Tuesday, May 06, 2014

KISAH SI KECIK # PEDIH ULU HATI

ASSALAMUALAIKUM 

part yg terpaling tak selesa bila mengandung nie bila pedih ulu hati. serius tak best sbb susah nk makan. susah nk tido. susah atas susah bak kata Ustaz Kazim Elias.

awal trimester saya dh jmpa doc pakar utk tanya tentang pedih ulu hati nie. doc suggest makan ubt gastrik. antaranya Gaviscon. saya takut jugak nnti bg kesan kat baby ke apa ke. tapi doc ckp tak pe. ubt gastrik nie tak disalurkan terus ke baby. hanya sekadar membentuk lapisan dlm perut utk elakkn trjadinya acid reflux.

ada masa saya try tak nak mkn ubt gastrik nie. kononnya nk brdikari la tahan sakit. tapi perghhhh azabnya Allah ja tau. tgj tido elok elok boleh terjaga kul 2 3 pagi. perut rasa tegang. tulang belakang sakit. haaaa bila dh terkena 2 3 kali serik dah. lepas tu terus makan.

lantak la kalau ada yg kata saya mnja sgt. mengenangkn esok nk keja kalo tetiap malam saya trjaga smpi ke subuh dok menahan sakit yg trbawa smpi ke tempat keja lebih baik saya cegah awal awal. semoga Allah pelihara. saya hanya mencuba yg terbaik utk diri saya & anak dlam kandungan. selebihnya tawakal pd Allah.

dh masuk lima bulan nie pn masih terasa sebu, gastrik, mual, meloya & perut tak selesa. makan ubt gastrik pn mcm dh tak jalan. serius kdg smpi tak nak makan sbb tak nk rasa mual. bila teringat si kecik kt dalam paksa makan jugak. tahan ja meloya tu.

terpaling tak suka bila kena tahan meloya. rasa mcm bnda terlekat d tekak. uwaaaaaaaaaaaa

*** anak ..... semoga Allah jaga awak d dlm rahim 


1 comment:

  1. kalau dah dokte pakar kata cam tue, kurang la sikit rasa risaunya. insyaAllah moga Allah pelihara dia sebaiknya amin

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...