "Pergilah pada hambaKu lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya."(HR Thabrani dari Abu Umamah)   ~ semoga mampu menerima segala ujian yg ALLAh berikn..insyaALLAH ~ 


*** akhir kata dr cik AngguR...SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR & BATIN buat semua yg menegnali cik AngguR...sekiranya da salah silap perkataan ka perbuatan ka perwatakan ka cik AngguR mintak maaf byk2 erk.....segala makan minum yg man aterlebey trkurang dr cik AngguR mintak d halalkan......semoga segala amalan kita d bulan RAMADHAN yg lepas d terima oleh ALLAH hendak nya.....

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...