KISAH SI KECIK # Pengasuh Anak

Assalamualaikum 

alkisahnya cerita nie dh lama. hampir sebulan lebih. dok teringat nk taip nk taip tapi tak tertaip. memandangkan hari nie opis sunyi sepi mcm padang jarak maka amik kesempatan taip cerita yg terperam dlm kepala hutak nie.

sebelum nie mcm yg semua tau anak mmg MIL jagakan. so tak pernah trlintas la dlm kepala hutak nie nk hantar ank ngasuh lepas pantang walaupun sebelum brsalin tu mmg plan dgn suami nk hntr ngasuh. sbbnya tak la susahkn MIL & FIL. tapi dh diorg pn cucu sulung diorg mintak nk jaga so tak pe la. lagi senang hati. tak risau nk pikir ank kena dera susu trsumbat trsedak bagai.

nak d jadikn isu bila MIL dsyaki kea kanser. kerap ulang alik p hospital. time tu mmg kerap la saya amik cuti then half day bagai. brkorban utk anak. smpi ke satu tahap MIL mmg dh sah kena kanser then kena buat rawatan iodin.

memula plan nk hntr dok ngan abg. ulang alik dr bertam tapi mak saya pulak tak sihat. cancel !!MIL bagi cadangan hntr ke mak sedara suami. hati mmg dr awal la rasa tak best. air mata nie ush kata la kn. mak mana tak bimbang kalo dh biasa ank tok tok wan yg jaga tetiba nk bagi org lain jaga. walaupn mak sedara suami seniri. bukan org jauh pn. kena plak ada isu kawan rapat yg mak sedara dia sumbat mkn mcm mcm. Allah risau nyaaaa.

so lepas bncang dgn suami, sebelum MIL masuk wad utk buat rawatan iodin tu saya amik cuti tanpa gaji 2 minggu. saya akn dok dgn ank kt umah mak sedara tu. at least saya blh tnjuk mcm mana nk handle anak saya sbb dia dh besar dh pndai memilih bagai. lain la kalo hntr dr kecik dan dia dh biasa dgn org jaga tu.

Alhamdulillah 2 minggu saya on off ulang alik dgn anak dok umah mak sedara tu. anak serasi. mak sedara tu pn mmg jaga anak jaga sepenuh hati. sayang sesangat la ke cucu sedara dia nie.

leganya hati nie Allah ja tau. syukur Alhamdulillah mmg saya hepy sgt sgt. betullah d balik kesusahan Allah abgi sebenarnya ada kesenangan yg DIAatur yg trbaik utk kita.

tgh hari mmg selalunya balik jenguk ank bagi makan semua. nie umah mak sedara lagi dekat dr umah so lagi cepat smpi & lagi lama boleh main dgn anak.

mmg rezeki saya & anak dapat org mengasuh yg baik. syukur ALHAMDULILLAH !!!


Comments

  1. semoga mama cepat sembuh. insyaallah setiap kesulitan pasti ada kelapangan. bussaina anak yg baik, bijak plus comel pulak. hati mana yg tak cair tengok dia mama ooi....

    ReplyDelete
  2. Assalam cik anggur,
    Alhamdulillah :)
    senang ati nak kojer soper itu kan3

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah rezeki Allah bagi. rezeki bussaina, rezeki akak :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts