Wednesday, April 06, 2011

MEMILIH PASANGAN HIDUP SAMA MCM PILIH MENU D KEDAI MAKAN

petang tadi cik AngguR jmpa sorang sahabat lama cik AngguR zaman skul2 dolu2.....sbb dia da adiah kn ke cik AngguR sebuah buku..ermmm tgk muka depan buku dh best isi nya belom tau lagik.ahakz..nmpknya da dah bahan bacaan utk bulan depan ..bagus2.....

so alang2 dh jmpa ngan dia sempat la cik AngguR korek2 rahsia dia.....aiyo manyak kesian maa..pasai dia trsangat2 la mahu menjadik seorg AYAH @ ABAH @ DADDY....ya ya cik AngguR paham usia sudah mahu naik..cik AngguR pn nmpk nya sudah ready mahu membuat selangkah setapak ke depan utk beralih ke zaman lain pulak insyaAllah doakn cik AngguR okey... 

calon nya???aiyo......BIARLAH RAHSIA ceeewaaaahhhhhhhh.....tunggu la semua nk tau t kenuri tak suspender la kawan hahahahah.... 

so entry kali nie special ckit bcoz cik anggur nk share pasai somethng yg important ckit iaitu tentang apa kehendak lelaki @ ppuan dlm memilih pasangan idup......dr apa yg kawan cik AngguR luahkn pd cik anggur ptg td ada byk bnda yg cik anggur leh simpulkn la setelah puas memikirkn apa yg kami dok sembang rambang d tepi jalan tadik..... 

boley dak kalo cik AngguR katakn mcm nie......
` MEMILIH PASANGAN HIDUP SAMA CARANYA SEPERTI KITA MEMILIH MENU YG LAZAT D KEDAI MAKAN ` 

ahaaa.....okey tak okey tak?????aiyo.....ilek2 jgn cepat melatah okey...mmg la makanan ngan org tak sama....tp ciri2 tu may da persamaan...okey kalo tak caya jom kita kupas one by two sama2 erk... 

muaxxxxx 

KRITERIA MAKANAN PILIHAN

Halal 
 dh pasti la nama pon kedai makan org Islam kn tak kn la nk yg haram pulak aiyo....

Kebersihan kedai makan
 nie penting utk elak kena penyakit brjangkit spt taun d sebagai nya hahahaha aids boley dak erk tp ada ka org suka makn kt kedai yg kotoQ erk???

Decoration yg menarik mata memandang
  kalo buruk sapa mau p kedai tu....cik AngguR pon tak mau ler...tak lalu byk langau wuekkk 

Harga makanan yg brpatutan 
 sesuai la ngan menu jgn la harga daging aym p letak harga setaraf ngan daging kambing pulak k 

Makanan brgizi & seimbang 
 jgn juai makanan yg dh tak dak zat2 yg d perlukn wat membazir masa & tenaga org kunyah jak tok

Senang, mudah & cepat d sediakn 
 jgn la oder menu yg berjam2 nk masak nya cik AngguR pon malas nk tunggu...... aiyo kalo oder kek utk desert bru nk buat mampos kenyang ngan angin jak nnty tu

Menyelerakan
( maksud nya menu tu mesti & wajib best & sodap..kalo lebey garam ka masam ka maneh sgt ka tawar hebiaQ sgt ka tak masyuk jugakkkkk ...)


 KRITERIA CALON ISTERI @ SUAMI  IDAMAN 

Halal 
prhubungan yg HALAL e2 lebey indah drpd yg haram sbb nya bila dh halal mcm2 bnda boley d buat nya misal kata nk g mancing ka tgk wayang ka semau ley buat sama2....mmg la time brcinta pon boley buat sama2 jugak tp beza nya d sini ialah time dh halal buat dpt pahala time sebelum tu dpt...korang jawab la senirik nie ahhahaha 

Bersih 
semua org nak yg bersih2 sapa da mau yg kotoQ2..pnh tgk ka org p ngorat ppuan @lelaki yg pengotoQ???cik AngguR n tak lalu aih nk ngorat......tp maksud bersih d sini bukan sj fizikal nya tp rohani nya jugak musto bersih....bersih dr segala2 perasaan @ sifat2 @ sikap2 yg boley mengotorkn & merosakkan umahtangga.....keturunan yg baik2..... 

Decoration yg menarik mata memandang 
dh mnjadi fitrah kita sbg manusia suka & cintakn keindahan..kechantekkan..keelokkan...sapa kt sini yg suka yg bnda2 yg buruk?busuk?huduh???tak kn kan...semua suka yg chantek2 kn.....cantik bukan hanya trtumpu pd luaran ja okey tp dalaman pn kena chantek bangat...bcoz nya bila dalaman tu chantek...kemas....decoration iman tu betui...kedudukan tu tepat susunan nya insyaAllah luaran pon akn trpancarlah kechantekan nya jugak... 

 Harga yg brpatutan 
bab nie malas mahu cik AngguR komen cuma nya yg cik AngguR tau la kan brgantung pd kehendak ..kemampuan masing2 la....jgn la d bebankn pasangan tu dgn bebanan yg tak trmampu d tanggung oleh nya kasihanilah dia sebagaimana kamu mengasihani diri kamu senirik okey..... 

Berilmu pengetahuan 
ahakz...yg nie kalo makanan kita pilih yg byk zat cnth mcm sayur...vitamin...cm tu gak ngan pasangan hidup kn....dh sure2 kita nk kn yg ada ilmu pengetahuan terutama sekali dlm bab agama...pasai pa nie penting???sbb nya sbg wanita kita bakal mnjadi ibu, pendidik,rakan karib & byk lagik la pd zuriat2 sang suami...cm tu gak ngan lelaki yg jadik perdana menteri utk sebuah kerajaan...family dia...kalo tak dak ilmu salah perintah kn ka payah tu..tak dak ilmu...tk cukup ilmu tu yg dok jd mcm2....perang la..korupsi la...kongsi gelap la....aiyo...tak best kan.... 

Sekufu & sepadan 
okey part nie.....besa dgr dak pasai lelaki yg baek utk ppuan yg baek & lelaki yg jahat utk ppuan yg jahat...okey cik AngguR nk kupas ckit la...dlm dunia nie no body perfect !! tak dak org yg tak pnh buat silap kecuali mcm insan yg trpilih oleh Allah iaitu Muhamad SAW....Nabi mmg perfect but kita sbg hamba yg pnh dgn jiwa yg kotor nie...byk buat dosa & maksiat....tak kn larik dr kesilapan....seandainya la kn kita pnh trlanjur buat salah besaQ ka...apa2 la kn....brtaubat la....BUT jgn hukum diri kita sgt2....smpi kita rasa org tu baek...alim....tak sepadan & sesuai utk kita..kita tak layak..tu bg cik AngguR salah sama sekali...pasai nya...kita nie tak sempurna...kiat pelukn seseorg yg lain utk lengkapkn diri kita yg tak sempurna nie..begitu gak ngan org tu tak perfect pon..dia jugak perlukn kita utk lengkapkn diri dia yg tak sempurna tu..so lu pikir la senirik erk bab nie....

 Senang, mudah & cepat 
d ringkaskn topik yg nie maksud nya kita perlukn pasangan yg tak cerewet..tak meyusahkn..tak memeningkn n tak tak la...hahah pendek kata org utaQha la kn semua bnda yg serabut2 tu tak mau...cik AngguR tak suka pasangan yg menyerabutkn cik AngguR...just want a simple person to bcome a man in my life...cewahhhhh so kesimpulannya kalo kita tak suka bnda yg serabut plz la jgn serabut kn org len okey sayang....

Menyelerakan 
ahakz....nie mcm hot ckit la kan....okey okey....maksud menyelerakan nie ermmmm cm na mau terangkn erk...aiyo manyak susah lorrrrr....okey!!direct plzz cik AngguR....senang cerita mengghaiRahkn la....woitt jgn pikir len nohhh..maksud cik AngguR bila kita tgk pasangAn kita nie kita rasa mudah trsentuh......brkehendak & segala2 rasa la.....pasangan kitA tu tmpt kita meluahkn melepaskn segala2 yg ada dlm jiwa kita..diri kita....luAh & lepas kn dgn cara yg betul..pd insan yg betul...alanglah indah nya hidup..betoi dak???? 


walawey....chantek siutttttttt cita2 cik anggur t kalo nikah nk pakai ala2 Arabic g2....sgt chantek kowt..kena lak kaler maler yg sesuwey ngan cik anggur yg tak beropa nk cerah ney pasti trangakat abeh la kowt hahahahhaha ( angkat keing ja la bukan angkat ken nohhhhhh tak suka ken yg serert2 tu t bumi marah ibarat kita riak lak dok seret2 atas bumi nie )

*** pppstttt..................ha..apa mcm betoi dak cik anggur kata td????so sapa2 da yg nk sokong cik anggur dak???haha kalo ada sila angkat kedua2 belah kaki plzzzzzzzzzzzzzzz.....aiyo turun turun turun.......nmpk abeh tapak kaki yg itam tu....p basuh kaihh.........

4 comments:

  1. hihihi.. cambesh.. Sue: aku nak tego cket.. tukaQ tulisan tu.. tulisan kekadang leh wat orang malas nak membaca.. terutamanya bila entry panjang2.. sekadar sedikit perkongsian dari aku. ;) maceh.. ;)

    ReplyDelete
  2. aiyo...hg nie la roy...hahha yo lah t aku ubah... !!! by de way betoi ark apa pndapat aku tu....

    ReplyDelete
  3. sy pun prefer pilih arabic theme..hehehe

    ReplyDelete
  4. hahaha cik tom mempunyai cita rasa yg sama ngan cik anggur rupa nya de bst lah cik tom !!! i likeeeee it muahahaha

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...