Saturday, March 01, 2014

KOMUNIKASI RINGAN

Assalamualaikum

baru saja habis dengar ceramh UStaz KAzim td. topik hari nie simple ja namun nk tunaikntu trsangat berat.

" NAFKAH"

suami yg lebih suka sibukkn diri dgn menonton perlawanan bola.

suami yg sibuk dgn aktiviti memancing dgn kawan-kawan smpikn tiada masa utk isteri & keluarga.

suami yg senantiasa sibuk outstation sehingga mengabaikn isteri & anak-anak.

contoh yg d bagi buat saya trfiikir sejenak. bolehkah saya rumuskan KOMUNIKASI antara pasangan juga d masukkn dlm kategori NAFKAH? sejak akhir-akhir ni ramai artis yg brcerai. alasan utama tidak ada persefahaman. kenapa ni brlaku?

trlamapu sibuk brkerja smpi tak dk masa utk pasangan?

trlampau sibuk braktiviti luar smpi tak brkesempatan makan brsama pasangan?

asyik dgn brchatting smpikn tak sempat brbincang dgn pasangan?

trlalu banyak masa dgn kawan-kawan smpikn pasangan terasa trsisih?

mungkin kan?

setelah penat brkerja, balik ke rumah pasti masing-masing mahu berehat. berehat bukan saja kena tidur malahan bagi saya brkomunikasi secara ringan juga cara utk masing-masing berehat. tak payah bercakap topik yg trlampau berat. cukup sekadar brgurau senda sesama pasangan insyaAllah pasti segala penat lelah seharian d tempat kerja akn hilang.

kemudahan internet pada saya bukan sj memberikan kebaikan malah mendatangkn kemudaratan. bayangkan apabila pasangan mahu brcerita sesuatu yg penting, kita sibuk melayan Facebook, Whatsapp, Twitter segala bagai. bukan ka tu dh menjarakkn hubungan sesama pasangan?

kenapa perlu d layan benda yg tak di tuntut hak nya d akhirat sedangkn tanggungjawab yg wajib tak d tunaikn sebaik mungkin?

smpi hari ni saya masih brfikir bila saya berada dlm keadaan yg sedemikian apa yg saya akn buat? adakah saya akn diam seperti selalu cari buku & baca or terus tidur.

otak yg semak jgn d tambah lagi dgn masalah yg bakal menambahkan rasa segala sakit d hati. mungkin hari ini kita tak sedar tindakan kita tu menyakitkn hati pasangan. bila mana smpi masa saat kita perlukn waktu pasangan kita then masa tu pasangan kita tak dak waktu utk kita barulah kita akn trsentak.

*** bila mana pada permulaan hubungan kita sudah membiarkn pasangan kita berasa kosong hatinya sedangkan kita berada d depan mata, jangan hairan kalau suatu hari nnti kita akn kehilangan dia. terutamanya org perempuan. hatinya mudah trsentuh bila ada org lain yg cuba amik berat lebih drpd suami seniri. sang suami .... berhati-hatilah dgn setiap tindakan yg d ambil. jangan sesekali biar hati si isteri terasa kosong & sunyi takut nnti bila isteri sudah mula mengisi ruang hati yg kosong tu dgn hiburan yg lain dgn cara yg lain pasti kamu akn menyesal kerana dr mula kamu yg membiarkan.

3 comments:

  1. sebab tue orang kata. kalau gaduh macam mana pun jangan pisah tempat tido nanti berlarutan dinginnya. komukasi kannn

    ReplyDelete
  2. buzz buzz bila ntah nak update entry baru :p

    ReplyDelete

KATA-KATA HIKMAH

Winter Aid For Syria 2017

Assalamualaikum . . Mohon bantuan dipanjangkan post nie utk membantu umat Islam di Syria . . detail boleh tgk di FB  TELEKUNG PROJECT...