ari nie cik AngguR bangun awai .....pas tu diri nie trlebey rajin lak la masak awai..( salau pon kalo cuty masak awai gak )...yummy..menu ari nie de bomb lah... ~ nk tau menu pa.....hik hik hik jom kita sharing maring resepi nya.....
gmbr org len nie....lauk cik AngguR dh abeh sebelum sempat snap pic nya pasai lepas tutup api dapoQ ja terus masok perot |
SAMBAL TUMIS UDANG & PETAI
Bahan-bahan :
Udang
( kalo nk tukaQ ikan bilis pon ley gak..goreng dulu lagik sodap kowt )
Petai
( ikut suka gak nk boh berapa papan...cik AngguR suka petai yg lemak2 ckit...bru makan sedap perghh kena lak petai rapuh walawey... )
Bawang merah
( nie nk tumbuk ka nk blend ka ikut suka....tp cik AngguR suka blend pasai lebey HALUS )
Cili kering
( ikut suka nk boh byk mana...cik AngguR suka pedaih so boh byk kit la kalo tak mkn pedaih jgn boh byk2 naaa sakit perot kowt )
Air asam jawa
Garam
Gula
Cara Masak :
Mula2 tumis bawang yg dh d blend HALUS tu....kasi nek bau ckit....pas tu bila bawang dh agk masak masukkn lak cili kering agk la dlm 3 sudu besar ka ikut selera la erk.....tumis bg cabai masak dulu....
boh air asam jawa, gula & garam..ha yg nie ikut selera senirik la k ada org masin da yg dak agk2 la tau...pas tu masuk air ckit..tutup bg masak ~
Bila cabai td dh agk masak..masukkn udang.....gaul2 ckit pas tu tutup balik tggu smpi medidih ~
Bila dh mendidih br masukkn petai.....pas tu kacau kasi rata ckit bg kena bahan semua...pas tu tutup tggu smpi mendidih ~
Pas dh mendidih tu...pa lagi tutup la api dapoQ boh dlm pinggan yg da nasik ngap la masok perot !!
hahahaha....
bbbllluuurrrrpppppp..........ALHAMDULILLAH kenyang aih ari nie makan tgh ari koi 11 kowt
*** utk semua yg tringin nk cuba boley cuba tp tlg jgn tanya sukatan2 yg d boh dlm resepi tu pasai nya cik AngguR kalo masak tak reti nk sukat2.....main hentam boh ja ikut suka haty cik AngguR..janji time rasa tu sedap....haaa kira sedap la tu...utk masakan ari nie rasa nya sedap la tu kalo idak my mom yg demam2 tu tak la pulun makan nasik smpi 2 pinggan ~........
No comments:
Post a Comment