Wednesday, May 07, 2014

KISAH SI KECIK # PERUT MENGERAS

Assalamualaikum

sejak dua menjak bila makin kerap boleh rasa baby bergerak perut lagi cepat rasa mengeras. mula-mula dulu rasa sakit pastu dok risau kenapa. bila saya cari info & baca pengalaman org yg dh lalui rupanya ada banyak sebab kenapa perut mengeras.

Sebab perut mengeras :-
  1. Baby bergerak dgn aktif 
  2. Mak baby yg aktif 
  3. Perut penuh 
  4. Dehidrasi 
  5. Selepas "bercinta" 
  6. Masa mengurut perut 
  7. Senaman
  8. Bawa barang berat

bila dah jadi keras tu dah tentu la sakit kan. rasa kulit tegang ja. nak tak nak kena pikir mcm mana nk selesaikan bnda nie.

Apa yg saya buat?
  1. Sapu losyen pada perut 
  2. Berehat lebih lama (jangan berdiri terlalu lama)
  3. Minum Air Masak secukupnya (mcm saya paling sikit kena minum 2 liter air masak tak trmasuk dgn susu milo segala bagai yg sampingan tu. kalau kurang mula la jadi letih melampau + cepat naik angin) 
serius wangiiiiiii

2 comments:

  1. Kmi masa perut tgh sarat, lg x blh duduk x blh tido.sakit

    ReplyDelete
  2. baby ngeliat lama2 la tue yg perot keras tue kihkihkih :p

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...