Tuesday, July 15, 2014

KISAH SI KECIK # KIRA GERAK BABY

ASSALAMUALAIKUM 

masa buat check up minggu ke 28 aritu nurse dah suruh catat gerakan baby sehari pastu tanda dlm buku pink. start dr pukul 9 pagi smpi pukul 9 malam.

nurse pesan kalau tanda tu agk dlm 2 jam dia tak gerak dh cepat cepat g hospital sbb nya takut baby terbelit tali pusat ke lemas ke dalam perut. minggu ke 28 kepala baby dh ke bawah. tapi antara minggu ke 28 smpi 32 katanya baby boleh pusing pusing lagi sebab ada ruang. so kalo rasa kadang2 kepala dia kat ats tu normal utk waktu sekarang.

kenapa perlu tanda gerakan baby nie? sebab pertama nk tau baby kita aktif or tak. setiap kita mesti tau bila waktu yg baby kita aktif gerak bila dia tido. lain org lain rasanya. mcm saya selalunya baby akn aktif pukul 6 pagi bila org nk azan subuh tu smpi la ke pukul 8 lebih lepas tu dah senyap tido smpi ke tgh hari. pastu aktif balik. time org nk semayang time tu la nk tendang tendang tumbuk tumbuk golek golek. smpi la ke petang. pastu dia akn rehat jap. smbung plak mghrib smpi la ke pukul 12 malam. awal awal lagi saya dh pesan kt baby suh tido awal sbb esok saya nk keje. penat sgt jd kena tido awal. Alhamdulillah baby dengar cakap.

sebab keduanya dr carta pergerakan tu kita tau baby kita sihat ke tak. pernah saya dengar cerita ada sorang tu dia amik remeh je hal kira gerakan nie. bila nurse tanya jawab ada gerak sekali bila scan rupanya baby tu dh arwah dh. yg dia dok rasa selama ni sekadar lantunan baby dlm rahim. nauzubillah mintak d jauhkn la bnda yg mcm nie. moga Allah jaga.

so bagi ibu ibu kt luar sana jangan amik remeh hal kira kira nie. mmg la kita rasa keceh tp kesihatan baby kt dlm tu lg penting biarlah kita susah skrg asalkn baby sihat kat dalam.

macam mana nak kira 1 pergerakan? setiap kali baby bergerak,  kita rasa byk pergerakan dalam satu masa. kalau pergerakan itu hanya selang bawah dari 10 minit, kita kira sebagai satu (1) pergerakan.lepas 10 minit tu kalau rasa dia gerk lagi tanda lagi. pastikn gerakan tu kita rasa dengan tendangan baby. kalu sekadar dia pusing tu tak d kira gerakan.  

gerakan d tanda mula dr pukul 9 pagi. kalau dh cukup 10 kali gerakan sebelum pukul 9 mlm pn boleh. catit masa gerakan ke sepuluh tu pada buku pink. 

masuk 31 minggu nie makin kurang rasa mcm dulu. kalo dulu dia gerak kiri kanan tak berenti. skrg nie kalo gerak belah kanan tu kanan je. kalo kiri kiri je. bila baca balik rupanya sbb dia dh tak banyak ruang d dlm. huishh lega betul. bila tnya kawan kawan pn dapat jawapan yg sama. bukan apa bila dh trusik dgn cerita kurang best baby gerak lmbt je mesti dh susah hati. 

sekejap ja dah masuk 31 minggu.  :)

*** saya rasa ni moment yg paling akn saya rindu sangat sangat bila dh bersalin nnti. tambah plak baby nie payah sgt nk tgk dia gerak. kalu dia tgh brgerak kita tengok je dia mesti automatik dia senyap. berenti terus. adoi la pemalu sangat la konon nya. ada sekali tu dia tengah gerak tak berenti saya try geletek kt tempat yg dia tendang. Alhamdulillah dia respon. baby nk ajk main rupanya ek tp dh mlm sgt mama letih. mampu layan smbil senyum je bila baby gerak. membesar dgn sihat ye sayang mama. lagi 9 minggu kita jumpa. pelisss jangan bagi mama sakit lama lama sangat. sayang kena tolong mama jugak nnti supaya semua urusan kita brdua jadi mudah & cepat.


2 comments:

  1. mcm pernah baca. dia rasa ada gerakan. tapi sebenarnya gerakan baby menjauh dari dinding rahim

    ReplyDelete
  2. teringat time mengandungkn Aqil...ahhhh...nk ngandung lg la...lalalalala

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...