Thursday, May 12, 2011

SAYA TAK SUKA ORANG TIPU SAYA

ASSALAMUALAIKUM  

ari nie cik AngguR nk share beberapa cerita yg cik Anggur rasa perlu d cerita kn pd someone...ibarat mcm nk luahkn masalah la nie....

nk kata besar sgt pon idak la pasai nya bukan da kaitan ngan cik AngguR pon cuma pa yg jadik tu brlaku d sekeliling cik AngguR....then cik Anggur lak rasa cm brtanggungjawab utk buat satu teguran.... 

nk tau cerita apa...jom layan ~ 

CERITA SATU 

kejadian nie berlaku kira2 dlm seminggu dua yg lepas...mcm besa la minggu orentasi dak2 baru akn mai jmpa pengajar2 utk brkenalan & dapat kn tanda tangan...then mcm biasa jugak bila smpi kt giliran cik Anggur pasti da yg kena buat somthng ahakz.... 

student A : cik...saya nk mintak tanda tangan cik

cik AngguR : ya saya ..boley2 tp saya nk sain kt mana nie...nama saya apa?

student A : sainp la tang mana pon...saya manatau nama cik tu mai nk mintak tangan nie...

cik Anggur : kalo nama saya pon awk tak tau mcmmana nk suh saya sain...mcm mana awk tau saya cik kt sini....

* student tu pon blur jap sambil senyum sumbing yg agk basi utk cik AngguR....dlm haty cik AngguR boley gagah dak nie kan....

CERITA DUA 

student B : cik su...saya nk mintak tanda tangan cik boley... 

cik AngguR  : boley aih....nama sapa awk nie?kos apa?asal mana?

student B : nama saya meon asal sungai rumput amik kos masak2... 

cik AngguR : owh..okey.....tolong baca doa unut sat saya nk dengar 

student B : qunut panjang ka pendek cik.....

cik AngguR : qunut mana2 pon bulih aih.....

* student tu pon sengap smpi sudah..at last bru gtau yg dia tak reti baca, tak igt & dh lama tak solat ...dl haty cik anggur .ya Allah kesian nya dia....

CERITA TIGA  

kejadian bru ja jadik ari selesa ri tu..huhu masa cik Anggur masuk kelas utk ngajar..perghh ramai lak kali nie jenuh brcakap ahakz :) dh abeh kelas tetiba masuk la 4 org student dgn muka slumber badak nya tak bg salam ka jmpa ka pa ka..terus dok....cik Anggur just dok perati dr jauh ja smbil dok sembang ngan dak2 kelas yg len...

tetiba hinggap satu soklan d celah2 kebisuan kelas apabila semua org sibuk dok pikiaQ cm na nk wat reja yg cik AngguR bg tu....

student C : cik ajaq pa ari nie cik...

cik AngguR : amboi....awk dh la masuk tak bg salam...terus dok pas tu prtikai lak saya ngajar apa...awk semua p man atadi nya?

student C : kami p wat surat sumpah cik... 

cik Anggur : awk bgtau saya dak tadi masa nk keluaq?

student C : kami habaq dh aih...cik tu yg tak dengaQ 

cik AngguR : awk brdiri sat.....awk nama pa...asal mana....amik kos apa? 

* student tu pon terang la detail2 yg cik AngguR tanya td tu.....then cik AngguR tekan balik tanya betoi ka gtau cik AngguR td..pas tu dia pon ngaku yg dia tak bgtau..trmasuk la dua lagi sahabat dia ngaku tak bgtau...just tinggai sorang ja yg dok brkeras kata dia bgtau....

okey fine !!....cik AngguR dgn slumber & sopan nya bagi depa dok tempat depa....lantas cik Anggur pon mengeluarkn ayt sopan bin santun 

cik AngguR : saya tak marah kalo awk nk keluaQ..p la mana pon nk date ka pa ka...tp bgtau la saya...awk dh tau mggu  nie ada kelas kt sini awk semua maen keluaQ slumber badak ja tak bgtau saya...pas tu masuk wak dek ja kan...awk buat mcm saya nie tongkoi kayu kt depan nie....tp tak pa la...saya tak marah la..kalo ari nie awk bulih tipu saya makna nya sebelum2 nie pn awk dh besa menipu la kan...just nk gtau satu bnda ja saya paling tak suka satu benda ....

~ SAYA  TAK SUKA ORG TIPU SAYA ~   

cik Anggur pon terus kn kelas cm besa....tp smbil2 tu dok kias gak....ayt yg cik Anggur sebut td tu ha....kot2 da yg nk terasa ka nk mintak maaf ka....tapi kuchiwa betoi !!! 

kalo nk d ikut kn byk lg cerita yg tak beropa menyenangkn haty cik Anggur...tp cukup la kot banyak tu t tak larat kayuh baca lak.. 

so kesimpulan yg cik Anggur buat ialah anatar perkara yg cik AngguR terasa haty, kuchiwa, geram, marah & agk trkilan ialah : 

1.  ada student yg tak reti nk respect pengajar...dh la tak reti bg salam maen serbu ikut suka ja kan !!!

2.  ada yg suka mermehkn bnda yg wajib...part nie paling cik Anggur tak suka...geram..bukan apa...solat tu tiang agama kalo tak tau apa yg wajib tu makna nya tak penh buat la kn selam anie...bila takpenah buat ibarat mcm ada umah tp tak dak tiang la..tunggu angin mai cop teruih reban...tak ka kesian tu.....tak dak pegangan langsung !!! bila d tanya bila nk belajaq semeyanag..baca qunut tahyat?dgn muka tak malu nya ley jawab....

RILEK LU CIK ~....


NK JA cik AngguR  CEPUK PALA DIA...MMG LA NOW LU LEY ILEK TP MATI SOK LU LEY ILEK G KA BRO...ISK BEROK BETOI LA

3.  kalo zaman cik AngguR dulu mana berani nk tipu2 cikgu tp zaman la nie tipu tu mcm mkn kacang pis ja la.....suka2 haty ikut sedap selera nk tipu pengajar..tak rasa brsalah lak tu ngan muka slumber nya mintak maaf apa tah lagi....isk...tu kalo la da yg pengajar jahat ka kejam ka tak halalkn ilmu tak ka naya dak tu... !!!!

4. kalau zaman cik Anggur ngaji dulu org berebut2 nk baek ngan cikgu2..pasai nya sbb nk mudah dpt kn ilmu dr cikgu tu ( bukan bodek okey ! ) tp la nie perghhh siap bulih dok persoal lagik pa cik ajaQ..... 


*** pppstttt.utk student tu insyaAllah mggu depan kita jmpa lagi sudah pasti akn cik Anggur bersih kasi clean diri kamu tu erk....buat kawan2 d luaQ sana..cik AngguR tinggal kn beberapa soklan utk semua brtanya kn pd diri kita senirik....

1- Siapa AKU?

2- Dari mana asal AKU?

3- Apa tujuan hidup AKU?

4- Apa yang dah AKU buat semasa hayat AKU?

5- Kemana hala tuju AKU lepas AKU dah takdak nanti? 

RENUNG RENUNGKAN & SELAMAT MENINGKATKN AMALAN !

No comments:

Post a Comment

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...