Friday, May 27, 2011

SAPA MAU CARIK KERJA?

kemarin tmpt reja cik Anggur ada program SEMINAR KERJAYA ANJURAN BERSAMA STUDENT  & JOB MALAYSIA....perghhh agak best walaupon mengantok pd awai nya akibat lagu2 yg d pasang agk menyuramkan & jadik faktor utama nek malaih nk dengaQ seminar tu

okey...pa pun bila seminar mula cik Anggur dapati byk tips2 yg menarik yg d sampaikn oleh penceramah TUAN MOHAMAD B HJ MD ISA ...terutamanya yg berkaitan ngan resume....rupa2nya byk ksilapan yg kita dok buat masa buat resume selama nie..tambah2 yg dok pulun tiru resume org len dak pn dok seacrh dlm net resume pas tu copy paste ja...

ahakz...cik AngguR pasti buat sapa2 yg nak mintak reja mesti trtanya2 apa tips yg dia tu share kn tadi..okeh jom cik Anggur share maring but not daring sama2 erk...

TIPS PENYEDIAAN RESUME  

Kandungan RESUME yg lengkap mestilah mengandungi : 
Maklumat peribadi yg lengkap 
Kelayakan akademik 
Kelebihan diri 
Kebolehan & pengalaman kerja
BAHAGIAN A :  MAKLUMAT PERIBADI 
Nama 
no MyKad 
Alamat ( pastikan alamat tetap bukan sementara )
Email 
No telefon 
Tarikh lahir 
Umur 
Taraf perkahiwinan 
Jantina 
Bangsa 
Agama
Kesihatan 
Berat 
Tinggi 

BAHAGIAN B : PENDIDIKAN
kelulusan d susun brmula drpd pendidikan yg tertinggi dahulu bukan dr pendidikan d skolah

BAHAGIAN C : PENGALAMAN
semua pengalam brkerja trmasuklah pengalaman semsa menjalani praktikal 
sertakn jugak dgn jangka masa @ tempoh brkerja ( tahun / bulan ) 




*** pppppsssttttttttttttttt.................zaman lanie mmg payah nk dapat reja so lepas dengaQ seminar td tu & drpd apa yg d perkatakan oleh penceramah kesimpulan yg cik AngguR dpt buat ialah apa saja peluang pekerjaan yg ada amik la dulu jgn trlampau memilih sgt ononya tak sepadan ngan ijazah la diploma la mcm2 la....bdk2 zaman la nie dr pandangan cik AngguR bila tanya budak INSEp d tempat cik AngguR semua nya demand nk reja ikut kelulusan & gaji mahai.....wahai ank murid sekalian....reja ja dulu wat sementara jgn dok buang masa tak tentu hala takkira la jadik posmen ka poskad ka poster ka janji reja dulu then pelan2 kayuh carik reja len la..... :)

4 comments:

  1. setuju sangat..kalo pilih kerja nampaknya jadilah pekebun anggur dan penternak lemak..hihihi...

    ReplyDelete
  2. MUSLIMAH OPTIMIS : budak2 zaman skrg nie bukan nya nk dgr ckp sgt dok ingt zaman payah dapat reja nie kena gak carik reja yg brkaitan ngan sijil / diploma / degree / master yg depa ada...

    ReplyDelete
  3. info yg bergunaaa!! boleh la kite gune lepas nie utk carik keje lepas abes blaja nanti :)

    ReplyDelete
  4. ezmaliza : yup guna2 jgn tak guna..info khas daripada jabatan tenaga kerja nie tau ~

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...