Friday, September 30, 2011

BUKAN SENANG NAK CARI PAHALA

ASSALAMUALAIKUM 

SELAMAT PAGI & SALAM JUMAAT  

utk semua insan2 yg masih bernyawa d muka bumi Allah nie....yeahhh !!!syukur ALHAMDULILLAH cik AngguR masih brnyawa lagik... 

pejam celik pejam celik sat ja ah masuk ari Jumaat kan...banyak benda yg jadik dlm bulan nie...dgn mak cik AngguR sakit..pas tu d tinggalkn org plak aduhhh....sadisssssss !!! 

by de way memandangkn ari nie ari Jumaat cik Anggur nk share ckit la cerita bila jaga parent yg sakit nie...serius mmg org tua2 kalo dia sakit kita payh sgt2 nak jaga...bukan payah apa....bila mai tang part yg kadang2 pemahaman kita cam len org tua lak paham cam len adehhh menguji kesabaran jiwa raga & bakul betoi la.... 

nak tau part mana yg cik AngguR rasa payah sgt2???  

CEREWET PASAI ........... 

1.  MAKAN 
- okeh part nie bg cik Anggur agk payah..bukan pasai tak reti nk masak...tak tau nk masak apa ye lah org sakit nie selera dia kurang...bukan leh maen masak sebarang ja...t kita masak dia taklalu nk makan dh sepasai plak...huhu manyak fenin lorgh pikir bab2 makan ney.... 
2. PERHATIAN 
- haaa...yg nie pun agk payah jugak....kang trlebey jaga pon payah trkurang jaga pon payah waduh waduh waduh....yg nie mmg kena betoi2 sabaQ lah sabariah.... 
3.  PENJAGAAN 
- yg nie sama cam yg pasai perhatian tu...time sakit cm nie org tua mudah terasa ngan setiap perlakuan & percakapan kita..kdg2 kita rasa kita dh buat yg terbaek...cakap sehabis lembut & sopan..tp rupa2nya trelit jugak benda yg kita trlepas pandang....apapun try de best lah bukan senang nk carikpahala sebenar nya....
4. KEADAAN SEKELILING 
waktu sakit cm nie kita perlukn suasana yg aman damai & sentosa ...so sebolah2nya kalo jaga org tua yg sakit nie..pahamilah kehendaknya...mereka perlukn keadaan yg tenang..jgnla dlm dok jaga2 org sakit dok p dengaQ lagu rock ka balada ka bukak Tv kuat2 ka way cm tgk wayang..haaa t kena jerkah free jaa.... 
yeahhhhhhhhh !!!! teruji menguji d uji betoi kan....sebetoinya kalo nk d ikut kn haty banyak g nk senaraikn tp rasa nya yg len2 tu remeh2 ja kot.... 

tanggungjawab jaga ibu bapa nie tak semetinya d letakkn pada ank lelaki saja..ppuan pn brtanggungjawab jugak....walaupn dh brkahwin pn kena merebut peluang nie...bukan pa...ibu bapa susah payah dok pulun jaga kita tak kn bila mai time tua2 sakit2 kita nk leaps tgn..lasan nya dh kawin husband @ wife tak bgi jaga...ehhh sedaQ la ckit beb...kalo tak dak parent tu tak brlaki / brbini la engkau tau.....

bg yg ppuan tu mintak izin suami ckp nk jaga parent...tak kn tak ley kot...agk buta perot la kalo tak ley bg keizinan....huishhhhh GERAM GERAM GERAM !!!

penah skali cik Anggur besa tgk seorg hamba Allah nie....bila mak dia sakit tenat..pas tu trkucil & trbuang air besaQ dlmkain...d hempuk nya hasil kumbahan tu kt mak dia..pas tu d marah2 plak..d tengking & d tanay napa mak dia menyusahn dia sgt....siap kata tak sian ka kt dia smpi wat mcm tu....sekali selanang 3 hari pa stu mak nya tu arwah...haaaaa meraung tak brlirik la minah tu....bru puas haty gak nya kot...

dah tak dak bru nk gerak suh bangun la janji nk jaga de best la mcm2 lah..ehh meluat betoi org cm tu HIPOKRIT lebey....masa ada suh mampos d katanya dh Qholu..suh bangun2 lak..dia igt ank patung ka pa yg da bateri tu dh abes bateri ley tukaQ....
so..bagi yg masih ada ibu bapa...ada peluang & ruang tu guna & rebutlah sebaek mungkin....peluanghanya datang sekali dlm seumur idop kita...sekali kita trlepas tak mungkin kita akn dpt yg kedua kali nya....yg penting skrg apa pn yg jadi..dugaan apa pon yg datang terok ka tak terok ka...BERSABARLAH...sbb nya BUKAN SENANG NAK CARI PAHALA



**** pppppssssttttttttttttt.... sesungguhnya 

Ibu lah yang mengandungkan kita, yang melahirkan kita, yang menyusukan kita, yang berjaga malam semata - mata tak nak kita digigit nyamuk, yang memeluk kita diwaktu kita ketakutan. Ayah pulak yang keluar mencari nafkah membesarkan kita, sanggup si ayah kepanasan dibawah cahaya matahari mencari sekepal rezeki dan sesuap nasi untuk kita, yang bagi duit belanja untuk kita masa kita sekolah, yang selamatkan kita dari bahaya. Kita ? Apa jasa kita kepada mereka?



No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...